..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Sevginin ölçüsü ölçüsüz sevmektir. -Spinoza
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Politik Olaylar ve Görüþler > Ömer Faruk Hüsmüllü




9 Haziran 2013
Tencereni Al da Gel!  
Ömer Faruk Hüsmüllü
** Cahille oynaþýrken, nankörle paylaþýrken, güçlü ile savaþýrken dikkatli ol!**Demokrasi, kendini koruma yeteneði çok zayýf olan bir rejimdir. O nedenle demokrasi ve özgürlük düþmanlarýnýn faaliyetlerini en iyi sürdürebilecekleri yerler demokratik ülkelerdir.**Ýkiyüzlülükten yakýnýyordu; demek ki daha henüz yüzsüzle karþýlaþmamýþ.** Deðiþtir kendini, deðiþsin dünya.


:AJGD:
Balkonda oturuyorum, etrafý seyrediyorum. Tencere ve düdük sesleri gelmeye baþlayýnca saatin 21.00 olduðunu anladým. Seslere kulak kabarttým, bir önceki günden daha þiddetliydi. Etrafa bakýndým, balkonlara ve pencerelere asýlan bayrak sayýsý artmýþtý. Birçok evde de lambalar yakýlýp söndürülüyordu.

Sokaðýn baþýndan sloganlar atarak gelen küçük bir grup gördüm. Yaklaþýnca saydým: Tam 22 kiþi. Hepsi de hemen hemen ayný yaþta, 15-17 arasý, gencecik çocuklardý. Küfür ve hakaret etmiyorlardý. Attýklarý sloganlar Taksim Gezi Parkýndaki eylemcileri destekleyen sözlerdi.

Balkonun altýndan geçerken gruptakilere el salladým. El sallayarak cevap verdiler. Ýçlerinden bir tanesi bana:

-Amca merhaba! Nasýlsýn? Tencereni al da aþaðýya gel, birlikte yürüyelim. Dedi.

Bu isteðe olumlu cevap vermek isterdim ama biber gazý korkusuyla onlara katýlamadým. Çünkü bende astým hastalýðý var ve biber gazýný solursam ölüme bile neden olacaðýný biliyorum.

Taksim Gezi Parký’na gitmeyi ve oradaki gençlere kitaplarýmdan hediye etmeyi de istediðim halde bunu yapamayýþým da gene o lanet þey, biber gazýna baðlý.

Yok mu þu biber gazýný yasaklatabilecek birisi? Hatta yasaklanmasý da yetmez, “Biber gazý sýkanýn öldürmeye teþebbüs etmekten” yargýlanmasýný saðlayacak bir kanun teklifini meclise sunacak bir milletvekili yok mu?

**

Gençlerin teklifi üzerine ben de Oruç Baba’nýn önüne “Tencereci”yi ekledim ve bundan sonra Tencereci Oruç Baba (Kýsaca TOBA da diyebilirsiniz) olmaya karar verdim.

Tencere bu toplumun gündemine neden oturdu? Nedeni belli: Vatandaþýn tenceresi boþ! Bu boþ tencereyi ocaða koyup altýný yakacak deðil! O nedenle “Hiç olmazsa çalayým da bir iþe yarasýn!” Diye düþünmüþ olmalý.

Unutmadan söyleyeyim: Bir-iki sene önce “Tencereden Al Haberi” baþlýklý dört bölümünü yazdýðým ama bir türlü tembellikten tamamlayamadýðým bir hikayem vardý. Sanýrým bu vesileyle en kýsa zamanda onu bitiririm. Hikayemin kahramaný “Çelik” de bu kararýmdan dolayý çok memnun olacaða benziyor.

**

Memleket toz duman içinde, yani ortalýk karýþýk. Ama þarkýda da belirtilmiþtir: Denizler durulmaz dalgalanmadan… Umarým bu gelgitler ülkemin insanlarýnýn lehine sonuçlanýr.

Baksanýza biri diyor ki: Filancayý astýnýz, falancayý zehirlediniz ama þu siyasetçiyi size yedirmeyiz.

Yedirilmeyeceði söylenen siyasetçi de diyor ki “Ben polisimi yedirmem!”

Vatandaþýn tenceresi boþ dediysek, bundan yamyam olduðu sonucunu mu çýkarmak gerekiyor? Vatandaþ ne o siyasetçiyi ne de polisi yeme peþinde! Vatandaþ, özgürce, insanca yaþamanýn mücadelesini veriyor.

Þaka bir tarafa, þu muhalefete de biraz dokunduralým: Sahi bu muhalefet nerede, ne yapýyor bileniniz var mý? Demokratik bir ülkede sokaða çýkamayan, çýkmayan bir muhalefet olabilir mi?

