..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"Ýnsan - iþte tüm sýr burada. Bu sýr üzerinde çalýþýyorum, çünkü kendim de insan olmak istiyorum." -Dostoyevski
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Dinler, Ýnançlar ve Ateizm > Hakan Yozcu




1 Kasým 2014
Cadýlar Bayramý  
Hakan Yozcu
“KKTC’nin bu güne kadar gördüðü en büyük sokak eðlencesi Gazimaðusa’da gerçekleþti” diye yazýldý basýnýmýzda. Oysa Gazimaaðusalýlar, kendi kültürlerine, geleneklerine çok baðlý insanlardýr. Sýrf “Magosa” deniliyor diye ortalýðý ayaða kaldýran insanlardýr. Israrla vatandaþlara “Magosa” deðil, doðrusu “Maðusa” dýr diye feryat eden insanlardýr.


:ADBE:

     Türk Kültüründe dini ve milli bayramlar vardýr. Dini bayramlarýmýz “Ramazan Bayramý” ile “Kurban Bayramý”dýr. Bu bayramlarýmýz da manevi ruhumuzu güçlendirerek, bizlerin, birlik ve beraberlik içinde olmamýzý, sevgi ve saygý içinde hareket etmemizi saðlar.
     Milli Bayramlarýmýz ise Yüce Milletimizin geçmiþte yaptýðý zorlu mücadeleler sonucu var olmak adýna elde ettiði zaferlerden ortaya çýkmýþ günlerdir. Bu zaferler sayesinde Türk Milleti yüzlerce ve hatta binlerce yýl içinde ayakta kalmýþ tarih sahnesi var olduðunca tarihteki yerini almýþtýr.
     Bu bayramlar, birlik, beraberlik, düzenli yaþam, sevgi, saygý, hoþgörü ile bütünleþince bizleri daha da güçlü kýlmýþtýr.
     Günümüzde bizim olmayan, bizim kültürümüzden gelmeyen, bizi anlatmayan ve fakat eðlenmek adýna hoþ gösterilmeye çalýþýlan bir bayram icat ettiler: “CADILAR BAYRAMI”
     “KKTC’nin bu güne kadar gördüðü en büyük sokak eðlencesi Gazimaðusa’da gerçekleþti” diye yazýldý basýnýmýzda.
     Oysa Gazimaaðusalýlar, kendi kültürlerine, geleneklerine çok baðlý insanlardýr. Sýrf “Magosa” deniliyor diye ortalýðý ayaða kaldýran insanlardýr. Israrla vatandaþlara “Magosa” deðil, doðrusu “Maðusa” dýr diye feryat eden insanlardýr.
     Peki bu ikilem nedir? Cadýlar Bayramý diye yutturulmaya çalýþýlan eðlence de ne oluyor? Buna neden kimse sesini çýkarmýyor. Çýkarmadýðý gibi yaklaþýk 5 bin kiþi sokaða çýkýp bu bizim olmayan bayramý kutluyor.
     Tabii eðlenmek herkesin hakký. Kutlanmasýn demiyorum. Kutlasýnlar… Ama bizim kültürümüzde, geleneklerimizde böyle bir bayram yok ki… Binlerce kiþinin sokaða dökülüp kýyafet deðiþtirerek, korkunç kostümler giymesi, acaip makyajlar yapmasýnýn anlamý nedir?

     Cadýlar Bayramý her sene 31 Ekimde kutlanan, Hrýstiyan kökenli bir bayram. Çocuklarýn genellikle korkunç kostümler giyerek kapý kapý dolaþýp þeker, meyve ve diðer hediyeleri topladýðý bir bayramdýr.
Cadýlar Bayramý bazý belli baþlý Batý Dünyasý ülkelerinde kutlanýr. Amerika'da oldukça büyük ve görkemli bir festival olan Cadýlar Bayramý, Amerikan kültürünün etkisiyle diðer Batýlý ülkelerde de yaygýnlaþmýþtýr.
Kökeninin, Britanya’da Pagan Keltlerin kutladýðý Samhain Festivali olduðu biliniyor. Keltlere göre 1 Kasým yaz mevsimin bitiþi ve kýþýn baþlama tarihiydi.
Samhain kelimesinin kökeni eski Ýrlanda dilinde sam (yaz) ve fuin (son) sözcüklerine dayanýr. Bu tarihte sürüler yaylalardan dönüyor, toprak aðalarý ile arazi kira sözleþmeleri yenileniyordu. Bu günde ayrýca ölülerin ruhlarýnýn geçmiþte yaþadýklarý evleri ziyaret ettiðine inanýlýyordu. Tepelerin üzerinde, evlerdeki ocaklarý tutuþturmak ve ayný zamanda kötü ruhlarý uzak tutmak için büyük ateþler yakýlýyordu. Ýnsanlar, ortalýkta dolaþtýðýna inandýklarý ruhlara tanýnmamak için maskeler takýyor, kostümler giyiyorlardý. Bu gelenekler nedeniyle Samhain festivali zamanla cadýlar, periler ve iblislerle özdeþleþti.
Cadýlar Bayramý'nýn sembolü gülen bir balkabaðýdýr. Balkabaðýnýn içi boþaltýlarak gülen bir surat þeklinde oyulduktan sonra içinde bir mum yakýlarak þeytani bir surat oluþturulmaya çalýþýlýr.
En yaygýn olarak tüketilen þekerleme, elma þekeridir. Çocuklar korkunç kýyafetler giyerek kapý kapý gezerler ve ev sahiplerine "Þaka mý, þeker mi?" diye sorarlar. Ev sahibi "Þaka!" derse çeþitli muziplikler yaparlar. Büyükler çocuklara þekerleme ikram ederler veya harçlýk verirler. Bu uygulamanýn kökeni geçmiþte Britanya'da yoksullarýn kapý kapý dolaþarak "ruh keki” toplamasý geleneðidir.
Yetiþkinler genellikle Cadýlar Bayramý'na en yakýn hafta sonunda kýyafet balolarý düzenlerler. Bu partilerde misafirler cadý, hayalet veya korku filmi karakteri gibi korkunç kostümler giyerler.
Muhafazakar Hristiyanlar, özellikle tutucu protestanlar, genelde Cadýlar Bayramý'ný kutlamazlar ve bu anlayýþý yanlýþ bulurlar.
     Ýngilizcede Halloween diye bilinen Cadýlar Bayramý, bu gün bütün Hrýstiyan dünyasýnda kutlanýyor. Baþlarda hasat zamanýnýn bitmesi ve kýþýn baþlamasýný temsil eden bu bayram Hrýstiyanlýðýn etkisiyle farklý bir anlama kavuþtu.
     Peki, bizdeki anlamý nedir? Hangi amaçla Cadýlar Bayramý bizde de kutlanmaktadýr. Bunun cevabý bana göre sadece özentidir. Kendini baþkalaþtýrmadýr.
     7’den 70’e herkeste bir çýlgýnlýk baþ gösteriyor. Zamanla da bu çýlgýnlýk, benliðimizi saracak ve bizi benliðimizden ederek, hrýstiyanlýðýn bir kölesi yapacak…
     Uyanýk olmak lazým… Kendi geleneklerimize, göreneklerimize, adetlerimize ýsrarla sahip çýkmamýz gerek…
     Bu gericilik deðildir… Aksine, kültüre sahip çýkmak ilericiliktir…

