..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"...Ve hepimiz az ya da çok rüyacý deðil miyiz!" -Dostoyevski
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Öykü > Deneysel > MUHAMMET ALÝ YÜKSEL




5 Temmuz 2014
Ýnsan  
MUHAMMET ALÝ YÜKSEL
Engin sen usul nota diyeceksin,hayat,yaþam diyeceksin,duvardaki þahmaran haline gülecek,bak insanlar dizilip öldürülüyor diyecek,


:AIEB:
'Ben insan deðil miyim? ben kulun deðil miyim?
önce yarattýn sonra dert kattýn?''
Gecenin geç saatinde hüzünlü bir ses yükseliyordu.Garsonlar masalarýn arasýnda dolanýyor,müþterilere þampanya açýyorlardý,istemeyenlere kadýnlarýn istediðini ima ediyorlardý.
''Hep yoksul periþan olabilirim,acýlar içinde kalabilirim.''
Kasvetli bir hava dumanlý salonu sarýyordu.Masalarda tek baþýna oturan kadýnlarýn yüzünü bir hüzün kaplýyordu.
Bir Beyoðlu gecesinde erkekler dumanlý gecenin etkisiyle kadýnlarla samimileþiyor ,sarýlýyor.Herkese eþit davranmayan hayatý soluyordu. ‘’Allahým yarattý bir kulum iþte’’ gittikçe yükselmiþ olan ses perdesi sakinliðe kavuþuyordu.
Gecenin dördü olmasýna raðmen,dýþarýda cývýl cývýl ýþýklý bir dünya uyumayan bir þehir vardý.
Engin beli hafif kambur nedense görende acýma duygusu uyandýran bir çocuktu.Her zaman bir þeyleri eksik yaþamýþtý.Arabesk tarzýndan sýyrýlamamýþ olsa da bir halk eðitim merkezinde
ünlü bir sanatçýyla korist olarak çalýþma fýrsatýný bulmuþtu.içi içine sýðmýyor çalýþmalarda ayrý bir dünyanýn kalýplarýna tutunuyordu .
     Engin bir ovada açmýþtý gözlerini,çocuk dünyasýnda her þeyin saf yaþandýðý katýksýz bir dünyaydý.
Amcasýnýn elinden tutup,gazete bayisinin önündeki fotoðrafçýya götürmesi, fotoðraf makinesinde, yaþlý adamýn siyah bir perde içinde kaybolarak resmini çekmesi, suyun içinden siyah önlüklü vesikalýk resimlerini çýkarmasý ardýndan Okula kaydýnýn yapýlmasý,amcasýnýn okulu ilk ziyaretinde tüm saflýðýyla amca diye baðýrmasý.Amcasýnýn ‘’Eti senin kemiði benim’’diyerek sýnýftan ayrýlmasý,yaþýtlarýna çokta benzemediðinin ayrýmýnda olmamasý…
Duvarlar hep yazýlarla kaplýydý,kýrmýzý,siyah boy boy yazýlar,örgüt isimleri,tek kanallý televizyonda
Her gün kaç kitap ele geçirildiði kanýksanan haberlerdi.Sabaha karþý üç kiþinin daha idam edildiði sýk duyulan haberlerdi. Radyoda sýk duyduðu ‘’Bu hayat böyledir dostum,yaþananlar mazi olur,unutulmaz denen þeyler bir gün gelir unutulur’’.
     Zaman aðýr akardý,ardýnda koþulacak bir amaç sezilmiyordu,kaygý verici deðildi o yaþlar.Zamanýn hýzlý aktýðý bir yerden sonra,yetiþilmeyen ruhlarýn henüz kararmadýðý bir dönemdi.Geniþ alanlarýn olduðu su kaynaklarýyla beslenen ovada,çay boylarýnda yeþil mor çiçekli nanelerin eþsiz kokusu,suya uzanmýþ incir aðaçlarýnýn suya deðen meyvelerinin görüntüsü,ilk baharda hasadý yapýlmamýþ,uçsuz bucaksýz uzanan pamuk tarlalarý,gökyüzünün maviliði,yaz mevsimiyle birlikte tarlalardaki yeþilin sarýya çalmasý,gece yýldýzlarýn bir baþka parýldamasý tek veya birkaç katlý evlerin damýnda yatan insanlarýn uzak Suriye ýþýklarýna bakarken yaþadýklarý duygular…Aslýnda farkýnda olunmayan,bu güne göre yoksulluk diyeceðimiz birçok þey bu evlerde ortaktý. Tahta bir sedir,üstüne atýlan yün yatak duvarda orta doðudaký bir kahvede oturan müþteriler, bunlara kahve servisi yapan adam yada renk renk tavuskuþu,yarý insan yarý yýlan þekilde tasvir edilmiþ Þahmaran resmi duvar seccadesi þeklinde odalarý süslemekteydi.
Beyoðlunda sokak arasýna atýlan masalarda eðlenenlere çiçeklerle bezeli taç satan Süriyeli çocuk ,yurdundan kopup gelen çocuk,hafif þiþman kýsa boylu týknaz çocuk tacýný alan, kendisiyle oyun oynayan yaþça büyük çocuklarýn önünde heyecanla göz yaþlarý içinde derdini anlatmaya çalýþan çocuk,
