..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Yaþamýn tanýmý yoktur. -Halikarnas Balýkçýsý
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Ýnceleme > Toplumbilim > Can Macit




5 Ocak 2003
Baraba Tatarlarý Hakkýnda Bir Derleme  
Can Macit
Batý Sibirya’da, (Rusya Federasyonunun güney sýnýrýnýn, Kazakistan, Çin ve Moðolistan sýnýrlarý ile birleþtiði bölgenin kuzeyi.) Altay ve Tuva Cumhuriyetlerinin (Özerk bölgelerinin) kuzeyinde, Tomsk, Abakan, Krasnoyarsk kentleri çevresinde ve bu böl


:CBBC:
Batý Sibirya’da, (Rusya Federasyonunun güney sýnýrýnýn, Kazakistan, Çin ve Moðolistan sýnýrlarý ile birleþtiði bölgenin kuzeyi.) Altay ve Tuva Cumhuriyetlerinin (Özerk bölgelerinin) kuzeyinde, Tomsk, Abakan, Krasnoyarsk kentleri çevresinde ve bu bölgenin batýsýndaki Tobol nehrinin kenarýna kurulu, Tümen, Tobolsk, Tara, Barabinsk kentleri çevresinde, ayrýca yukarýda saydýðým iki bölgenin arasýndaki Baraba bozkýrlarýnda yaþarlar. Ýsimlerini “Baraba” bozkýrýndan almýþlardýr.


1926 yýlýnda yapýlan nüfus sayýmýna göre: Tümenliler 22.636; Tobollular 32.102; Tarlýklar 11.517; Buharalý ve Tomlular 11.659 ve Barabalar 7.828 olmak üzere bölgede yaþayan Türk boylarýnýn kiþi toplamý 85,442'dir. 1970 yýlýna ait rakamlara göre bölgedeki bu Türk boylarý 194.000 nüfusa sahiptirler. Basit bir oranlama ile Baraba’larýn 1970 yýlýnda yaklaþýk 16.700 kiþilik bir topluluk olmalarý gerekmektedir. Bugün (2002) bu rakamýn Türk nüfus artýþý olan yýllýk %o 25 hesabýyla 37.000’e ulaþmýþ olmasý gerekir. Ancak bir baþka kaynakta “Baraba’larýn nüfuslarýnýn, 1979 yýlýnda 8.000 civarýnda olduðu sanýlmakta” denilmektedir. Bu rakam esas alýndýðýnda da günümüzdeki (2002) nüfuslarý yine yýllýk Türk nüfus artýþý olan %o 25 hesabýyla 14.000 kiþi olmalýdýr. Sayýlarý ister 37.000 ister 14.000 olsun, Baraba’lar bölgeye sonradan yerleþen Rus, Ukraynalý ve Tatar (Kazan Tatarý) halklar arasýnda azýnlýk durumuna düþmüþlerdir.


Bölgeye sonradan yerleþen Kazan Tatarlarý’na göre, daha esmer ve kýsa boyludurlar.


Konuþtuklarý Türkçe, Kazan Tatarlarý ve Kazak-Altay (Kýpçak) lehçelerinin benzeri, Batý Sibirya’da konuþulan Tatarcadýr.
19 yüzyýl sonlarýna kadar dillerini korumuþlar. 1930 yýlýndan sonra, bölgede çoðalan Rus yerleþimci ve idarecileri yüzünden Rus dilinin etkisi altýnda kalmýþlardýr. Bugün gençler Rusça’yý daha akýcý konuþurlar. Sosyal ve kültürel hayatta Rusça hakimdir. Anadil ise, yaþlý kuþaklar arasýnda günlük hayatta kullanýlmaktadýr.


Baraba Tatarlarý’nýn, 12. ve 13. yüzyýllarda, Batý Sibirya’nýn, Ural Daðlarýnýn batýsýnda yaþayan Kýpçak kabilelerinin soyundan geldikleri sanýlmaktadýr. 13. yüzyýlda Cengiz Han’a, daha sonralarý 15. yüzyýlda Sibir Hanlýðýna baðlandýlar. Çinliler, Moðollar, Özbekler ve Ruslar ile ticari iliþki kurdular. Bölgedeki Samoyed ve Ugrian gruplarýndan vergi aldýlar.


