..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Bilim þaþkýnlýkla baþlar. -Aristoteles
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




1 Mart 2014
Yalan ve Doðru Bir Ýnþa Þeklidirler  
Bayram Kaya
Yalan doðrularla giriþtirilen bir mantýkiliktir. yalan olupta doðru olmayan pek bir þey yoktur. Doðruyu saptýran açýyý göremediðimiz zaman, yalan olan doðrultulmuþlarýn yani yalana göre doðru olanlarýn içindeyiz demektir.


:AAGG:
Nesnel süreçler gibi yalanlar da olugulaþan, olaylaþan kendine özgü seçme ayýklanmasýný yapmanýn kesikli sürekliliði oluþla bir inþalar entegrasyonudurlar.

Kabataþ yalaný ve Kabataþ yalan inþasýnýn hakikat (zihni gerçeklik) olan sapma açýlarý görülmelidir. Eðer görmezden gelinirse; Kabataþ yalanýna inanmaða eðilimli kitleler hafýzasýnda bir figür oluþacaktýr.

Kabataþ yalanýna eðilimli kitleler kendisine özgü olan imaný seçme ayýklama kriterleri ile Kabataþ yalan fitnesini birbirine baðýtlayacaklardýr. Bu kitlelerin, yanlýþ ve yersiz olarak, toplumsal olaylarý; sosyal dilin iman mantýðýyla anlamalarý, bir yanýlsamadýr.

Mütedeyyin kitle hayatý ve hayatýn yaþantýlaþmasýný, imaný mantýðýn; Allahsýz, kitapsýz gibi sözel söylem kriterlerine uygun oluþlarýna göre seçme ayýklamalarýný yaparlar. Ýnançlý kesim Kabataþ yalaný gibi fitne olan söylemleri bu algýlarla, bu kabil kriter olan kodlamalar üzerinden anlarlar.

Çünkü bu dünyanýn kodlama kriterlerine göre; imanlýlarý mazlum görürler. Onlara gibi inanýþ ve imanlý olmayanlarý da, zalim görürler. Açýkçasý Allahsýz, kitapsýzlarýn da; zalim olmayabileceði düþüncesini ve Allahlý kitaplý olanlarýn da zalim oluþla, zulmeden olacaðýný daha iþin baþýnda bu alanýn gerçekleþmeler dünyasý dýþýnda býrakmýþtýrlar. Bu genel bir eðilimdir. Her þey gibi kendi iç istisnalarýný taþýr.

Bu nedenle Kabataþ fitnesine çok kolay inanýrlar. Allahsýz kitapsýz olma kavramý, öznel anlamalý olan dünyada hemen zalimlikle, zülümlükle reaksiyon olur. Ve bu yalan Kabataþ'ta olmuþ bitmiþ olur. Bu nedenle Allahsýz, kitapsýz olmak bu dünyanýn filtre edilmiþ inþa malzemesi oluþla, zulmü; dolaysýyla nefret edilmeyi inþa eder.

Bunu, güya saldýrýya uðraya türbanlý bacýlarý üzerine iþeme, baþýna cinsel organ sürtme; yarý beline deðin çýplak, deri maskeli ve deri eldivenli kiþilerin marifeti oluþla söylemlerinizi; ne kadar fantezi ederseniz edin, pek pek akýl dýþý kaçmaz! Bu fanteziler, zulmün alameti oluþla; kendi gibi inanýcýlarýn öznel dünyasýndaki imler, bellek düþüncesi olarak göz önüne çaðrýþtýrýlýr.

Bu öyle bir garabettir ki Sivas'ta, insanlarý yakar. Kerbela’da insanlarý katleder. Ama bu katletme onun dünyasý dýþýnda kalýþla, onunla iliþkilenmeyen husumetidir. Çünkü Allahlý ve kitaplý olanlar katletmez. Katletseler bile bunu; Allah için Allah’ýn emri oluþla, cennet mükâfatý için yaparlar. Çünkü sosyal algýlý süzgeç kodlarýn seçme ayýklamasý buna göre, böyle anlamaya göre inþa edilmiþtir.

