..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Yedi iklim dört köþeyi dolandým / Meðer dünya her tarafta bir imiþ. -Dadaloðlu
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Ýliþkiler > Cenk Derviþoðlu




20 Aralýk 2002
Çamaþýr makinesi gibidir aþk...  
Cenk Derviþoðlu
En çabuk eskiyen kýyafetleriniz, en çok onlarý giydiðiniz, kirlettiðiniz ve tekrar tekrar yýkadýðýnýz için, en sevdiðiniz kýyafetlerinizdir. Gerçek yaþamda en büyük zararý hep en sevdiklerinize verdiðiniz gibi.


:CHEI:
Metaforlar, hayatý anlamamýza, daha doðrusu anlaþmakta güçlük çektiðimiz, ayný frekans üzerinden iletiþim kuramadýðýmýz insanlara, daha rahat bilgi aktarýmýnda bulunmamýza yardýmcý olmalarý açýsýndan benim için vazgeçilmezdir.Belki mesajlarýmý doðru, yani karþýmdakinin anlayabileceði þekilde, kodlayamamamdan, belki de alýcýda var olan þifre çözücünün yanlýþ kodlanmýþ olmasýndan, bundan henüz tam olarak emin deðilim.

Aþk tanýmý içinde böyle bir baðlantý kurmam gerektiðinde çamaþýr makinesi, diðer yýkama bileþenlerine de görevler atayabileceðimden biçilmiþ kaftan bir örnek olarak aklýmda beliriverdi.
Þimdi baþlayalým bakalým. Evet, çamaþýr makineleri, bazýlarý 800 devir sýkar, fazla kýrýþtýrmaz, yýpratmaz kalbinizi. Bazýlarý ise 1600 hatta 2000 devir çevirir dakikada ve adeta kanýný kurutur kalbinizin, tek damla býrakmaz. Makine durduðunda elinizde kalan direk olarak çöpe atabileceðiniz bumburuþuk ve bir sonbahar yapraðý kadar kuru gönlünüzdür. Bazýlarýnýn üzerinde sýkma devrini azaltmak için düðmeler vardýr, bunlara basarsanýz þayet yýkama esnasýnda, daha narin bir sýkma iþlemi sonucu fazla hýrpalanmamýþ kalbinizi alýp, sonra belki tekrar kullanabilirsiniz. Ve fakat, her zaman bu düðme olmaz yerinde, yada siz akýl edemezsiniz onu kullanmayý, en sert kavgalarda bir demet kýr çiçeði, en soðuk zamanlarda sýcak bir bardak demli çay gibidir ince bellide, bu tuþ. Ama bazen basiretiniz baðlanýr ve kullanmazsýnýz. Bazense artýk kullanmak için çok geçtir. Yýkama iþlemi çoktan bitmiþ ve hatta durulamanýn da sonuna gelinmiþtir. Son bir ümitle sýkma devrini düþürme butonuna basarsýnýz, çaresizlikle. Ama kalkan bir uçaðýn motorlarýnda çýkan gürültüye eþ bir sesle sýkmaya baþlamýþtýr artýk katil makine. Ve beklide bir uçak motoru sesi çýkarmasý rastlantýdan öte bir mucizedir. Çünkü ayný uzaklaþan bir uçak gibi, bu seste sizden alýnýp çook uzaklara götürülen kalbinizin sesidir.

Bazen öyle kirlidir ki kalbiniz, önceki iliþkilerden kalan kan, çamur, gözyaþý ve þarap lekelerini, paket paket içtiðiniz ve üzerinize sinen sigaralarýn kokusunu çýkarmak, iyice temizlemek için seçtiðiniz yýkama programýnýn, bitmesini hiç istemezsiniz. Suda bekletme butonu burada girer devreye. Gereksiz verilen tavizler, kaybetmeme korkusu ile göz yumulan hatalar, aldatýlmaya, önemsenmemeye, hatta hatýrlanmamaya denk düþer gerçek iliþkilerde bu tuþ. Böylelikle standart program ayarýnýn gerektirdiðinden daha uzun sürer yýkama iþlemi. Ve fakat fazlasý zarar olmayan bir þey henüz yeryüzünde var olmadýðýndan, bu seferde kalbiniz suda iyice yumuþamaya ve daha kolay yýpranýp hýrpalanmaya müsait hale gelir. Kazara arkasýndan gelebilecek yüksek devirli bir sýkma hadisesi yýrtýlýp parçalanmasýna ve bir daha kullanýlamaz hale gelmesine bile sebep olabilir Allah korusun.

