..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Prensiplerden hoþlanmam. Önyargýlarý yeðlerim. Daha içtenler. -Oscar Wilde
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Toplum > Kâmuran Esen




19 Þubat 2014
Mudurnulu Fatma Nine"nin Günlüðü / Paralel Bir Ürya Gördüm  
Kâmuran Esen
Siz hiç paralel ürya gördünüz mü?


:AFIG:

Ah benim sazýmýn teli, harmanýmýn yeli, radýyomun pili, sehedimin zembili günlüðüm. Nasýlsýn, iyi mi’n? Beni soracak olursan, vaziyetler; esgi tas esgi hamam. Ýþte öylesine ömür tüketiyom. Kimsenin beni umursadýðý yok. Yalýnýz; seçimler yaklaþtý diye arayaným soraným olmaya baþladý. “ Fatma Nine’cim, bi ihtiyacýn var mý?” diye soran sorana. Beþ yýldýr nerdeydiniz? Ben onlara yapacaðýmý biliyom.” Çaya çorbaya sandýk, ille de sandýk.” deyip hakkýn, hukukun, özgürlüðün yerine “ sandýk” diyenlerden hýrsýmý alýverecem seçimlerde. Bi de diyom ki kendi kendime; bicik oyla kime ne kadar zarar verebilirsin ki? “Sivrisinek filin kulaðýna konmuþ da, acýttým mý demiþ.” hesabý. Deveden bi tüy koparmýþ gibi olacam yani. Diðer taraftan da “ Belli mi olur, belki benim gibi düþünen bir sürü insan vardýr.” diye umutlanýyom. Umut, fakirin ekmeði iþte.

Sana dün gece gördüðüm üryamý anlatýverim sevgili günlüðüm. Memet Amca’na anlatacak olsam, dinlemez . “Üstün açýkta kalmýþtýr, onun için böyle üryalar görmüþsündür.” der, susturur. Bari sana anlatayým da, aycýk ferahlayým. Bu sefer gördüðüm ürya, hem çok günceldi, hem de çok paralel. “ Üryanýn da mý paraleli olur Fatma Nine?” deme sakýn; olur olur sevgi günlüðüm, hem de bal gibi olur. Dolarý yükselten, hazine arazisine villa yapýldýðýný ortaya çýkaran, borsayý düþüren paralel, üryalarýmýza el atmaz mý? Atar. Bu paralelin her yerde eli, kolu var.

Dün akþam gece haberlerini dinlediydim. Baþbakan her zaman olduðu gibi, iþine gelmeyen her durum, her olay için “Paralel devletin iþi.” deyip duruyodu. Lobiciler gitti, onlarýn yerini paralelciler aldý. Yolsuzluklarýn, usulsüzlüklerin ortaya çýkarýlmasýný paralel devlete baðlýyodu. Rüþveti, yolsuzluðu, dolandýrýcýlýðý ortaya çýkarmak “Paralel olmak” anlamý taþýyo baþbakana göre. Paralel devlet aþaðý, paralel devlet yukarý. Nerdeyse, yaþadýðýmýz kuraklýk bile paralelin iþi diyecek. Saðdan sola paralel, soldan saða paralel; yukarýndan aþaðýya paralel, aþaðýdan yukarýya paralel. Senin anlayacaðýn, içim dýþým paralel oldu. Derken uyuyakalmýþým.

Bi baktým, AVM gibi büyük bir evde tek baþýnayým. Ne Memet Amca’n var, ne çocuklar, ne gelinler, ne de torunlar. Silkelenmiþ dut aðacý gibi meyvesizim. Boþ kavanozun dibinde kalmýþ mercimek tanesi gibi yalýnýzým.Yalnýzlýktan bunalmýþým. Arayan, soran yokmuþ aylardýr. Uçsuz bucaksýz, labirent gibi bir evdeymiþim üstelik. Her yaným duvarla örülü. Yolumu bulup sokaða bile çýkamýyom. Baðýrmak isdiyom sesim çýkmýyo, yürümek istiyom bacaklarýma söz geçiremiyom.

Derken, nasýl yolunu bulduysa, yan komþum çýkýp geliyo. Beni de hiç sevmez. Tabi ben de ona aþkýmdan ölmüyom sevgili günlüðüm. Komþuma, “Memet Amca’nýzý gördünüz mü, nerde bu adam?” diye soruyom, cuvap yok. “ Oðlanlarým nerde?” diyom, týk yok. “ Torunlar nerde?” diyom, aðzý kýmýldýyo, sesi çýkmýyo. Kadýnýn aðzýnda dili dönmüyo, gonuþamýyo. Ýþte böyle sýkýntýlý bi durum.

Sonra komþunun kýzý geliyo, annesi yollamýþ. Baþlýyo anlatmaya. Kýzýn dediðine göre, meðer Memet Amca’n paralel kocaymýþ; biz kendisiyle yýllardýr paralele evlilik yaþamýþýz. Çocuklar, gelinler, torunlar da paralel kiþilermiþ. Sahte suç belgeleri düzenleyip hepsini atmýþlar Silivri’ye. Þu saçmalýða bi bakýver hele. Hiç kocanýn, çocuklarýn, torunlarýn paraleli olur mu? Ama, iftirayla, gizli tanýkla olmuþ iþte.

