..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Umutsuzluða düþmeyin. -Charlie Chaplin
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Ýnceleme > Politika > Muhammed CAN




9 Þubat 2014
Yeni Süreç Üzerine Anekdotlar  
Muhammed CAN
Büyük ortadoðu’’ ve ’’yeni Osmanlý’’ planlarýnýn, dipten gelen katkýsýz direniþin etkisiyle, deþifre edilerek, etkisiz hale getirilmesi, bölgede yeni bir süreci baþlatmýþtýr.


:AEBF:

Bugün içinde bulunduðumuz yeni bölgesel siyasi sürecin temelleri, 35 yýl önce atýlmýþtý. Bu konu yeteri kadar iþlendiðinden derinliðine inmiyoruz. Samuel Huntington'un ''Medeniyetler çatýþmasý'' adlý tezi; kýsmen doðru olsa da bu konu toplumbilim (Sosyoloji)'ciler tarafýndan ayrýca deðerlendirilmeli...

Herþeye raðmen Kaybetmek yada kazanmak; ahlaksýz ve ilkesiz olmamalý. Her ideoloji kendini kusursuz bilir ve evrensel olacaðýný sanacak kadar deðerli bilir. Oysa bu ideal olgu, sadece ilahi deðerlere özgüydü. Batý dünyasý bu olguyu bugüne kadar kabullenemedi...

Ýslam coðrafyasýnda bir uzuv olan Mýsýrýn; gerek jeo-stratejik önemi, gerekse nüfus oraný ile enteleküel birikim ve tarihi kültür mirasýnýnda ona islami uyanýþ sürecinde, (Ýran hariç) diðer beldelerden daha erken baþlamasý onu Tahrir meydanýna taþýmasýný öðretti. Sonunda Mursi'nin ýlýmlý islamcýlarý iktidara getirildi. Mýsýr; ýlýmlý islam harketi(Ýhvan)'nin içine düþtüðü Stratejik ve geriye dönüþle onarýlamayacak hatalarýn sonucu olarak hezimet yaþandý. Sisi'nin, Mýsýr yönetimine el koymasý ABD'den önce Türkiye Ýslamcýlarýnýn yenilgisinin de ipuçlarýný verdi. Çünkü bu ikili(Mýsýr-Türkiye)'den birinin kalýcý zaferi, bölgede diðerinin de galibiyeti olacaktý. Eðer böyle olsaydý; ABD: eskinin tekrarýnda baþarýsýný devam ettirmiþ olacaktý. Olmadý!..

Türkiye, Suudi Arabistan ve Ýsrail üçgeninden çýkabilirse, belki de Ýslami direniþin 2013 Cenevre zaferinden sonra kurulmasý kaçýnýlmaz olan bu yeni bölgesel dengede yerini alabilir. Bu savý olumlu/olumsuz olarak netleþtirmek ve sonuçlarýna varmak için vakit henüz erken...

Suriye direniþinin, ''Altýn halka'' kodlarýný çok iyi anlayan direniþ karþýtlarý; aleyhlerine olduðu bu savaþtan uzak durmaya karar vermiþ olmalýlar ki Suudi Krallýðý; içinde bulunduðu bu süreçte Ýsraille ittifak'ýný daha da derinleþtirerek, Suriyedeki yenilgilerinin acýsýný hafifletmek adýna, Savaþý Lübnan'a taþýmak ve Lübnanda terör eylemlerinin hamiliðini üstlenerek, iç savaþ çýkartma taktiðine baþvuruyor.

Þimon Perez'in: ''(Ýran), Ruhani ile görüþme neden olmasýn?'' kodlarý ise Siyonizm'in ilk 50 yýllýk saldýrý doktirini, sonraki 10 yýllýk savunma pozisyonuna geçiþi ile son pozisyondan da daðýlma sürecine geçtiðinin ve yok olma sürecini durdurmak olarak okumak sanýrým yalnýþ olmaz. Yani Suriyede ki Ýslami direniþin zaferi, Ýsraili yok olma sendromundan kurtarmak ve varlýðýný siyasal islami direniþin çekirdeði olan Ýran'la meþrulaþtýrmak ödünü olarak okunabilir!

ABD'nin bölgedeki hemen her alanda hissedilen yenilgisi ile oluþan boþluða, islami direniþin dolduracaðýný çok iyi okumuþ olmalarý Suudileri de kendilerince haklý ciddi endiþelere itiyor.

Bugün itibarý ile 35 yýllýk bir uyanýþ ve bunun sonucunda Afganistan’dan Mýsýr’a kadar uzanan yaklaþýk Beþbin kilometrelik bir direniþ hattýndan söz ediyorsak, bunu son otuz beþ yýllýk ''siyasal islami direniþin kodlarý'' ve onun kutlu öncüsünde aramalayýz. Bu ilkeli duruþ; kýsa olmasada orta vadede direniþe bugüne kadar katettiði mesafeye eklemeler yaparak, Afrika'nýn ortalarýna kadar inme hakkýný veriyor...

