..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Kürtaj sadece kendileri bir zamanlar doðmuþ insanlar tarafýndan savunuluyor. -Ronald Reagen
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Günlük Olaylar > Hakan Yozcu




8 Nisan 2014
Sanat ve Kültürümüzde Acý Gerçekler  
Hakan Yozcu
Peki bizde durum nedir? Okuyor muyuz? Sinema veya tiyatroya gidiyor muyuz? Yastýðýmýzýn altýnda bir baþucu kitabý var mý? Cebimizde bir kitapla geziyor muyuz? Bir yere giderken bir kaç tane kitabý da yanýmýza alýyor muyuz? Çocuklarýmýza okuma alýþkanlýðý kazandýrýyor muyuz? Onlarý sanat yapmak için ikna etmeye çalýþýyor muyuz? Bir müzik aleti çalmalarýný, resim yapmalarýný, öykü, þiir yazmalarýný istiyor muyuz?


:IGF:
     
     Ýnsan yaþamýnda kültür ve sanatýn önemi büyüktür. Çünkü bunlar insanýn olmazsa olmazlarýdýr.
Ýnsan, düþünen bir varlýktýr. Duyguludur. Duygu ve düþünceleriyle hareket eder. Bu ikisini de birbiriyle bütünleþtirip harmanlarsa çok güzel ürünler ortaya çýkar.
     Her þeyin baþý okumaktýr. Ýnsan, okuduðu sürece vardýr. Hayatýn zevkini okudukça alýr insan. Bilgisine bilgi katar. Kendini yeniler ve geliþtirir.
     Bu gün Avrupa ülkeleri, okuma iþini birinci dereceden sorunlarý haline getirmiþlerdir. Bu iþi kökten çözmüþlerdir. Herkesi ve her kesimi okumaya yönlendirmiþler ve buna teþvik etmiþlerdir.
Avrupalýnýn cebinden kitabý, elinden de gazetesi hiç eksik olmaz. Bir otobüs duraðýnda, futbol maçý aralarýnda, sinema aralarýnda, parklarda oturup güneþlerken hep zamaný deðerlendirip okurlar.
     Sinema ve tiyatro vaz geçilmezdir onlar için. Hafta sonlarý mutlaka bir sinemaya veya bir tiyatroya giderler. Hem hoþçavakit geçirirler, hem de izlediði film veya oyundan ders alýrlar...
     Peki bizde durum nedir? Okuyor muyuz? Sinema veya tiyatroya gidiyor muyuz? Yastýðýmýzýn altýnda bir baþucu kitabý var mý? Cebimizde bir kitapla geziyor muyuz? Bir yere giderken bir kaç tane kitabý da yanýmýza alýyor muyuz? Çocuklarýmýza okuma alýþkanlýðý kazandýrýyor muyuz? Onlarý sanat yapmak için ikna etmeye çalýþýyor muyuz? Bir müzik aleti çalmalarýný, resim yapmalarýný, öykü, þiir yazmalarýný istiyor muyuz?
     Genelde tüm bu sorulara kocaman bir “Hayýr” diye cevap veriyoruz. Çünkü nedense toplum olarak okumayý pek sevmiyoruz. Sinema ve tiyatroya neredeyse hiç gitmiyoruz. Bunun, nedeni sorulduðunda “Ekonomik sýkýntýnýn olduðunu, bu tür eðlencelerin çok pahalý olduðunu ve bütçelerimizin el vermediðini” söylüyoruz. Oysa bunlar bahaneden öte bir þey deðil... Ýnsan isterse neler yapmaz ki...
     Alýn size bu konuda, ülkemizde yapýlan bir araþtýrmanýn sonuçlarý. O kadar ilginç, o kadar acý ki, üzülmemek elde deðil...
“ Katýlýmcýlarýn sadece yüzde 30’u son üç ay içerisinde kitap okuyup bitirdiðini belirtirken; katýlýmcýlarýn yüzde 87,4’ü son 3 ay içerisinde hiç tiyatroya gitmediðini belirtti. Son 3 ayda sinemaya gidenlerin oraný ise yüzde 48,2…”
Kuzey Kýbrýs Postasý ile KADEM iþbirliðinde yapýlan araþtýrma, “Çeþitli eðlencelere ve etkinliklere katýlým” konusunda önemli veriler ortaya koydu.
Sonuçlara göre en büyük eðlence ve etkinlik olayýmýz, sinemaya gitmek. Katýlýmcýlarýn yüzde 51,8’i son 3 ay içerisinde hiç sinemaya gitmediðini belirtirken, sinemaya gidenlerin oraný yüzde 48,2 ile tüm etkinlikler arasýnda en büyük payý aldý.
Peki tiyatroya bakýþ açýmýz nedir? Hemen hemen hiç yokuz... Oysa Kýbrýs’ta tiyatronun sevildiðini ve büyük ilgi gördüðünü övünerek söyleriz hep. Fakat anketlere göre gerçekler hiç de öyle deðil.
     Katýlýmcýlarýn yaklaþýk yüzde 88’i son üç ayda hiç tiyatroya gitmemiþ. 304 kiþi arasýnda yapýlan araþtýrmaya göre çok komik bir oran bu.
     Tiyatroya gidenler ise daha ziyade gençlik grubu oluyor. 40 yaþ ve üzerindekilerden tiyatro olayý, maalesef, neredeyse hiç yok.
     Gerçi, salonlarýnýn olmadýðý, seyircilerinin az olduðu, yeterli bütçe ve elemanlarýnýn olmadýðý, amatör düzeyi geçemeyen tiyatrolarýn olduðu bir ülkede tiyatro nasýl kalkýnýr? Nasýl geliþir? Böyle bir tiyatroya kim, nasýl gider?
     Üzücü bir durum. Oysa Ulu Önder Atatürk’ün “Tiyatro bir memleketin kültür seviyesinin aynasýdýr” sözünü akýllardan hiç çýkarmamak gerekiyor.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn günlük olaylar kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
ve Ýlk Bölüm Yayýnlandý
ve Ýlk Bölüm Yayýnlandý
Beþik Gibi Sallandýk
Olcay Kýraç Ýle Kýbrýs Sorunu
Adanalýyýk Allah’ýn Adamýyýk
Ayhan Menteþ Hoca’mýzýn Ardýndan
öðretmene Verilen Deðer Her Þeye Deðer
Hatay Gezisi
3. Dünya Savaþý mý?
Kktc Çukurovalýlar Derneðini Ziyaret Ettim

