..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Bilmek kadar kuþku duymaktan da zevk alýyorum. -Dante
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Öykü > Bireysel > Aysun Güven




12 Aðustos 2013
Zeus'un Kýzý; Bayram mý O Ne Ki?  
Aysun Güven
-Oðlum bir millet kin ve öfke duyarsa içinde kendini sevmiyor ve saymýyor demektir. Öldürmek veya öldürülmek seçtiðin tarafla ilgili deðil aslýnda, yaþadýðýn kadarla ilgilidir. Sen sen ol deðer verdiðin þeyler için savaþýrken dik dur her zaman.


:ACJB:
Ev soðuktu. Annesi rahatsýz olduðundan akþamdan sönmüþ sobayý yakamamýþtý. Bayat ekmeði en azýndan sobada ýsýtýp üzerine yað sürüyordu. Þimdi onu da yapamayacaðýndan birden iþtahý kaçmýþtý. Ama hiç birþey moralini bozamayacaktý. Çünkü yarýn babasý gelecekti. Arefe Günü idi. Oturdu bayat ekmeði afiyetle yedi ve annesine de teklif etti. Annesinin gerçekten rengi solgun görünüyordu. O da üzülüyordu. Aylar sonra kocasýna bu kadar çirkin görünmek istemiyordu. Ama karýn altýnda bulaþýk ve çamaþýr yýkamak onu bu hallere koyuyordu. Öðleden sonra biraz ayaða kalkmaya çalýþtý. Erkek çocuðu olmasýna raðmen annesine çok yardýmý dokunuyordu. Hava gittikçe soðuyordu. Kar insaný acýmasýzca soðuktan titretiyor, sýcaktan buz gibi eridikleri günleri, aðustos böceklerinin yaþam çýðlýklarýný iple çeker olmuþlardý. Evlerinin camý, buz sarkýtlarýnýn arasýndan görünen yola bakýyordu. Etraf öylesine karla dolmuþtu ki ufukta beyazdan baþka renk yoktu.

Kapýlarýnýn önündeki üçüncü basamak hep biri geçtikten beþ altý saniye sonra çýtýrdardý. Birinin geldiðini hep oradan anlarlardý. Hemen küçük camdan sarkýtlarýn arasýndan bakar eðer sevmedikleri biri ise evde yokmuþ numarasý yaparlardý. Çünkü misafirlerinin çoðu doðudaki savaþýn yersiz olduðunu, babalarýnýn boþuna ölüme gittiðini, ekmek parasýný baþka yerlerden de kazanabileceðini söyler zaten canlarý burnunda yaþama sarýlmaya çalýþan dallarýný bir bir koparýrlardý. Onlar da býkmýþtý tabi ki anne, kocasýz buz gibi yataða yatmaktan, ufaklýk ise babasýyla doya doya oynayamamaktan.

Zor da olsa annesi kalkýp mutfaða girdi. Ama içinde hep bir burukluk vardý. Bunu hastalýðýna yoruyordu. Her zaman ki gibi iþe koyulmadan ekmek kýrýntýlarý fýrlattý karýn üstünde bekleþen kuþlara. Her biri saygýyla birbirinin ekmeðinin önünden geçerek kendi ekmeðini yedi. Güneþ, kar bulutlarýnýn arasýndan selam veriyor, çabucak kayboluyordu arsýz bir çocuk gibi. Buz parçalarý ile
arkadaþ olmuþtu bugün okula giderken batmýyorlardý, incecik, köselesi erimiþ, ayakkabýdan. Üþümüyordu yüzü, minicik elleri bile kýzarmamýþtý soðuktan. Canýnýn çektiði ne varsa getirecekti sanki babasý gelirken. Bütün gün babasýna okuma yazmayý nasýl öðrendiðini, annesine nasýl yardým ettiðini en önemlisi ise onu nasýl özlediðini anlatacaktý. O kadar çok þey vardý ki onlarý kafasýnda sýraya koyuyordu. Acaba hangisinden baþlasa?

