..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Öküzün rengini dýþýnda, insanýn rengini içinde ara. -Mevlânâ
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Çaðdaþ Sanat > Hakan Yozcu




6 Mart 2014
Babaannem 100 Yaþýnda  
Hakan Yozcu
Oyunda baba rolünde Deniz aslým evin geçimini temin edebilmek için insanüstü bir çaba harcýyor sanki. Ama yetmiyor. Diðer taraftan kardeþi Çiko, sanatçý bir ruha sahip olmasýndan dolayý çalýþmýyor. Çünkü onun iþi sanat. O, bir bestekar. Mutlaka beste yapmasý gerekiyor. Ama nedense hep yan gelip yatýyor. Büyük bir tembellik içinde. Çalýþmamak için her türlü dalavereye baþ vuruyor.


:IID:

     Ýnsan yaþamý hep ileriye dönük akýyor. Giden yýllarý geri getiremiyorsunuz. Acýsýyla, tatlýsýyla bakýp kala kalýyorsunuz yýllarýn ardýndan... Geride sadece bir tatlý aný, küçük bir tebessüm kalýyor...
     Hep birbirimize “Nice uzun ömürler” dileriz. Hapþýrdýðýmýzda “Çok Yaþa!” deriz. Bu, karþýdaki kiþiye bir sevgi, bir saygý göstergesidir. Onu memnun etmeye çalýþýrýz.
     Bir insanýn ömrü aþaðý yukarý 70 senedir. 80 yaþýna kadar gelenler için hemen “Maþallah” deriz. Ya, 100 yaþýný görenler için?
     Ýþte bu soruya cevap aramýþsanýz veya bu soru kafanýzý meþgul ediyorsa hiç durmayýn Cuma geceleri kendinize vakit ayýrýp Lefkoþa Atatürk Kültür Merkezi’ne gidin. Neden mi? Aradýðýnýz soruya cevabý burada bulacaksýnýz çünkü...
     Kýbrýs Türk Devlet Tiyatrolarý, 2013-2014 Tiyatro Sezonunun ikinci turu için “Babaannem 100 Yaþýnda” isimli bir oyun sahneliyor. Her Cuma gecesi saat 20.00’de sahne alýyor oyun.
     Oyunu yazan Roberto Cossa yazdý. Özlem Özkaram yöntti. Oyuncular ise Hüseyin Çakýrlý, Mehmet Samer, Cansev Günsoy, Zehra Evliya Parýldak, Deniz Aslým, Cevahir Caþgir ve Ali Þaþkara.
Oyun 1977 yýlýnda yazýlmýþ. Özgün adý “La Nonna”. Bu sözcük “Büyükanne” anlamýna geliyor Ýtalyanca’da. Oyunda, Ýtalyan asýllý bir göçmen ailenin yaþadýðý olaylar traji komik bir þekilde ele alýnýyor. Oyun, yazýldýðý dönemin Arjantin’iyle büyük bir iliþki içinde. Babaanne, 1970-80’li yýllarda Arjantin’in hakim olduðu rejimi sembolize ediyor. Ailedeki diðer karakterler ise toplumun belli birer kesimi...
     Öyle bir babaanne düþününüz ki, eline geçirdiði her þeyi mideye indiriyor, bütün aileyi sýrf o yesin diye gece gündüz çalýþtýrýyor, periþan ediyor ve asla doymuyor. Ailenin de babaanneyi doyurmasý gerek. Ve bu amaçla uðraþ baþlýyor.
     Hareketli ve oyun içinde tarfiði bol olan bir çalýþma. Oyun boyunca sahnede büyük bir trafik var. Adeta babaanneye yemek yetiþtirme yarýþý ve geçim saðlayabilmek için yapýlan büyük bir mücadele var.
     Oyunda baba rolünde Deniz aslým evin geçimini temin edebilmek için insanüstü bir çaba harcýyor sanki. Ama yetmiyor. Diðer taraftan kardeþi Çiko, sanatçý bir ruha sahip olmasýndan dolayý çalýþmýyor. Çünkü onun iþi sanat. O, bir bestekar. Mutlaka beste yapmasý gerekiyor. Ama nedense hep yan gelip yatýyor. Büyük bir tembellik içinde. Çalýþmamak için her türlü dalavereye baþ vuruyor. Ve oyundaki komedi böylece devam ediyor.
     La Nonna rolünde Hüseyin Çakýrlý, bana göre ok baþarýlý bir kompozisyon çiziyor. Oyun boyunca iþtahý hiç, ama hiç kesilmiyor. Sürekli atýþtýrýyor. Gece gündüz, geceyarýsý... adeta zaman mevhumu yok. Varsa yoksa yemek... Ýnsan, “Kýsa zamanda çok kilo alýr bu” demekten kendini alamýyor.
     Anyula rolünde Cansev Günsoy var. Denebilir ki Cansev Günsoy, bu rolüyle tüm ödüllere aday bir oyuncu. Gerçekten rolünün hakkýný son derece büyük bir baþarýyla veriyor. Tatlý, sevimli ve oldukça hoþgörülü bir hala...
     Aslýnda oyunun dikkat çeken baþka bir oyuncusu da Cevahir Caþgir’in üstlendiði karakter. Marta rolünü üstlenmiþ Caþgir. Evin küçük kýzý. Bilinmeyen bir þekilde her gece iþe gidiyor. Ve ailesine “Nöbetçi”olduðunu söylüyor. Oysa kýyafetleri, süslenmeleri onu ele veriyor. Gizliden gizliye henüz küçük yaþta hayat kadýný olan Marta’ya kimbilir belki de ailesi, yaptýðý iþi bildiði halde ses çýkartmýyor. Çünkü ihtiyaçlarý var...
     Ali Þaþkara da oyunda zengin, paralý kesimi temsil ediyor. Çiko’nun oyunlarýyla o da ailenin bir parçasý oluyor sonradan... Ama heyhat... Hiç de beklenmeyen bir son onu bekliyor...
Oyun, zevkli, eðlenceli ve akýp giden bir oyun. Ýzlerken hiç sýkýlmýyorsunuz. Merakla bir sonraki sahneyi bekliyorsunuz. Ýzleyenler gülüyor kahkahalarla... Ama aslýnda oyun sonunda yüreðinizde bir yara, bir acý duyarak çýkýyorsunuz salondan...
     Nasýl mý? Ýþte onu da salona gidip oyunu izledikten sonra yaþayacaksýnýz...
     Herkese iyi seyirler...
     




