..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Sanatçý, toplumda uzun çalýþma ve çabalardan sonra alnýnda ýþýðý ilk duyan insandýr. -Atatürk
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Ýtiraflar > Kâmuran Esen




6 Ocak 2003
Yýllardan Alamadýðým Ýntikamý, Bir Çarþaftan Nasýl Aldým!  
Kâmuran Esen
Bir çarþaf, yýllara meydan okursa, sonu ne olur?


:CHJJ:
Ne zamandý hatýrlamýyorum. Ýþte öylesine sýradan günlerden biriydi. Alýþkanlýðým olduðu üzere sabahleyin erken kalktým. Evimin günlük iþlerini bitirdim falan. Sýra geldi ütüye. Ütüyü günlük iþlerin dýþýnda tutuyorum ve en sona býrakýyorum her zaman.Çünkü ütü yapmak bana günlük iþ deðil de iþkence gibi geliyor.

Baþladým içimden homurdana homurdana ütüyü yapmaya, her zamanki gibi. Elime aldýðým her çamaþýrý ütülerken, o çamaþýrla ilgili birþeyler hatýrlýyorum. Ne zaman aldýðým, nasýl beðenerek aldýðým, ya da almak için o günün parasýyla ne kadar çok para verdiðim gibi.

Sýra geldi çarþaflara. Büyük olduklarý için zor ütüleniyorlar ya, bu nedenle onlarý en sona býrakýyorum. Caným hiç ütülemek istemiyor aslýnda. Mecburen ütüleyeceðim. Öffff!.....Kötü kötü bakýyorum o koca koca çarþaflara. Derken pembe bir çarþaf var, sýra ona geldi. Nevresim takýmýnýn çarþafý. Çarþafý ütülerken, onu ne kadar beðenerek ve taksitle aldýðýmý hatýrladým. En az onbeþ yýl önce.

Birden, bu çarþafýn bu kadar yýldan sonra nasýl olup da böyle taþ gibi sapasaðlam kaldýðýný düþündüm. Ne kadar sýk kullanmasam ve ne kadar sýk yýkamasam da; çarþafýn bu kadar yýla raðmen böyle saðlam ve yeni kalmýþ olmasý beni þaþýrttý. Öyle ya; senede en az dört kez yýkasam, onbeþ yýlda altmýþ kez yýkamýþ olurum. Hayret! Rengini bile atmamýþ. Kâðýt gibi duruyor.

Sonra kendimi düþündüm. Bu çarþafý aldýðýmda ne kadar gençtim.Ya þimdi? Yüzüme çizgiler çekildi, saçlarým aðardý...Ama çarþaf hâlâ sapasaðlam. Büyüklerden duyardým sýk sýk: ”Ýnsanýn çul kadar ömrü yok.” Diye.....Ne kadar doðru. Ben yaþlandým, bizim çarþaf öyle duruyor, genç kýz gibi. Neredeyse ölüp gideceðim, benim çarþaf hâlâ hayatta......Birden sinir geldi. Çarþafý kýskanmýþtým yani, yýllara meydan okuduðu için; bir çarþaf kadar dayanýklý olmadýðým için. Hemen býraktým ütülemeyi. Ben biliyorum yapacaðýmý....Makas aramaya bile tahammülüm yok. Bir hýrsla alýrsýn çarþafý eline; önce ikiye, sonra dörde, sonra sekize ayýrýrsýn caaaart diye. Yýrttým, parçaladým çarþafý, toz bezi yapmaya karar verdim. Hadi þimdi eskimesin de göreyim. Bir çarþafa mý yenileceðim?

Kýsacasý yepyeni çarþafý toz bezi yaptým.”Þimdi yeni kal da göreyim.” Diye söylendim içimden.Yaþadýðým ve benden çok þey alan yýllardan alamayacaðým intikamý, zavallý çarþaftan iþte böyle çýkardým.Temizlik yaparken hep o çarþaftan yaptýðým toz bezlerini kullandým. Sonra ne mi oldu? Kýsa bir süre sonra rengi soldu, birçok yerinden delindi, uçlarý lime lime oldu. Sonunda attým çöpe. Ohhh!

Eðer sizin de evinizde yýllara meydan okumuþ, eskimemiþ böyle çarþaflarýnýz varsa, benim yaptýðýmý yapýn, tavsiye ederim. Eminim kendinizi çok iyi hissedeceksiniz. Bana çok iyi geldi doðrusu.....Bir çarþafa yenilemezdim ya! Nitekim yenilmedim.............

