..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Bir dost nedir? Öteki ben. -Zenon
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Gülmece (Mizah) > Kâmuran Esen




25 Nisan 2014
Mudurnulu Fatma Nine'nin Günlüðü / Baþganlýk Üryasý  
Kâmuran Esen
Gündüz ne düþünürsem, gece o üryama giriyo. Hem ne girmek! Bi sýkýntý, bi güç gurusu, bi garmaþa; anlatýlýr gibi deðil. Bazen de hiç aklýma gelmeyecek üryalar görüyom. Dün geceki üryam da iþte böyle bir üryaydý. Ne düþündüklerimle ilgili, ne yaþadýklarýmla. Neden böyle bir ürya gördüm, bilmiyom.


:ACHE:
Ah benim oyalý cemberim, köþe minderim, þiirim, ezberim günlüðüm. Nasýlsýn, iyi min? Ben nasýl mýyým? Nasýl olduðumu bilmiyom. “Ýyiyiz diyem de iyi olalým.” derler ya büyükler; onun için “ iyiyim” deyim de bari, belki iyi olurum. Ihhh!

Þinci sen, “Fatma Nineciðim gene korkunç bi ürya mý gördün?” diyecen. Nerden bildin ? Gündüz ne düþünürsem, gece o üryama giriyo. Hem ne girmek! Bi sýkýntý, bi güç gurusu, bi garmaþa; anlatýlýr gibi deðil. Bazen de hiç aklýma gelmeyecek üryalar görüyom. Dün geceki üryam da iþte böyle bir üryaydý. Ne düþündüklerimle ilgili, ne yaþadýklarýmla. Anlatýverim de dinle:

Üryamda belediye baþgan adayý olmuþum. Hýh! Sanki her iþ bitti de, sýra belediye baþganlýðýna geldi. Gadýn baþýna ne iþin var belediye baþganlýðýnda ? Sanki memlekâtýmýzda gadýnýn adý varmýþ gibi. Milletvekili adaylýk listesinde, gadýnlarýn seçilemeyecek sýralara alýndýðýný bilmiyomuþum gibi. Buna raðmen aday olmuþum. Çok cesurmuþum. “Rakibim yok.” diyomuþum. “Öteki adaylar, çekirdek, çerez.” diyomuþum. Senin anlayacaðýn, samanlýkta yatarken, vezir üryasý görüyom. Þu saçmalýða bi bakýver hele.

Ama þimdiki halimden hem çok gençmiþim, hem de güzel. Havam o biçim. Çalýþma ekibi guruyoz, afiþle basdýrýyoz, müzikle çalýyoz; mitingle, gonvoyla düzenliyoz falan. Çalmadýk gapý býrakmýyoz. Herkesin elini sýkmakdan, ellerim yorgun düþüyo. Öyle bi goþturuyoz ki, kimse hýzýmýza yetiþemiyo. Erkek adaylarýn çalýþmasý, benim çalýþmamýn yanýnda sivrisinek výzýltýsý gibi galýyo. Biz , Mehter Takýmý gibiyiz. Gümbür gümbür gidiyoz gittiðimiz yere, gümbür gümbür geliyoz. Gonu gomþu, “Desteðimiz size.” diyo, baþga bi þey demiyo.

Derken sevgili günlüðüm, oy verme günü gelip çatýyo. Heyecandan, akþamý zor ediyom. Hatta bi ara beni bayýldýyorla, sandýklarýn açýlma sehedine yakýn ayýldýyorla. Her þeyi düþünüyo arkadaþlar, sað olsunlar. Sandýkla açýlýyo. Gerisini ne sen sor sevgili günlüðüm, ne ben söyleyim. Seçimleri 8 oyla gaybeletmeyelim mi? Unca emek boþa gitmesin mi? Hani herkes bana oy verecekti? Dedi ki arkadaþlar; “Ýtiraz ede’m, oylarýmýzý yeniden saydýra’m.” Neyse ki itirazýmýzý gabul ediyorla, oylarý tekrar sayýyorla. Meðer bizim oylarý eksik saymýþla sevgili günlüðüm. Baþganlýk rakip partiden bizim partiye geçiyo. Ve ben belediye baþganý oluyom.

Amanin bizde bi sevinç bi sevinç. Beni havaya atýp atýp dutuyorla. Saçlarým örüzgerde uçuþuyo, her bi telinde yýldýzla parýldýyo, üstüme gökyüzünden çiçekle yaðýyo. “Baþgan Fatma, Baþgan Fatma !” diye ünneþiyorla. Sarýlan sarýlana, yanaklarýmdan öpen öpene. Gucaklayým derken, nerdeyse gaburgalarýmý gýracakla. Memet Amcan da uzakdan öööyle bakýyo. Bana gözlerini bölerdiyo. Adamlar beni havaya atýp atýp dutdula ya, gucakladýla ya, gýsgandý besbelli. Ne var gýsganacak! Bu hengâme sýrasýnda kimin aklýna haþne – fiþne gelir? Somurtacaðýna, bi sevin, eþinle bi gurur duy, di mi? Hem sen baþgan eþi oldun, Mudurnu’da hava atacan. Bana ha bire gaþ- göz edip durdu, bi þeyler anlatmaya çalýþdý da, anlamazdan geldim. Þinci benim iþim gücüm var. Hem artýk ben çok meþgul bi gadýn olacam. Kendisini ihmal etmek isdemem de, hem ev iþlerini, hem belediyenin iþlerini tek bedenle nasýl yürüdecem? Memet Amcan artýk yaðda yýmýrta biþirmesini bari öðrensin. Garný acýkdýça, tavaya yýmýrtalarý gýrýp gýrýp yesin. Ben vaktimin çoðunu belediye iþlerine ayýracam. Yemek memek yapamam diyom.

