..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Hata! Klavye baðlý deðil. Devam etmek için F11'e basýn...
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Ýnceleme > Dünya > Alp Þahin




12 Mayýs 2014
Game Of Thrones Hakkinda Yazmazsam Olmazdi  
Alp Þahin
Geldik dorduncu sezon, altinci bolume. "Game of thrones ve muhtesem kadrosu yine bekleyenleri sasirtmayi basardi.


:AHII:
Geldik dorduncu sezon, altinci bolume. "Game of thrones ve muhtesem kadrosu yine bekleyenleri sasirtmayi basardi." diye medyatik bir giris yapmayacagim. Aslinda icten ice yapmak istiyorum ama fazla pohpohlama beraberinde yuksek beklenti ve basarisizligi gerektirir. O yuzden bu ovme kismini atlayip direkt konuya girmek istiyorum. Bugune kadar bu kadar ince mesajlar vermeyi basarabilen bir dizi veya film izlemedim herhalde. Karakterler ve yansittiklari degerler olaganustu... Hatta bazi sahneler tekrar tekrar izlenmeye deger. Tahmin ediyorum ki kitap, okuyucunun hayal gucuyle birlikte daha surukleyici ve mana dolu bir hal aliyordur fakat teknolojinin cocuklari olarak kisa yoldan ve emek vermeden bilgi elde etmeyi ne yazik ki tercih ediyorum.

Fakir ve mazlum bir seyirci kardesiniz olarak karakterler ve bana gore yansittigi degerler hakkinda nacizane birkac sey yazmak istiyorum. Oyle ki ben ve benim gibiler yazmazsa ertesi gun gazetelerde Turk olmasindan ve de tiklanmaya deger bir haber oldugu sanilmasindan oturu boyle bir diziyle ilgili "Sibel ne yaptin sen?" diye bir manset atilacak ve dizinin tasidigi tum degerler, bir iki yaziyla buyusunu kaybedecek. Tabi ki Kekilli dizide muhtesem bir performans sergiliyor ama dizinin mantigi, verdigi mesajlar ve gondermeler on planda olmali diye dusunuyorum diyor ve uzatmadan basliyorum tespitlerime.

Onur, gelenek ve dogru olani yapma. Ned Stark'i temsil eden baslica uc deger. Dizinin en basindan beri dogruluk ve gelenek dogrultusunda ilerleyen Ned Stark'in kellesi haksiz yere alinmis ve hemen sanki kendi amcaoglumuz oldurulmus gibi hepimiz Stark olmustuk. Buradaki gerek bilincalti gerek gercekten verilmek istenen mesaj sahip oldugunuz kisilik, ne kadar "dogru" da olsa, hakkinizda karar veren gucluyse nasil biri oldugunuzun pek bir onemi yokturdu. Nitekim oyle oldu. Kendisini tekrar rahmetle aniyorum.

"The king in the North!!!'' Cekilin geliyor Kara Murat. Babasinin, tahta yeni cikmis sadist ve genc bir kralin istegiyle kafasinin ucurulmasindan sonra Robb Stark savas ilanina hazirlaniyor ve sancaklarinin hep bir agizdan bagirmasiyla kral ilan ediliyordu. Oyle ki kral olmayi asla istememisti Robb. Sadece kellesi yok yere alinan babasinin ocunu almak istiyordu. Tipki babasi gibi gelenekcilik disinda hemen hemen ayni ozellikleri tasiyor, yanina intikam duygusunu ve tabulari kirmayi ekliyordu. Sonunda kendisi, annesi, esi ve daha dogmamis cocugu, hain bir sancagi tarafindan ihanete ugruyor, diziye erkenden veda ediyordu. Yetmedi, kurdunu bile oldurduler yahu. Buradaki mesaj babana bile guvenmeyeceksin degil tabi ki. Babana guven ama sancakbeylerine asla.

Erdemlik, dogruluk ve adalet pesinde kosan iki adam hakkinda yazmak yeterli diye dusunuyorum. Cunku izleyenlerin bildigi gibi bu tip insanlar fazla uzun yasamiyor. Yasamazlar da. Gelelim hainlere. Dogru zamanda yanlis yerde, yanlis zamanda da dogru yerde olmadir Theon Greyjoy. Dizide ustu kapali bahsediliyor fakat Greyjoylarin basarisiz isyanlari sonucunda Ned Stark "rehine" olarak yanina aliyor Theon'u. Rehine diye biliniyor ama Ned kendi oz cocugu gibi yetistiriyor. Buna ragmen Theon saygi ve sefkati, ihanetle oduyor. Karsiligini da almiyor degil. O yuzden karmanin kaniti olarak ta gosterebiliriz Theon'u. Siz siz olun, birilerine ihanet etmeye kalkarken iki kez dusunun. Yoksa kaybedeceginiz sey hayati olabilir.

Gelelim istenmeyen evlat Jon Snow'a. Nedense bizim Anadolu cocugu dedigimiz adamlara benzetiyorum. Hayat ve kurallar geregi kucuk goruluyor, eziliyor, uzaklara surgun ediliyor fakat o ne yapiyor, yiliyor mu? Tabi ki de hayir. Karakteri ve cesareti ile beraber halkin yani "kargalarin" tam destegini aliyor. Ummadik tas, bas yarar mesaji veriliyor. Nereden geldigin degil, nereye gittigin onemlidir mesajini da gosterebiliriz.