Bizim çarþaf çoktan çöpe gitti. Ama gördüðünüz(!) gibi ben buradayým, dimdik ayaktayým. En azýndan þimdilik. Allah sonumu hayýr etsin.

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: aklýma geldi de...
Gönderen: Meryem Uçar Kayalý / izmir
3 Ekim 2003
Ýçerikle çok da alâkasý yok ama bu yazýnýz bana çocukluðumda yaþadýðým bir olayý anýmsattý..daha doðrusu annem ve babam arasýnda geçen bir olayý.. Rahmetli annem çok tutumlu bir babanýn kýzý imiþ.. Dedem, evde kýrýlan dökülen birþey olduðunda çok kýzarmýþ, kýrýlandan ziyade çocuklarýn dikkatsizliðine kýzarmýþ aslýnda ama tabii ki annemler o yaþlarda bunun ayýrdýna varamamýþlar pek. Bilirsiniz, çocuklukta yaþananlar iz býrakýr ve gelecekteki davranýþlarýmýzý biraz da onlar belirler.. Bir gün annem ve babam gene yemek sonrasý sofra sohbetlerinden birinde (bu bizim evde hep yaþanan bir durumdu, bazen saatler sürerdi yemek sonrasý sofra sohbetlerimiz ve annem sofrayý toplamaya kalktýðýnda babam genelde "otur yahu, aðzýmýzýn tadý ile konuþalým, sonra toplanýr nasýlsa" derdi) annemin eli çarpmýþ ve bir bardak kýrýlmýþtý.. Anneciðim o kadar kötü oldu ki; yüzü kýpkýrmýzý oldu ve suçlu suçlu bakýndý etrafýna.. Babam ise arkasýný dönüp vitrinden kristal bardaklardan birkaçýný aldý ve masaya dizdi: "kýrýlan bardaða mý üzülüyorsun? giden mal olsun, canýn saðolsun" dedi ise de annem rahatlamadý bir türlü... babam masaya dizdiði kristal bardaklardan ikisini aldý ve yere çarptý!!! sonra anneme de verdi iki tane: "at bunlarý yere, kýr" dedi.. Annem þaþkýn gözlerle babama bakýyordu..babam iki bardaðý daha alýp ayný þeyi yaptý.. sonra gene uzattý bardaklarý anneme.. sonra birlikte vitrindeki hemen hemen herþeyi kýrdýlar.. Ýþe yaramýþtý.. ne annem ne de kardeþim ve ben o günden sonra kýrýlan birþey için kendimizi harap etmedik.. biraz uzun oldu:(( ama dayanamadým anlatayým dedim.. sevgilerimle Meryem

:: :))))
Gönderen: ayþe / istanbul
12 Mart 2003
gerçekten çokhoþ bir yazý tamam çarþaflarý hallettikde ya diger eþyalarý neyapacagýz:))

:: müthiþ bir fikirr
Gönderen: dilek / ist
12 Mart 2003
deniyecegim

:: :))
Gönderen: Mustafa K. Sürmeli / Ýstanbul
12 Ocak 2003
Hani, "insan deðer verdiði birisine veya birþeye kýzarda, ona birþey anlatamaz veya yapamaz" böylesine durumda, karþýmda ýþýl ýþýl parlayan kristal bardaklarýn epeyce miktarýný, o metalik seslerini duyarak yok ettiðim zamanlarý hatýrladým :)) Yazar ve bayan olarak harika duyarlýlýðýnýzý ve cesaretinizi saygýlarýmla tebrik ediyorum efendim...

:: :))
Gönderen: Arzu MUMCU / Istanbul
7 Ocak 2003
Çok yaþa Kamuran abla..nasýl da gülümsettin beni..yýllar geçerken bizlerde derin izler býraktýðý doðru bunlardan bazýlarýný acýlar bazýlarýný da mutluluklar çiziyor yüzümüze, haklýsýn çullar daha uzun yaþayor, bu beni de delirtmiyor deðil ne var ki onlarýn duygularý yok.bizleri biraz yoran, biraz býktýran ama bazen de coþtýran þey duygularýmýz.bir çarþaf kadar saðlam kalan bedenler de var elbette az da olsa ama o insanlarý incelediðinde kalpleri taþ kesmiþ, duygusallýktan uzak, merhametsiz yani kýsacasý bencilce yaþayan insanlardýr hepsi.Kamuran abla ben diyorum ki taþ gibi kalmak için taþ gibi yaþamak lazým..amannn býrak saçlarda aklar, yüzlerde çizgiler olsun ama sonuçta sevdiklerimizle mutlu bir son bulalým ..kullanýlmayan þeyler eskimez,insanlýðýmýzý sonuna dek kullanalým..yaþlanmaktan korkmadan hem estetisyenler ne güne duruyor. :)))saygýlar..

