..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"...öyküyü yazan bilge, beþinci ya da altýncý göbekten kral torunu olduðumu ortaya çýkaracak þekilde belirleyebilir soyumu." -Cervantes, Don Quijote
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Dinler, Ýnançlar ve Ateizm > Hakan Yozcu




26 Eylül 2014
Dinler Sevgiyi Emreder  
Hakan Yozcu
Ýnsanlar da Tanrýya olan kulluk görevlerini yerine getirebilmek için ibadet ederler. Bu ibadetlerini de genellikle topluca gittikleri mekanda yaparlar... Buna kimileri “cami” der, kimileri “kilise” der, kimileri “cem evi” der, kimileri “sinagog” , ya da “havra” der... Hepsinin de ortak yaný insanlarýn Allah’a olan kulluk görevlerini yerine getirebilmek için, oraya gidip sevgi içinde ibadet etmeleridir...


:ABBA:



     Tüm dinler, hep sevgiyi, kardeþliði, barýþý ve iyi niyeti emrederler. Çünkü bunlar Tanrýnýn isteðidir.
     Dinler, ne kadar farklý olursa olsun temelinde sevgi, saygý, hoþgörü ve barýþ vardýr. Ve din kurallarýný incelediðinizde insanýn yaþam biçimini etkileyen, hayatýný düzenleyen kurallar olduðunu görürsünüz...
     Ýnsanlar da Tanrýya olan kulluk görevlerini yerine getirebilmek için ibadet ederler. Bu ibadetlerini de genellikle topluca gittikleri mekanda yaparlar... Buna kimileri “cami” der, kimileri “kilise” der, kimileri “cem evi” der, kimileri “sinagog” , ya da “havra” der... Hepsinin de ortak yaný insanlarýn Allah’a olan kulluk görevlerini yerine getirebilmek için, oraya gidip sevgi içinde ibadet etmeleridir...
     Bu tür yerler, ne olursa olsun saygýn yerlerdir... Her dinde bu tür mekanlara sevgiyle bakýlýr... Bu tür yerlere saygýsýzlýk yapmamaya dikkat edilir. Çünkü insanlarýn inançlarýna saygý duyulur...
     Güney Kýbrýs’ta bulunan Ebubekir Camii 1974 yýlýndan sonra ilk kez ibadete açýldý. Müftümüz Sayýn Talip Atalay, Rum Din Adamý 2. Hristostomos’un daveti üzerine, yanýnda bir heyetle birlikte Rum tarafýna geçti. Burada Baf Bölgesi’nde çeþitli camileri gezdi.
     40 yýl aradan sonra bu bölgeye yapýlan ilk ziyaret olmasý bakýmýndan önem taþýyordu bu gezi. Talip Atalay da ilk ziyareti gerçekleþtiren kiþi olarak tarihe geçti.
     Burada vurgulamak istediðim önemli noktalardan biri þu: Ýki ayrý dinin -Ýslam ve Hristýyanlýk- istenildiði taktirde iyi iliþkiler içinde bulunabilmesi ve toplumlarý din adamlarý aracýlýðýyla birlikte birbirlerine dostluk ellerini uzatabilmesiydi. Demek ki istenilince oluyormuþ. Ýstenilince farklý düþüncelere sahip, farklý dinlere mensup toplumlar, istedikleri taktirde her türlü olumsuzluklarý bir yana býrakarak sevgiyle kucaklaþabiliyormuþ. Umarýz bunun devamý daha da gelir. Ve daha da öte gidilerek iki toplum, ayrý iki devlet olarak birbirlerini tanýr ve dostlukla, sevgiyle, kardeþçe yan yana varlýklarýný sürdürürler ve anlaþýp birbirlerine gidip gelirler...
Ebubekir Camii, Ýslam alemi için önem taþýyan bir mekan. Sayýn Atalay "Caminin en önemli özelliklerinden bir tanesi Ýbrahim Sýtký Hazretleri'nin burada yatýyor olmasý" dedi.
Caminin ziyarete açýlmasýnda baþpiskoposun önemli rol oynadýðýný, Güney Kýbrýs'taki eski eserlerden sorumlu dairenin caminin eski eser olmasýndan dolayý herhangi bir faaliyet için izin vermediðini kaydeden Atalay, "Buranýn açýlmasýnda kilise ile olan iliþkilerimizin çok büyük önemi var. Baþpiskopos dýþýnda kimse bu konuya sýcak deðil belki de" dedi.
Her iki din adamý cami bahçesinde ortak bir basýn toplantýsý düzenledi. Hristostomos konuþmasýnda müftünün ziyaretinin, Kýbrýs Rum Yönetimi ve kilisenin Müslüman ibadet yerlerinin bakýmýný yaptýrdýðýnýn görülmesi açýsýndan çok önemli olduðunu ifade etti. En önemli hedeflerinin iki toplumu yakýnlaþtýrmak cami ve kiliselerin bakýmýnýn yapýlarak ibadete açýlmasý çalýþmalarýnýn devam etmesi olduðunu kaydeden Hristostomos, ibadet yerlerinin ne sadece Kýbrýslý Türklere, ne de sadece Kýbrýslý Rumlara ait olduðunu tüm adaya ait olduðunu kaydetti.
     Üzerinde durmak istediði ikinci konu þu: Bilindiði gibi Rumlar, Güney’e TC kökenli KKTC vatandaþlarýný yasal olmadýðýný, onlarýn Kýbrýs’a iþgal bölgesinden, kaçak olarak girdiðini, Rum Kesimine yasal olarak girilebilmesi için Atina üzerinden gelinmesi gerektiðini ileri sürerek Rum tarafýna almamaktadýr.
     Sayýn Talip Atalay da TC kökenlidir. Demek oluyor ki artýk Rum tarafý bu tezini kýrmýþtýr. Yýllardýr yanlýþ olarak uyguladýklarý bir anlayýþý rafa kaldýrmýþlardýr. Þimdi denilecek ki “Özel bir izinle Sayýn Atalay Güneye geçmiþtir.”
     Her ne sebeple olursa olsun Sayýn Atalay, Rum tarafýna yasal olarak geçmiþtir. Bir tabuyu kýrmýþtýr. Bir yanlýþý düzeltmiþtir. Yýllardýr TC kökenli KKTC vatandaþlarýna yapýlan bir haksýzlýða son verdirmiþtir. Bu nedenle Sayýn Atalay’ý iki kez hatta üç kez kutluyorum.
     Umarým Rum tarafý artýk bu yanlýþý bir daha uygulamaz. Bundan böyle tüm TC kökenli KKTC vatandaþlarýnýn özgürlük haklarýný elinden almaz. Bu vatandaþlarýmýzýn, istediklari zaman bu bölgeye rahatça ve huzur içinde geçmelerine, seyahat etmelerine izin verirler.
     Zaten dinler de bunu emretmiyor mu?







Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn dinler, Ýnançlar ve ateizm kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
kktc’de Din Dersi Hocasý Olmak
Kktc’de Ezan Sorunu
Polatpaþa Camii’nde Güzel Þeyler Yapýlýyor
Cadýlar Bayramý

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Cevahir Caþgir’den "100süz Þiirlerim"
Orhan Pamk'un "Kar" Romaný
ve Ýlk Bölüm Yayýnlandý
ve Ýlk Bölüm Yayýnlandý
Boyacý’ya Büyük Ýlgi
"Bitemeyen Proje" Üzerine
Beþik Gibi Sallandýk
Nkl Sanat Gecesi Büyük Ýlgi Gördü
Ýlk Yerli Operamýz: Arap Ali Destaný
"Kýrmýzý Pazartesi" Romanýnýn Düþündürdükleri

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Yüreðimde Ýhtilal Var [Þiir]
Hayat Seni Çözemedim [Þiir]
Helallik Ýstiyorum [Þiir]
Yörük Kýzý [Þiir]
Nasihat 2 [Þiir]
Seninle Olayým [Þiir]
Geliyoruz [Þiir]
Nasihat [Þiir]
Aþk Var mý? [Þiir]
Minik Bir Þaire Rastladým [Þiir]


Hakan Yozcu kimdir?

1964 doðumluyum. Kuzey Kýbrýs'ta yaþýyorum. 1988 Erzurum Atatürk Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatý Bölümünden mezun oldum. 20 yýl çeþitli okullarda edebiyat öðretmenliði yaptým. Uzun yýllar Yenivolkan ve Güneþ Gazetelerinde köþe yazarlýðý yaptým. Þu an Habearkýbrýslý ve Güncelmersin Gazetelerinde yazýyorum. Birçok internet gazete ve sitelerinde yazýlarým yayýnlanýyor. Þiir, öykü ve tiyatro oyunlarý yazýyorum. Bu alanlarda çeþitli ödüllerim var. Kendime ait basýlmýþ "Güzel Bir Dünya" ve "Mesela Baþka" isimli iki adet öykü kitabým var. 7 tane tiyatro oyunum var. 6 yýl Kýbrýs Türk Devlet Tiyatrolarý Genel Müdürlüðü görevinde bulundum. Halen Baþbakan Yardýmcýlýðý Ekonomi, Turizm, Kültür Ve Spor Bakanlýðý'na baðlý Müþavirim.

Etkilendiði Yazarlar:
...


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Hakan Yozcu, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.