Çamaþýrlarýn türleri ve kullanýlan deterjanlar da önemlidir en az çamaþýr makinesinin özellikleri kadar elbette. Yünlüleri þarapla, beyazlarý votkayla, renklileri ise birayla yýkamak gerekir.

Beyazlardansa kalbiniz iþiniz çok zor demektir. En çabuk kirlenen, en ufak bir lekeyi belli eden beyazlar hiçbir þeyi saklayamaz, her þeyi, tüm lekeleri gösterirler. Yýkamasý ve lekeleri çýkarmasý ise hafif alkollerin beceremeyeceði bir iþ olduðundan, çook uzun geceler boyunca güçlü bir temizleme sývýsý olan votka içinde bekletilmedir. Daha sonra birkaç kez tekrarlanacak yýkama iþlemi sonucu lekelerinden kurtulsa bile, ilk günkü beyazlýðýndan eser kalmamýþtýr. Yýpranmýþ ve grileþmiþ bir beyazdýr artýk O.

Yünlüler, en narin, en özenli kullanýlmasý gereken kalpleri temsil eder. Zaten etiketlerinde, soðuk su ile mümkünse elde yýkayýn, sýkmadan sererek kurutun der. Doðru kullanýldýðýnda en soðuk kýþ gecelerini sýcacýk, þefkatli dokunuþlarý ile mucizevi bir þekilde ýsýtan yünlüler, lekelendiklerinde ise mutlaka þarapla temizlenmelidir. Dokusu, geçmiþi, hikayesi olan tek alkoldür çünkü þarap. Elde yýkayýp, sýkmadan kurutursanýz eðer, ilk günkü yumuþaklýðýný ve saran sýcaklýðýný bir daha hiç hissedemeyecek olmanýza raðmen, uzunca bir süre daha sizinle olacaklardýr.

Renklilere gelince, en sýk kullandýðýmýz, gün aþýrý giyip, kirlenince hiç düþünmeden çýkarýp makineye doldurduðumuz giysilerimizdir onlar. Yüksek hýzla tükettiðimiz gündelik iliþkilerimizi, bir gecelik aþklarý temsil ederler. Kolay kolay leke göstermezler, çoðu zaman kirliyken bile giyilebilirler, ancak bu aþýrý giyme-yýkama sirkülasyonuna dayanamaz ve renk vermeye baþlarlar. Bira ile yýkamak en iyisidir. Ayný kendi yaþam daireleri gibi hýzlý ve düþünmeden ve istediðimiz her an tüketebileceðimiz bir alkoldür bira çünkü. Ayný zamanda da týpký bir renkli çamaþýrýn çok kýsa sürede gardýrobumuzu terk etmesi gibi vücudumuzu da hýzla terk eden bir içecek çeþididir. Zaten daha sonra kimse giymek istemez rengi solmuþ, matlaþmýþ olanlarýný. Sonlarý ise boþ bira kutularýnýn çöpe gitmesi gibi, ya toz bezi olmak, yada çamurlu ayakkabýlarýmýzý silmek için paspas olmaktýr.

En çabuk eskiyen kýyafetleriniz, en çok onlarý giydiðiniz, kirlettiðiniz ve tekrar tekrar yýkadýðýnýz için, en sevdiðiniz kýyafetlerinizdir. Gerçek yaþamda en büyük zararý hep en sevdiklerinize verdiðiniz gibi. Ve maalesef hiç sevmediðiniz, giymediðiniz kýyafetlerinizse uzun yýllar gardýrobunuzdan ayrýlmazlar, bir gün gelip de siz onlarý atana dek. Bunun ise hayatýnýzda neyle örtüþtüðünü siz düþünün bakalým…


Cenk Derviþoðlu

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: çok hoþ..
Gönderen: pelin / izmir
21 Aralýk 2002
gerçekten de oldukça hoþ bir yazý..benzetmeler yerine oturmuþ..ve belli ki üzerinde itinayla düþünülmüþ...ister istemez düþünüyor insan, benim kalbim hangisi diye, ekleyeceðim ama sanýrým gerek yok..þarapla yýkanmasý mümkün olan yünlüler güzel..çünkü aþk\'ýn bir hikayesi olmalý,týpký þarapta olduðu gibi..kutlarým sizi..güzel bir çalýþma..




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Cenk Derviþoðlu kimdir?

Balmumundan bir plaðýn üzerinde iz býrakan gramafon iðnesi gibi hayat. Bir süre sonra çizikler o kadar artýyorki, cýzýrtýdan müziðin sesini duyamýyorsunuz.

Etkilendiði Yazarlar:
Etkilere açýk bir insan deðilim.


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Cenk Derviþoðlu, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.