..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"Leyla'nýn iþi naz ve iþve; Mecnun'un gözü yaþý çeþme çeþme..." -Fuzuli (Leyla ile Mecnun)
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Yüzleþme > Murat Yüksel




26 Ocak 2014
Aylardan Ocak, Mevsimlerden "Kara" Kýþ...  
Murat Yüksel
Gökyüzü haykýra haykýra aðlýyordu zifiri karanlýðýn üzerine, rüzgar aklýn alabildiðince hýrçýn, soðuk mümkün olabildiðince keskindi.. Yakýcý bir don geçiyordu yüzleri yalayarak alenice.. Aylardan Ocak, mevsimlerden "kara" kýþtý; hem gecesiyle hem de gündüzüyle.. Kendi içine ufalmýþ gölgeler bile pusmuþtu karanlýðýn ardýna kaçabildiðince, kaybolabildiðince.. Þehir korkmuþ, þehir ürkmüþ, þehir þaþkýn, sus pus olmuþ, bütün ýþýklarýný söndürmüþ, bu beklenmedik öfkesinin dinmesini bekliyordu gökyüzünün..


:ABCC:
Gökyüzü haykýra haykýra aðlýyordu zifiri karanlýðýn üzerine, rüzgar aklýn alabildiðince hýrçýn, soðuk mümkün olabildiðince keskindi.. Yakýcý bir don geçiyordu yüzleri yalayarak alenice.. Aylardan Ocak, mevsimlerden "kara" kýþtý; hem gecesiyle hem de gündüzüyle.. Kendi içine ufalmýþ gölgeler bile pusmuþtu karanlýðýn ardýna kaçabildiðince, kaybolabildiðince.. Þehir korkmuþ, þehir ürkmüþ, þehir þaþkýn, sus pus olmuþ, bütün ýþýklarýný söndürmüþ, bu beklenmedik öfkesinin dinmesini bekliyordu gökyüzünün..

Ýþte ben en çok böyle katran karasý geceleri sevdim.. Bu gecelerde yaþadým þu yoksul þu virane þu biçare ömrümün büyük bölümünü elimde mazotu kaçmýþ içki þiþeleri, dudaðýmda senden sonra tek tiryakiliðim kötü gün dostu tütünden mütevellit sarma sigara ile.. Gecenin saatlerine bile ayrý ayrý envai çeþit anlamlar yükledim ben, hepsini bir ibadet gibi yaþadým ruhumda umutsuzluk diyarýnda titrek bir mum alevi olan kocaman umutlarla dört duvar arasýnda ya da karanlýk sokaklarýn köhne yollarýnda tek kiþilik yaslarýmla ve dahi kutlamalarýmla..

Þimþek, sahne sýrasýný bekleyen oyuncular gibi yerini almýþtý karanlýk sahnede; kurgusuz orta oyununda korkutucu ve bir o kadar da aydýnlatýcý ýþýklarý ile an be an geceyi gündüz yerine çeviriyordu, gizli saklý kalan bir þey olmasýn istercesine þehrin üzerine üzerine.. Bu hengamede çil yavrularý gibi koþuþan insanlarý görebilmek pekala mümkündü ulaþmak istedikleri yerlere bir an önce ulaþabilmenin çýlgýn telaþesi içerisinde.. Korku okunuyordu irili ufaklý bütün gözlerde, bana ise komik ve ancak o kadar anlamsýz gelen bir ifade ile..

Benim ulaþmak istediðim bir yer yok mu peki? Benim varmayý düþ'lediðim bir hedef? Ya herhangi bir bekleyenim þimdi herhangi bir yerde? Beklediðim düþ'esiye, ölesiye? Nasýl bir hayatým vardý böyle, yaþadýðým öyle arabesk bir ömür ki hep veresiye.. Neydi herkesin kaçmaya çalýþtýðý karanlýða beni böylesine çeken? Nedir beni karanlýk gecelerin kucaðýna salan sefilliðimin abecesi? Neden insanlar sýyrýlmaya çalýþýrken bu lanet birliktelikten benim gözlerimi açabildiðimce doldurmam içime içime.. Bu siyah kuytuluðun koynuna girmeyecek miyiz sanki bir gün istesek de istemesek de hep birlikte..

Yýldýzlar yoktu bu gece, parýl parýl parlayan mavi atlas üzerinde.. Ay da pusmuþ gitmiþ uzak diyarlara pýlýný pýrtýsýný toplayýp, tek bir veda sözü bile etmeden, ben gidiyorum bile demeden, kimbilir belki de bu defa kendi aydýnlýðýný keþifle dönmemecesine.. Gitmiþ, göçmen kuþlar misali.. Sahi, tek bir kuþ sesi de kalmamýþ gecenin öfkesine.. Bir kedi yavrusu tüyleri diken diken, köþedeki araç altýnda ürkek tünemekte.. Gerçek olan hiç olmadýðý kadar zifiri bir gece, ezber bozan vakitler, karabasana dönüþen davetler, anlamý kalmayan galibiyetler, bir yerlerde tek baþýna içilen meyler, sarhoþlukta takýlmýþ gönüller ve gözlerden süzülen özlemler..

Bu gecenin sahibi yok nazarýmda, bu gecenin hiçbir þahidi olmadýðý gibi gölgemden baþkaca.. Kimsesizliðin dibine vurmuþken ruhun bütün zerreleri, en büyük kazanç sayarým tek tek yaþadýðým tüm maðlubiyetleri.. Yýllar geçip giderken koþasýra yanýk tütün kokan avuçlarýmdan, günleri çalýp duruyorum farkettirmeden meçhul yarýnlardan.. Karýþýyorum iþte yaðmura, soðuða, rüzgara ve alacakaranlýða bütün varlýðýmla ki varlýðým kaybolsun diye artýk sonsuzlukta!



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Gülümseyin... Çekiyorum!
Bir Sana, Tek Sana, Yalnýz Sana, Hep Sana...


Murat Yüksel kimdir?

1979 Bafra doðumluyum. Bahar çocuðuyum. . O yüzden ne yazýn kavurucu sýcaðýný ne de kýþýn dondurucu soðuðunu severim. . Okurum ve yazarým. . Kalemim yazdýðýnca dilim döndüðünce aklým erdiðince kelimelerim sayfalara döküldüðünce. .


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Murat Yüksel, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.