..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"Ýnsanlarýn bazen neye güldüklerini anlamak güçtür." -Dostoyevski
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Günlük Olaylar > Hakan Yozcu




26 Ocak 2015
Tavla Oynamak Siyasi Suç Mu?  
Hakan Yozcu
Bir Cumhurbaþkaný, vatandaþýyla veya bir dostuyla tavla oynayamaz mý? Tabii ki de oynayabilir. Sonuçta Cumhurbaþkaný da bir insandýr ve o da bir vatandaþtýr. Diðer ülkelere bir bakýnýz. Normal bir vatandaþýn býrakýn bir cumhurbaþkanýný, bir bakaný veya bir vekili, önemli bir makama sahip olan üst düzey bir bürokratýn yanýna dahi yaklaþamadýðýný görürsünüz. Yanlarýnda dev bir koruma ordusu ile sizi on metreden fazla yaklaþtýrmaz.


:ACEE:

Dünyadaki en eski oyunlardan biri de tavla oyunudur. Bilindiði kadarý ile 1400 yýl önce, Ýran Þahý Nevþiyan’ýn Veziri Büzur Mehir tarafýndan 10 günde icat edilmiþtir.
Antik Romalýlar da tavlaya benzerlikleri olan bazý oyunlar oynamýþtýr.
Osmanlýlarda ise Yükseliþ Döneminde, tavla oyunu çok büyük bir önem kazanmaya baþlamýþtý. Bu özellik, Cumhuriyet Dönemine ve günümüze kadar sürüp gelmiþtir. Öyle ki Ulu Önderimiz Atatürk’ün de tavla oynarken resimleri bulunmaktadýr.
Tavla oyunu, Kýbrýslý Türkler arasýnda da çok sevilen bir oyun olmuþtur. Günümüzde de hemen her yerde, kahvelerde, evlerde tavla oynayanlara rast gelirsiniz. Özellikle insanlarýmýz güzel havalarda tavlayý alýp dýþarýda oynamayý ve bununla birlikte kahve içmeyi çok sever.
Peki, tavlayý kimler oynar? Tavla oyunu, kiþilere mi endekslidir? Ya da tavlayý oynayanlar ve oynamayacak olanlar toplum veya yasa tarafýndan belirlenmiþ midir? Hayýr.
Ýsteyen herkes tavla oyununu oynayabilir. Buna da hiç kimsenin söz söyleme hakký yoktur. Demokratik bir ülke olduðumuz için, vatandaþlarýmýz yasal olan ve herhangi bir kimseyi rahatsýz etmeyecek bir oyunu her zaman oynayabilir. Bu kiþi, Cumhurbaþkaný da olabilir, Baþbakan da olabilir, vekil veya sýradan bir vatandaþ da olabilir…
     Seçim sürecinin ilerlediði bu günlerde adaylar da birbirlerine gönderme yapmaya baþladýlar. Geçtiðimiz günlerde CTP adayý ve Meclis Baþkaný Sayýn Sibel Siber, Cumhurbaþkanýmýz Sayýn Eroðlunu Kast ederek “Tavla oynayarak ülke tanýtýlmaz” dedi.
     Tanýtým yapma bakýmýndan düþünürseniz doðru düþünce. Ama Sayýn Eroðlu, tavlayý ülkenin tanýtýmý için oynamýyor ki… Tavlayý çok sevdiðinden oynuyor. Bunu, ülkede kime sorarsanýz sorun, yapacaðý yorum bu; veya buna benzer bir yorum olacaktýr.
     Bir Cumhurbaþkaný, vatandaþýyla veya bir dostuyla tavla oynayamaz mý? Tabii ki de oynayabilir. Sonuçta Cumhurbaþkaný da bir insandýr ve o da bir vatandaþtýr.
     Diðer ülkelere bir bakýnýz. Normal bir vatandaþýn býrakýn bir cumhurbaþkanýný, bir bakaný veya bir vekili, önemli bir makama sahip olan üst düzey bir bürokratýn yanýna dahi yaklaþamadýðýný görürsünüz. Yanlarýnda dev bir koruma ordusu ile sizi on metreden fazla yaklaþtýrmaz. Oysa bizim Cumhurbaþkanýmýz her gün halkýn içinde, her gün onlarla iç içe ve onlarla beraber… Kahvehaneye gidiyor, oradakilerin ellerini sýkýyor, kahvelerini içiyor, dertlerini dinliyor ve bir teklif geldiðinde de onlarý kýrmamak adýna oturup tavla oynuyor.
     Bu, erdemli bir davranýþtýr. Bu hareketi eleþtirmek yerine, böyle yapan kiþiyi taktir etmek gerekir. Bunun için de Cumhurbaþkaný Eroðlu, vatandaþlarýmýz tarafýndan çok sevilmektedir. Çünkü O, bir halk adamýdýr. Halkýn içinden gelen biridir. Böyle birinin de halk içine girip, onlarla olmasý gayet normaldir.
     Sayýn Cumhurbaþkanýmýz Eroðlu, kendisi için yapýlan bu eleþtiriye de geçen gün yapmýþ olduðu köy ziyaretlerinden birinde cevap verdi. Eroðlu, Korkuteli Köyü’nde yaptýðý konuþmada bu konuya açýklýk getirdi: “Bu günlerde birileri benim tavla oynamama fena halde takmýþ. Ben, tavla oynamayý çok severim. Sadece Pazar günleri benim için boþ gün. O gün, özel arabamý alýrým. Sürerek kahvehaneye veya spor klübüne giderim. Orada dostlarýmla birlikte olurum. Veya oraya gelen vatandaþlarla oturup sohbet ederim. Dertleþiriz. Tavla oynamayý sevdiðimi bilen dostlardan da bazen oyun oynama teklifi gelir. Ben de kýrmamak adýna oynarým. Bundan gayet normal bir þey olabilir mi? Zaten haftada bir defa oynayabildiðim bir oyunu da siyasi malzeme yaptýlar. Oysa bu kötü bir þey deðil. Halkla iç içe olmanýn bir mesajýdýr. Halka, ben size uzak biri deðilim. Sizin bir kardeþinizim. Sizin sesinizim, sizden biriyim, demektir. Bunu böyle yorumlamalarý gerekirdi.” dedi.
      Gerçekten de öyle. “Tavla oynamakla ülke tanýtýmý yapýlmaz” diyenlerin olaya bir de bu yönle bakmasý gerekirdi. Tarihe baktýðýmýzda Ulu Önderimiz Atatürk’ün de tavla oynadýðýný ve tavlayý sevdiðini biliyoruz. Buradan da hemen Sayýn Eroðlu’nu Atatürk’e benzetme gibi bir düþünceyi çýkarmasýnlar. Olaya açýklýk getirmesi bakýmýndan verilen bir örnektir.
Buradan çýkarýlmasý gereken sonuç, liderlerin de, siyaset ve devlet adamlarýnýn da bir insan olduðu, halkýn içinden geldiði ve halkýný çok sevdiði ve halkýyla iç içe olduðu düþüncesidir.
Ah keþke Sayýn Cumhurbaþkanýmýzla ben de bir tavla oyunu oynama þerefine nail olabilseydim. Kendimi Dünyanýn en mutlu insaný kýlar, bu olayý da ömrümün sonuna kadar hiç unutmaz ve torunlarýma hep övünerek anlatýrdým…



