..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"Denemeler"de gördüðüm þeyi Montaigne'de deðil, kendimde buluyorum. -Pascal
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Anýlar > Þevket Baþýbüyük




20 Mart 2014
Malatya"nýn Puslu Yýllarý  
Þevket Baþýbüyük
Bitmedi, görüþmede bulunduðum þahýs; Turgut Özal, Süleyman Demirel, Necmettin Erbakan, Tayyip Erdoðan, Abdullah Gül, Cemil Çiçek, Sezai Karakoç, Osman Yüksel Serdengeçti, Þenol Demiröz, Fehmi Koru ve Fethullah Gülen gibi isimlerle yakýndan irtibatý olan bir isim…(Lakin bu bir iþ görüþmesi deðildi, o hususta müsterih olabilirsiniz.) Sizin de tahmin ettiðiniz gibi görüþmekte olduðum þahýs, 1952’de Malatya’da meydana gelen ancak tüm Türkiye’yi ayaða kaldýran olayýn bir numaralý faili ile idi… ‘Saatçi Musa’ lakabýyla bilinen Musa Çaðýl…. Saatçi Musa ile, “Malatya’nýn Puslu Yýllarý” ismiyle, Beyan Yayýnlarý arasýnda çýkacak olan 7. kitabýmda yer vermek üzere ‘Malatya Hâdisesi’ ile ilgili bir mülakatta bulundum.