Fars körfezinden, Aden körfezine kadar uzanan þeritte, ikinci bir direniþ hattýnýn olduðunuda düþünürsek, ABD-Ýsrail ve tabii ki NATO'nun; Erdoðan Türkiye'sine verdiði, Suriye misyonunun baþarýya ulaþamamasý AKP iktidarýnýn ipinin neden çekildiðini de gösteriyor olabilir.

Þayet, Cemaat ve AKP iktidarý danýþýklý dövüþ ile 17 Aralýk 2013 Krizini çýkartmýþ deðillerse! AKP iktidarý bölgede islami direniþin zaferi ile elde edilen yeni mezvilerde kendine alan açmak istemesi düþüncesini doðurur. AKP iktidarý; bu tabloyu net görüp iyi okuyabiliyor ve Erdoðan, Türkiye'yi islami direniþin oluþturacaðý yeni oluþumda görmek istiyorsa, Suriyede uluslararasý törör çeteleri ile arasýna koyacaðý mesafeyi, eyleme dökmeli...

''Büyük ortadoðu'' ve ''yeni Osmanlý'' planlarýnýn, dipten gelen katkýsýz direniþin etkisiyle, deþifre edilerek, etkisiz hale getirilmesi, bölgede yeni bir süreci baþlatmýþtýr.

Devrimci Ýslam öncüsündeki asalet ve ilkeli duruþ, Ýslam dünyasýnda 35 yýllýk siyasal islami direniþin, eþitlik ve özgürlük bahçe€sinin meyvelerini olgunlaþtýrdý.

Bugün, bu meyveler ulaþýlmasý gereken yerlere kadar ulaþtý/ulaþýyor...

Yeni bir sürece girmiþimizin, evrensel islami uyanýþ safhasýnýn, direniþ safhasýna evrildiðini, ABD'nin yenilgiyi kabullenmesi, Ýsrail'in zevalinin hýzlandýðý, bölge taþeronlarýnýn deþifre olduðu, yirmibirinci yüzyýlýn ilk çeyreðinde ''direniþin kutlu bilgesi'' öncülüðünde zaferin, Adalet ve özgürlük rayihasý alýndý.

Ezilenlerin aradýðý da bu ayrýlmaz ikili kavramýn sunduðu deðerler manzumesi deðilmiydi?

Ýran-Irak-Suriye birleþik islam cumhuriyetleri çatýsý altýnda, baþta islam dünyasý ve akabinde büyük insanlýk ailesi, bu rayiha'nýn kokusuyla tanýþýp, alýþarak...

Muhammed CAN

Frankfurt



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn politika kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Türk Ýslamcýlarýn Mele/molla Planý!
Türkiye"nin 2009 Dýþ Politikasýnda Þu Ana Kadar En Onurlu Çýkýþ Ve...
Akp ve Türkiye; Diklenmeden Dik Duruþu Sergileyebilecek mi?
Gümüþ Hilal Ýmparatorluðu Mu?
Gazze: Büyük Savaþ Senaryosu Mu? - 2
Kim Kazanacak?
Gazze: Büyük Savaþ Senaryosu Mu?
Ninova'da Olanlar Bizi Ürkütmesin
Ortadoðu Labirent'i!
Sevdamýzýn Adý ve Sýrrý Kudüs!

Yazarýn Ýnceleme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Velayet-i Fakih ve Siyasla Ýslam
Kürt Ýslam Tarihine Farklý Bir Bakýþ (I)
Gündem Özel - 2 Ýslam ve Medeniyet
Gündem Özel - 3 Mýsýr ve Ýslam
Afrika’da Nal Toplamak!
Ýslamda Kadýnýn Rolü - 1
Bugün Tek Baðýmsýz Devlet Ýran’dýr
Afrika’da Nal Toplamak!
3. Dünya Savaþýnda Ýraný'ý Anlamak!
Ýslam Dünyasýnýn Arayýþý

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Dost Ýçin [Þiir]
Serzeniþ [Þiir]
Bizde Ne Anne'ler Var [Þiir]
Ne Ýnsanlar Gördüm [Þiir]
Ey Gazzeli Cocuk! [Þiir]
Ayrýlýk Senfonisi [Þiir]
Hatýram! [Þiir]
Namus'un Adýna! [Þiir]
Hum Kýyýsýnda Bir Gece [Deneme]
Muhammed Can S. Demirtaþ'a Soruyor [Eleþtiri]


Muhammed CAN kimdir?

. . .


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Muhammed CAN, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.