Uzaktan hos gelir aslanin sesi... Hear Me Roar sloganiyla meshur aileden bahsetmek istiyorum. Lanet olasi Lannisterlar... Daha oncesi de var ama adam gibi adam Ned Stark'in kafasini aldiktan sonra hemen hemen tum seyirciden kendilerini nefret ettirmeyi basarmisti Lannisterlar. Buradaki mesaj da anlamli. Ailenizdeki birilerinin hatasi tum sulalenizi etkiler. Aman dikkatli olun! Hemen rahmetli Kral Joffrey ile acilisi yapmak istiyorum. Aslinda sanilanin aksine kotu biri degildi Joffrey. Evet! Joffrey sadece guclu olmak isteyen gucsuz biriydi. Yaptigi sadistce seyler dahil, her sey ama her sey, kendini guclu gostermek icindi. Buna ukalaligi ve kibiri de ekledigi icin sonu erken oldu tabi. Dolayisiyla makamlar, isimlerden once gelen unvanlar sizi guclu yapmaz, Aksine karakteriniz ve cevreniz yapar. ( Fakat Robb Stark'tan da bildiginiz uzere taht oyunu bu. Yine de cevrenizin ihanet edebilecegini unutmayin.)

Joffrey'den sonra master mind dedigimiz buyukbabasi ve bana gore su an ki gercek kral Tywin Lannister'dan bahsedelim. Tywin gunumuz CEOlari gibi. Sirketin gercek sahibi degil ama iyi ve gercek yoneticisi. Istedigini elde etmek ve sevdiklerini korumak icin yapmayacagi hicbir sey yok. Gun geliyor merhamet gosteriyor, gun geliyor tum degerlerden yoksun islere imza atmaktan zerre kadar cekinmiyor. Akilli, karizmatik, gucun degerini bilen fakat yine de hayatin acimasizligindan - bildigimiz kadariyla hak etmemesine ragmen - "meyvesini" aliyor Tywin. Evet! O meyve zeka ve kurnazligi ile unlu Tyrion Lannister.

"Cuce ama..." Genelde onla ilgili hep boyle basliyor yorumlar. "Adam cuce ama of neler neler...." diye de devam ediyor. Tyrion Lannister guclu bir ailenin istenmeyen, sevilmeyen biraz da bozuk degerlerini temsil ediyor dizide. Biraz daha acik anlatmak gerekirse hani buyuk ve ortanca kardes aile sirketinde calisir, ucuncusu sirkete bile ugramaz ya... He iste Tyrion onun ta kendisi. Nufuzunu ve zekasini kullanarak yine bir yerlere geliyor ama babasi ile olan anlasmazligi bazi sebepler yuzunden asla cozulmeyecek. Spoiler vermiyorum.

Ejderhalarin saltanati, Baratheon geyigi gelene kadardir. Robert Baratheon'dan yani ilk kraldan bahsederek yazimi finale dogru yaklastiriyorum. Robert, tabiri caizse her seyi kazanmayi ve her seye sahip olmayi temsil ediyor. Hayatta bir amaciniz, bir gayeniz vardir. Eger onlari gerceklestirdikten sonra yan devirip yatmaya karar verirseniz sonunuz Robert gibi olur. Borclanmis bir krallik, dort bir tarafinizda Lannisterlar ve kaosa dogru giden bir Westeros. Unutmayalim! Calisan demir pas tutmaz. Yeni misyonlar ve yeni kararlar iyidir.

Daha bir cok ama bir cok karakter ve tasidiklari farkli ozellikler var ama sadece bariz olanlari yazdim ki sonunda bir mesaj verebileyim ben de. Game of Thrones belki sadece bir dizi ama icerdigi anlamlar, gorebilenler icin tam bir solen. Dolayisiyla boylesine bir yapit veya bir kisi veya herhangi bir gorus hakkinda bilmeden, anlamadan, klise yorumlara inanip karar vermememiz lazim. Once anlamaya calismali, sonra biraz da sorgulamak sart! Aksi takdirde bu kadar dolu dolu bir diziden aklinizda gunumuz basininda ortaya atilan birkac acik sahne abartisi, biraz da bos manset kalir. Kaybeden ve kaciran siz olursunuz.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn Ýnceleme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Iýý. Richard / Okan Bayülgen
Sayenizde

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Vatan [Þiir]
Seçim [Þiir]
Öngörü [Þiir]
Üç Ýlahi Din [Þiir]
Müslüman [Þiir]
Sümükdaroðlu [Þiir]
Dedekuþ [Þiir]
Yansýma [Þiir]
Oysa Yozlasir Herkes [Öykü]
Karmaya Daha Var [Öykü]


Alp Þahin kimdir?

Deneme ve elestiri agirlikli yazmayi seviyorum.

Etkilendiði Yazarlar:
Machiavelli, Nietzsche


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Alp Þahin, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.