Enginde de paylaþýlan bir andý çocukken sigara satmak,birçok çocuðun yaptýðý gibi polisi,zabýtayý görünce kaçmak çarþý iznine çýkmýþ askerleri görünce de kaçmýþtý Engin bu ürkek haliyle fazla sürdürememiþti bu iþi,kazanýlan bir kuruþ bile deðerliydi, alýnan bir kutu çekirdeðin poþet poþet sinema önünde satýlmasý ,dýþarýdan gelen memurlarýn bir poþeti enginden birini karþýda duran satýcýdan almasý. Rekabet tanýmadýðý kavramdý.Bir de mevsimlik iþçiler vardý.Çavuþ denilen adamlarýn ardýna takýlýp kiralanan minübüs yada kamyonla Kuzey batý illerinde fýndýk toplamaya giden aileler .Çocuklar gittikleri batý illerini,denizi ,yeþili ballandýra ballandýra anlatýrlardý.
Yapýlan çalýþacak yeri bulduktan sonra çadýrýný kurmak.Ormana yakýn bir alanda
tuvalet ihtiyacýný gidermek için bir çukur kazmak üste arada boþluk kalacak þekilde tahta atmak etrafýný da çuval beziyle çevirmek.
Sabahlarý tuhaf bir duygu uyandýran ýslak, yaðmur hissi veren fýndýk aðaçlarýnýn arasýndan geçerek elindeki sepeti dolduran, akþama doðru topladýklarý fýndýk çuvallarýný, engebeli arazide yola çýkarmak birçok ailenin paylaþtýðý duyguydu.
Duvar halýsýna baktýðýnda bu topraklar kan içinde terk edildi kan için de alýnacak diyen birilerini gördü.Baþýný çevirdiðinde buradan git diyen birilerini gördü.Sahip olduklarýn ve olmadýklarýnla burayý terk et diyen birilerini…
Kanla yazýlan bir tarih iyi olmak zorlamanýn sökerek almanýn karþýtýdýr.Hem iyi ol hem yaþa,çizdiði betimlediði annesinin resminde uyuyan çoçuk,çocuk ölüleri…
Güçlü olanýn ayakta kalabildiði bir alan,her gün onlarca insanýn kaybolduðu,yittiði bir dönem ufak bir olayda insanlarýn göz altýna alýndýðý,ilçedeki bir hýrsýzlýkta bütün sabýkasý olanlarýn toplanýp,kim yaptý söyleyin diyerek dövülmeleri…kaçakçýlar çarþýsý olarak geçen onlarca pasajdan oluþan çarþýnýn belli aralýklarla her tarafýnýn kuþatýlýp bütün dükkanlarýn aranmasý kanýksanmýþ bir durumdu.
Kavgaya karýþtýðýnda,bir de evde dövülmüþtü Engin,Batýdan gelen memur çocuklarýný hep farklý görmüþ
tü önlerinde ruhunun ezildiðini düþünmüþ,öykünmüþtü.
Duvar halýsýndan seslenen Yýkýcýlar,duygu,düþünce tutku ve eðilim nedir diye haykýrmaya baþlamýþtý.Ve insan nedir?insan hakký nedir.?Sen buna inanýyor musun Engin yada eþitliðe,eþitlik eþitler arasýnda olur.Yani hükmedenler arasýnda insan altmýþ yýllýk ömründe deðiþtirebilir mi sanýyorsun Engin senin eksiðin bizim fazlamýzdýr.Senin karan bizim aydýnlýðýmýzdýr.
Engin'in gözüne bir Beyoðlu gecesinde her köþe baþýnda kolu,bacaðý yanmýþ çocuklarýyla dilenen kadýnlar,saçlarý yýkanmamýþ,birbirine karýþmýþ ufak çocuklar,tarlabaþýnda kýrmýzý ýþýkta arabalarýn baþýna üþüþen çocuklar.Yýkýcýlardan kaçmýþ çocuklar.
Engin sen usul nota diyeceksin,hayat,yaþam diyeceksin,duvardaki þahmaran haline gülecek,''bak insanlar dizilip öldürülüyor'' diyecek,
O gün cývýl cývýldý Engin Kadýköy Halk Eðitim merkezinde televizyondan aþina olduðu sesin yönetiminde konsere çýkacaktý.Siyah takým elbisesi papyonuyla bulutlarda uçar gibiydi.yaný baþýnda bitti duvar halýsýndaki adam.Bak Engin þu arkadaþý tanýyor musun ?
Hayýr dedi Engin bu senin solist arkadaþýn her sene trt de iki konsere çýkar ve kimse tanýmaz.sen sadece þurada toplulukta bir konsere çýkacaksýn.
Engin'in yüzünden düþen bin parça olmuþtu.Aðlayacak gibiydi hafif kamburumsu omzu öne çökmüþtü…


     



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn deneysel kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Osman'ýn Dünyasý
Yardým
Eþek Hikayesi
Bir Beyoðlu Zamaný
Bir Beyoðlu Zamaný

Yazarýn öykü ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Bir Töre Cinayeti

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Çocuk [Þiir]


MUHAMMET ALÝ YÜKSEL kimdir?

EDEBÝYATIN ,DÝLÝN BÜYÜLÜ HAVASINI SOLUMAK,RÜYA SATMAK

Etkilendiði Yazarlar:
SABAHATTÝN ALÝ,TAHSÝN YÜCEL,MURATHAN MUNGAN,


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © MUHAMMET ALÝ YÜKSEL, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.