..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Sevgi dünyadaki yaþam ýrmaðýdýr. -Henry Ward Beecher
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Politik Olaylar ve Görüþler > Ramazan Karalar




4 Ocak 2014
Güçlü Demokrasi Ýçin Güçlü Yerel Basýn  
Ramazan Karalar
Türkiye’de medya denince nedense, Ýstanbul merkezli yayýn yapan, gazeteler, televizyonlar akla gelir. Oysa artýk giderek güçlenen yerel medya Ýstanbul’dan yayýn yapan ve “ulusal medya” olarak adlandýrýlan medya yapýlanmasýna karþý kafa tutmaya baþlamýþtýr.


:ABIB:
Güçlü demokrasi için güçlü yerel basýn
Türkiye’de medya denince nedense, Ýstanbul merkezli yayýn yapan, gazeteler, televizyonlar akla gelir.
Oysa artýk giderek güçlenen yerel medya Ýstanbul’dan yayýn yapan ve “ulusal medya” olarak adlandýrýlan medya yapýlanmasýna karþý kafa tutmaya baþlamýþtýr.
Ýstanbul medyasýný çok daha kolay elinde tutan, yönlendirme imkaný bulan merkezi iktidarlarýn iþine gelmese de, yerel medya giderek artan gücüyle iktidarlarý rahatsýz eder hale gelmiþtir…
Üzerlerindeki tüm ekonomik ve yasal baskýlara raðmen yerel, radyolar, televizyonlar ve gazeteler yayýnlandýklarý kentlerde halkýn sesi olma gayretindedir…
Gazeteciliðin merkezi gibi görülen Ýstanbul’dan yayýnlanan gazetelerin ve televizyonlarýn haber deðeri görmediði, halkýn bir çok sorunu yerel gazeteler ve televizyonlarda dillendirilmekte, yerel basýn bu sorunlara çözüm bulunmasý için aracý olmaktadýr.
Yayýnlandýklarý kentlerin halklarýyla iç içe olan yerel medya, farklý siyasal görüþlerin halka yansýtýlmasýna olanak tanýmakta, bu þekilde demokrasinin güçlenmesine katký saðlamaktadýr.
Peki yerel medya yeteri kadar güçlü mü?
Yerel televizyonlar yeteri kadar izleniyor, yerel gazeteler yeteri kadar okunuyor mu?
Bugün yerel basýn bir çok açýdan sorunlarla boðuþurken izlenme ve tiraj sorunlarýna eðilmeye pek fýrsat bulamýyor.
Radyo ve televizyonlarýn ödedikleri vergilerin haricinde reklam gelirlerinin büyük bölümü, RTÜK payý ve telif ücreti olarak kasaya girmeden kesilmekte, bu da yerel radyo ve televizyonlarýn belini doðrultmalarýna engel olmaktadýr.
Yerel gazeteler aldýklarý resmi ilanlar nedeniyle radyo ve televizyonlara nazaran bir nebze þanslý görünse de, giderek küçülen resmi ilan pastasýyla artýk bu avantaj da ortadan kalkmaktadýr…
Yerel basýn yaþadýðý ekonomik sorunlar nedeniyle nitelikli eleman sorununu da çözemiyor.
Bugün iletiþim fakültelerinden mezun gençler iþ ararken, yerel basýnýn önünde en büyük sorun olarak nitelikli elaman yoksunluðu durmaktadýr.
Yeterli eðitimi olmayan ve sayýca az personel tarafýndan yayýnlanan yerel medya organlarýnýn izlenirlik ve okunurluk sorunu aþýlamamaktadýr.
Eleman ihtiyacýný sokaktaki iþsizler arasýnda bu mesleðe ilgi duyan gençleri eðiterek karþýlamaya çalýþan yerel basýnýn bu sorununun aþýlmasý için iletiþim meslek yüksek okullarý yaygýnlaþtýrýlmalýdýr…
Ýki yýllýk meslek yüksek okullarýnda muhabirlik, sayfa sekreterliði gibi branþ eðitimleri verilmeli, bu þekilde yerel basýnýn nitelikli eleman açýðý karþýlanmalýdýr.
Yerel sermayenin, yerel ekonominin desteðinden yoksun kalan yerel basýn, Ýstanbul medyasýnýn merkezi iktidarla girdiði iliþkilerin benzerini yerelde yaþamaya baþlamaktadýr.
Oysa baðýmsýz yerel basýn, bulunduklarý kentlerin birer itici gücü olabilirler.
Yerel basýn kuruluþlarý, gerektiðinde güç birliðine giderek iktidarlarýn karþýsýnda, halkýn yanýnda olduklarýnda bugün olduðundan çok daha güçlü olacaklardýr.
Günümüz teknolojilerini kullanmak yerel medyanýn Ýstanbul medyasýyla rekabet gücünü arttýracak, bu da yerel basýný daha güçlü kýlacaktýr.
Yerel medyanýn güçlenmesi ise Türkiye’nin çok daha demokratik bir ülke olmasýný saðlayacaktýr…



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn politik olaylar ve görüþler kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Pkk Þimdi Kimin Güdümünde
Bildiðini Bilen mi, Bilmediðini Bilmeyen mi?
"Ne Yaptýn Kardeþ?"
Onu Tanýmak ve Anlamak
Þah! …ve Mat…
Geri Dönen Sevgili Olursun Kýrþehir
Güçlü Demokrasi Ýçin Güçlü Yerel Basýn
Baþkaný ve Vekili Kim Seçiyor?
Neler Oluyor, Açýlýmý Niye Kimse Açamýyor?
"En Sonunda Gelip Beni Götürdüler"

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
"Senin Eline Diken Batar Mý?"
Kaçmak Ýstiyorum Buralardan…
Güneþ Tekrar Parlar mý?
Saadet Zinciri ve Türkiye Treni
Bakalým Daha Nelerimiz Çalýnacak?
Güneþ Tekrar Parlar mý?
Halimiz Belli de Ýlmihalimiz Eksik

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Dikiz Aynasý [Öykü]
"Satýldýk, Uyandýrýn Bizi!" [Deneme]
Ýþte Bu Benim Ramazan’ým [Deneme]
Sizin Ampul Kaç Mumluk? [Deneme]
Her Þeyi "Örtün"! [Deneme]


Ramazan Karalar kimdir?

Lise çaðlarýmdan itibaren yazýyorum. Güncel olaylardan yola çýkarak yazdýðým bir çok öyküm var. Ancak bir türlü yayýnlayamadým. Bu öykülerin bir bölümünü Çaðdaþ Kýrþehir gazetesinde yayýnladým. Ayný gazetede güncel siyasi olaylarla ilgili köþe yazarlýðý yapmaktayým. Yazdýðým yazýlarýn konusu ile yönetenlere, topluma, sisteme, yolsuzluklara, düzene, adaletsizliðe, haksýzlýða karþý kendi düþünce ve fikirlerimle bir duruþ sergilemeye çalýþýyorum. . .


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Ramazan Karalar, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.