..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"Çok söz hamal yüküdür." -Yunus Emre
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Çocuk Yetiþtirme > osman demircan




23 Ocak 2015
Ýnsanlýk Dersi Verin; Ýnsanýn Baþka Derse Bundan Fazla Ýhtiyacý Yoktur  
osman demircan
Öyleyse yýkýn tüm okullarý. Yakýn tüm üniversiteleri. Sadece insanlýk dersi verin. Ýþte o zaman dünya bütün cahilliðinden kurtulacaktýr. Ve bu ders günahla, sevapla hatta tüm kanunlarla baþarýlamayaný baþaracaktýr. Dünyanýn notu sýfýr olmaktan çýkacaktýr. Bir insanlýk dersinin, tüm camilerin, tüm kiliselerin, tüm havralarýn çabalarýndan daha etkili olduðu anlaþýldýðýnda insanlýk hayat bulacaktýr. Ýnsanlýk dersi verin; insanýn baþka derse bundan fazla ihtiyacý yoktur.


:ACAE:
Dünyada en gerekli olan þeyleri öðretin çocuklara. Umudu, sevgiyi, dürüstlüðü, aþký, inancý, güveni ve barýþý öðretin onlara. Çocuklar ayrýlýðý cep telefonundaki mesajdan öðrenmesin. Gözlerden, vücut dilinden öðrensin ayrýlýðý. Aþký dizilerdeki ciplerden, kýyafetlerden, villalardan, cep telefonundan öðrenmesin. Aþký gönül kitabýndan öðrensin, edebiyat kitabýndan, kalbin heveslerinden, gözlerin arzularýndan öðrenmesin. Çocuklar o kadar cahil ki yumurta kýrýp piþirmesini bilmemekten daha cahil. Onlara önce tokluðu öðretin. çocuklara renkleri öðretin. Utanç karþýsýnda yüzleri kýzarsýn, haksýzlýk karþýsýnda gözleri kararsýn. Ölümün bedenden ruh çýkmasý olduðu kadar, bir bedenden insanlýk çýkmasý olduðunu da öðretin çocuklara. Gülmeyi, gülümsemeyi, üzülmeyi öðretin. Cahilliðin en büyük çirkinlik olduðunu, insanlarýn aynaya baktýklarýnda kendi yanlýþlarýný, hatalarýný, kusurlarýný da görmeleri gerektiðini de öðretin onlara. Dünyadaki en büyük sorunun herkesin kendi aynasýný kýrmasýndan kaynaklandýðýný anlatýn onlara. Ýnsanlarýn sadece güzelleþmek için maske yaptýrmalarý gerektiðini, diðer durumlarda maske takmamalarý gerektiðini anlatýn çocuklara. En önemlisi büyüklerin hastalýklarýný taþýmamalarýný, daha saðlýklý bir dünya için artýk hastalýklý, öfkeli bu toplumlardan kurtulunulmasý gerektiðini öðretin onlara.
Yaþatmayý öðretin onlara. Bir çiçek büyütsün, kaplumbaða beslesin. Yaþatmayý bilmeyenlerin bu dünyada yaþam düþmaný olduðunu öðretin onlara. Kimsenin ayrýcalýklý olmadýðýný gösterin çocuklara. Yeteneklerini keþfedenlerin, zeki görünmeye çalýþan insanlara nasýl güldüklerini öðretin onlara. Kendi zekalarýyla dikkat çekemeyenlerin toplum önünde dikkat çekmek için ne gibi gotik tarzlar sergilediklerini anlatýn onlara. Fark yaratmanýn, imaj olmadýðýný sürünün bir tür markalaþmasý olduðunu öðretin onlara.
Peki neyi öðrenebildik neyi öðretebildik bu zamana kadar? Hiç. Dünyanýn karnesi ne peki? Kocaman sýfýr. Neden mi? Ýnsanlýktan sýnýfta kaldýk o yüzden.
Öyleyse yýkýn tüm okullarý. Yakýn tüm üniversiteleri. Sadece insanlýk dersi verin. Ýþte o zaman dünya bütün cahilliðinden kurtulacaktýr. Ve bu ders günahla, sevapla hatta tüm kanunlarla baþarýlamayaný baþaracaktýr. Dünyanýn notu sýfýr olmaktan çýkacaktýr. Bir insanlýk dersinin, tüm camilerin, tüm kiliselerin, tüm havralarýn çabalarýndan daha etkili olduðu anlaþýldýðýnda insanlýk hayat bulacaktýr.
Ýnsanlýk dersi verin; insanýn baþka derse bundan fazla ihtiyacý yoktur.

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: ..........
Gönderen: Kâmuran Esen / ,
10 Þubat 2015
Sevgili Osman Demircan. Yazdýklarýnýzýn,tespitlerinizin hemen hepsine katýldýðýmý söylemeliyim. Teknoloji, yedi bitirdi çocuklarýmýzý, gençlerimizi. Sokakta oynayan çocuk görmüyorum küçük kasabamda. Ne ip atlayan, ne çizgi oynayan var...... Baþarýlý yazýn çalýþmalarýnýzýn devamný dilerim.Sevgiyle.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn çocuk yetiþtirme kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Eðitim Sistemi
Öðrenci Olmak

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Köpekler ve Ýt Herifler
Üç Türlü Ýnsan
Ýnce Bir Tülüm
Tüm Aþklar Faþizm Kokmaz
Baþka Bir Yol Yoksa Ýnancýn Seni Nereye Kadar Götürür
Keyfin Bilir
Örümcek ve Kelebek
Dünya
Tüm Evli Sevgililerin, Sevgililer Günü Kutlu Olsun
Olan Daðdaki Garibana, Karakoldaki Garibana Olmakta

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
En Ateþli Anýmda Gel Yanýma [Þiir]
Öperek Beni Öldür [Þiir]
Cayýr Cayýr [Þiir]
Kar Yangýnlarý [Þiir]
Söyle Neden Konuþmuyorsun [Þiir]
Gözlerim Kan Davalýdýr Her Geceye [Þiir]
Kefenden Çiçekli Elbise [Þiir]
Martý Beyazý [Þiir]
Gül Þarabý [Þiir]
Varlýðýn Sevda Yokluðun Fýrtýna [Þiir]


osman demircan kimdir?

Yüreðimin ve beynimin tavanýnda buluyorum, tozlu mýsralarý. Aklým bir çatý katý. Gözlerim yýldýzlarla dolduðunda, bakýþlarýmýn ýþýltýsý vurur satýrlara. Ýþte o zaman, þiirler bir Samanyolu olur. Mehtaplý gecelerimi vururum gözyaþlarýmla biriktirdiðim göllere. Her mýsra bir dal gibi düþer, þiir denizlerine. Kýzýl bir duyguya boðulurum o an. Akarým ellerinize.

Etkilendiði Yazarlar:
Herkes


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © osman demircan, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.