Bu tür katletmeleri hep ateistlerin yapacaðýna hükmederler. Hüküm gerçek olmasa da, camide içki içtiler, camileri bombalayacaklardý diye bastýrýlmýþ transfer olucu eðimce, doðrularýn içinde olurlar!

Oysa doðrular dünyasý, olumsallar dünyasý oluþla, her þey olasýdýr. Ýyi olan, gün gelir kötü olur. Kötü olan bir bakmýþsýnýz ki iyi olur. Fakat bu kabil imaný sanal dünya her þeyin olumsal olduðu deðil, baþta hüküm olunan (ön yargý olan) þeylerin dünyasýdýr. Kötüler hep kötü; Ebu Süfyan gibi. Ýyiler hep iyidir; Ebu Bekir gibi. Aksini düþünmek, hani nerdeyse imandan þüphedir.

Kötü hükmün bir benzeri kendi dýþlarýndaki doðrular dünyasýnda oluþursa ki oluþur; bu oluþmalarýn anlaþýlmasý imaný dünyanýn dýþýnda kalan gerçekler dünyasýna göre ne ateistlikle, ne imanilikle ilgili olmadýðý gibi ateistlik ve imanilikle ilgili olan þey de deðildirler.

Oysa imanilik, kötü olan þeyin gerçekler dünyasý içinde aksetmesinde, ateizmin dahli olduðunu söyler. Ýmaný dünya seçme ayýklama kriterleri, kötü olan þeyin ateizmden olmayabileceði düþüncesini filtre eder. Bir filtre, “olmayabileceði olasýlýðýný” iþin baþýnda filtre ederse, geriye o þeyin olacaðý kalýr. Ýþte zorunlu olarak olacak diye kalan þey olur Ve bu olan þeyi, bu alan dünyasý içinde; geleceði bilmenin bir mucizesi olarak görürler.

Bir kez yalana ya da yanýlmaya sapma açýsýný göremezsek, zýtlýk olmasý gereken süreç süzgeç edilip karþýtý olmadan içeri alýndýðýnda artýk karþýtý olmayan sürece inanmak zorundayýz. Süreç kendi tekli doðrularýyla kesikli sürekli olgulaþýr. Yani bu dünyada yalan olan þeyin inþa konutlarý da doðru olurlar.

Nesnel olan þeyin inþa konutlarý nesneye göre doðrudur. Doðrular, nesneye göre düzeltilir ve doðrular nesneye göre mantýklý edilirler.

Yalan (nesnel olmayan, nesnel olup ta yamultulur) olan þeyin inþa konutlarý da yalana göre doðrudur. Doðrular yalana göre düzeltilirler. Yalana ya da doðru olmayan þeye göre doðrularý, mantýklý edilirler.

Örneðin nesnel dünyada, nesnel olan þeyin, söz gelimi; bir sopanýn size vurmasý ve canýnýzý acýtýr olmasý doðrudur. Ve yine sopanýn canýnýzý acýtmasý yanýnda sopanýn onca belirimleri içinde dalda meyve düþürmesi de, baston olmasý da, yanacak yakýt olmasý da vs. hep doðrudurlar.

Oysa yalan alanda sopanýn olmamasý doðrudur. Sopa olmaz ama sopanýn yapacaðý tüm etkiler bu öznel dünyada yaþanýr. Bu yüzden sopanýn olmamasý nedenle, sopa size inmez. Ve sopanýn canýnýzý acýtamaz olmasý, doðrudur.

Nesnel dünyada doðru ile doðru olmayaný, yalanla, yalan olmayaný baðýtlayýp giriþtirdiðiniz zaman bambaþka bir düþünce ortaya çýkar. Bu düþünce de, ne doðrudur; ne de yanlýþtýr.