Ýktidara giden yolun sokaktan geçtiðini bilmeyen bir muhalefet olabilir mi? Sokaklara dökülün, önünüze geleni kýrýn, dökün demiyorum; ama demokratik haklarýnýzý kullanarak sokaktan da vatandaþa bazý mesajlar vermelisiniz.

Tabii boþuna konuþuyoruz. Çünkü bir kez daha iddia ediyorum: Bizdeki “Muhalefet Ýktidar Olmak Ýstemiyor”. Yýllar önce söylemiþtim, baþlýðý yaz google’a ve týkla gör…

Son sözleri gene Tencereci Oruç Baba(TOBA) söylesin:

** Cahille oynaþýrken, nankörle paylaþýrken, güçlü ile savaþýrken dikkatli ol!

**Demokrasi, kendini koruma yeteneði çok zayýf olan bir rejimdir. O nedenle demokrasi ve özgürlük düþmanlarýnýn faaliyetlerini en iyi sürdürebilecekleri yerler demokratik ülkelerdir.

**Ýkiyüzlülükten yakýnýyordu; demek ki daha henüz yüzsüzle karþýlaþmamýþ.

** Deðiþtir kendini, deðiþsin dünya.

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: Didem Duruöz Hanýmefendiye Teþekkürler
Gönderen: Ömer Faruk Hüsmüllü / , Türkiye
10 Haziran 2013
Didem haným merhaba. Deðerli yorumunuz ve verdiðiniz adres için çok teþekkür ederim. Yazýyý paylaþmak için bana sormanýza gerek yok, dilediðiniz þekilde hareket edin lütfen. Ülkemizin üzerindeki kara bulutlarýn daðýlacaðý umudu ile selam ve saygýlarýmý iletiyorum.

:: Ellerinize, yüreðinize, kaleminize saðlýk
Gönderen: Didem Duruöz / , Türkiye
10 Haziran 2013
Ellerinize, yüreðinize, kaleminize saðlýk . Bu anlamlý, etkili ve deðerli eserinizi facebook dan paylaþmama izin verir misiniz? Ayrýca gezi parký kütüphanesine kitap yollamak için bu adresi kullanabilirsiniz: Türk Kütüphaneciler Derneði Ýstanbul Þb.Ýnönü Cad. Hariciye Konaðý Sk. Türel Apt.3/3 Kat:1 Gümüþsuyu/ Taksim 243 78 07 Sevgi ve Saygýlarýmla.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn politik olaylar ve görüþler kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ýktidara Gelebilmek Ýçin Tüyolar!
"Adam Olmayan" Adamlar!..
Millet Ýsterse Tarih Tekerrür Etmez!
Duble Yol Mu, Duble Fiyasko Mu?
Ben "Evet"i Basacaðým
Ampul Vicdanlarý Aydýnlatabilir mi?
Ben,ben,ben…gene Ben!
Ýnsanoðlu Nereye?
Kriz Teðetcileri Vuruyor
Bu Bilge (!) Adamlar Kaç Kiþi?

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Atatürk’ün Ordu - Savaþ ve Barýþ Hakkýndaki Sözleri
Ýnsanoðlu Dur ve Dinle!
Türk Devletleri Ne Zaman Kuruldu ve Ne Zaman Yýkýldý?
Kitapsýz Bir Din Doðdu,haberiniz Var mý?
Kýzýlderili Soykýrýmý / American Natives Genocide
Bayraðýn Türklerde Önemi
Kitaplarý Yakýn, Kütüphaneleri Yýkýn!
Facebook’a Bir Önerim Var
Maðaranýn Kamburu Romanýndan Seçmeler…
Eleþtirinin Eleþtirisi - 3

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Siyasi Taþlama: Neþezâde - 2 [Þiir]
Siyasi Taþlama: Karamsarzâde [Þiir]
Kusurî"den Týrtýklama [Þiir]
Zam Zam Zam... [Þiir]
Týrtýklama (Kazak Abdal'dan) [Þiir]
Yoklar ve Varlar [Þiir]
Ýstanbul,sana Âþýk Bu Kul [Þiir]
Âþýk Dertli"den Týrtýklama [Þiir]
Namuslu Karaborsacý [Þiir]
Dostlarým [Þiir]


Ömer Faruk Hüsmüllü kimdir?

Uzun süre Oruç Yýldýrým adýný kullanarak çeþitli forumlara yazý yazdým. Ýddiasýz iki romaným var. Çok sayýda siyasi içerikli yazýya ve biraz da denemelere sahibim. Emekli bir felsefe öðretmeniyim. Yazmaya çalýþan her kiþiye büyük bir saygým var. Çünkü yazýlan her satýr ömürden verilen bir parçadýr.

Etkilendiði Yazarlar:
Az veya çok okuduðum tüm yazarlardan etkilenirim.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Ömer Faruk Hüsmüllü, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.