..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Þiir, tarihten daha felsefidir ve daha yüksekte durur. -Aristoteles
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Yaþam > Özlem Salman




26 Mayýs 2013
Kelebek Etkisi’yle Ýnsaný Dönüþtüren Bir Momentumdur Yaz  
Mevsimlerin ruhu olur mu? Sorusunun bendeki yanýtý evettir.

Özlem Salman


Benim gibi her duyguyu ya da algýyý bir koku, bir nota ya da bir renkle kodlama meraký olanlar bilirler. Her mevsimin bir rengi, bir kokusu ve ritmi vardýr. O koku, renk ve ritm mevsimin ruhunu tanýmlar. Ve o ruh insaný kendi doðasýna uygun sarýp sarmalar.


:ADHD:
Mevsimlerin ruhu olur mu? Sorusunun bendeki yanýtý evettir. Okuduðum bir makalenin üzerimde býraktýðý uçuþ uçuþ hareketlilik yazmanýn sonsuz evreninin kapýsýný bir kez daha araladý. Masal kahramaný Alice’in içinden geçmekte tereddüt etmediði, bilinmezlere sürüklenirken ürkmeden, cesurca yol aldýðý o gizemli aynada açýlan kapý misali benim olan bir baþkasý, düþsel de olsa aralandý ve düþünce hayal dünyamýn evreninde bir kez daha yol almaya baþladý.

Mevsimlerin, tüm canlýlar üzerinde býraktýðý iz üç aþaðý beþ yukarý aynýdýr ve fiziksel algýlanýþ olarak tanýmlanýr. Fiziksel etkinin hissediliþi basit ve bilinendir. Kimi sýcaktýr, kimi soðuktur. Kimi parlaktýr, kimi de mat. Ýnsan içinse durum biraz daha farklýlaþýr, çeþitlenir. Ne de olsa düþünür insan ve diðer türlerden bu özelliði ile ayrý kýlýnmýþtýr. Karþýlaþýlan her olayýn yarattýðý fiziksel, ruhsal algý deðiþkenlik gösterir her birinde... Dile getirdikleri için de diðer türden ayrýlýr.

Mevsimler deðiþkendir, getirdikleri ruhsal algý gibi... Kimi depresiftir, kimi heyecanlý. Kimi uçuþ uçuþtur, kimi duraðan. Kimi pozitiftir kimi tam tersi. Kimini yaþanýrken her þeye güç yeter gibi hissedilir, kiminde ise sanki ölecek yer arar gibi dolaþýr durur, insan. Bin bir deðiþkenin sahneleri deðiþtirdiði, rolleri defalarca yeniden daðýttýðý adýna yaþam denen ve gerçekliðine inanmak istenilen kurguda; duygular ve bu tanýmlamalarýn yapýlmasýný olanaklý kýlan ruhsal algýdýr sihri elinde tutan.

Mevsimlerin ruhu var mýdýr? sorusunun yanýtý benim için evettir. Ve o ruh insaný kendi doðasýna uygun sarýp sarmalar.

Hissedilen fiziksel farklýlýklarýn ruh halini deðiþtirme becerisine sahip oluþu açýk ve ortadayken... Ve dünyanýn farklý yerlerinde yaþayan milyonlarca insan fiziksel etkinin ruhlarda oynadýðý bu illüzyona kendini kaptýrmýþken farkýnda olmadan yaratýlan Kelebek Etkisi’nin de bir parçasýdýr artýk.

Güneþin tüm parlaklýðýyla gülümseyeceði gelecek üç ay; renklerin parladýðý, doðanýn serpildiði, kokularýn yayýlýp uçuþtuðu, alýþýldýk tatlarda bile farklýlýk hissedildiði, heyecanlý karþýlaþmalarýn sýklaþtýðý, duygularýn dans eder gibi insaný çekip çevirdiði ve elbette ki aþk’ýn daha bir görünür ancak bir o kadar da masal kahramanlarýnýn yaþadýðý büyülü duygusallýða referans verecek biçimde soluklandýðý bir zaman dilimidir.

