..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Ben bir kuþum; uçtum yuvadan... Artýk ben nerede, eve dönme isteði nerede?.. -Leyla ve Mecnun, Fuzuli
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Toplum > Kâmuran Esen




20 Nisan 2014
Mudurnulu Fatma Nine'nin Günlüðü / Cumhurbaþkaný Kim Olacak?  
Kâmuran Esen
Muhalif köþe yazarlarýna “leþ gargalarý” diyen, tv programlarýna ve yargýya müdahale eden, Anayasa Mahkemesinin gararlarýna saygý duymayan, adý yolsuzluða garýþmýþ bakanlarýný ifadeye çaðýran savcýlarý görevden alan, oðlunu ifade vermeye göndermeyip makam arabasýnda poz veren, gazetecilere ve ODTÜ öðrencilerine terörist muamelesi yapan, beþ altý tane gemi sahibi oðlu olan, demokrasiyi amaç deðil araç olan gören, Ýnönü ve Atatürk’e “Ýki ayyaþ” diyen birinden bu memlekete cumhurbaþkaný olmaz- olmamalý.“


:ACEF:

Ah benim mektubumun pulu, salatamýn marulu, peynirimin tulumu günlüðüm. Nasýlsýn, iyi min? Ekmek derdin yok, aþ derdin yok; oy gullandýðým sandýkta neden o gadar oy iptal edildi derdin yok; Anayasa Mahkemesi’nin gararlarýna saygý duymayan bir baþbakanýn yok; mitinge gidersem tomalar üstüme su fýþkýrtdýrýr, pulisler gaz fiþeði atar, muhalif köþe yazýmdan dolayý baþbakan bana hakaretler yaðdýrýr , üstelik gaste sahibine beni hedef gösterir derdin yok. Dertler hep bizde. Sen iyi olmayacan da ben mi iyi olacam sevgili günlüðüm? Bazen, yemin olsun ki, sana özeniyom. “Keþke ben de, bir günlük olsaydým.” diyom.

Havalar epey ýsýndý, bahar geldi. Sittisivir soðuklarýný da atlattýk mý, gerisi yaz sayýlýr. Oh! Zoba yakmakdan gurtulacam. Zobadan pek býkdým sevgili günlüðüm. Koca kýþ, odun- kömürle uðraþmakla geçti. Memet Amca’n da “Kýþýn, çýtýr çýtýr yanan zobanýn üstünde kestane biþirmek, ömre bedel.” diyo. Eeee, normal. Zobayý ben yakýyom, eziyetini ben çekiyom; sefasýný sürmek Memet Amca’na galýyo. Turp elle mi yoksa belle mi çýkýyo, herifin haberi yok. “Minare yaptýrmayan, yerden bitmiþ sanýr.” derler ya, iþte o hesap. Bilmez bile zoba yakmayý. Bi gün hasdaydým, zoba yakmak ona düþtü. Zobayý yakdýktan sonra hamama gitmek zorunda galdý. O gadar batýrmýþ elini, yüzünü, üstünü baþýný. Demirci çýraklarýna dönmüþ Allah seni inandýrsýn. Yüzü gözü kömür garasý olmuþ. Görsen, “Memet Amca” demezsin de, “Kim bu su, sabun görmemiþ adam?” dersin.

Neyse, geç’em bunlarý. Ben de lâfý pek dolandýrdým. Ne yapayým sevgili günlüðüm; içimi boþaldacak birini hazýr bulmuþken, her þeyi anlatayým. Ýçimde galýp gulunç olacaðýma, sana anlatayým da, olursam gülünç olayým. Dur hele, ne diyecedim ben? Hýh ! Aklýma geldi. Dün akþam misafirimiz vardý. Gomþular gýzlý- erkekli çýkýp gelmiþler, saðolsunlar. Biz gadýnlar, erkeklerden bi kötülük görmediðimiz için, üstelik erkeklerimiz de sapýk falan olmadýklarý için onlardan kaçýp göçmeyiz. Hep birlikte oturduk, sohbet etdik gülüþ çýðrýþ.