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Cevahir Caþgir’den "100süz Þiirlerim"
Orhan Pamk'un "Kar" Romaný
Boyacý’ya Büyük Ýlgi
"Bitemeyen Proje" Üzerine
Nkl Sanat Gecesi Büyük Ýlgi Gördü
Ýlk Yerli Operamýz: Arap Ali Destaný
"Kýrmýzý Pazartesi" Romanýnýn Düþündürdükleri
"Beyaz Gemi" Aytmatov
Erdinç Akgür Ýle Devlet Tiyatrolarý’ný Konuþtuk
Nkl’de Edebiyat Sokaðý

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Yüreðimde Ýhtilal Var [Þiir]
Hayat Seni Çözemedim [Þiir]
Helallik Ýstiyorum [Þiir]
Yörük Kýzý [Þiir]
Nasihat 2 [Þiir]
Seninle Olayým [Þiir]
Geliyoruz [Þiir]
Nasihat [Þiir]
Aþk Var mý? [Þiir]
Minik Bir Þaire Rastladým [Þiir]


Hakan Yozcu kimdir?

1964 doðumluyum. Kuzey Kýbrýs'ta yaþýyorum. 1988 Erzurum Atatürk Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatý Bölümünden mezun oldum. 20 yýl çeþitli okullarda edebiyat öðretmenliði yaptým. Uzun yýllar Yenivolkan ve Güneþ Gazetelerinde köþe yazarlýðý yaptým. Þu an Habearkýbrýslý ve Güncelmersin Gazetelerinde yazýyorum. Birçok internet gazete ve sitelerinde yazýlarým yayýnlanýyor. Þiir, öykü ve tiyatro oyunlarý yazýyorum. Bu alanlarda çeþitli ödüllerim var. Kendime ait basýlmýþ "Güzel Bir Dünya" ve "Mesela Baþka" isimli iki adet öykü kitabým var. 7 tane tiyatro oyunum var. 6 yýl Kýbrýs Türk Devlet Tiyatrolarý Genel Müdürlüðü görevinde bulundum. Halen Baþbakan Yardýmcýlýðý Ekonomi, Turizm, Kültür Ve Spor Bakanlýðý'na baðlý Müþavirim.

Etkilendiði Yazarlar:
...


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Hakan Yozcu, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.