Anne kocasýnýn en sevdiði yemeði patlýcanlý pilavý ocaktan indirirken, yüreðinde öyle bir acý hissetti ki neredeyse elinden tencereyi düþürecekti. Normaldi halsiz düþmüþtü günlerdir doðru dürüst yemek yememiþti. Uzun, simsiyah saçlarýný taradý. En son aynaya baktý. Yaþlanmýþtý gencecik. Usulca uzandý kanepesine, yastýða kafasýný koydu. Dalmýþtý.

Ertesi gün erkenden kalkýldý, yataklar düzeltildi. Kahvaltý hazýrlandý. Ýnanýlmaz bir kýpýrtý vardý içlerinde. Her an buz sarkýtlarý ile dolu küçük tahta çerçeveden tanýdýk biri görünebilirdi. Beyaz hiç bu kadar güzel görünmedi gözlerine. Hiç konuþmuyorlardý. Gözleri birbirlerine anlatýyordu zaten. Nereden ellerine geçti kim getirdi bilmiyorlar; kocaman kapaklý dergide deniz dedikleri kocaman masmavi bir tarla görüyordu. Tarlanýn üzerinde kocaman tekneler nokta nokta beyaz, lacivert rengarenk. Onlarla beraber güneþi selamlýyor, o mavi arsanýn kokusunu, tadýný, ýslaklýðýný hissetmeye çalýþýyordu. Aklýnda hep babasýnýn kirli sakalý vardý uykusu geldiðinde kucaðýnda oynadýðý. Hatýrladý o sabah göreve giderken kendisine söylediklerini;


-Oðlum bir millet kin ve öfke duyarsa içinde kendini sevmiyor ve saymýyor demektir. Öldürmek veya öldürülmek seçtiðin tarafla ilgili deðil aslýnda, yaþadýðýn kadarla ilgilidir. Sen sen ol deðer verdiðin þeyler için savaþýrken dik dur her zaman.
” Ýnsanlarý yücelten iki büyük meziyet vardýr: Erkeðin cesur kadýnýn namuslu olmasý. Bu iki meziyetin yanýnda hem erkeði, hem kadýný þereflendiren bir meziyet vardýr. Ýcabýnda tereddütsüz canýný feda edebilecek kadar vatanýna baðlý olmak. Ýþte Türkler bu meziyetlere ve fazilete sahip kahramanlardýr. Bundan dolayýdýr ki Türkler öldürülebilir, lakin maðlup edilemezler.” Alýntý


O zamanlar ne demek istediðini tam kavrayamamýþ, bu iþi babasýnýn yapmak zorunda kalmasýný anlayamamýþtý. Ama yýllar ona, bu iþi birilerinin yapmasý gerektiðini öðretmiþ, kendisini babasýz býrakma gafletini affedememiþ, bu ne yaman çeliþki ki babasý ile gurur duymayý sevmiþti.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn bireysel kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Zeus'un Kýzý; Durak

Yazarýn öykü ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Zeus'un Kýzý;hayal Balýðý
Zeus'un Kýzý;gökkuþaðý
Acýnýn Dramatik Süsü
Zeus'un Kýzý;per - Kür Per - Taj
Alacakaranlýk ve Ötesi
Zeus'un Kýzý; Takvim Yapraklarý
Zeus'un Kýzý; Paravan
Gökkuþaðý
Zeus'un Kýzý; Olta, Balýk ve Deniz
Zeus'un Kýzý; Iþýk

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Kara Mizah [Þiir]
Irmak [Þiir]
Bütün Yolculuk Boyunca Hasret Ayrýlmadý Benden - Bir Ucu Bir Kuyuda Kaybolan Rüzgarlý Bir Þosede [Þiir]
Ýnsana Dair [Þiir]
Bir Dolu Bir Boþ [Þiir]
2011 Yeni Doðan [Þiir]
Doðum Günüm [Þiir]
Doðum Günüm [Þiir]
Derdim Bu Olsun [Þiir]
Ne Diyeceðimi Bilemedim [Þiir]


Aysun Güven kimdir?

hayatýn içine sýðamayanlar kitaplarýn içine sýðabilir.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Aysun Güven, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.