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: .........
Gönderen: Kâmuran Esen / ,
2 Kasým 2014
Çok doðru bir tespit yapmýþsýnýz Sevgili Hakan Yozcu. Kendi kültürümüze sahip çýkmamak, büyük bir yanlýþ. Bizin kimseye benzemeye, özenmeye ihtiyacýmýz yok aslýnda. Gelenek ve göreneklerimize sahip çýkmayýp, yabancý kültürün seslerini ve izlerini kendi memleketimize taþýmak, çok büyük bir yanlýþ. Atatürk diyor ki: "Bir millet, hiçbir zaman bir diðerinin taklitçisi olmamalýdýr. Aksi takdirde; ne taklit ettiði millete benzeyebilir, ne de kendi öz varlýðýný koruyabilir. Bunun sonucu da þüphesiz hüsrandýr." Sevgiyle.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn dinler, Ýnançlar ve ateizm kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
kktc’de Din Dersi Hocasý Olmak
Kktc’de Ezan Sorunu
Polatpaþa Camii’nde Güzel Þeyler Yapýlýyor
Dinler Sevgiyi Emreder

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Cevahir Caþgir’den "100süz Þiirlerim"
Orhan Pamk'un "Kar" Romaný
ve Ýlk Bölüm Yayýnlandý
ve Ýlk Bölüm Yayýnlandý
Boyacý’ya Büyük Ýlgi
"Bitemeyen Proje" Üzerine
Beþik Gibi Sallandýk
Nkl Sanat Gecesi Büyük Ýlgi Gördü
Ýlk Yerli Operamýz: Arap Ali Destaný
"Kýrmýzý Pazartesi" Romanýnýn Düþündürdükleri

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Yüreðimde Ýhtilal Var [Þiir]
Hayat Seni Çözemedim [Þiir]
Helallik Ýstiyorum [Þiir]
Yörük Kýzý [Þiir]
Nasihat 2 [Þiir]
Seninle Olayým [Þiir]
Geliyoruz [Þiir]
Nasihat [Þiir]
Aþk Var mý? [Þiir]
Minik Bir Þaire Rastladým [Þiir]


Hakan Yozcu kimdir?

1964 doðumluyum. Kuzey Kýbrýs'ta yaþýyorum. 1988 Erzurum Atatürk Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatý Bölümünden mezun oldum. 20 yýl çeþitli okullarda edebiyat öðretmenliði yaptým. Uzun yýllar Yenivolkan ve Güneþ Gazetelerinde köþe yazarlýðý yaptým. Þu an Habearkýbrýslý ve Güncelmersin Gazetelerinde yazýyorum. Birçok internet gazete ve sitelerinde yazýlarým yayýnlanýyor. Þiir, öykü ve tiyatro oyunlarý yazýyorum. Bu alanlarda çeþitli ödüllerim var. Kendime ait basýlmýþ "Güzel Bir Dünya" ve "Mesela Baþka" isimli iki adet öykü kitabým var. 7 tane tiyatro oyunum var. 6 yýl Kýbrýs Türk Devlet Tiyatrolarý Genel Müdürlüðü görevinde bulundum. Halen Baþbakan Yardýmcýlýðý Ekonomi, Turizm, Kültür Ve Spor Bakanlýðý'na baðlý Müþavirim.

Etkilendiði Yazarlar:
...


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Hakan Yozcu, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.