Millet bütün dertlerini unutmuþ, “ Cumhurbaþkaný kim olacak?” derdine düþmüþ. Nenize lâzým? Þinciki cumhurbaþkanýnýn ne hayrýný gördünüz de, yenisinden ne bekliyorsunuz? T.Erdoðan, cumhurbaþkaný olmalý mýymýþ, olmamalý mýymýþ? Kimine göre, olmamalýymýþ, yoksa AKP daðýlýrmýþ. Nerde o günler. Kimi der; ” Cumhurbaþkanlýðý, T.Erdoðan’ýn hakký; kimi der; AKP güç gaybeder T. Erdoðan olmayýnca.”…Yani, vatandaþ açýsýndan olaya bakan yok. Herkes baþbakan ve partisinin penceresinden bakýyo konuya.

Bana sordular. ” Sence cumhurbaþkaný kim olmalý? Baþbakan, cumhurbaþkaný olsun mu, olmasýn mý ?” dediler. Sanki benim vereceðim cuvap; cumhurbaþkanlýðý seçimini etkileyecekmiþ gibi. Ben kimim ki? Bizi ýslayýp kazýyan mý var? Ben de, “ T. Erdoðan cumhurbaþkaný olmasýn da kim olursa olsun. Baþbakanlýðýndan ne fayda gördüm ki, cumhurbaþkanlýðýndan ne bekleyim.” dedim. Amanin bazý gomþular bana bi gýzdýlar bi gýzdýlar. Gýzsýnlar, bence hiç sakýncasý yok. Bunlarýn iktidarýndan nemalanan birilerinin, baþbakanýn agubatýymýþ gibi savunma yapmalarýndan daha normal ne olabilir? O gadar yandaþ, o gadar nemalanan vatandaþ yarattýlar ki; bunlarýn sýrtýna dayanmak bile, kendilerini ikdidarda tutmaya yeter. Yetiyo zaten.

Sevgili günlüðüm, ben, T. Erdoðan’ýn cumhurbaþkaný olmasýný gatiyen isdemiyom. Muhalif köþe yazarlarýna “leþ gargalarý”diyen, tv programlarýna ve yargýya müdahale eden, Anayasa Mahkemesinin gararlarýna saygý duymayan, adý yolsuzluða garýþmýþ bakanlarýný ifadeye çaðýran savcýlarý görevden alan, oðlunu ifade vermeye göndermeyip makam arabasýnda poz veren, gazetecilere ve ODTÜ öðrencilerine terörist muamelesi yapan, beþ altý tane gemi sahibi oðlu olan, demokrasiyi amaç deðil araç olan gören, Ýnönü ve Atatürk’e “Ýki ayyaþ” diyen birinden bu memlekete cumhurbaþkaný olmaz- olmamalý.“ Baþbakan oluyor da, neden cumhurbaþkaný olmuyormuþ?” dersen eðer; ben de, “Git onu kendisine oy verenlere sor.” derim. Gerçi, seçimlerde aldýklarý oylarýn gerçek yüzdesi ne gadar, tartýþma götürür. Sandýklarda en az % 4- 5 lik seçim hilesi olduðuna inanýyom. Hele Angara dediler mi, orada duracan. CHP’ye bicik bile oy çýkmayan sandýklarý düþünecen. Ve sonra kendine soracan: “Bu sandýklarda CHP’ye verilen oylar nereye gitti?” Cumhurbaþkaný kim olmalý diye düþüneceklerine, asýl bunlarý düþünsün bizim gomþular.

