..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"...öyküyü yazan bilge, beþinci ya da altýncý göbekten kral torunu olduðumu ortaya çýkaracak þekilde belirleyebilir soyumu." -Cervantes, Don Quijote
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Türkiye > Kâmuran Esen




6 Ocak 2014
Mudurnulu Fatma Nine"nin Günlüðü / Düðün Deðil, Kabir Azabý  
Kâmuran Esen
Siz misiniz Gezi Parký etkinliklerine katýlan, siz misiniz “Çarþý, her þeye karþý.”diyen, siz misiniz “Mitinglere katýlýp bayrak sallayan?...Ýþte böyle sürülürsünüz.


:ADDB:

Ah benim tatlý kabaðým, iþlemeli bakýr tabaðým, mis kokulu iðde yapraðým günlüðüm. Nasýlsýn, iyi misin? Ben hiç iyi deðilim. Günüm ayrý bir dert, gecem ayrý bir dert. Gündüz memleket meseleleriyle akþam oluyo. Geceleri de kâbus gibi üryalar görüyom. Dün gece yine saçma bir ürya gördüm sevgili günlüðüm. Bi uyandýysam, galbim, baþý kesilmiþ toðuk gibi çýrpýnýyo… Üryamda bizim torunun düðünü varmýþ. Bende bi sevinç bi sevinç, sorma gitsin. Torunumun mürüvvetini görecem diye içim gýpýr gýpýr. Torunla beraber davetiye daðýtmaya çýktýk. Bu yaþta, keklik gibi sekiyom yollarda. Hatta bazen torun benden geride bile kalýyo. Enercim o biçim.

Neyse, uzatmayam. Devlet memurlarýnýn bulunduðu gocaman bi binaya giriyoz. Gaymakam ordaymýþ, hakim ve savcýlar ordaymýþ, emniyet amiri, pulisler, müdürler, þefler hep o binadaymýþ. Biz de bunlara ille de elden vermek istiyomuþuz davetiyeleri. Ürya bu ya, her türlü saçmalýk olur. Ellerimizde birer tomar davetiyeynen girdik binaya. “Düðünümüze buyrun, sakýn kalývermeyin.” diyecez. Ama ne mümkün sevgili günlüðüm, ne mümkün. Hiç birine davetiye vermek gýsmet olmadý.

Önce gaymakamdan baþlayam dedik ama ara ki bulasýn. Daha üç ay önce Mudurnu’ya gelen gaymakamýn tayini çýkmýþ. Yerine gelen yok. Ayakkabý maðazasýndan ayakkabý alýrken, yerde duran ayakkabý gutusuyla fotoðrafýný çekmiþle gaymakamýn. Sadece çekseler iyi; fesbuk, tivýtýr mý ne iþte oralarda paylaþmýþla. Onu da baþbakan görmesin mi? Sen misin ayakkabý kutusuyla fotoðraf çektiren? “ Böyle muhalif gaymakamý süreyim de aklý baþýna gelsin.” demiþ içinden. Ýçiþleri Bakaný da, baþbakanýn içinden geçenler kendisine malum olmuþ olacak ki Allah tarafýndan; fotoðrafý tivýtýrda görür görmez, daha baþbakan emir vermeden, gaymakamý sürgün etmiþ. Leb demeden leblebiyi anlayan bi bakanmýþ senin anlayacaðýn. Velhasýl gaymakam beye veremedik davetiyeyi.

Ordan çýktýk, vardýk emniyet amirinin odasýna. Ne amir var ortalýkta, ne memur. Þu saçmalýða bi bakýver hele.“Nerde bunlar?” diye sorduk; “ Her biri baþka bi yere sürüldü, hem de bu gýþ gününde.” dediler. Suçlarý büyükmüþ. Amir, polis memurlarý Fenerbahçe’nin maçýna gitmiþler. Her vakit olduðu gibi 34. dakikada “Her yer rüþvet, her yer yolsuzluk.” diye tezahürat yapmýþ taraftarlar. Ýþte bu taraftarlarýn narýna bizim amirle polisler de yanmýþ. Davetiye veremeden oradan da çýktýk. Bi düðün yapalým dedik, baþýmýza gelene bak.

