..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Dilerim, tüm yaþamýnýz boyunca yaþarsýnýz. -Swift
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Politik Olaylar ve Görüþler > Ramazan Karalar




4 Ocak 2014
Baþkaný ve Vekili Kim Seçiyor?  
Ramazan Karalar
AKP’den il, ilçe ya da belde belediye baþkanlýðýný yürüten belediye baþkaný tekrar aday olduðunda bir hesaplaþma sürecini de atlatmak durumunda. Bu süreç için ilk anda aklýnýza mevcut belediye yönetiminin kente yaptýðý hizmetler ve bu hizmetlerin halkýn teveccühünde nasýl bir noktada olacaðý gibi bir hesaplaþma gelebilir. ...


:ACHF:
Baþkaný ve vekili kim Seçiyor?
AKP’den il, ilçe ya da belde belediye baþkanlýðýný yürüten belediye baþkaný tekrar aday olduðunda bir hesaplaþma sürecini de atlatmak durumunda.
Bu süreç için ilk anda aklýnýza mevcut belediye yönetiminin kente yaptýðý hizmetler ve bu hizmetlerin halkýn teveccühünde nasýl bir noktada olacaðý gibi bir hesaplaþma gelebilir. Bu belki de olmasý gereken en önemli hesaplaþmadýr. Ancak bizim burada anlatacaðýmýz hesaplaþma ne yazýk ki bu hesaplaþma deðil.
Asýl hesaplaþma süreci, aday adaylýðýndan, adaylýða doðru giden yolda yaþanan bir hesaplaþma sürecidir ki, bu süreç deyim yerindeyse kýran kýrana geçer. Her türlü kozlar oynanýr. Adayýn baþkanlýðý sürecinde kente ya da beldeye yaptýðý hizmetler arka planlara atýlmýþtýr. Þimdi esas olan baþkanlýðý döneminde partisine karþý tutumu, partisinin aldýðý kararlara uyumu daha da Türkçesi Milletvekillerinin sözlerinden çýkýp çýkmadýðýdýr ya da onlarýn yanýnda olup olmadýðýdýr.
Ýþte seçim sürecinin devam ettiði bu günlerde Kýrþehir’de aday adayý olan mevcut belediye baþkanlarýnýn milletvekilleri ile hesaplaþma süreci de bazý beldeler dýþýnda kýyasýya devam ediyor.
Bazý beldeler diyorum çünkü bazý beldeler var ki, adaylarý belirlenmiþ! Hem de milletvekilleri tarafýndan… Hem de bir çok entrikalar sonunda… Öyle ki, tekrar aday olan baþkandan intikam alma ya da haddini bildirme yolunda atýlan adýmlar yaþanýyor. Ayak oyunlarýnýn yaný sýra rakip partilerden aday çalma faaliyetleri ile ayyuka çýkan bir kokuþmuþluk yaþanýyor.
Temayül yoklamalarýymýþ, kamuoyu yoklamalarýymýþ hepsi fasa fiso! Özellikle de Kýrþehir için… Tabii ki bu dediklerim sadece þehir için deðil, ilçe ve belde belediyelikleri için de geçerli.
Siz istediðiniz kadar “biz seçiyoruz” diye düþünün biz þeçmiyoruz ki çeþitli ayak oyunlarý ile birileri seçiyor…
Peki milletvekillerini kim seçer bu ülkede?
Adý üstünde bir sýfat “Milletvekili”… Doðal olaný da Milletvekillerini milletin seçmesidir. Ama maalesef milletvekillerini millet seçmiyor.
Ýnsanlar vatandaþlýk görevi bilerek sandýk baþýna gidiyorlar. Kendilerine göre farklý nedenlerle baþka baþka partilere oy veriyorlar. Milletvekillerini (yerel yöneticilerini de) kendilerinin seçtiklerine inanýyorlar.
Milletvekili ve yerel yönetici atama þirketleri gibi çalýþan siyasi partilerimiz, önümüze sýralamayý koyuyor.
Neymiþ efendim? Tek yetkili partilerin genel merkezlerindeki oluþturduklarý komisyonlarmýþ. Ne komisyonu ne oluþturmasý. Geçin bunlarý geçin.
Bu mu demokrasi? Daha parti içerisinde saðlanamamýþ demokrasiyi bütün bir yurtta nasýl savunacaksýn?
Onlar kimi isterse onu ön sýralara yazarlar. Hem onlar devlet idaresini daha iyi bilirler, nereden ne çýkar, nereden ne kazanýlýr, ne alýnýr, ne satýlýr.
Onlar varlýklý, akýllý insanlar, baldýrý çýplak vatandaþýn tercihine güvenilir mi?
Baþkan adayýný belirlerken ya bir hata yapar da onlarýn tekerlerine çomak sokacak adamý seçerseniz. Yok öyle yok… Onlarýn tekerleri dönmeli. Yarým kalan iþleri tamamlanmalý.
Vatandaþýn görevi oy vermek, onlarýn görevi seçilmek ve seçtirmek.
Sahi bu kadar milletvekilini kim seçti?
Genel baþkanlar ve onlarýn en sadýk üç beþ tane dostlarý. Helal olsun vallahi, buzlar eriyene kadar görevlerini yaparlar her halde.
Ben vatandaþým, sen vatandaþsýn, bizden habersiz bizi temsil edecek yöneticiler seçiliyor. Katýla katýla gülmeli demokrasimizin þu haline aðlamak gerekirken.
Yerel seçimlerin yaklaþmasýyla artan siyasal trafik ve transferler kiþilik ve nitelik düzeyini ortaya koyan göstergelerdir. Aday saptamalarý, oy için verilen ödünlerin, seçmen listesi tartýþmalarý, oy saðlama yöntemlerindeki hukuka aykýrýlýklar, çirkinler, inanç ve ýrk sömürüleri, dýþ baðlantýlar günümüzün belirgin olumsuzluklarýnýn baþýnda gelmektedir.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn politik olaylar ve görüþler kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Pkk Þimdi Kimin Güdümünde
Bildiðini Bilen mi, Bilmediðini Bilmeyen mi?
"Ne Yaptýn Kardeþ?"
Onu Tanýmak ve Anlamak
Þah! …ve Mat…
Geri Dönen Sevgili Olursun Kýrþehir
Güçlü Demokrasi Ýçin Güçlü Yerel Basýn
Neler Oluyor, Açýlýmý Niye Kimse Açamýyor?
"En Sonunda Gelip Beni Götürdüler"
Cesur Yüreklere Ne Oldu

