..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"Bir kitabýn kaderi okuyanýn zekasýna baðlýdýr." -Latin Atasözü
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Öykü > Gülmece (Mizah) > Mehmet Önder




24 Mayýs 2013
Bir Baþka Kurultay  
Mehmet Önder
- Sayýn Aytýngýl sayýn Altýngýl, gocugafalý kelleri maðdur etmeyelim efendim.


:AAAJ:




BÝR BAÞKA KURULTAY



Salon izleyici ve delegelerle týklým týklým dolu. Kimi üyelerin ýsrarlý istemleri üzerine toplanan olaðanüstü kurultay dernek baþkaný Feyzullah Kýlcan’ýn konuþmasýyla açýldý. Gündemdeki esaslý konu mesleðin icrasýnda karþýlaþýlan kimi adaletsizliklerin önlenmesi.
Baþkan söze þöyle baþladý :
- Arkadaþlar bu olaðanüstü kurultay, bir grup meslekdaþýmýzýn ücrette adil bir uygulama olmadýðý savlarý üzerine toplanmýþtýr. Kurultayý açýyorum.
Divan oluþturuldu. Divan baþkaný, Karakuyu Mahallesi berberi Ýhsan Altýnkýl’ýn yazýlý önerisini aynen okuyarak tartýþmaya açtý.

     …

Söz alan Ýhsan Altýnkýl “Sayýn baþkan, saygýdeðer delegeler, sevgili konuklar. Ücret tespitinde adaletsizlik yaratan uygulamalar vardýr. Bilirsiniz matematiksel eþitliðe dayalý bir ücret uygulamasý her zaman adaletli olmaz. Kiþiler arasýnda farklý özellikler bulunabilir. Bu sebeple kiþinin özelliðine göre ayrý fiyat uygulamasý yapalým.” diyerek önerisini dile getirdi.
Altýnkýl’ýn önerisi salonun tamamýna yakýnýnda, anlar anlamaz “Ha hý. Tabi tabi” mýrýldanmayla karþýlansa da, ta en arkadan bir çatlak ses duyuldu. Akýrçakmak Köyü berberlerinden Kýllý Mýstan:
- Nedene? Hekesin kellesi bi dene!
Yalnýz Ýhsan hazýrlýklýydý ve önergesinin ardýnda kale gibi duruyordu:
“Arkadaþlar, dinleyin. Ben adaletli bir uygulama öneriyorum. Kocakafalýlardan çift ücret, kellerden yarým ücret alýnmasýný öneriyorum.”
Salonda bu kez yoðun bir gürültü… Sataþmalar:
- Edalet edalet deyi gettin. Edaletsizlik mi getçedin bizimolan?
- Saþmý bunna!
- Ayýpdýr üle!
Ama Ýhsan yalnýz deðildi. Kurultayýn olaðanüstü toplanmasý önerisine ilk imza atanlardan Akteke Köyü berberi Gürbüz Telbýyýk kendibsine destek verdi “Efendile biyo dinlen. Adamdý gafý va yýmýrtý gadak. Üsdelik ensi kökünü gada kel. Daþ çatlýsa yedi siyah, sekiz de hadi bilemedin bol kesiden davýdalým on oniki aðarmýþ saç va. Týreþi beþ tatike. Emme adam va, armýt sepedi böyüklüðünde gafa, Allah sizi inandýrsýn saçlarýnnan gaþlarýnýn arasýnda sinekle geçsin deye bi patiki yol bili yok. Týreþ birbuçuk saat. Böyle dört tane müþteri adamý mesleðinden soðudu. Edalet bu mu leh?”

      …

Yalnýz bu sözlerden hiçbir kocakafalý etkilenmedi. Her biri cep aynalarýný çýkarýp kafalarýna baktýlar: ‘Tamý tamýna bir yumurta caným. Hadi hadi çift sarýlý deyiverelim!” deyip kendilerini teselli ettiler.
Ayrýca keller, kelliðin ilk kez bir iþe yaradýðýný görüp, keyifle kellerini sývazladýlar.
     …

Ancak kafasý büyük olmayan ve keli de olmayanlar tek durmuyorlardý. Þehir berberlerinden biri ayaða kalktý :
- Kellik dediðin çeþit çeþittir arkadaþlar. Bu durum, yani kelliðin ne olup ne olmadýðý hususu yeniden tanýmlansýn, olaya açýklýk getirilsin, dedi.



Ýhsan Altýnkýl bu konuda da birikimli ve hazýrlýklýydý: “Efendim kellik olayý, genellikle üç kategoride tanýmlanýr. Çaðdaþ batý uygarlýklarýnda da uygulama bu sisteme dayanýr. Bir: Hafif alýn açýklýðýnda, müþterinin alnýna çaktýrmadan bir þaplak atýlýr. Þaplaktan ‘Þýllaak!’diye bir ses çýkarsa, müþteri birinci derece kel vasfýndadýr. ‘Þýllaak’ sesi çýkmazsa müþteri kel sayýlamaz, ücreti tam tahakkuk ettirmeniz iktiza eder. Ýkincisi: Müþterinin sað kulak kepçesinden sol kulak kepçesine, býngýldaktan geçecek biçimde farazi bir çizgi çizilir. Saçlar çizginin önünde ise ikinci, yok deðil ardýnda kalýyorsa üçüncü derece keldir. Fiyatlandýrma oranlarýnýn tespiti hususunu yüce kurultayýn takdirlerine sunuyorum. Saygýlarýmla”.

     …

Bu arada biri yine oturduðu yerden söz aldý:
- Sayýn Altýngýl sayýn Altýngýl, gocugafalý kelleri maðdur etmeyelim efendim.
Ýhsan Altýnkýl duruma hakim olmaya çalýþtý “Beyler, deðerli meslekdaþlarým lütfen… Bu kurultayýn amacý, tüm bu sorunlardý çözmektir. Çözüm üretiniz, düþüncelerinizi derhal ortaya koyunuz efendim.”
Bir baþka üye de sunduðu serbest bildiride, köselerin sakal týraþýna ücret tahakkuk ettirilmemesi önerisi yalnýzca gülüþmelerle karþýlandý.

      …

Son bölümde konuþmacýlarýn kocakafadan bahsederken salondaki kocafalýlarý aradýðý; kellerden sözederken de kel kafalýlarý iþaret ettiði, bu yüzden ilgililerin baþlarýný eðip görünmemeye çalýþtýðý kurultay, beklenen verim alýnamadan daðýldý.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.



Mehmet Önder kimdir?

30. 11. 1959'da Ýzmir'in Bayýndýr ilçesine baðlý Furunlu Köyü'nde doðdum. Ýlkokulu köyde, lortaokulu Çýrpý Mustafa Adanýr Ortaokulu'da okudum. Bayýndýr Lisesi'nde bir dönem okuduysam da devam edemedim. Sonra radyo tamirciliði baþta olmak üzere birçok iþte çalýþtým. Ege Týp Fakültesi'nde memur olarak iþe baþladým. Buradaki on bir yýla yakýn çalýþmam süresinde önce Ýzmir Namýk Kemal Akþam Lisesi'ni, ardýndan Dokuz Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesini bitirdim. Ýlk Beþ yýlýný Ýzmr merkezde, kalanýný Bayýndýr'da olmak üzere yirmi iki yýla yakýn bir süredir serbest avukatlýk yapmaktayým. Evliyim, Alp Deniz adýnda sekizinci sýnýf öðrencisi bir oðlum var.

Etkilendiði Yazarlar:
Aziz Nesin, Rýfat Ilgaz, Muzaffer Ýzgü


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Mehmet Önder, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.