Bir baþka durumda; doðru olan nesnel alanlý dünyada; etki eþittir, tepki olacaktýr

Oysa doðru olmayan alandaki öznel dünya da etki tepkinin karþýlýðý; etme bulma dünyasýdýr.

Burada doðru eðri algýsýna bir açýklýk getirelim. Öznelce sanal alana göre gerçek alan, yanlýþ alandýr. Sanal alanýn kendisi doðru alandýr. Nesnel alana göre de; sanal alan yanlýþtýr, gerçek alan; doðrudur.

Bir farkla. Zýtlýklar öznel dünyanýn iþi deðildir. Zýtlýk imanlý kiþiye, þüphe verir. Þüphe kiþinin imanýný götürür. Bu nedenle þüpheye düþüren zýtlýk, öznel dünyada yanlýþtýr. Yanlýþ olan da öznel dünyanýn dýþýndadýr. Öznel dünya ayýkladýðý þeyleri, bu dünyanýn da dýþýna kendilerine göre kötüler dünyasý olan gerçek olan nesneler dünyasýna atarlar. Bu nedenle de, nesnel dünya daha kötüdür.

Oysa nesnel dünya içinde ayýklananlar, hep kesikli sürekli olanýn hemen yaný baþýnda durmaktadýrlar. Yaný baþýnda olan þey yeniden bir seçme ayýklama sunusu yapak için göz önünde bulundurulurlar. Göz önünde olan þeyler yine bir baþka þekilde kullanýmdadýrlar. Nesnel dünya, sanal dünya gibi kendi için sýrça köþk yaratmaz. Tek yanlý davranmaz. Nesnel dünya sanal dünyayý da kullanýr.

Etki tepki dünyasý olan gerçek dünyada suratýna tokat patlattýðýnýz birisinin size tepkisi, çok kuvvetli olasýlýk olaraktan, karþý tarafýn da size tokat akis etmesi olacaktýr.

Etme bulma dünyasý olan öznel dünyada tokat yediðinizde, sopa olmayacaðý için karþýlýðýnda tokat attýðýnýz kiþiden bir tokat yemeye bileceksiniz. Bu dünya, tokat atan bir dünya deðil. Tokat atýlsa bile atýlan tokadýn her hangi bir þekilde isnadý olan karþýlýðýnýn sanal oluþla, sanal beklendiði dünyadýr.

Ama biraz sonra ya da üç gün sonra gerçekler dünyasýnda tepe taklak yuvarlanýp burnunuzun kýrýldýðý aðzýnýzýn daðýldýðý süreçte duyulan acý; patlattýðýnýz tokadýn tepkisel karþýlýðý oluþla yorumlanacaktýr. Sanal olan öznel dünya hep, gerçekler dünyasýný yorumlar ve eleþtirir. Kendisini eleþtirmek gibi bir inþasý yoktur.

Söz gelimi "Allah'ýn sopasý yok ya". Ýþte o da böyle adaleti böyle saðlýyor (tepkisini-karþýlýðýný Allah’ýn sopasý olarak ortaya koyuyor) denir.

Öznel dünyada durum bu þekliyle mantýki ve doðru edilir. Koruk yiyen dedenin torununun diþi kamaþýr olacaktýr. Gerçek alanda koruk yediyseniz sanal alanda diþiniz kamaþacaktýr. Gerçek olan alanda bir gün diþiniz kamaþýr da.

Öznel olan sanal alanýn seçme ayýklamasý bu kamaþmayý inþa malzemesi oluþla içine alýr ve konuþur. O zaman gerçekten yediðiniz nane, bir nedeni olmadan önünüze konur ve bu nane; nedeni ne olursa olsun; bu tür hesap görmeler; “deden kalma koruk yemenin kamaþmasý” ile baðýtlanýr.

