..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"Kirazlar ve dutlarýn tadýný çocuklar ve serçelerden sor." -Goethe
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Özgürlük ve Eþitlik > Hakan Yozcu




11 Kasým 2014
Toplumsal Cinsiyet Eþitliði  
Hakan Yozcu
Bazý ülkelerde kadýnlar tek baþlarýna sokaða çýkamazlar, gezemez ve istedikleri gibi hareket edemezler. Býrakýn bunlarý, günümüzde biz de dahi birçok erkekler, hamile eþlerini kontrol için erkek doktora götürmek istemezler. Kadýn ve erkek arasýnda daðlar kadar, uçurumlar kadar fark yaratýrlar. Böyle düþünen kiþilere göre kadýnlarýn hiçbir þeye haklarý yoktur… Resmi dairelere alýnmazlar… Memur olarak atanmazlar… siyaset yapamazlar… Kadýn hep geridedir onlara göre…


:AGDG:
Bireyin kadýn ya da erkek olarak mevcut genetik, fizyolojik ve biyolojik özellikleri, cinsiyet olarak tanýmlanmaktadýr. Bu özellikler kadýn ve erkek arasýnda bir eþitsizlik deðil, sadece bir cinsiyet farký yaratmaktadýr.
     Toplumsal cinsiyet kýsaca sosyal yönden kadýn ve erkeðe verilen roller, sorumluluklar olarak tanýmlanýr.
     Ýnsanlar, dünyaya erkek veya kýz olarak gelir. Bunlardan birini seçmek insanýn kendi elinde deðildir. Bu özellik biyolojik varlýðýn bir niteliðidir.
     Peki, o halde neden hep bu cinsler arasýnda bir ayrým yapýlýr? Daha çocuk dünyaya gelmeden kýzlar için pembe, erkekler için mavi renkler tercih edilir. Yeni doðan bir bebeðin ebeveynleri, kapýlarýna, çocuk, kýz olarak gelmiþse pembe, erkek olarak gelmiþse pembe tüller asarlar. Bunu görenler de bu evde bir doðum olduðunu ve renklerden de kýz mý erkek mi olduðunu anlarlar.
     Bazý toplumlarda nedense erkek hakimiyeti vardýr. Dar düþünceli olan insanlar, erkekleri daha üstün görür. Kadýna pek fazla bir hak tanýmaz. Birçok ülkede dahi kadýna seçme ve seçilme hakký yeni yeni verilmeye baþlanmýþtýr.
     Bazý ülkelerde kadýnlar tek baþlarýna sokaða çýkamazlar, gezemez ve istedikleri gibi hareket edemezler. Býrakýn bunlarý, günümüzde biz de dahi birçok erkekler, hamile eþlerini kontrol için erkek doktora götürmek istemezler. Kadýn ve erkek arasýnda daðlar kadar, uçurumlar kadar fark yaratýrlar. Böyle düþünen kiþilere göre kadýnlarýn hiçbir þeye haklarý yoktur…
     Resmi dairelere alýnmazlar… Memur olarak atanmazlar… siyaset yapamazlar… Kadýn hep geridedir onlara göre…
     Oysa kadýnýn yeri bu deðildir. Bizi doðuran ana da bir kadýndýr. Kutsal olarak biliriz onu. Hep sever sayarýz. Bu nedenledir ki “Cennet analarýn ayaklarý altýndadýr” denilmiþtir.
     Kadýn ve erkek arasýnda bir ayrýmcýlýk, bir fark olmamalýdýr. Bu yanlýþtýr. Fýrsatlarý kullanma, kaynaklarýn ayrýlmasý ve kullanýmýnda, hizmetlere ulaþmada bireyin cinsiyeti nedeni ile ayrýmcýlýða maruz kalmamasýna Toplumsal Cinsiyet Eþitliði diyoruz.
     Meclisimiz dün bu yaraya parmak bastý. Bu konuyla ilgili bir komite oluþturuldu. Bu komite Menteþ Gündüz baþkanlýðýnda Dursun Oðuz, Hüseyin Avkýran Alanlý, Doðuþ Derya, Hüseyin Ercali, Erkut Þahali ve Zorlu Töre’den oluþtu.
     Komite, toplumsal cinsiyet eþitliðini saðlamak konusunda günümüz ihtiyaçlarýnýn karþýlanmasýnda yetersiz kalýndýðý için, yetersizlikleri gidermek, günümüzde yaþanan toplumsal cinsiyet temelli ayrýmcýlýklara uluslararasý sözleþmelerde önerildiði ve modern hukuk devletlerinde uygulandýðý üzere, bütüncül (holistic) ve çok boyutlu siyasal, ekonomik, kültürel ve sosyal çözümler üretmek üzere Toplumsal Cinsiyet Eþitliði Yasa Tasarýsý hazýrladý. VeToplumsal Cinsiyet Eþitliði Dairesinin açýlacaðýný duyurdu.
     Þimdi bazýlarý, “Tek eksiðimiz bu muydu? Bu da nereden çýktý?” diye fevaran edecekler. Etsinler. Modern ve geliþmiþ ülkelerde buna benzer çalýþmalarýn olmasý þart. Hatta bunlar yasalarla belirlenip ortaya konuyor.
     Ben, bu komiteyi kutlamak istiyorum. Böyle farklý bir çalýþmayý yapýp hayata geçirdikleri için.
     Tabii ki vekil seçildiðinden bu yana mecliste haykýrýrcasýna bu konularý sürekli dile getiren Sayýn Doðuþ Derya Hanýmý da ayrýca kutlamak istiyorum.
Doðuþ Derya mecliste Kadýnýmýzýn sesi oldu. Mecliste temsil edilen iki üç bayandan sadece biri Sayýn Derya. Ama O, bu konularda hiç susmuyor ve hep farkýndalýk yaratýyor.
Kim bilir, bu yasa tasarýsý belki de onun bu feryatlarý neticesinde hayat bulmuþtur…
     