Millet tebriðe geliyo akýn akýn. Kimi su böreði isdiyo, kimi guzu çevirme; kimi gýrk gatlý baklava, kimi gaymaklý ekmek gadayifi. Baklava yaptýrýver bakalým, su böreði açdýrýver bakalým, guzular çeviriver bakalým. Derken sevgili günlüðüm, kasa tamtakýr galdý diyemeyecem, çünkü zaten tamtakýrdý. Bi sürü borca girdim. Elim, hiç cebimden çýkmýyo ki. Ýþde böne böne ederken; borç boyumuzu aþdý. Neyse! Saðlýk olsun diyom. Diyom ama, içimden bi ses ; “Paran yoksa saðlýðýn da olmaz.” diyo…..Doðru söylüyo. Ýnsan borcunu düþündükçe hasda olur, ödeyemeyince uykusu gaçar, alacaklýlarýndan gaçarken itibarý sarsýlýr. Derken küt, yataða düþer.

Baþganlýðý gazandýk diye sevinç çýðlýklarý atdýk, havayi fiþekle fýrlatdýk, hemþerilerimize sofralar gurduk. Her gören, “Baþganým, size destek verdik; siz de bizim þu iþimizi yapýverin, bizim çocuða iþ buluverin.” diyo. Oy veren de vermeyen de birbirine garýþdý. Mudurnu’da herkes, sanki bana oy vermiþ. Halbuysam; 10 - 15 tene oy eksik alsaydým; baþganlýk güme gidecekdi.

Bi hafta sonra aklýmýz baþýmýza geldi. Artýk daha fazla þýmarmayam, gutlamalarý býrakam da çalýþmaya baþlayam dedik. Tam çalýþmaya baþlayýverecem sevgili günlüðüm, gelen haberle dünyam yýkýldý. Rakip parti YSK’ya baþvurmuþ, seçimler iptal olmuþ. Bu haberi duyunca þak diye düþüp bayýlýyom. Gafamý bi yere çarpýp, ayýlýyom. Ürya deðil de, sanki Türk filmi. Gözümü bi açýyom sevgili günlüðüm, yataðýmdayým. Meðer gene saçma bir ürya görmüþüm. Oh! Çok þükür yarabbi… Hem, ben kim, baþganlýk kim? “Altým hasýrdayken, gözümü Mýsýr’a dikmenin” hiç alemi yok.






Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn gülmece (mizah) kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Yeðenime Yaptýðým Peynirli Börek Tarifi
Her Ayýn 28'i ve Kayýnvalidem
Fatma Nine'nin Mektubu
Üþüyen Ve Aðrýyan Sol Ayaðým
Ýzedebiyat Hastalýðý, Teþhis ve Tedavisi - Yeni Düzenleme
Evli Bayanlara Öðütler
Mudurnulu Fatma Nine Jimnastiðe Gidiyor
Kayýnvalidem Bir Ömür - 4
Ya Bakan Olucam Ya Baþbakan / Mizah
Sinir Olduðum Tipler - 1

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Güzel Dilimiz Türkçe
Kýzým Sen Avukat Ol!
Atatürk'e Mektup
Ýstanbul Sizin Olsun
Ben Birazcýk Deli miyim?
Öðretmenler Günü
Mudurnu'da Bir Günlük Gezi
Biþim Efde Heykes Bi Asayip...
Kaybedecek Hiçbirþeyi Olmayana / Ölüm...
Caný Sýkýlmak Nasýl Birþey?

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Dönüþü Olmayan Gidiþ [Þiir]
Seni Özlemenin Kitabýný Yazabilirim [Þiir]
Bensiz Yaşamaya Alışacaksın [Þiir]
Ýþte Gidiyorsun [Þiir]
Gelseydin Eðer [Þiir]
Ne Zaman Seni Düþünsem [Þiir]
O Beklenen Hiç Gelmeyecek [Þiir]
Çek Beni Ýçine Bir Nefeste [Þiir]
Sýðýnacaðým Baþka Yürek Yok [Þiir]
Uykularýnda Sev Beni [Þiir]


Kâmuran Esen kimdir?

Okumak ve yazmak bir tutkudur benim için. Yazdýklarýmý okuyucularla paylaþmak amacýyla buraya gönderiyorum. Yýllardýr, yerel bir gazeteye haftalýk köþe yazýyorum. Mudurnu Belediyesinde gönüllü kültür müdürü olarak çalýþýyorum. Yayýmlanmýþ Kitaplarým: -Þiirlerle Öyküler - þiir / Milli Eðitim Bakanlýðý Öðretmen Yazarlar Dizisi ( 1988). . . . . . . . -Sevgi Yumaðý - þiir ( 1997 ). . . . . . . . . -K. Esen'in Kaleminden Mudurnu - derleme / Mudurnu Kaymakamlýðý Kültür Hizmetleri Dizisi ( 2002 ). . . . . . . . . . . -Oynatmayalým Uðurcuðum- deneme , aný / --Senfoni Yayýnlarý ( Haziran / 2004 ) -Mudurnulu Fatma Nine'nin Günlüðü - Baskýya hazýrlanýyor

Etkilendiði Yazarlar:
Okuduðum her yazardan veya yazýdan etkilenirim. Bende bir etki býrakmayacak, herhangi bir þey öðretmeyecek bir yazý düþünemiyorum.


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Kâmuran Esen, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.