..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"Bir kitabýn kaderi okuyanýn zekasýna baðlýdýr." -Latin Atasözü
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Öykü > Aný > Vildan Sevil




14 Aðustos 2014
Ah Ýbrahim/ Kara Gözlü Ýbrahim/ Göklerden mi Geldin?/ Yýldýzlardan Mý?..  
Güllü, sað koltuðunun altýna sýkýþtýrdýðý, avaz avaz baðýran, kýyameti koparan Ýbrahim’i kucaðýma fýrlatýrcasýna býrakýyor.

Vildan Sevil


Dýþarda kalan, yalýnayak baþý kabak, kýçlarý açýkta, elinde bir dilim kuru ekmekle koþturan diðer çocuklara ya en büyük çocuk ya da aileden birileri bakar. Bebek geldiðinde bu çocuklardan beþ yaþýndan küçüðü varsa o da annenin yanýndadýr. Çoðunlukla mutlaka vardýr bir çocuk daha. Ýki çocuk arasýnda yaþ farký, iki üç yýlý geçmez genellikle.


:AFJB:
Güllü, sað koltuðunun altýna sýkýþtýrdýðý, avaz avaz baðýran, kýyameti koparan Ýbrahim’i kucaðýma fýrlatýrcasýna býrakýyor.

Ranzanýn alt katýnda, sýrtýmý yastýða dayayarak oturmuþ kitap okuyorum.

Kadýnlarýn baðrýþ çaðrýþý, þakalaþma, kavga, tencereye vurularak çýkarýlan dümbelek eþliðinde þarký türkü sesleri…

Bangýr bangýr bir TV, kadýnlarýn ellerindeki radyolar…

Bunalan, istekleri bitmeyen çocuklarýn aðlayýþlarý, oyun çýðlýklarý, kahkahalarý…

Bir cümbüþ, bir cümbüþ…

Dört bir yaný yüksek duvarlarla kaplý, üstü açýk iç avlu buz gibi. Sýcak olsa bile ayný gürültü oraya taþýnacaktýr. Tek farký gökyüzü ve dýþardaki hava. Çaresiz içerdeyiz. Bu koþullarda okumaya alýþmak büyük çaba gerektiriyor, zonklayan beynime söz geçirmek zor ama sürekli yün örmek, dedikodu, dert dinlemek, sivil mahkûmlarýn kimine mektup, kimine dilekçe yazmakla da zaman dolmuyor. Zamaný bölüþtürüp kullanmaya çalýþýyorum.

Anasýnýn fýrlattýðý Ýbrahim’i tutacaðým diye kitap elimden yere düþüveriyor.

Ýbrahim’den kurtulan Güllü, kitabý alýp kucaðýma koyarken söylenip duruyor bir yandan da...

-Bu bi türlü susmuyooo be abam... Kaç saattir seeen de duyuyooosundur çýðýrmasýný. Koðuþu ayaða kaldýrdý be abaaam... Dedim, abam sustuuurur sustuuurursa...

Pantolonunun belini aralayýp, bezini kokluyorum Ýbrahim’in.

-Koklaaama be abacýðým, sana verir miyim altý kirli, döversin beni billa... Þincik temizledim, iki gööözüm önüme aksýn, Allaaah çarpsýn...

-Peki tamam Güllü, tamam... Karný ne alemde?... Doyurdun mu?

-Doooyurmam mý be abam... Her biþii tamam... Sana getirceem diye üstünü bilem deðiþtirdim billa... Susmuuuyo iþte piç kurusu... Bana kýzýyon ama canýma tak dedi artýkýn Allah çarpsýn. Vurdum kýçýna kýçýna...

-Yine mi vurdun? Hadi, yýkýl karþýmdan Güllü, kaybol! Biz anlaþýrýz Ýbrahim’le.

Güllü, ufak tefek, kapkara, yirmili yaþlarýnýn sonunda ama diþlerinin çoðu dökülmüþ bir çingene. Ýbrahim’i susturacaðým diye, kaç çocuk emzirmiþ, iyice kuruyup sarkmýþ memesinin biri hep dýþardadýr, aðladýkça Ýbrahim, týkar aðzýna o kuru kara memeyi.

Güllü, mahpushaneyi mesken tutanlardan. Mesleði hýrsýzlýk. Aile geleneði...

Hýrsýzlýðý meslek edinmiþ çingene kadýnlar, gebelik dönemlerinde kendilerini tutuklatma zamanlamasýný öyle iyi yaparlar ki içerde yatma süresini en az zararla hatta kârla atlatýrlar.

Hangi teknikle hýrsýzlýk yaptýklarý, hangi ailelerin hangi tekniði kullandýðý, iþe çýktýklarý bölge polis tarafýndan gayet iyi bilindiðinden yakalanmalarý kaçýnýlmazdýr. Onlar da bu süreden kârla çýkmanýn yolunu böyle bulmuþlar.

Ýçerdeyken bebeðin zor zamanlarý geçirilmiþ, karýnlarý doymuþ, memeler sütlenmiþ olur.

Dýþarda kalan, yalýnayak baþý kabak, kýçlarý açýkta, elinde bir dilim kuru ekmekle koþturan diðer çocuklara ya en büyük çocuk ya da aileden birileri bakar. Bebek geldiðinde bu çocuklardan beþ yaþýndan küçüðü varsa o da annenin yanýndadýr.

Çoðunlukla mutlaka vardýr bir çocuk daha. Ýki çocuk arasýnda yaþ farký, iki üç yýlý geçmez genellikle.

