..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Yaþama karþý sýmsýcak bir sevgi besliyorum... -Dostoyevski
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




23 Ekim 2014
Seçme Ayýklama  
Bayram Kaya
Seleksiyon dediðimiz mekanizmayý nasýl anlamalýyýz? Bunu birim olaylara nasýl yaslamalýyýz? Doðanýn diyalektiði nasýl bilinçlenir. Bu yazýyý okuduðumuzda bunlarý anlayýp bunlarýn kývýlcýmlaþmalarýný oluþturmalýyýz.


:ACBE:
Seleksiyon dediðimiz mekanizmayý nasýl anlamalýyýz? Bunu birim olaylara nasýl yaslamalýyýz? Doðanýn diyalektiði, nasýl bilinçlenirler. Bu yazýyý okuduðumuzda bunlarý anlayýp, bunlarýn kývýlcýmlaþmalarýný oluþturmalýyýz. Seçme ayýklama, bir bað ve iliþki durumu özel baðýntýsý olmanýn giriþme tipidirler.

Düz bir alan düþünelim. Bu alan, dört bir tarafa bakan ve baðýntýlarý olan bir sonsuzluk gibi davranýr. Bu alan içinde bulunduðunuz yere göre diyelim size 500 metre uzaklýkta; doðu güney doðrultusunda 300 metre derinlikle, 50 km uzunlukta ,100 metre eninde keskin iniþli bir kanyon olsun.

Zihninizde sonsuzluk gibi davranan alan, bir yönü ile sýnýrlanmýþ olur. Artýk doðu-güney doðrultusu içindeki alanýnýz içine pek bir yabancý insan tehdidi giremez. Alan bir yanýyla ve kendilikten bir seçme ayýklama gerçekliðine uðramýþ durumdadýr. Buna kimse karar vermemiþtir. Kanyon kendi þartlarýyla oluþmuþtur.

Alanýnýzýn size göre 2 km kuzeyinde; bir ucu doðuya doðru kanyona dayanan, doðu-kuzey sýnýrlarýnda içinde aslanlarýn, kaplanlarýn cirit attýðý balta girmemiþ orman olsun. Bu ormanlýk alan demek; kendi seçme ayýklamasýný yapmak demektir. Yani sizin bölgeye, kuzeyden gelip, her elini kolunu sallayarak girenlerin, artýk bölgenize serbestçe giriþ yapamamasý demek olur.

Bu kendilik kesikli sürekli kanyon ve ormanlýk alanýn konumu sizin alanýnýz için iki taraflý ve kendilikten seçme ayýklama iþlerliði yapan mekanizma gibi çalýþýrlar. Seçme ayýklama yapan kanyon, orman gibi mekanizma çevrenin kendi kesikli sürekli parça olaylarýdýrlar. Kanyon oluþurken, kanyonun bir yere seçme ayýklama yapma ya da yapmama gibi hiçbir amacý (bilinci) yoktur.

Þimdi bu kes de bulunduðunuz yerin 10 km batýsýnda, kuzeyin balta girmemiþ ormanlarýyla deðinim yapan ve kuzeyden batý yönünüz boyunca Güney batýya doðru akan bir azgýn ýrmak olsun. Irmak ta kendi seçilim düzenlemesiyle sizin bölgeye bir seleksiyon yapacaktýr. Artýk üç yönünüzde gelebilecek tehditler, önceden yüzde yüz iken; þimdi bölgenize girebilecek tehdit yüzde onlara, yirmilere, otuzlara düþmüþtür.

Bu çok büyük bir olaylaþma ve kendilik bir çevre izolasyonudur. Özel baðýntýlý; kesikli sürekli durum olaylaþmasý demektir. Þimdi alan bölgenizin güney yönünde ve size 20 km uzaklýkta bir ucu batýda azgýn nehre dayanan bir ucu doðuda kanyona dayanan ya da kanyonla arasýnda 10 metrelik dar bir kýstak yapacak þekilde çevreleyen büyük bir bataklýk alan olsun.

Bölgeniz önceden sürekli bir alan gibi davranýrken; bölgeniz çevreye karþý tamamen yüzde yüz açýklýkta iken; dört bir yandan izole edilerek içte kapalý devre bir özel baðýntýlý alan olmuþtur.

Önceki duruma göre bölgeniz þimdi yüzde otuz, yüzde yirmi, yüzde on aralýðýna dek daralmýþ olan kendilik bir seçme ayýklama mekanizmasýnýn çalýþmasý altýndadýr. Dünya alanlarý hep böyledir. Zaten bataklýk alanýn, kanyonun, nehrin, ormanlýk alanýn kendileri kendi içlerinde kendi baþýna bir seçme ayýklamalý özel baðýntýlý alandýrlar.

Doðu taraftan bölgenize gelen insanlar; asma köprü yapmadýktan ve kuþ gibi uçup; örümcek gibi davranýr olmadýkça kanyonu geçemezler. Bir yalýtma elbette her þeye karþý deðil. Ama bir þeye ve birkaç þeye karþý bile yalýtýmlý olmasý, ortamý umulmadýk düzenli olay süreçlerine dönüþtürür. Bu dönüþmeye raðmen doðudan gelecek domuzlar, aslanlar, insanlar vs. bu kanyonda geçemezler.