Rus askeri güçleri bölgeye 1595 yýlýnda girdilerse de, sonradan geri çekildiler. Buna raðmen bu istila Baraba Tatarlarý’ný yerlerinden ederek onlarýn daha kuzeydeki Baraba bozkýrlarýna ve daha kuzeydeki bataklýk bölgelere doðru yürümelerine sebep oldu.
Barabalar 17. yüzyýlda Kazaklara tabi idiler. Ruslar 18. yüzyýlda tekrar bölgeyi iþgale baþlayýp, 1722 yýlýnda ilk askeri kalelerini kurup, bölgeye “sürgün” köylüleri yerleþtirmeye baþladýlar. 1840-1850 yýllarý arasýnda bu yerleþtirme iþi en yüksek boyuta ulaþtý ve Baraba Tatarlarý kendi vatanlarýnda azýnlýk durumuna düþtüler.


1822 yýlýndan itibaren Baraba Tatarlarý aðýr vergiler altýnda ezilmeye baþladýlar. Bu “aðýr vergilendirme” 19. yüzyýl boyunca sürdü.


1919 yýlýndan itibaren, yeni Sovyet yönetimi aðýrlýðýný hissettirmeðe baþladý. 1930 yýlýndan itibaren, arazilerine, sýðýr ve at sürülerine devletçe el kondu. Devlet çiftlikleri kuruldu..


Ýslamiyet’e ve Milliyetçiliðe ait her þeye savaþ açýldý. Camiler kapatýldý, kitaplar yakýldý.....
Ýslamiyet, Batý Sibirya’da 10.yüzyýlda yayýlmaya baþlamýþtý. Baraba Tatarlarý (erkekler), hemen her köyde bulunan cami okullarýnda, mollalar tarafýndan 4-5 yýllýk eðitime tabi tutuluyorlardý. Okur yazarlýk bir hayli yüksekti. 19. yüzyýlda Tatarlar, Batý Sibirya’daki en eðitimli kiþilerdi. 1928 yýlýna kadar Arap alfabesi kullanmýþlar (Kýsa süre Latin harfleri de kullanýlmýþtýr.) bu tarihten sonra da zorunlu olarak Rus alfabesine geçmiþlerdir.


Bütün bunlara raðmen Barabalar, bugüne kadar Terene, Tarý, Kölübü, Kargalý, Langa, Lüvey gibi oymak adlarýný muhafaza etmiþlerdir.

Günümüzde bölge dýþýnda yaþayan “özerk” Tatar topluluklarýndan temin ettikleri ders kitabý, roman, gazete, vs. ile kültürel hayatlarýný sürdürmeye çalýþmaktadýrlar.

Derleyen: Can Macit



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn toplumbilim kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Chulym Tatarlarý

Yazarýn Ýnceleme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ukrayna’da Ýlginç Geliþmeler
Türkistan Lejyonu
Mýsýr Ordusundaki Amerikalý Subaylar
Grigory Gurkin

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Görmeden Sevdiðimiz Büyük Büyük Türkiye [Deneme]
Türkçe Dil Sýnavý [Deneme]
Varolmanýn Dayanýlmaz Hafifliði [Deneme]
Onlar [Deneme]
Bir Sezen Aksu Konseri [Eleþtiri]
Konstantiniye'nin Yitik Günceleri [Eleþtiri]
Hamamýn Namusu [Eleþtiri]
Çanakkale Tacirleri [Eleþtiri]
Savcýnýn Karýsý [Eleþtiri]
Bir Irkçýnýn Ýhaneti [Eleþtiri]


Can Macit kimdir?

Boþverin!

Etkilendiði Yazarlar:
Henüz yok! Belki ileride...


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Can Macit, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.