Güllü bu kez, tek çocukla içerde nasýlsa…

-Yahu Güllü, yapmasanýz olmaz mý þu iþi?... Yýlýn yarýsý içerde, yarýsý dýþarda... Çekilir mi bu hayat?... Bir sürü de çoluk çocuk dýþarda... Öyle ser sefil…

-Ne yapaaam be abam?... Ekmek Kuran çarpsýn, burdaki yemek yok dýþarda be abam... Karavana maravana, üç öðün yiyoooz iþte... Bizim herifler girse çýkarmak bilmiyolar. Hepten iþten kalýyoooz, aç kalýyoooz. Ýþ kadýnlara düþüyoo. Baþka iþ mi var be abam? Olsa alýyooola mý? Sülalemiz bellenmiþ bi kere. Yapmasak yine bizi tutarlar Allah çapsýn. Bööle gelmiþ, bööle gidiyo iþte...

Ýbrahim’in derdi, uyku saati geldiði halde uyuyamamasý. Nasýl uyusun zavallý? Aylardýr dört duvar arasýnda. Týkýþ týkýþ kadýn dolu, havasýz, pis kokan, gürültülü, sayýsý altmýþýn altýna düþmeyen bir koðuþ. Ýyice bunalmýþ yavrucak.

Sað kulaðýný kapatacak biçimde sol kolumun üstüne yatýrýyorum Ýbrahim’i. Güllü sýk sýk ayný gerekçelerle kucaðýma attýðýndan kokuma alýþtýðý için mi bilmiyorum, Ýbrahim’in çýðlýklarý azalýyor yavaþ yavaþ. Sað elim, sol kulaðý, baþý ve sýrtý arasýnda düzenli bir ritim ve sýrayla dolaþýyor, dolaþýyor…

“Ýbrahim” adýnýn bolca geçtiði, onun için uydurduðum müthiþ ninniyi geniþ aðýz hareketleriyle, gözünün içine baka baka, gülümseyerek söylüyorum.

Ah Ýbrahim
Kara gözlü Ýbrahim
Göklerden mi geldin Ýbrahim?
Yýldýzlardan mý geldin Ýbrahim?
Kara gözlü, tombik yanak
Ýbrahim
Yeller mi getirdi seni Ýbrahim?
Denizler mi, ýrmaklar mý?
Ah Ýbrahim
Kara gözlü Ýbrahim

Ýbrahim sesini kesiyor. Kapkara yüzündeki kapkara gözleri, gözlerimle aðzým arasýnda gidip geliyor. Baþparmaðý aðzýna gidiyor Ýbrahim’in. Göz kapaklarý aðýr aðýr inip, aðýr aðýr kalkýyor. Ýnip kalkýyor... Ýnip kalkýyor… Uyku, bütün aðýrlýðýnca geldi çöktü artýk o kapkara gözkapaklarýna.

Avucumu, Ýbrahim’in yüzünün açýkta kalan bölümüne ve kulaðýna kapatýyorum bastýrmadan. Gece gezen, kocaman, yirmi beþ otuz santim boyundaki, ýslak, leþ kokulu, simsiyah laðým fareleri, pek seviyor bebelerin körpe burnunu, körpe kulaðýný.

Þimdi Ýbrahim mýþýl mýþýl uyuyor.

Bense farelere karþý nöbetteyim bu gece.

11.01.2011
Vildan Sevil




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn aný kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ýlk Sosyalist Muhtar Fevzi Aðabey
Oy Madimak, Madimak!.. Sen Artýk Türkülerle Deðil, Ateþlerle Anýlmaktasýn

Yazarýn öykü ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Dedem Düþlerime Giriyor
Çocuklarýn Çýðlýðýndan Göklerin Týlsýmýna
Dolunayda Uyku Tutmaz
Düþselin Gerçeðinde, Gerçeðin Düþselliðinde
Ben Ölürken
Gece, Mehtap, Selene, Apollon ve Ben
Aþk"a Geldin, Hoþ Geldin!..
Aþk"a Geldin, Hoþ Geldin!..

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Duruþma [Þiir]
Ýpek Nehir, 1 Mayýs, Vay Ýstanbul... [Deneme]
Okurun Sevinç Çýðlýðý ve Yazarýn, Kitabýn Çilesi [Deneme]
Yine Tecavüze Uðradým!.. Yine Tecavüz Ettim!.. [Deneme]
Sen Kaç Kere Doðdun Sevgili Okur?.. [Deneme]
Konuðum Var: Cengiz Akýn, Post - Modern Edebiyatta "Zaman" Kavramý, Zaman - Bilinç Ýliþkimiz [Deneme]
Ant Olsun ve Þart Olsun ki Umursamayacaðým!.. Nerde Benim Þu Cýmbýzla Ayna?.. [Deneme]
Kassandra'nýn Güncel Kehaneti [Deneme]
Poetika// Sanatsal Yaratý Üstüne Fikir Uçuþmalarý (Iv) [Deneme]
Ahhh Ýstanbul... Çekme Beni Böyle Kendine Kendine... Yorgunum... [Deneme]


Vildan Sevil kimdir?

Koþuþturmaktan yoruldu. Altmýþýndan sonra, çok yabancýsý olduðu teknolojiyle, sanal ortamda kalem oynatmaya kalktý. Ýletiþim kurmak, duygu, düþünce, birikim paylaþmak, genç kuþaklardan yeni þeyler öðrenmek istedi. Yazarlýk deneyimine burada adým attý. Ýþte böyle sýnýr tanýmaz bir "dinazor ". . . Baþarýr mý acaba ?

Etkilendiði Yazarlar:
Marx, Engels, Freud, Nietzsche, Adorno, Horkheimer, Foucault, Antik Grek, Rus , Fransýz yazýný, Amado, Marquez, Llosa, Asturias, Lübnanlý Amin Maalouf...Elbette Nazým, Aragon, Neruda ve nice ozan/þair...


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Vildan Sevil, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.