..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Þahin bakýþlý, ahu gözlü, þirin davranýþlý ve tatlý sözlü idi. -Fuzuli, Leyla ve Mecnun
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Türkiye > Kâmuran Esen




24 Ekim 2013
Mudurnulu Fatma Nine"nin Günlüðü / Bu da Memet Amca"nýzýn Demokratikleþme Paketi  
Kâmuran Esen
Demokratikleþme paketi denen kâbus


:HJA:
Ah benim nar çiçeðim, uður böceðim, herkesten çok sevdiceðim günlüðüm. Nasýlsýn? Benim içim daralýyo, nefesim gabarýyo. Þu demokratikleþme paketi öyle bi içime oturdu ki, üryama bile girdi. Üryamda Memet Amca’n, ayilenin reyisiyim diye, bize etmediðini býrakmýyo. O ne derse, o oluyo. Yatýn diyo, yatýyoz; kalkýn diyo, kalkýyoz. Pýrasa piþirin diyo, pýrasa piþiriyoz; börek edin derse, börek ediyoz. Hani, ölün dese; o dakkada ölecez. Koyun gibi güdülüyoz yani.

Memet Amca’n baþbakana özenmiþ, öztürkçe deyverecek olursam, baþbakana öykünmüþ; bi demokrasi paketi hazýrlamýþ. Lâkin; kendisinin hazýrladýðý, hiçbir aile ferdinin fikrini almadýðý demokratikleþme paketinde, bize özgürlük yokmuþ, dayatma varmýþ, yasaklar varmýþ. Bu paket de nerden çýkmýþ, biliyo mun? Yandaþ medya - hem yazýlýsý, hem sözlüsü, hem görüntülüsü- baþbakanýn demokratikleþme paketini ballandýra ballandýra haber yapmýþlar; Memet Amca’nýn ayraný gabarmýþ. Bi paket de ben yapim anasýný satim demiþ. Üryanýn saçmalýðýna bi bak hele. Eþeðin aklýna garpuz gabuðu düþürürsen, iþte böyle olur diye söyleniyom.

Bu demokratikleþme paketi, demokratikleþmemizi saðlamýyo; bizi köleliðe mahkum ediyomuþ. Bugüne kadar baþýmýzýn tacý olan ne varsa, ayaklar altýna alýnýyo. Ne özgürlüðümüz kalýyo, ne gelecekten beklentimiz. Silivri’dekilerden farkýmýz kalmýyo senin anlayacaðýn.

* Memet Amcan uyduktan sonra- gece on ikiden sonraymýþ- istediðimiz tv kanalýný açýp, sabaha gadar izlemek serbestmiþ. Böylece, haber alma özgürlüðümüzün önünü açýyormuþ majesteleri.

* Eðer isimlerimizi beðenmiyorsak, deniþtirebilirmiþiz. Kaderimiz deniþmedikten sonra, ismimiz deniþse kaç yazar? Gümüþün adýný “ altýn” koyunca; gümüþ, altýn olur mu hiç? “Karga gül dalýna kondu diye, bülbül olmaz.” diyom. Dinleyen kim! Ýsimlerimizin Türk ismi olmasýna gerek yokmuþ. Avrupa Birliðine girmeye hazýrlanan bi memleketin fertleri olan bizler, Türk vatandaþý deðil, dünya vatandaþý olacakmýþýz. Türküm demeyecekmiþiz, Türklüðümüzle öðünmeyecekmiþiz. Irkçý olmanýn lüzumu yokmuþ. Adlarý Türker, Türkan, Ertürk olan torunlar; adlarýndaki Türk sözcüðü yüzünden, isimlerini deniþtireceklermiþ. Eðer yeni torunumuz falan olursa, böyle Türk’lü isimler koymayacakmýþýz. Irkçý torun ismi istemezmiþ beyefendi.

* Baþbakanýn, kullanmayý serbest býraktýðý w, q, x harflerinin lâfý mý olurmuþ. Memet Amca’n bize, Cince’de gullanýlan 你 好 harflerini gullanmayý bile serbest býrakmýþ. Çin alfabesinin tamamýný gullanmayý serbest býraksan ne faydasý olur bize? Çünkü biz, Çince bilmiyoz, diyom. Ama ürya bu ya, Memet Amca’na sesimi duyuramýyom.

*Bizim kýzlar- gelinler baþlarýný istedikleri renk türbanla kapatabilir, istedikleri renkte çarþaf giyebilirlermiþ. Hiç karýþmayacakmýþ türbanýn, çarþafýn rengine. Böylece, kýzlarýmýza; dünyanýn hiçbir yerinde verilmeyen renk seçme özgürlüðünü veriyormuþ. Ayrýca; bizim oðlanlara saç, sakal uzatma; cübbe, sarýk kullanma özgürlüðü gelmiþ.