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn özgürlük ve eþitlik kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Sanatçýya Yumruk Atmak
namussuz Namuslular

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Cevahir Caþgir’den "100süz Þiirlerim"
Orhan Pamk'un "Kar" Romaný
ve Ýlk Bölüm Yayýnlandý
Boyacý’ya Büyük Ýlgi
ve Ýlk Bölüm Yayýnlandý
"Bitemeyen Proje" Üzerine
Beþik Gibi Sallandýk
Nkl Sanat Gecesi Büyük Ýlgi Gördü
Ýlk Yerli Operamýz: Arap Ali Destaný
"Kýrmýzý Pazartesi" Romanýnýn Düþündürdükleri

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Yüreðimde Ýhtilal Var [Þiir]
Hayat Seni Çözemedim [Þiir]
Helallik Ýstiyorum [Þiir]
Yörük Kýzý [Þiir]
Nasihat 2 [Þiir]
Seninle Olayým [Þiir]
Geliyoruz [Þiir]
Nasihat [Þiir]
Aþk Var mý? [Þiir]
Minik Bir Þaire Rastladým [Þiir]


Hakan Yozcu kimdir?

1964 doðumluyum. Kuzey Kýbrýs'ta yaþýyorum. 1988 Erzurum Atatürk Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatý Bölümünden mezun oldum. 20 yýl çeþitli okullarda edebiyat öðretmenliði yaptým. Uzun yýllar Yenivolkan ve Güneþ Gazetelerinde köþe yazarlýðý yaptým. Þu an Habearkýbrýslý ve Güncelmersin Gazetelerinde yazýyorum. Birçok internet gazete ve sitelerinde yazýlarým yayýnlanýyor. Þiir, öykü ve tiyatro oyunlarý yazýyorum. Bu alanlarda çeþitli ödüllerim var. Kendime ait basýlmýþ "Güzel Bir Dünya" ve "Mesela Baþka" isimli iki adet öykü kitabým var. 7 tane tiyatro oyunum var. 6 yýl Kýbrýs Türk Devlet Tiyatrolarý Genel Müdürlüðü görevinde bulundum. Halen Baþbakan Yardýmcýlýðý Ekonomi, Turizm, Kültür Ve Spor Bakanlýðý'na baðlý Müþavirim.

Etkilendiði Yazarlar:
...


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Hakan Yozcu, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.