Ne malmüdürünü bulabildik yerinde, ne savcýyý, ne hakimleri. Hepsi sürülmüþ, yerlerine atananlar da henüz Mudurnu’ya gelmemiþler sevgili günlüðüm. Malmüdürünü Sözcü gazetesi okurken yakalamýþlar, sallamýþlar deyim yerindeyse. Savcý da meðer fesbukta iktidar aleyhine lâflar etmiþmiþ, aslý varsa. Nihat Genç’ten alýntý yapmýþmýþ. Hakimin biri, “Yargý baðýmsýzdýr” demiþ. Öteki hakim de, ” Biz iktidarýn deðil, milletin hakimiyiz.” demiþ. Cesarete bak. Ýþte bu yüzden her birini, çil yavrusu gibi daðýtmýþlar. Kimi Mardin’de, Kimi Hakkari’de, kimi Van’da almýþ soluðu. Tabi bu gýþ günü gidebildilerse.

Derken sevgili günlüðüm, gittik postaneye. Uzaktaki eþe- dosta, akrabalara yolladýk davetiyeleri. Neyse ki akrabalar var, artýk onlarla beraber yaparýz düðünü. Derken efendim düðün günü geldi çattý. Giyindim, kuþandým iki dirhem bi çekirdek; heyecanla düðün salonuna girdim, uzaktan gelecek akrabalarý görecem. Onlara sarýlacam, hasret giderecem. Bi baktýysam, salonun yarýsý boþ. Uzaktaki akrabalarýn hiç biri gelmemiþ sevgili günlüðüm. Hadi birinin iþi çýktý diyelim, biri de hasta oldu; ya ötekilere noldu? Kýran girmedi ya hepsine.

Meðer sevgili günlüðüm, bizim akrabalarý da sürgün etmiþler. Dedi ki torun: “Babannecim, davetiyelerin hepsi geri gelmiþ. Az önce postacý getirdi. Akrabalarý adreslerinde bulamamýþlar.” Siz misiniz Gezi Parký etkinliklerine katýlan, siz misiniz “Çarþý, her þeye karþý.”diyen, siz misiniz “Mitinglere katýlýp bayrak sallayan?...Ýþte böyle sürülürsünüz. Torunun düðününü de burnumuzdan getirdiler sevgili günlüðüm. Hýsýmsýz, akrabasýz, tatsýz tuzsuz bi düðün oldu.

Akrabalar gelmedi diye düðün kalýr mý? Kalmaz. Orkestra baþladý çalmaya. “Vardar Ovasý” ný çalarken, polisler geldi. “Öyle rakýlý, içkili türkü söylemek yasak.” diye orkestrayý susturdular. Arkasýndan ahlak zabýtasý geldi.”Gelinin dekoltesi çok açýk. Derhal omzuna þal alsýn.” dediler. Ah sevgili günlüðüm, düðün deðil de sanki cenazemiz var. Öylesine sýkýntý çektik. Bilsem üryada olduðumu aldýrmayacam, ama bilmiyom ki.

Daha sonra sevgili günlüðüm, gençler kýzlý erkekli oynarlarken, yine pulis dalmasýn mý içeri.” Baþbakanýn kýzlý- erkekli birlikteliklere alercisi olduðunu bilmiyo musunuz? Hem zaten dinimizce de caiz deðil. Ayrýlýn çabuk!” diye bas bas baðýrýyo. Polisin biri aldý eline tebeþiri, salonun ortasýna bir çizgi çekti.” Kýzlar- kadýnlar bu tarafta oynasýn, erkekler bu tarafta. Dönün sýrt sýrta. Aslýnda araya perde çekmek var da, neyse.” dedi. Allahým sen sabýr ver! Düðün yapmýyoz da sanki kabir azabý çekiyoz.