* Torunlar, ODTÜ hariç; istedikleri okulda okuyabileceklermiþ. Gezici torun deðil; dindar ve kindar torun istiyormuþ. Ýstedikleri Ýmam Hatip Lisesi’ne gidebilirlermiþ. Eðitim hürriyeti, iþte böyle olurmuþ.

Paket açýklandýkça; elim, ayaðým tirildiyo sinirden. Þinci tansiyonum fýrlayacak derken; böðrümde bi acý duydum sevgili günlüðüm. Arkasýndan da; “Sehet altý oldu, hadi kalk, kahvaltýyý hazýrla.” diyen bi ses. Bi baktýysam, yataktayým, böðrüme dirsek atan da Memet Amca’n, bana “kalk” emri veren de. Yaþadýklarýmýn ürya olduðunu o zaman anladým. O, horul horul uyurken yataktan kalktým, kendisinin emri üzerine, kahvaltýda yesin diye gözleme yaptým sabahýn köründe. Böylece; gerçek yaþamýmýn, üryamdakinden pek de farký olmadýðýný bir kez daha anladým.

Hadi sevgili günlüðüm canlan da, sarýlalým; halime beraber aðlayalým. Ihhhh!




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn türkiye kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Atatürk'e Mektup
Baþbakanýn Hakaretleri Canýma Tak Etti
Bir Eþek Hikâyesi
Sivas Davasýnýn Zaman Aþýmýna Uðramasý Vatana ve Millete Hayýrlý Olsun (Muþ)
Mudurnulu Fatma Nine'nin Günlüðü / Beþ Yýl Sonra
Nereye mi Gidiyoruz?
Sayýn Baþbakan, Edebiyattaki Mübalaða Sanatýný Bilmiyor Mu?
Mudurnulu Fatma Nine'nin Günlüðü / Bizim Pulis Oðlaný Zýrt Pýrt Nasýl Tayin Ettiler
Mudurnulu Fatma Nine"nin Günlüðü / Düðün Deðil, Kabir Azabý
Normalleþen (!) Türkiye'mden Normalleþme (!) Manzaralarý

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Güzel Dilimiz Türkçe
Kýzým Sen Avukat Ol!
Ýstanbul Sizin Olsun
Ben Birazcýk Deli miyim?
Öðretmenler Günü
Mudurnu'da Bir Günlük Gezi
Yeðenime Yaptýðým Peynirli Börek Tarifi
Biþim Efde Heykes Bi Asayip...
Kaybedecek Hiçbirþeyi Olmayana / Ölüm...
Caný Sýkýlmak Nasýl Birþey?

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Dönüþü Olmayan Gidiþ [Þiir]
Seni Özlemenin Kitabýný Yazabilirim [Þiir]
Bensiz Yaşamaya Alışacaksın [Þiir]
Ýþte Gidiyorsun [Þiir]
Gelseydin Eðer [Þiir]
Ne Zaman Seni Düþünsem [Þiir]
O Beklenen Hiç Gelmeyecek [Þiir]
Çek Beni Ýçine Bir Nefeste [Þiir]
Sýðýnacaðým Baþka Yürek Yok [Þiir]
Uykularýnda Sev Beni [Þiir]


Kâmuran Esen kimdir?

Okumak ve yazmak bir tutkudur benim için. Yazdýklarýmý okuyucularla paylaþmak amacýyla buraya gönderiyorum. Yýllardýr, yerel bir gazeteye haftalýk köþe yazýyorum. Mudurnu Belediyesinde gönüllü kültür müdürü olarak çalýþýyorum. Yayýmlanmýþ Kitaplarým: -Þiirlerle Öyküler - þiir / Milli Eðitim Bakanlýðý Öðretmen Yazarlar Dizisi ( 1988). . . . . . . . -Sevgi Yumaðý - þiir ( 1997 ). . . . . . . . . -K. Esen'in Kaleminden Mudurnu - derleme / Mudurnu Kaymakamlýðý Kültür Hizmetleri Dizisi ( 2002 ). . . . . . . . . . . -Oynatmayalým Uðurcuðum- deneme , aný / --Senfoni Yayýnlarý ( Haziran / 2004 ) -Mudurnulu Fatma Nine'nin Günlüðü - Baskýya hazýrlanýyor

Etkilendiði Yazarlar:
Okuduðum her yazardan veya yazýdan etkilenirim. Bende bir etki býrakmayacak, herhangi bir þey öðretmeyecek bir yazý düþünemiyorum.


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Kâmuran Esen, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.