Bu doðrudur. Çünkü kamaþma sanal anlamadýr. Kamaþma gölge yansýma ve yaslama oluþla bir gölge yapanla ya da bir kamaþmayý yapana; dalýp çýkarak, sanal dünyanýn baðýntýn gerçeði (doðrusu) olurlar.

Eðer koruk yiyip te nesiller boyu torununun diþi kamaþmadýysa, aksine kamaþmak bir yana daha da bir abadý olanlar varsa; bunlar sanal âlemde görmezden gelinecektirler. Bunlar sanal âlemde olmadýklarý için görülmez olacaklardýr. “Baþkasýna ait koruðu yeme” öznel dünyanýn dýþýndadýr.

Çünkü diþi kamaþmamak gibi bir durum sanal alan için doðru olmayan bir durumdur. Bu sanal dünyada hep diþi kamaþanlar ve onlarýn diþ kamaþmalarýna deðin hikâye anlatýmlarý vardýr. Yani gerçek dünyada “diþ koruk yerken” kamaþýr. “Dedenin yediði korukla” sizin diþiniz kamaþmaz.

Öznel dünyada siz baþkasýna ait bir koruðu yemezsiniz. Baþkasýna ait koruðu yemek, öznel dünya kurallarýna göre dýþta býrakýlan bir seçme ayýklamadýr. Buna karþýn öznel dünyada “koruk yemeseniz de diþiniz kamaþýr”. Çünkü “gerçek dünyada koruk yiyen dedenin torunusunuzdur”.

Sanal dünyada diþi kamaþmayanlarýn olmamasý neden mi, doðru olmayan bir durumdur? Çünkü sanal alanýn seçme ayýklamasý içinde diþi kamaþmamak gerçekliði hep dýþta býrakýlýrlar. Diþi kamaþmak öznel dünya içine alýnmýþ bir inþadýr.

Sistem içinde hep diþi kamaþan torun örnekleriyle ya da falan þeyden ötürü çarpýlmýþ yamulmuþ olan insanlarýn görülmez olan sopayla çarpýtýldýklarýnýn anlatým inþa ve dolgu malzemeleriyle doludurlar.

01.03.2014




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn felsefe kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
El Bel Baal 2
Tarihsel 2
Ýrade 1
Tarihsel 1
Anlamak Gerek 71
Kurtuluþun Felsefesi (Açký 2)
Sosyal Ýliþki Toplumu Hedeflemez 2
Anlamak Gerek 43
Anlamak Gerek 70
Anlamak Gerek 55

Yazarýn bilimsel ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Müruru Zaman 14
Sahiplik Ýmaný 1
Hatýrlama 1
Mal mý, Ýnsan mý?
Mamon'du Belirme 1
Müruru Zaman 7
Denge ve Dengesizlik Süreçleri 24
Anlamak Gerek 26
Bað Enerjisi 1
Sistem 15

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Aslýna Yüz [Þiir]
Vah ki Vah [Þiir]
Ýsis Dersem Çýk Ereþkigal Dersem... [Þiir]
Görmez Þey [Þiir]
Tekil Tikel Tükel [Þiir]
ve Leddâllîn, Amin [Þiir]
Mavi Yare [Þiir]
Mevsimsel [Þiir]
Yýkýlýþa Direniþ Direniþe Yýkýlýþ [Þiir]
Meþrep 3 [Þiir]


Bayram Kaya kimdir?

Dünyayý yaþantýlaþan çabalar içinde duygunun önemi hiç yitmezse de, payý giderek azalmaktadýr. Sosyo toplum bazlý, genel bir açýlýmla baþlayan çalýþmalarým da; bilim felsefesi içinde olunma gayreti güdüldü. Bu nedenle yazýlarýn tarisel, sosyo toplumsal evrimli ve türlü doða bilim verileri güdülü çalýþma olmasýna gayret edildi. Genel felsefem içinde bir bilgi; ne kadar çok baðýntýsýyla söylüyorsanýz, o bilgi o kadar bilinir bilgidir.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.