..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Bir deliyle baþederken, yapýlacak en mantýklý þey normal rolü yapmak. -Herman Hesse
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




25 Temmuz 2013
Toteme Ýliþkin 1  
Bayram Kaya
Ýnsan iþlevini bilmeden anotomi bilinene deðin böbreðini taþýmýþ ve kullanmýþtý. Benzer kullaným anýþla, Semitikler de, mazdekiler de, Ýseviler'de totemi taþýmýþ ve kullanmýþlardý. Bir bilinç halinden diðer bilinç haline geçerken, semavi dinler; terk edilen bir önceki aþamayý, kendi içinde kavratýþla put diye tanýmlamýþlardýr. Totem kavramý bilinci olacak analitik düþünme, henüz gereken yoðunlukta deðildi. Put algýlý süreç, sosyo toplumlarýn dinsel düþünüþlerlen de süreçledikleri dönemlerin eseridirler. Ýnsanlar pozitif düþünmeyle birlikte, insanlýðýn totemi; bilim olmuþtur. Günümüzde cari olan totem, bilimdir.


:HHE:
Aþaðýdaki verilen bilgilerle ve diðer yazýlarýmdaki savlamalarým; hiçbir yayýn alýntýlý, ya da yayýnlardan kopyalanmýþ olan veriler deðildirler. Böyle bir sunum var mý, bilmiyorum bile.

Tamamen birikim ve olabildikçe kendi kapasite ve bilmelerim dahilindeki sentezdik bilimsel anlamalar ve oluþumlar giriþenli, özümlenmiþ düþünce iterasyonlu baðýntýlamalarýmdýrlar. Elbette kimi temalar bilinen, bilinmesi gereken genel toplumsal muktedirlikti temadýrlar.

Yedi milyarlýk insan bilinci deneyimleri içinde, az çok bu kabil düþünmelerin bir baþka yerde ve bir baþka zaman diliminde ya da eþteþ zaman içinde olmadýðý gibi bir fikir, hayal dahi edilemez.

Onca totem açýnýmla tematik yazýlarýma raðmen, totem kavramý zor anlaþýlmakta gibidir. Bu standart mantýk kalýplarýmýzýn bizi sýnýrlar olmasýndan kaynaklanan bir anlayamamadýrlar. Totem, bir Kýzýlderili Manitu’su deðildir. Yine totem Arab’ýn da putu deðildir.

Ya da þöyle söyleyeyim. Semitik inançlardaki totemler; Yehova veya Elohim olmakla, totem olmaktan çýkmadýðý gibi; mazdeki yapý içinde Ahuramazda ve Ehrimen oluþla da, bu yeni biçimsellikleriyle yeni anlayýþlarla totem, totemi yapý olmaktan çýkacak deðildiler. Bunlar totem alan frekansý kadar kendisini tekrar ediþle hareket edebilen, kendisini düzenleþen inþadýrlar.

Simbiyotik ve koloniyel yaþamlardan tutunda; grup, sürü yaþamlarý organizasyonlarýyla sosyal birlikler yaþamý toplumsal yapýnýn beste ve güftesidirler. Nasýl bir besteye (düzenlemeye) her türlü söz yazýp o bestenin devinin alaný üzerine bindiriþle o beste devinimine sadýk kalýþla yeni inþalaþmalar yaparsak; toplumsal hareketler de bu totem beste üzerine bindirilirler.

Beste araçlarý olan notalarýnýn her birinin kendisine özgü kendi karekterli inþasý vardýr. Notayý besteye göre tanýmlarsanýz nota baþka yansýr. Notayý sese göre tanýmlarsanýz, nota baþka bir baðýntýyla yansýr. Notanýn beste içindeki yeri, sýrasý, süre uzunluðu, süre kýsalýðý vs.’si deðiþir.

Ama notanýn beste içinde yer sýralamasýyla, uzunluk kýsalýk salýnýmlý zaman sýnýrlanmasýyla; La notasý, La notasý olmaktan çýkarýlamaz. La notasý, bu durumlarda da yine ayný ses frekans aralýðýnýn devinimi içinde olur. La sesi üzerine inþa oluþla, la sesi frekanslý devinim yapan inþalardaki La sesi týnýsý farklý olur. Týný dahi, La sesinin frekans deðiþikliði anlamýna, hiç gelmezdi.

Ýþte totem de sosyo toplumsal besteyi ortaya koyan diðerler gibi bir temel nota karekteridirler. Ýleri zamanda totem inþanýn söz düzenlemesinin içini deðiþmenizle totem devinme karekterini deðiþtirmiþ olmuyorsunuz. Aksi halde yapý hiç devinemezdi.