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn günlük olaylar kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
ve Ýlk Bölüm Yayýnlandý
ve Ýlk Bölüm Yayýnlandý
Beþik Gibi Sallandýk
Olcay Kýraç Ýle Kýbrýs Sorunu
Adanalýyýk Allah’ýn Adamýyýk
Ayhan Menteþ Hoca’mýzýn Ardýndan
öðretmene Verilen Deðer Her Þeye Deðer
Hatay Gezisi
3. Dünya Savaþý mý?
Kktc Çukurovalýlar Derneðini Ziyaret Ettim

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Cevahir Caþgir’den "100süz Þiirlerim"
Orhan Pamk'un "Kar" Romaný
Boyacý’ya Büyük Ýlgi
"Bitemeyen Proje" Üzerine
Nkl Sanat Gecesi Büyük Ýlgi Gördü
Ýlk Yerli Operamýz: Arap Ali Destaný
"Kýrmýzý Pazartesi" Romanýnýn Düþündürdükleri
"Beyaz Gemi" Aytmatov
Erdinç Akgür Ýle Devlet Tiyatrolarý’ný Konuþtuk
Nkl’de Edebiyat Sokaðý

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Yüreðimde Ýhtilal Var [Þiir]
Hayat Seni Çözemedim [Þiir]
Helallik Ýstiyorum [Þiir]
Yörük Kýzý [Þiir]
Nasihat 2 [Þiir]
Seninle Olayým [Þiir]
Geliyoruz [Þiir]
Nasihat [Þiir]
Aþk Var mý? [Þiir]
Minik Bir Þaire Rastladým [Þiir]


Hakan Yozcu kimdir?

1964 doðumluyum. Kuzey Kýbrýs'ta yaþýyorum. 1988 Erzurum Atatürk Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatý Bölümünden mezun oldum. 20 yýl çeþitli okullarda edebiyat öðretmenliði yaptým. Uzun yýllar Yenivolkan ve Güneþ Gazetelerinde köþe yazarlýðý yaptým. Þu an Habearkýbrýslý ve Güncelmersin Gazetelerinde yazýyorum. Birçok internet gazete ve sitelerinde yazýlarým yayýnlanýyor. Þiir, öykü ve tiyatro oyunlarý yazýyorum. Bu alanlarda çeþitli ödüllerim var. Kendime ait basýlmýþ "Güzel Bir Dünya" ve "Mesela Baþka" isimli iki adet öykü kitabým var. 7 tane tiyatro oyunum var. 6 yýl Kýbrýs Türk Devlet Tiyatrolarý Genel Müdürlüðü görevinde bulundum. Halen Baþbakan Yardýmcýlýðý Ekonomi, Turizm, Kültür Ve Spor Bakanlýðý'na baðlý Müþavirim.

Etkilendiði Yazarlar:
...


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Hakan Yozcu, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.