..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Ýnsanlarýn arasýnda yaþadýðýmýz sürece, onlarý sevelim. -Andre Gide
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Günlük Olaylar > Özlem Salman




24 Eylül 2013
Bir Zeki Müren Geçti Bu Hayattan  
Ustanýn, nam-ý diðer Paþa’nýn ölüm yýldönümü bugün

Özlem Salman


“Þarkýlarla aðladýk, Þarkýlarla güldük, Þarkýlarda ayrýldýk, Þarkýlarda üzüldük þarkýlarda hayat, þarkýlarda ölüm, olursa olsun…”


:ACAA:
Duygusal bir milletiz. Þarkýlarla… Onlarý dinlerken, söylerken yaþýyoruz duygularýmýzý. Batý’ya yaklaþtýkça yakýnlaþamadýðýmýz gibi, hayata hatta aþkýmýza da uzaðýz. Duygularýmýzý bir çýrpýda söyleyemez, içimize atar dile getiremeyiz. Sonra gelsin þarkýlar. Bir kaçýþ yoludur, bir sesleniþ, serzeniþ, biraz da aman dileme yöntemimiz. Ama ne olursa olsun asla vazgeçemediklerimizdir.

Batý müziðinin 7 nota 12 ses, 24 gam’dan ibaret armonisine karþýlýk Türk sanat müziðinde sayýsý yüzlerle ifade edilen ancak 10 tanesi halen kullanýlmakta olan birbirinden tamamen farklý makam vardýr. Osmanlýya miras kalan Bizans ve Ýran müziðinin karþýmý eklektik bir yapýya sahip bu tür, belki de bu özelliðiyle Türkiye’nin Batýlý olmaya çalýþan Doðulu kimliðini de olduðu gibi yansýtýr. Türk müziðinin Batýlý bakýþ açýsýna göre kolay tariflenemeyecek bu doðasý, yine o kompozisyon formlarýyla ifade edilmesi mümkün olmaktan uzak duygularý içinde barýndýrýr.

Arama motorundan çalakalem tarama sýrasýnda rastladýðým bir kaynakta, Türk sanat müziði içinde farklý ruh halinin yaratýlma becerisi þöyle tariflenmiþ: “Türk sanat müziðindeki makamlar; genellikle 4′lü ve 5′li dizeklerin birbirine eklenmesi sonucu oluþturulur ve bu sýralý notalara çeþni denir. Kullanýlan çeþnilerin farklýlýðý, her Türk sanat müziði makamýna ayrý bir özellik ve duygu katar. Böylece dinleyicinin farklý makamlarda deðiþik ruh hallerine girmesi saðlanýr.”* Buna niye gerek duyulduðu ise yazýya baþladýðým noktada saklý. ‘Ah Bu Þarkýlarýn Gözü Kör Olsun’a ait ilk dizelerde... Millet olarak, yaþadýðýmýz duygularý sadece þarký sözleriyle ifade edebiliyorsak, o zaman üretilmiþ eserlerin içinde duygusal bir yolculuk öngörülmüþ olmasý da çok doðal.

Tam on yedi yýl önce kaybettik Türk sanat müziðinin en güçlü yorumcusunu. Benim gibi birkaç kuþak için dünyaya gözümüzü açtýðýmýzdan itibaren varolan o ses, on yedi yýl önce sustu. Ancak bu suskunluðu sadece fiziksel bir yok oluþla sýnýrlý kaldýðýný söylemek zor deðil. Zira hemen hepimiz belli aralýklarla da olsa onun sesinden, onun yorumuyla söyleyemediklerimizi, duygularýmýzý, paylaþmak istediklerimize onlar vasýtasýyla açýyoruz. Öyle ki “Ah bu þarkýlarýn gözü kör olsun!” derken hemen hepimiz kendimizde saklý olana ileti gönderiyor, onunla iletiþim kurmaya çalýþýyoruz. Elbette hâlâ bir yanýmýzýn Doðulu oluþundan, cesaretsizliðimizden, duygusallýðýmýzdan, utangaçlýðýmýzdan ya da her ne ise ondan.
Bundan on yedi yýl önce büyük yorumcunun susan sesi, gerçekte dillendirilen her þarkýsýyla yaþamaya devam etti ve edecek.

Her duygusal dönüþümde, yitiriþte ya da karþýlaþmada onun yorumlarýndan birini dinleyerek hayatý soluklamaya devam edeceðiz. Sen nurlar içinde uyu Zeki Müren, biz hâlâ senin þarkýlarýný söyleyerek aðlýyoruz, gülüyoruz, ayrýlýyoruz, üzülüyoruz ve belki de günün sonunda yine senin þarkýlarýný dinlerken ölüyoruz.

Özlem Salman
Kýbrýs, 24/09/2013

*http://www.herturlu.org/turk-sanat-muziginde-makamlar/#ixzz2fkRvWOtS



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn günlük olaylar kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Medya Öldü, Yaþasýn Sosyal Medya!

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Sizi Çok Seviyorum Sevgili Dostlarým : -) )
Yeni Milenyumun Amazonlarý; Kýbrýslý Kadýnlar
"Yirmi Yedi Yaþýnda Ölen Ölümsüzler"den Biri; Amy Winehouse"un Ardýndan…
Orjinal Gýbrýslý'lýk Adalý Olmak mý?
Görsel Bellek Oyunlarýndan Ýbarettir Belki de Hayat
Kulaða Ne de Hoþ Gelir; Sil Baþtan!
"Hayat Bir Kutu Çikolatadýr. Ýçinden Ne Çýkacaðýný Bilemezsin". Forrest Gump
Kelebek Etkisi’yle Ýnsaný Dönüþtüren Bir Momentumdur Yaz
Pisi Pisine Kaybetmeyi Umarsýzca Geçiþtirme Telaþý
Bir Yaným Hep Chaplin ve O Beni Hep Çok Sevdim

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bu Dünya’da Yaþamak Bazen Çok Aðýr Geliyor [Eleþtiri]


Özlem Salman kimdir?

‘Kurguda týpký hayat gibi; içinde binbir deðiþkenin rol oynadýðý bir döngü. . . ’ Yine týpký hayat gibi, o da doðrusal atýmlý bir hareketle deðil, zaman ya da ýþýk benzeri dalgasal bir karaktere sahipti. Hayatýn merkezinde doðanýn kendisi varken, roman kurgusunun merkezindeki yazardý.

Etkilendiði Yazarlar:
Shakespeare,Tolstoy,Nazým Hikmet, L. Aragon, Yannis Ritsos, Özdemir Asaf, Can Yücel,Nietzsche, C. Dikens, Pablo Neruda, Yevgeni Yevtuþenko..daha doðrusu dünyada iz býrakan edebiyatçýlar, filozoflar..


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Özlem Salman, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.