Örneðin La sesi saniyede 440 kez salýnýr buna la sesinin frekansý denir. Yani la sesi bir salýnýmýný bir saniye içinde 440 kere tekrarlar. Açýkçasý kendisini 440 kez yineler(iterasyon yapar). Siz bu salýnýmý yok edemezsiniz. Kullanmaya bilirsiniz de, ve lakin yok edemezsiniz.

Eðer siz sabit bir noktayý eylem merkezi olacakla seçip tanýmlamazsanýz; yani referans noktasý olurla belirtmez iseniz; her bir eylemler bir oyana bir bu yana saçýlým oluþla, sonuçlarýnýz da rast gele olur.

Bu rast gelelikteki boþluk alan içi eylem aktörleri yollarýný bulamamýþlýktan kaynaklý bu rast gele olan her bir noktalardan düzenli bir yapý ortaya koyamazlar. Kendisiyle eþleþik, baþka bir noktayla baðýntýsý olmayan her hangi bir noktadan, bakýþ þeklinize göre bu doðrultular, çeþitli anlamlarla ifade edilirler.

Yani bu nokta tutumlarýnýn sonuçlarý itibarýyla eþ yönlü birlenimci edimleri hem az ortaya çýkar, hem de fark edilmeleri de ayrý bir hüneri gerektirir. Her biri ayrý ayrý ve birbiriyle çeliþkin olan tutumlar karmaþayý, ortaya çýkarýr.

Ayný düzlem içinde, ayný boþluk alanlý bir düðüm noktasý üzerinde; boþluðun ana alan merkezine yakýn çevresi içine yakýn yerlerde; çok merkezli eksenleri olan birçok çevrimler ortaya çýkar. Söz gelimi yakýn tarihimizdeki kurtuluþ savaþý baþlangýcýnda her biri keþme keþ olan her bir direniþ örgütlenmeleri gibi.

Ayný düzlem içinin, eþgüdümsüz çevrimleri, ayný alanýn içinde oluþla birbiriyle baðýntýlanabilir. Ama eþ yönlü olmamakla ve ana merkezle düzenli olmayan baðýntýsýzlýklarýyla da, bir keþmekeþliktirler.

Ve çok çok kez birbirine karþý fren etkilidirler. Olaylar, artýk tuttuðunuz noktalarýn veya ele aldýðýnýz noktalarýn çevrimlerine göre sizlere kördövüþü yaptýrýr. Bu baðlamda bastýran frekansla, çoklaþýlmasý gereken direniþ çabalarý karþýsýnda ki mandacýlýklarýn, birbirlerine göre kördövüþü þeklinde tezahürleri vardý.

Sürecek



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn felsefe kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
El Bel Baal 2
Tarihsel 2
Ýrade 1
Tarihsel 1
Anlamak Gerek 71
Kurtuluþun Felsefesi (Açký 2)
Sosyal Ýliþki Toplumu Hedeflemez 2
Anlamak Gerek 43
Anlamak Gerek 70
Anlamak Gerek 55

Yazarýn bilimsel ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Müruru Zaman 14
Sahiplik Ýmaný 1
Hatýrlama 1
Mal mý, Ýnsan mý?
Mamon'du Belirme 1
Müruru Zaman 7
Anlamak Gerek 26
Denge ve Dengesizlik Süreçleri 24
Bað Enerjisi 1
Sistem 15

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Aslýna Yüz [Þiir]
Vah ki Vah [Þiir]
Ýsis Dersem Çýk Ereþkigal Dersem... [Þiir]
Görmez Þey [Þiir]
Tekil Tikel Tükel [Þiir]
ve Leddâllîn, Amin [Þiir]
Mavi Yare [Þiir]
Mevsimsel [Þiir]
Yýkýlýþa Direniþ Direniþe Yýkýlýþ [Þiir]
Meþrep 3 [Þiir]


Bayram Kaya kimdir?

Dünyayý yaþantýlaþan çabalar içinde duygunun önemi hiç yitmezse de, payý giderek azalmaktadýr. Sosyo toplum bazlý, genel bir açýlýmla baþlayan çalýþmalarým da; bilim felsefesi içinde olunma gayreti güdüldü. Bu nedenle yazýlarýn tarisel, sosyo toplumsal evrimli ve türlü doða bilim verileri güdülü çalýþma olmasýna gayret edildi. Genel felsefem içinde bir bilgi; ne kadar çok baðýntýsýyla söylüyorsanýz, o bilgi o kadar bilinir bilgidir.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.