:IGH:
Malatya’nýn Puslu Yýllarý

Seyahat konusunda Evliya Çelebi’ye hep gýpta etmiþimdir…
Adam doya doya gezmiþ-tozmuþ, gezip gördüklerini de yazarak bizlerle paylaþmýþtýr.
Ýmkânýn olacak; ikinci bir Evliya Çelebi çýkartacaksýn. Kaldý ki yeni bir Evliya Çelebi’nin çýkmasý elzem olmuþtur. Zira arz-ý endam ettiðimiz bu dünya hiç de eskisi gibi deðildir…
Hayat deðiþiyor, þartlar deðiþiyor, insanlar deðiþiyor…
Hiçbir þey dün gibi deðil…
Uzatmayalým; 2014 yýlýndaki ilk yolculuðum bu benim….
Her yolculuk öncesi hissettiðim gibi içim kýpýr kýpýr. Bir çocuðun lüzumsuz þeylerle hissettiði gibi mutlu hissediyorum kendimi. Biliyorum lüzumsuz bir heves ama bazen bu tür heveslerin nabýz atýþlarýna da kulak vermek gerekiyor.
Ben de öyle yaptým ve istikamet Ankara…
Ankara söz konusu olunca, ya da her Ankara’ya gittiðimde hep o hüznü, burukluðu yeniden ve tekrar yaþarým. Oysa otobüse binmeyene kadar yapacaðým yolculuðun sevincini yaþarken otobüsüne binince…
Ankara’ya ilk yolculuðum 1997’de olmuþtu, 17 yýl geçmiþ…
Vay be; babam vefat edeli 17 yýl olmuþ!..
Bana “dün” gibi gelen o günden bu güne tam 17 yýl ha…
Ýþte 17 yýl önce Ankara’ya giderken yanýmda kanser hastasý babam vardý. O zamanlar þimdiki gibi cebimde harçlýðým da yoktu. Fakirlik-garip gurabalýk iliklerimize kadar iþlemiþti. Doktorlarýn ýsrarý olmasa, babamý bu haliyle Malatya’dan Ankara’ya götürecek ne maddi ne de manevi olarak yeterliydim.
Manevi yönde þöyle müsait deðildim; köylü çocuðuyuz, yol - yordam bilmiyoruz, kalacak kimimiz kimsemiz yok Ankara’da, üstelik otel motel de bilmiyoruz. Böyle bir ruh haliyle Ankara’ya kanser olan babamý götürüyorum…
Bence de daha deþmeyelim…
‘2014 yýlý ilk yolcuðum’, demiþtim…
Ýlk molada ceketimi sol kolumun dirsek kývrýmýna alarak otobüsten adým atar atmaz buz gibi bir rüzgâr yanaklarýmý okþayýp geçiyor. Avam tabiriyle, ‘aktrisliðe gerek yok, gördüðün gibi hava soðuk’ diye kendi kendime mýrýldanarak seri bir hareketle giyiniyorum ceketi. Otobüs seyahatlerinde dikkatimi çeken hususlardan biri de, ihtiyaç olsa da olmasa da, ayaklarýnýn seni götüreceði ilk yer lavabolardýr, ikincisi; ister tok ol, ister aç, kýtlýktan yeni çýkmýþ gibi abur cubur yemeklere saldýran yolcularý görünce acýktýðýný hissedersin. Bir üçüncüsü uyuþmuþ dizlerini hareketlendirmek için gezinip durursun, sanýrým bu kez sadece üçüncüsünü yapmýþtým…
Ankara’ya güneþin doðuþuyla vardýk. Artýk eskisi gibi yabancýsý da deðildim ben bu þehrin. Onlarca dost akraba ve arkadaþlarým var bu þehirde ama ben hem ahbabým ve çocukluk arkadaþlarýmdan Abuzer Türkmen’i tercih ettim. Ýlk o beni karþýladý, misafir etti. Sonra birçok arkadaþlarla görüþtüm. Necmettin Evci, Sacid Duman, Selami Çekmegil, Ýsmail Nacar, Murat Balkan, Abuzer Polat... gibi, her birinin ayrý bir yeri ve önemi var, her biri baþka bir alanda uzman ve sanatkar insanlar…
Tüm bu güzel insanlarla görüþme þerefine vardým ancak Ankara’da asýl görüþmek istediðim kiþi çok özel bir isim…
Görüþme yaptýðým þahýs; ‘Hamido’ namýyla bilinen Hamit Fendoðlu, Recai Kutan, Oðuzhan Asiltürk, Orhan Türkdoðan, Arif Nihat Asya, Vasfi Mahir Kocatürk, Cevat Rýfat Atilhan Cüneyt Zapsu ve Necip Fazýl gibi önemli isimlerle irtibatý olan birisi…
Bitmedi, görüþmede bulunduðum þahýs; Turgut Özal, Süleyman Demirel, Necmettin Erbakan, Tayyip Erdoðan, Abdullah Gül, Cemil Çiçek, Sezai Karakoç, Osman Yüksel Serdengeçti, Þenol Demiröz, Fehmi Koru ve Fethullah Gülen gibi isimlerle yakýndan irtibatý olan bir isim…(Lakin bu bir iþ görüþmesi deðildi, o hususta müsterih olabilirsiniz.)
Sizin de tahmin ettiðiniz gibi görüþmekte olduðum þahýs, 1952’de Malatya’da meydana gelen ancak tüm Türkiye’yi ayaða kaldýran olayýn bir numaralý faili ile idi…
‘Saatçi Musa’ lakabýyla bilinen Musa Çaðýl….
Saatçi Musa ile, “Malatya’nýn Puslu Yýllarý” ismiyle, Beyan Yayýnlarý arasýnda çýkacak olan 7. kitabýmda yer vermek üzere ‘Malatya Hâdisesi’ ile ilgili bir mülakatta bulundum.
Önemli ve tarihi bir görüþmemiz oldu Musa Çaðýl’la…
Kitabýn içeriðiyle ilgili -þimdilik- teferruatlý bilgi vermeyeceðim lakin Malatya’nýn 1952’den günümüze kadar süregelen önemli olaylarýný anlatan bu eserim çok deðil bir ay sonra (inþallah) tüm seçkin kitapçýlarda okuyucusuyla buluþacaktýr.
Söz konusu kitabýn takdim yazýsýnda, Meryem Aybike Sinan hanýmefendinin de ifade buyurduðu gibi; “Bu kitabý mümkünse bütün Malatyalýlarýn okuyup en yakýnýndaki birisine okutturmasý gereken kýymette önemli bir eser.” olduðunu belirterek bilgilerinize sunuyorum.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn anýlar kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Dicle Kýyýsýnda Bir Maðara Kent
Akabe
Beydaðý"na Kar Düþtü
Günlüðümden
Bilge Ýnsan Hüseyin Çolak"ýn Ardýndan…
Mamo Can Öldü…
Kara Patoz
Orduzu'da Eski Ramazanlar
Siz mi Orucu, Oruç Mu Sizi Tutuyor?
Bir "Ýþletme Numarasý" Hikâyesi

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Bir "Þiþirme Duasý" Hikâyesi
Kýnýfýr Bed Renk Olursa…
"Þiþirme Duasý"
Kitap Okumak Eðlenceli Bir Eylem…
Tarihe Yoculuk
Saðýr Kaplumbaða
Tasalanma Ey Reis!..
Piyerloti
Baþbakanýn Malatya Mitingi
Hayat Bir Tiyatro…

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Cennet Gülleri [Þiir]
Tüm Türkiye Üþüdü Koca Reis [Þiir]
Tüm Türkiye Üþüdü Koca Reis [Þiir]
Çocukluðum [Þiir]
Duvardaki Saat [Þiir]
Olma Geveze [Þiir]
Özgürlük [Þiir]
[Þiir]
Bizim Kadir de Ehliyeli Olunca… [Öykü]
Vay Sözüm Vay… [Öykü]


Þevket Baþýbüyük kimdir?

Edebiyatýn karýn doyurmadýðýný bile bile aç kalma pahasýna yazmaktan imtina etmeyen, hayal gücünden çok izlenim ve gözlemlerini yazmaktan büyük keyif alan, yazarken adeta orgazým olan sýradýþý bir yazar

Etkilendiði Yazarlar:
Roman, Hikaye, Þiir, Biyografi, Gezi


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Þevket Baþýbüyük, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.