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
"Senin Eline Diken Batar Mý?"
Kaçmak Ýstiyorum Buralardan…
Güneþ Tekrar Parlar mý?
Saadet Zinciri ve Türkiye Treni
Bakalým Daha Nelerimiz Çalýnacak?
Güneþ Tekrar Parlar mý?
Halimiz Belli de Ýlmihalimiz Eksik

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Dikiz Aynasý [Öykü]
"Satýldýk, Uyandýrýn Bizi!" [Deneme]
Ýþte Bu Benim Ramazan’ým [Deneme]
Sizin Ampul Kaç Mumluk? [Deneme]
Her Þeyi "Örtün"! [Deneme]


Ramazan Karalar kimdir?

Lise çaðlarýmdan itibaren yazýyorum. Güncel olaylardan yola çýkarak yazdýðým bir çok öyküm var. Ancak bir türlü yayýnlayamadým. Bu öykülerin bir bölümünü Çaðdaþ Kýrþehir gazetesinde yayýnladým. Ayný gazetede güncel siyasi olaylarla ilgili köþe yazarlýðý yapmaktayým. Yazdýðým yazýlarýn konusu ile yönetenlere, topluma, sisteme, yolsuzluklara, düzene, adaletsizliðe, haksýzlýða karþý kendi düþünce ve fikirlerimle bir duruþ sergilemeye çalýþýyorum. . .


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Ramazan Karalar, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.