..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Hiçbir þey yaþam kadar tatlý deðildir. -Euripides
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Sinema ve Televizyon > osman tatlý




17 Mart 2014
Ýsrail Sapýðý  
osman tatlý
Sapýklar ve seri cinayet katilleri neden kolay kolay yakalanamaz ya da hiç yakayý ele vermez? Küçük erkek ve kýz çocuklarýna canice tecavüz eden ve sonra da akýl almaz þekilde parçalayarak öldüren ve yaptýklarýndan haz ve zevk alan sapýk katillerin soðukkanlý ve zeki olmalarýný nasýl izah etmeli


:ACAH:

Sapýklar ve seri cinayet katilleri neden kolay kolay yakalanamaz ya da hiç yakayý ele vermez? Küçük erkek ve kýz çocuklarýna canice tecavüz eden ve sonra da akýl almaz þekilde parçalayarak öldüren ve yaptýklarýndan haz ve zevk alan sapýk katillerin soðukkanlý ve zeki olmalarýný nasýl izah etmeli.
Sapýk katillerin en önemli özelliði ve belki de kolay kolay yakalanamamalarý nedeni de ekonomik durumlarýn iyi olmasý ve statü sahibi olmalarýdýr. Ýyi giyinen, aile sahibi, iyi bir iþleri olan, çevrelerinde saygý uyandýran, zeki ve baþarýlý olan sapýk katiller, emellerini ve sapýkça hazlarýný rahatlýkla gizleyebiliyorlar. Toplum içinde parmakla gösterilen bu sapýk katiller, kendilerini çok iyi bir insan maskesi görünümüyle kendilerini tanýtýrlar. Dýþarýdan bakýldýðýnda yardýmsever, insancýldýrlar. Olaylar ve sorunlar karþýsýnda soðukkanlý olan, anlayýþlý, mülayim görüntülü bu sapýk katiller ayný zaman iyi konuþan, algýyý iyi yöneten insanlardýr.
Türkiye’de az olan sapýk katilleri, millet olarak genelde sinema da daha çok görüyor, hayranlýk kin karýþýk duygularla izliyoruz. Sapýk katillerin zeki oyunlarý ve polisi aþan zekalarýna raðmen takýntýlarýndan dolayý kendilerini ele veren katiller, sinema kurgusunda en sonunda yakayý ele verirler. Ama gerçeði hiç öyle olmadýðý gerçeðini unutmamak gerekir.
Þimdiye kadar sinema da çoðunlukla Amerikan sinemasýnda sapýk katilleri gördük. Az da olsa Avrupa sinemasýnda rastladýk. Ama Ýsrail sinemasýnda Ýsrail sapýk katillerine pek rastlamadýk millet olarak.
Sapýk ve seri katilleri sinema da izlerken, sapýk katilleri Amerika ya da Avrupa ülke insanýyla özdeþleþtirdik ve o ülkelerin insaný hakkýnda bir fikir edinmeye çalýþtýk. Ve sinemadaki sapýk ve seri katilleri onlara mal ederek, ürkütücü bir sosyoloji sonuçlar çýkardýk. Peki, Ýsrail sinemasýnda iþlenen Sapýk ve seri katilleri Ýsrail politikasý ve insanýyla nasýl özdeþtirmeliyiz ve Ýsrail sinemasý üzerinden nasýl bir Ýsrail okumasý yapýlabilir.
Bu sorunun cevabýný Ýsrail yapýmlý ve yönetmenliðini: Aharon Keshales, Navot Papushado yaptýðý: Big Bad Wolves (Büyük Kötü Kurtlar-2013) filmi üzerinden bulmaya çalýþacaðýz.
Sinema hiçbir zaman ülkesinden ve insanýndan baðýmsýz tema iþlemez. Dolaysýyla yapacaðýmýz çaðrýþým belki tam anlamýyla Ýsrail insanýný karþýlamazsa da büyük ölçü de benzerlikler içerecektir.
Konumuz dört psikopatý konu alýyor. Küçük çocuklarý kaçýrýp, tecavüz eden ve sonra baþýný kesen sapýk katil ve katili bulmaya çalýþan üç kiþiden oluþuyor.
Sapýk katil, din dersi veren bir öðretmen. Ahlak, erdem, þefkat, merhamet ve sevgi insaný olmasý gereken din anlatýcýsý öðretmen, icra ettiði mesleði, sadece para için yaptýðý ya da kendini kamufleetmek için bu mesleði seçtiðini görüyoruz. Böylece üzerindeki bütün þüpheleri daðýtmýþ olur. Peki, filmi kurgusunda bir din anlatýcýsýnýn yer almasý sýradan bir tercih mi? Yoksa özellikle seçilmiþ midir? Bizce kurgu da sapýk katilin din anlatýcýsý olmasý özellikle tercih edilmiþtir. Ýnsanlara bir din anlatýcýsýnýn sapýk katil olduðunu söylerseniz, insanlarýn artýk kimseye güveni kalmaz. Din anlatýcýlarýný kötülemek ve insanlarý din adamlarýndan, dinden soðutmak için en kötü rol neyse, o rol da oynarlar.
Ýsrail’in polis ve subaylarýn, sapýk katilden farkýnýn olmadýðýný en güzel örneðini bu filmden görüyoruz. Nedeni ne olursa olsun, sapýk katil yapýlan iþkenceler bir zorunluluktan deðil sanki bir zevkin ve tecrübenin izlerini taþýyor. Ýnsanlarýn kendi adaletlerini iþkenceyle yerine getirme gayretleri bu filmde net bir þekilde karþýmýza çýkýyor. Sapýk katilin yaptýðý katliamlarý anlamak kolay da normal Ýsraillerin yaptýðý iþkence ve psikopatlýðýný anlamak zor. Normal insanlarýn bu ruh hallerin kaynaðý nedir? Bir toplumun insanlarý neden bu kadar zalim ve acýmasýz. Merhametlerini yitirmiþler.
Filistinleri düþman olarak gören Ýsraillerin silahla gezmeleri ve gördükleri Filistinlere yamyam ve barbar gözüyle bakmalarý, kendi iþkenceci ruhlarýný görmemize engel deðildir. Bir hayalet gibi at sýrtýnda dolaþan Filistinliye olan bakýþ, bir köpeðin bir yabancýya bakýþýndan farklý deðildir. Sýrf Filistinlileri konu edinme adýna hayalet at sürücüyü arada bir belirmededir. Tabii hayalet Filistinlinin filmin sonlarýna doðru ancak varlýk nedenini anlýyoruz. Gayet modern bir Filistinlinin Ýsraillerin neden kendisine düþman gibi baktýklarýný anlamamýþ gibi bir replik takýlmasý, seyircinin kafasýna bir sürü soru iþareti getiriyor.