:: çok hoþ..
Gönderen: pelin / izmir
7 Ocak 2003
aslýnda çok hoþdan da ziyade,düþündüren ve gerçek payý fazlasýyla olan bir bakýþ açýsý..Bizler her geçen gün yaþadýklarýmýzla, çektiðimiz acýlarla, sýkýntýlarla,inadýna mücadele ettiðimiz yaþamla böylesine iç içe yaþarken, yýpranmamamýz, dahasý yüzümüzün renginin atmasý çok doðal..bir çarþaf bizim yaþadýklarýmýzýn neyini yaþýyor ki, sadece iþin zevki ona kalýyor..Bence de iyi yapmýþsýnýz..Bir nebze rahatladýysanýz, ne mutlu bana da..Güzel bir itiraf sayýn Kamuran Esen, kutlarým sizi..




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn Ýtiraflar kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ben Birazcýk Deli miyim?
Mudurnulu Fatma Nine'nin Günlüðü / Pehlivan Tefrikasý Gibi Bir Ürya Gördüm
Elli Yaþýma Doðru Hayatýma Giren Erkek
Sen misin Vitamin Haplarýný Çiçeklerine Veren!
Öldüðümü Farzettim
Hayatýmý Yazacak Biri Çýksa
Sen Yanýmda Olmalýydýn
Ben Bir Yalancýyým!
Vitamin Haplarýmý Çiçeklerime Verdim
Mudurnulu Fatma Nine'nin Günlüðü / Gençlik Kirez Mevsimi Gibi

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Güzel Dilimiz Türkçe
Kýzým Sen Avukat Ol!
Atatürk'e Mektup
Ýstanbul Sizin Olsun
Öðretmenler Günü
Mudurnu'da Bir Günlük Gezi
Yeðenime Yaptýðým Peynirli Börek Tarifi
Biþim Efde Heykes Bi Asayip...
Kaybedecek Hiçbirþeyi Olmayana / Ölüm...
Caný Sýkýlmak Nasýl Birþey?

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Dönüþü Olmayan Gidiþ [Þiir]
Seni Özlemenin Kitabýný Yazabilirim [Þiir]
Bensiz Yaşamaya Alışacaksın [Þiir]
Ýþte Gidiyorsun [Þiir]
Gelseydin Eðer [Þiir]
Ne Zaman Seni Düþünsem [Þiir]
O Beklenen Hiç Gelmeyecek [Þiir]
Çek Beni Ýçine Bir Nefeste [Þiir]
Sýðýnacaðým Baþka Yürek Yok [Þiir]
Uykularýnda Sev Beni [Þiir]


Kâmuran Esen kimdir?

Okumak ve yazmak bir tutkudur benim için. Yazdýklarýmý okuyucularla paylaþmak amacýyla buraya gönderiyorum. Yýllardýr, yerel bir gazeteye haftalýk köþe yazýyorum. Mudurnu Belediyesinde gönüllü kültür müdürü olarak çalýþýyorum. Yayýmlanmýþ Kitaplarým: -Þiirlerle Öyküler - þiir / Milli Eðitim Bakanlýðý Öðretmen Yazarlar Dizisi ( 1988). . . . . . . . -Sevgi Yumaðý - þiir ( 1997 ). . . . . . . . . -K. Esen'in Kaleminden Mudurnu - derleme / Mudurnu Kaymakamlýðý Kültür Hizmetleri Dizisi ( 2002 ). . . . . . . . . . . -Oynatmayalým Uðurcuðum- deneme , aný / --Senfoni Yayýnlarý ( Haziran / 2004 ) -Mudurnulu Fatma Nine'nin Günlüðü - Baskýya hazýrlanýyor

Etkilendiði Yazarlar:
Okuduðum her yazardan veya yazýdan etkilenirim. Bende bir etki býrakmayacak, herhangi bir þey öðretmeyecek bir yazý düþünemiyorum.


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Kâmuran Esen, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.