Ayhhhh! Gonuþdukça, düþündükçe, yazdýkça sinir basdý. En iyisi ben galkayým da iþime gücüme bakayým. Baþýmýzdakilere olan hýrsýmý iþten çýkarýyom zaten sevgili günlüðüm. Ne demiþ atalarýmýz: “Eþeðini dövemeyen, semerini dövermiþ. Biz, eþeðin semerini bile bulamýyoz dövmek için. Ýþde böyle günlüklere döküyoz içimizi. Ýyi ki sen varsýn. Yoksa ben içimi boþaltamayýnca; þiþerdim þiþerdim de sevgili günlüðüm, þiþdiðim yerden patlayýverirdim. “Takdiri ilâhi.” der, geçerlerdi. Allah hepimize sabýr versin demeyecem. Sabrede sabrede bu hale geldik zaten. Allah artýk sabýr vermesin de, akýl fikir versin bu millete. Versin ki, uyansýnlar uykudan.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn toplum kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Benim Hiç Sevgilim Olmadý
Balkonlara Asýlmýþ Biberler
Okulsuz - Öðretmensiz Býrakýlan Köylerimiz
Atasözlerimiz Üzerine / Yeni Düzenleme
Fatma Nine'nin Günlüðü - 3
Bayramda Anýtkabir Ziyareti Þart Mýdýr?
Mudurnu'lu Fatma Nine'nin Günlüðü / Bugün Guþlar Gibiyim
Bir Kadýn Kimdir Aslýnda
Mudurnu'lu Fatma Ninenin Günlüðü / Mudurnu"da Þiir ve Türkü Gecesi
Mudurnulu Fatma Nine"nin Günlüðü / Paralel Bir Ürya Gördüm

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Güzel Dilimiz Türkçe
Kýzým Sen Avukat Ol!
Atatürk'e Mektup
Ýstanbul Sizin Olsun
Ben Birazcýk Deli miyim?
Öðretmenler Günü
Mudurnu'da Bir Günlük Gezi
Yeðenime Yaptýðým Peynirli Börek Tarifi
Biþim Efde Heykes Bi Asayip...
Kaybedecek Hiçbirþeyi Olmayana / Ölüm...

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Dönüþü Olmayan Gidiþ [Þiir]
Seni Özlemenin Kitabýný Yazabilirim [Þiir]
Bensiz Yaşamaya Alışacaksın [Þiir]
Ýþte Gidiyorsun [Þiir]
Gelseydin Eðer [Þiir]
Ne Zaman Seni Düþünsem [Þiir]
O Beklenen Hiç Gelmeyecek [Þiir]
Çek Beni Ýçine Bir Nefeste [Þiir]
Sýðýnacaðým Baþka Yürek Yok [Þiir]
Uykularýnda Sev Beni [Þiir]


Kâmuran Esen kimdir?

Okumak ve yazmak bir tutkudur benim için. Yazdýklarýmý okuyucularla paylaþmak amacýyla buraya gönderiyorum. Yýllardýr, yerel bir gazeteye haftalýk köþe yazýyorum. Mudurnu Belediyesinde gönüllü kültür müdürü olarak çalýþýyorum. Yayýmlanmýþ Kitaplarým: -Þiirlerle Öyküler - þiir / Milli Eðitim Bakanlýðý Öðretmen Yazarlar Dizisi ( 1988). . . . . . . . -Sevgi Yumaðý - þiir ( 1997 ). . . . . . . . . -K. Esen'in Kaleminden Mudurnu - derleme / Mudurnu Kaymakamlýðý Kültür Hizmetleri Dizisi ( 2002 ). . . . . . . . . . . -Oynatmayalým Uðurcuðum- deneme , aný / --Senfoni Yayýnlarý ( Haziran / 2004 ) -Mudurnulu Fatma Nine'nin Günlüðü - Baskýya hazýrlanýyor

Etkilendiði Yazarlar:
Okuduðum her yazardan veya yazýdan etkilenirim. Bende bir etki býrakmayacak, herhangi bir þey öðretmeyecek bir yazý düþünemiyorum.


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Kâmuran Esen, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.