Ýþte tam bu sýrada cinler iyice tepeme çýktý. “Size inat, erkeklerin sahasýna girip göbek atacam.” dedim. Torunlar beni tutacak oluyorlar ” Yapma- etme bubanne.” diye ama, dinleyen kim! Orkestraya; “Çalýn Mudurnu çiftetellisini.” dedim. Dikildim salonun ortasýna, baþladým þakkýdý þukgudu oynamaya. “ Sizin yasaðýnýza da , günahýnýza da….” diye söylene söylene oynadým. Keyfimden deðil, sinirimden oynuyom sevgili günlüðüm, inadýna oynuyom. O yasak, bu yasak dedikçe; inadýna oynayasým geldi. Hatta bi ara “Her yer rüþvet, her yer yolsuzluk.” diye slogan bile attým. Bu da benim tepkim olsun dedim. Gezi Parkýna, Taksim’e gidecek halim yok ya. Gerdan kýrarken, topuk vururken bi uyandýysam, yataðýmdayým. Ter içinde kalmýþým. Meðer gördüklerim hep üryaymýþ. Acý olan þu ki: Gerçek yaþamýmýzýn, üryamda yaþadýklarýmdan pek bi farký yok aslýnda. Üç aþaðý, beþ yukarý ayný.

Hoþça kal sevgili günlüðüm. Öpüyom gözlerinden.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn türkiye kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Atatürk'e Mektup
Baþbakanýn Hakaretleri Canýma Tak Etti
Bir Eþek Hikâyesi
Sivas Davasýnýn Zaman Aþýmýna Uðramasý Vatana ve Millete Hayýrlý Olsun (Muþ)
Mudurnulu Fatma Nine'nin Günlüðü / Beþ Yýl Sonra
Nereye mi Gidiyoruz?
Sayýn Baþbakan, Edebiyattaki Mübalaða Sanatýný Bilmiyor Mu?
Mudurnulu Fatma Nine'nin Günlüðü / Bizim Pulis Oðlaný Zýrt Pýrt Nasýl Tayin Ettiler
Normalleþen (!) Türkiye'mden Normalleþme (!) Manzaralarý
Mudurnulu Fatma Nine'nin Günlüðü / Bizim Toruna Ýþ Arýyoz

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Güzel Dilimiz Türkçe
Kýzým Sen Avukat Ol!
Ýstanbul Sizin Olsun
Ben Birazcýk Deli miyim?
Öðretmenler Günü
Mudurnu'da Bir Günlük Gezi
Yeðenime Yaptýðým Peynirli Börek Tarifi
Biþim Efde Heykes Bi Asayip...
Kaybedecek Hiçbirþeyi Olmayana / Ölüm...
Caný Sýkýlmak Nasýl Birþey?

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Dönüþü Olmayan Gidiþ [Þiir]
Seni Özlemenin Kitabýný Yazabilirim [Þiir]
Bensiz Yaşamaya Alışacaksın [Þiir]
Ýþte Gidiyorsun [Þiir]
Gelseydin Eðer [Þiir]
Ne Zaman Seni Düþünsem [Þiir]
O Beklenen Hiç Gelmeyecek [Þiir]
Çek Beni Ýçine Bir Nefeste [Þiir]
Sýðýnacaðým Baþka Yürek Yok [Þiir]
Uykularýnda Sev Beni [Þiir]


Kâmuran Esen kimdir?

Okumak ve yazmak bir tutkudur benim için. Yazdýklarýmý okuyucularla paylaþmak amacýyla buraya gönderiyorum. Yýllardýr, yerel bir gazeteye haftalýk köþe yazýyorum. Mudurnu Belediyesinde gönüllü kültür müdürü olarak çalýþýyorum. Yayýmlanmýþ Kitaplarým: -Þiirlerle Öyküler - þiir / Milli Eðitim Bakanlýðý Öðretmen Yazarlar Dizisi ( 1988). . . . . . . . -Sevgi Yumaðý - þiir ( 1997 ). . . . . . . . . -K. Esen'in Kaleminden Mudurnu - derleme / Mudurnu Kaymakamlýðý Kültür Hizmetleri Dizisi ( 2002 ). . . . . . . . . . . -Oynatmayalým Uðurcuðum- deneme , aný / --Senfoni Yayýnlarý ( Haziran / 2004 ) -Mudurnulu Fatma Nine'nin Günlüðü - Baskýya hazýrlanýyor

Etkilendiði Yazarlar:
Okuduðum her yazardan veya yazýdan etkilenirim. Bende bir etki býrakmayacak, herhangi bir þey öðretmeyecek bir yazý düþünemiyorum.


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Kâmuran Esen, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.