Ha keza ormanlýk alan da, kuzeyden gelecek insanlarý ve kuzey çöl aslanlarýný engeller. Kuzeyin kutup ayýlarýný engellerler. Birçok takipçinize bu ormanlýk alan yer ve yön kaybettirir. Böylece tehdit olur pek çok þeyi; belki her kezin de deðil de; binde bir, on binde bir, olasýlýkla tehditleri kaçak, patlak, çatlak olaylar durumuna indirir. Sistem giriþmesi bu biçimde seçme ayýklama yapacaktýr. Ki bu sizin yalýtýlmýþ bu bölge içinde, hayli yüksek oranla güvende olmanýz demektir.

Deve kuþu, kivi kuþu gibi kuþu gibi uçamayan kuþlar hariç kuþlar bu seçme ayýklama alanýnýn zorunlu belirmesidirler. Bu yalýtýmý aþarlar. Ama bulunduðunuz alan dýþýndaki insanlar, kutup ayýsý vs. patlak ve çatlak “rastlantýlarý” oluþla bu özel baðýntýlý sistem içinde, ara sýra; hep var olacak firarilerdir.

Görülüyor ki sonsuzluk devinmesi gibi gelen bir alan, burada kanyon, orman, ýrmak ve bataklýk gibi olay kesikli sürekliliðiyle parçalý yapýlara bölünmektedir. Yani süreklilik yoktur. Süreklilikler parçalanýr. Süreklilik, kesikli sýnýrlý olaylarla vardýrlar. Kesikli sýnýrlý olaylar da; süreklilik içinde vardýrlar. Görülüyor ki seçme ayýklama olaylarý çevrenin kendi içinde kesikli sürekli olaylaþma sürecidirler.

Esasta birbiri ile hiç ilgili deðiller. Ne kanyon ne bataklýk sizin alanýnýzla alakalý deðiller. Ama bir kez oluþup ortam giriþmesi yapýnca da birbirinden enerji alýp vermeye; birbiriyle düzenli iliþkiler kurmaya baþlarlar. Bataklýk yayýlmaya, insan onu kurutmaya uðraþýr. Orman geniþlemeye insan onu geriletmeye uðraþýr. Kanyon geçirmemeye direnir, insan üzerinde geçer veya dikliði týrmanýr vs.

Kesikli sürekli, parça olay durumlar; kendi içinde özel baðýntýlý, sýnýrlý sonludurlar. Bunlarýn giriþme ve kesiþme baðýntýlarý bir irade, bir eðilim göstermeden deðinim yaptýðý bir alan bölgeye seçme ayýklama filtresi ya da seçme ayýklama kýlýf zarý gibi iþlevle, kendilik çevre baðýntýsý durumlarýný da oluþmaktalar.
***
Not: Bu örnek tamamen yazarýn fikir ürünüdür. Ne fikir olarak, ne ilham olarak; hiçbir yerde alýp rastladýðý bir paylaþým da deðildir. Týpký diðer yazýlarýndaki, diðer çýkarýmlarý gibi kendi ürünüdür.

23.10.2014




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn felsefe kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
El Bel Baal 2
Tarihsel 2
Ýrade 1
Tarihsel 1
Anlamak Gerek 71
Kurtuluþun Felsefesi (Açký 2)
Sosyal Ýliþki Toplumu Hedeflemez 2
Anlamak Gerek 43
Anlamak Gerek 70
Anlamak Gerek 55

Yazarýn bilimsel ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Müruru Zaman 14
Sahiplik Ýmaný 1
Hatýrlama 1
Mal mý, Ýnsan mý?
Mamon'du Belirme 1
Müruru Zaman 7
Denge ve Dengesizlik Süreçleri 24
Anlamak Gerek 26
Bað Enerjisi 1
Sistem 15

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Aslýna Yüz [Þiir]
Vah ki Vah [Þiir]
Ýsis Dersem Çýk Ereþkigal Dersem... [Þiir]
Görmez Þey [Þiir]
Tekil Tikel Tükel [Þiir]
ve Leddâllîn, Amin [Þiir]
Mavi Yare [Þiir]
Mevsimsel [Þiir]
Yýkýlýþa Direniþ Direniþe Yýkýlýþ [Þiir]
Meþrep 3 [Þiir]


Bayram Kaya kimdir?

Dünyayý yaþantýlaþan çabalar içinde duygunun önemi hiç yitmezse de, payý giderek azalmaktadýr. Sosyo toplum bazlý, genel bir açýlýmla baþlayan çalýþmalarým da; bilim felsefesi içinde olunma gayreti güdüldü. Bu nedenle yazýlarýn tarisel, sosyo toplumsal evrimli ve türlü doða bilim verileri güdülü çalýþma olmasýna gayret edildi. Genel felsefem içinde bir bilgi; ne kadar çok baðýntýsýyla söylüyorsanýz, o bilgi o kadar bilinir bilgidir.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.