Benim gibi her duyguyu ya da algýyý bir koku, bir nota ya da bir renkle kodlama meraký olanlar bilirler. Her mevsimin bir rengi, bir kokusu ve ritmi vardýr. O koku, renk ve ritm mevsimin ruhunu tanýmlar. Benim için yaz; mavidir. Onun en güzel tonlarýný gözlemleyerek kendimizi yumuþakça sarýlmýþ hissettiðimiz gökyüzü gibi. Kokusu ise kýr çiçekleridir; yaban gülleri, sümbüller, yaseminler gibi onlarca koku vardýr aromasýnda. Kokularýn hiç biri tek baþýna tanýmlanamaz, hepsi karýþmýþtýr. Ritmi ise hareketli ve düzensizdir týpký hissedilen duygularýn belirsizliði gibi... Bir tanýmlama yapmak gerekirse jazz’ýn kontrol edilmez, sonu kestirilmez, sürprizlerin her an yaþanabileceði hissi uyandýran notalarýyla kurgulanmýþtýr yaz mevsiminin melodisi.

Aþk ise yaþanmasý en olasý ve hislerin yarattýðý algýya en uygun ruh halidir. Onunda rengi mavi, kokusu bin bir kýr çiçeðinin aromasý ve ritmi jazz ile aynýdýr. Sürprizler müjdeler! Her kim tarafýndan yaþanýrsa yaþansýn, bir baþkasý için etkisi fark edilmeden hissedilir. O artýk dünya etrafýnda gezinip duran hercai görünmez bir duygu dalgasýdýr. Bu duygu insaný tutar, çeker ve kendine çevirerek dansa baþlar. Ne zaman sonlanacaðý bilinmeyen bu dans, yaz mevsimi boyunca sürüp gidecektir. Yaþanan duygusallýk dünyanýn bir baþka yerindeki baþkalarýný da etkiler, onlarda bu dansa katýlýr. Durum sürüp giden bir etkileþime çoktan dönüþmüþtür. Bu duyguyla karþýlaþan her insanýn ruh hali, fiziksel görünüþü deðiþtirip, baþkalaþmýþtýr.

Yaz mevsimi bir Kelebek Etkisi yaratmýþ, insaný dönüþtüren bir momentum olmuþtur.


Özlem Salman
Kýbrýs, 26/05/2013







Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn yaþam kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Sizi Çok Seviyorum Sevgili Dostlarým : -) )
Görsel Bellek Oyunlarýndan Ýbarettir Belki de Hayat
Pisi Pisine Kaybetmeyi Umarsýzca Geçiþtirme Telaþý
Bir Yaným Hep Chaplin ve O Beni Hep Çok Sevdim

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Yeni Milenyumun Amazonlarý; Kýbrýslý Kadýnlar
"Yirmi Yedi Yaþýnda Ölen Ölümsüzler"den Biri; Amy Winehouse"un Ardýndan…
Orjinal Gýbrýslý'lýk Adalý Olmak mý?
Medya Öldü, Yaþasýn Sosyal Medya!
Kulaða Ne de Hoþ Gelir; Sil Baþtan!
"Hayat Bir Kutu Çikolatadýr. Ýçinden Ne Çýkacaðýný Bilemezsin". Forrest Gump
Arþiv Belgelerini Kýbrýs'ta Aramayýn!
Bir Zeki Müren Geçti Bu Hayattan

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bu Dünya’da Yaþamak Bazen Çok Aðýr Geliyor [Eleþtiri]


Özlem Salman kimdir?

‘Kurguda týpký hayat gibi; içinde binbir deðiþkenin rol oynadýðý bir döngü. . . ’ Yine týpký hayat gibi, o da doðrusal atýmlý bir hareketle deðil, zaman ya da ýþýk benzeri dalgasal bir karaktere sahipti. Hayatýn merkezinde doðanýn kendisi varken, roman kurgusunun merkezindeki yazardý.

Etkilendiði Yazarlar:
Shakespeare,Tolstoy,Nazým Hikmet, L. Aragon, Yannis Ritsos, Özdemir Asaf, Can Yücel,Nietzsche, C. Dikens, Pablo Neruda, Yevgeni Yevtuþenko..daha doðrusu dünyada iz býrakan edebiyatçýlar, filozoflar..


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Özlem Salman, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.