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn çaðdaþ sanat kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Boyacý’ya Büyük Ýlgi
Nkl Sanat Gecesi Büyük Ýlgi Gördü
Ýlk Yerli Operamýz: Arap Ali Destaný
Erdinç Akgür Ýle Devlet Tiyatrolarý’ný Konuþtuk
Nkl’de Edebiyat Sokaðý
Salaklar Sofrasý
Sessiz Çýðlýk Üzerine
ve Othello Kendi Vatanýnda Sahnelendi
Seddül Bahir 32 Saat Dizisi Müthiþti
Türkan Kürþat Gönüllerin Þampiyonu

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Cevahir Caþgir’den "100süz Þiirlerim"
Orhan Pamk'un "Kar" Romaný
ve Ýlk Bölüm Yayýnlandý
ve Ýlk Bölüm Yayýnlandý
"Bitemeyen Proje" Üzerine
Beþik Gibi Sallandýk
"Kýrmýzý Pazartesi" Romanýnýn Düþündürdükleri
Olcay Kýraç Ýle Kýbrýs Sorunu
Adanalýyýk Allah’ýn Adamýyýk
"Beyaz Gemi" Aytmatov

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Yüreðimde Ýhtilal Var [Þiir]
Hayat Seni Çözemedim [Þiir]
Helallik Ýstiyorum [Þiir]
Yörük Kýzý [Þiir]
Nasihat 2 [Þiir]
Seninle Olayým [Þiir]
Geliyoruz [Þiir]
Nasihat [Þiir]
Aþk Var mý? [Þiir]
Minik Bir Þaire Rastladým [Þiir]


Hakan Yozcu kimdir?

1964 doðumluyum. Kuzey Kýbrýs'ta yaþýyorum. 1988 Erzurum Atatürk Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatý Bölümünden mezun oldum. 20 yýl çeþitli okullarda edebiyat öðretmenliði yaptým. Uzun yýllar Yenivolkan ve Güneþ Gazetelerinde köþe yazarlýðý yaptým. Þu an Habearkýbrýslý ve Güncelmersin Gazetelerinde yazýyorum. Birçok internet gazete ve sitelerinde yazýlarým yayýnlanýyor. Þiir, öykü ve tiyatro oyunlarý yazýyorum. Bu alanlarda çeþitli ödüllerim var. Kendime ait basýlmýþ "Güzel Bir Dünya" ve "Mesela Baþka" isimli iki adet öykü kitabým var. 7 tane tiyatro oyunum var. 6 yýl Kýbrýs Türk Devlet Tiyatrolarý Genel Müdürlüðü görevinde bulundum. Halen Baþbakan Yardýmcýlýðý Ekonomi, Turizm, Kültür Ve Spor Bakanlýðý'na baðlý Müþavirim.

Etkilendiði Yazarlar:
...


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Hakan Yozcu, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.