..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Bir sanatçý baþarýsýz olamaz; sanatçý olabilmek bir baþarýdýr. -Charles Horton Cooley
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Sinema ve Televizyon > murat sarý




18 Ekim 2013
Aramýzda Kalsýn ‘’ Kimseye Söylemeyin ‘’  
murat sarý
Kendisi tam bir Meddah’týr. ‘’ Meddah : Bir topluluk önünde çeþitli hikâyeler anlatan ve taklit sanatý yapan kiþiye denir. Meddah genellikle karakterlerin seslerini, mimiklerini ve hareketlerini konu içinde canlandýrýr. Abartýr, mübalaða yapar.’’ bu tamamý ile anlatan kiþinin baþarýsýna baðlýdýr. Bu konuda Uður yücel tartýþmasýz bir sanatçýdýr. Sakýn anlatýmýmý Cem Yýlmaz ile karýþtýrmayýn kendisinin gösterisi farklý bir gösteridir.


:AAIA:
Caným Ciðerim, sen nasýl bir oyuncusun gözümün nuru Ciðer parem. Ýndin þu yeryüzüne, hayatýn bilgilerini topladýn hala topluyorsun. Þimdi o bilgi ve birikimle insanlara oyunculuðunu en güzel þekli ile sunuyorsun.
Ýyi ki varsýn Sn . Uður Yücel, her yýl deðerli bir sanatçýyý kaybettiðimiz ülkemizde senin gibi elde tutulur az oyuncu kaldý elimizde. Bu yüzden Allah sana uzun ömürler versin. Engin bilgi ve düþüncelerini bize kamera yoluyla her daim anlat. 90 ‘lý yýllarda Stand up gösterisine gitmiþ birisi olarak hayli gülmüþ ve uzun süre gülmekten seyircilerle berber nefes alamamýþtýk . Kendisi tam bir Meddah’týr.
‘’ Meddah : Bir topluluk önünde çeþitli hikâyeler anlatan ve taklit sanatý yapan kiþiye denir. Meddah genellikle karakterlerin seslerini, mimiklerini ve hareketlerini konu içinde canlandýrýr. Abartýr, mübalaða yapar.’’ bu tamamý ile anlatan kiþinin baþarýsýna baðlýdýr.
Bu konuda Uður yücel tartýþmasýz bir sanatçýdýr. Sakýn anlatýmýmý Cem Yýlmaz ile karýþtýrmayýn kendisinin gösterisi farklý bir gösteridir. Dallarýnda her ikisi de çok baþarýlýdýr, bu benim þahsi düþüncem. Yetenekli oyuncu Uður yücel ilk Muhsin Bey filminde kendini göstermiþtir.
Eþkýya filmi ile kendini oyuncu olarak bence çok güzel bir seviyeye taþýmýþtýr. Bir çok kültürün sentezini içinde barýndýran boþ yaþamayan çevresini devamlý inceleyen bir sanatçýdýr. Bu yüzden bilgi ve birikimi asla küçümsenemez. Þimdiki toplumumuzda insanlarýn bir þey bilmeden sorgulamadan yaþadýklarý yaþamda bu yadsýnamaz bir deðerdir.
Gelelim Aramýzda Kalsýn dizisine, en son dizisinden ayný rolü görürmüyüz diye bekleyen izleyiciler için farklýlýk hemen göze çarpmýþtýr. Ayný sahneler olmayan ve oyunculuðunun bir baþka rengini hemen sahneye koyan Uður yücel yine farkýný ortaya koymaktadýr. Bunun yanýnda Binnur Kaya çok iyi bir oyuncu seçimidir, kendisinin içinde yaþattýðý karakterleri bu denli yaþatmasý çok hoþuma gidiyor. Bu dizinin hiç yoksa en az 35. bölüm garantisi olduðunu düþünüyorum. Çünkü insanlar sýcak yapým dediðimiz bizden olan dizi türlerini özlüyorlar. Tabi senaryoda eþ zamanlý ve sürükleyici olursa. Bu konuda baþarýlý olan sadece oyuncular da deðildir. Ayný zamanda yapým þirketi çok önemlidir.

TMC dediðimiz yapým þirketi daha önce bir çok güzel yapýma imza atmýþtýr. Bir Ýstanbul Masalý, Aliye, Yaðmur zamaný, Hýrsýz Polis, Beyaz Gelincik, Bin bir Gece, Býçak sýrtý, Caným Ailem, Bizim yenge, Koyu Kýrmýzý gibi lakin Koyu Kýrmýzý erken finali hem TMC hem de Star tv hatasýdýr. Bir dizinin tutmasý için, iyi yapým, iyi bir kast, iyi bir günde, iyi bir kanal ile yayýna girmesi gerekir. Bunlardan biri eksik seçildi mi ! o dizinin bölümlerinde kýsalma olur, yayýndan kalkma görülür. Bu yýllardýr harika reyting sistemimizle verdiðimiz bir mücadeledir. Aramýzda Kalsýn dizisi sýcak ve bizden bir yapým olmasý bunu biraz uzun soluklu yapýyor, oyuncularýn inandýrýcý oynamasý buna ayrý bir artýdýr.
Mesela Gökçe Bahadýr gibi bir oyuncuyu Kayýp Þehir gibi bir dizide gerçek bir oyunculuk sýnavýnda izlemek harikaydý, mükemmel bir oyunculuk sergiledi, o role kendini verdi. Bu dizide baþta biraz sultan dizisinde oynayan Nurgül Yeþilçay karakteri gibi gözükse de her bölüm farklýlýðýný biraz daha ortaya koyup kendini o rolde ki benzerlikten ayýrdýðýný düþünüyorum. Bir çok diziden toplama gibi gözüken sahneler olsa da ‘’ Yabancý Damat, Ýkinci Bahar ‘’ gb. bunu o þekilde deðerlendirmemeliyiz. Çünkü zaten yaþadýðýmýz hayatlar birbirinin benzeridir, bu yüzden çok farklý bir hayat göremeyiz. Ama izlerken birazcýk bile olsa dertlerimizi unutturuyorsa, bizi güldürüyorsa bence o yapým güzel bir yapýmdýr. Hepinize iyi seyirler. Keyfiniz her daim güzel olsun.

Murat sarý

muratsari8084@hotmail.com

https://twitter.com/muratsari8084
( 18.10.2013 )



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn sinema ve televizyon kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Bir Kadýnýn Gücü ‘’ Dimdik Ayakta Duruþu ‘’ Pelin Çift
Güneþi Uzun Zamandýr Beklemiþiz!


murat sarý kimdir?

Araþtýrmaktan çekinmeyen, kendini geliþtirmeye adamýþ, sürekli okuyan ve izleyen bir insan.

Etkilendiði Yazarlar:
yazarlar Ahmet Ümit, Atilla Ýlhan


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © murat sarý, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.