Osman Tatlý
Osmantatli@gmail.com
www.osmantatli.com.tr



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn sinema ve televizyon kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ýklimler / Film Eleþtirisi
120 / Film Eleþtirisi
Üç Maymun / Film Eleþtirisi
Neþeli Hayat
The Ýmam"ýn Savaþý Kiminle
Doldurmanýn Tadý Adýndan Deðil, Malzemesinden Anlaþýlýr
Türkiye Sinemasý ve Sinemada Algý
Þiddetin Yükselen Yeni Adý: Testere
Suskun Sinema Yazýlarý
Ýliþkilerde Ýklim Yapaylýðý

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Edebiyat Fakültesinde Dergi Çýkarmak
Niþantaþý"nda Kitap Okumak Kedi, Köpeklere Kaldý
Batý Rüzgarý Doðu Rüzgarý
Kitabýn Hayata Yansýmasý ve Yabancýlaþma
Köþe Sultanlarý
Doðu Felsefesi ve Kiþisel Geliþim
Sanal Sohbet
Facebook Dindarlýðý
Dershaneler Ne Ýþ Yapar?

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Yalnýzlýk Sözleri I [Öykü]
Hayalim Yazar Olmak [Roman]
Hayalim Yazarlýk [Roman]
Okuyorum Ama Yazamýyorum? [Roman]
Yazar Kimliði [Deneme]
Aþk ve Cinsellik Ayrý Þeylerdir [Deneme]
Aþk Yolculuðu [Deneme]
Yazar Konularý Nereden Alýr [Deneme]
Ýslamda Kadýna Kýrbaç [Deneme]
Aþkýn Kölesi Olmak [Deneme]


osman tatlý kimdir?

okuyucu ile beraber yolculuk yapmak


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © osman tatlý, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.