“ Ýyi de bunca yýl birlikte yaþadýklarýmýz neydi?” diyom; “Paralel hayat, paralel.” demesin mi? Nedir bu baþýma gelen diye saçýmý baþýmý yolmaya baþlýyom. Hüngür hüngür aðlarken uyandým. Bi baktým, yataktayým. Çoktan sabah olmuþ. Ürya gördüðümü o vakit anladým. Memet Amca’n odasýndan, “Kahvaltý hazýr mý? “ diye baðýrýyo. Gittim yanýna, üryamý anlatýverecem. Daha ben “Paralel ürya” derken lâfý aðzýma týktý. “Paralel devlete bu gadar gafayý dakarsan, göreceðin ürya da paralel olur.” dedi. “Sana gaç sefer söyleyecem, paralel maralel devlet yok. Bu; hükümetin kendini aklamak için uydurduðu bir þey. Daha doðrusu, yýllardýr kendi ektikleri tohumlardan yetiþen aðaçlar kendi üstlerine bir bir devrilmeye baþlayýnca, “paralel devlet “ adýný verdikleri bi memleket gerçeði.”… Allah Allah! Bu adam bu sabah nasýl da mantýklý gonuþuyo. Demek ki son günlerde, yandaþ tv ganallarý yerine; gerçekleri anlatan ganallarý izlemiþ, nihayet doðruyu bulmuþ.

Biliyo mun sevgili günlüðüm; bu paralel üryayý gördükten sonra artýk býrak paralel söcüðünü aðzýma almayý, paralel çizgi bile çekmeyecem. Adý batasýca.





Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn toplum kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Benim Hiç Sevgilim Olmadý
Balkonlara Asýlmýþ Biberler
Okulsuz - Öðretmensiz Býrakýlan Köylerimiz
Atasözlerimiz Üzerine / Yeni Düzenleme
Fatma Nine'nin Günlüðü - 3
Bayramda Anýtkabir Ziyareti Þart Mýdýr?
Mudurnu'lu Fatma Nine'nin Günlüðü / Bugün Guþlar Gibiyim
Bir Kadýn Kimdir Aslýnda
Mudurnu'lu Fatma Ninenin Günlüðü / Mudurnu"da Þiir ve Türkü Gecesi
Fatma Nine'nin Günlüðü - 4

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Güzel Dilimiz Türkçe
Kýzým Sen Avukat Ol!
Atatürk'e Mektup
Ýstanbul Sizin Olsun
Ben Birazcýk Deli miyim?
Öðretmenler Günü
Mudurnu'da Bir Günlük Gezi
Yeðenime Yaptýðým Peynirli Börek Tarifi
Biþim Efde Heykes Bi Asayip...
Kaybedecek Hiçbirþeyi Olmayana / Ölüm...

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Dönüþü Olmayan Gidiþ [Þiir]
Seni Özlemenin Kitabýný Yazabilirim [Þiir]
Bensiz Yaşamaya Alışacaksın [Þiir]
Ýþte Gidiyorsun [Þiir]
Gelseydin Eðer [Þiir]
Ne Zaman Seni Düþünsem [Þiir]
O Beklenen Hiç Gelmeyecek [Þiir]
Çek Beni Ýçine Bir Nefeste [Þiir]
Sýðýnacaðým Baþka Yürek Yok [Þiir]
Uykularýnda Sev Beni [Þiir]


Kâmuran Esen kimdir?

Okumak ve yazmak bir tutkudur benim için. Yazdýklarýmý okuyucularla paylaþmak amacýyla buraya gönderiyorum. Yýllardýr, yerel bir gazeteye haftalýk köþe yazýyorum. Mudurnu Belediyesinde gönüllü kültür müdürü olarak çalýþýyorum. Yayýmlanmýþ Kitaplarým: -Þiirlerle Öyküler - þiir / Milli Eðitim Bakanlýðý Öðretmen Yazarlar Dizisi ( 1988). . . . . . . . -Sevgi Yumaðý - þiir ( 1997 ). . . . . . . . . -K. Esen'in Kaleminden Mudurnu - derleme / Mudurnu Kaymakamlýðý Kültür Hizmetleri Dizisi ( 2002 ). . . . . . . . . . . -Oynatmayalým Uðurcuðum- deneme , aný / --Senfoni Yayýnlarý ( Haziran / 2004 ) -Mudurnulu Fatma Nine'nin Günlüðü - Baskýya hazýrlanýyor

Etkilendiði Yazarlar:
Okuduðum her yazardan veya yazýdan etkilenirim. Bende bir etki býrakmayacak, herhangi bir þey öðretmeyecek bir yazý düþünemiyorum.


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Kâmuran Esen, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.