..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Kendi görüþlerim var -saðlam görüþler-, yine de her zaman onlara katýlmýyorum. -G. Bush
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




27 Ocak 2015
Ýdealize Etmek 3  
Bayram Kaya
Bir giriþme içinde, firen etkili enerj dönüþüm biçimlerinden birisi de yine sürece dýþtan bir etki olan EMK'dýr.


:HCC:
Elektrik bir elektron devinmesidir (hareketidir). Tel elektronu, elektriðin elektronlarýný kazanýr. Yani tel elektronu, elektrik elektronlarýndan kendi üzerine hýz transfer ederler. Her ikisi de sonuçta çevreye ýsý ýþýk kaybý þeklinde; kendisinden ve kazandýklarýndan harcama yaparlar.

Tel de, elektrik te; özdeðin özel enerji boyutlu süredurumlarýndan birisidirler. Biri deðiþerek diðeri, olmaktadýr. E=M.C kare, baðýntýsýný unutmayýnýz lütfen. Tel özdeðin daha çok hýzlý titreþmeli tirildi hareketinin, yavaþlatmýþ bir zaman boyutu içinde oluþuyla; hýzý yavaþlamýþ, yoðun enerjili bir enerji paket boyutudur. Özel zaman zemin boyutu içinde akan enerjiyi tutan, birçok giriþmenin baðýntýsýdýr.

Bu baðýntý içinde elektron tirili, telden çevreye kaçamayacak þekilde; katý moleküler bað sýklýðýna ve moleküler bað çekim gücüne sahiptir. Böyle olunca tel; bildik, gördükle baðýntýlý, görünür bir viskote gösteremez. Bizim duyularýmýza göre bir akýþlýk olmayan bu tel baðýntýlý süredurum, donmuþ kalmýþtýr. Diðer yandan telin özellik ve davranýþý deðiþmekle, bambaþka giriþme baðýntýlarýný ortaya koymaktadýr.

Elektrik te, tel gibi özdeðin özel bir sürer durumlu zaman zemin boyutudur. Devinimleri çok yüksek olan elektrik, saniyede yaklaþýk 300 bin kez tirilleþiþle 300 milyon metre yol alacak olmanýn özelliði içinde olur.

Hýzý durdurulan, hýzý yavaþlatýlan elektron yüklü boyut, kendi yüksek enerjisinin zayi olan bir kýsmýyla moleküler baða dönüþüp; telin molekül yapýlarýný ve dolaysýyla teli oluþur. Zayi olmak, harcamak; bir enerji türü olma transformasyonudur. Erke, akýþ týkaçlanmasýna (firen etkisine) uðramakla; baþka bir enerji türüne deðiþip dönüþmekle; baþka bir giriþmeleri anlatan, her bir akýþlarý yapmaktadýr.

Tel ve elektrik giriþmeli duruma göre sargýlý telin dýþýnda oluþan EMK; diðer bir baðýntý biçimine göre tele olan dýþtan bir etkidir. Özdek çeþitli etkilerle ve niceleniþleriyle; örneðin, fren etkisiyle, bir üst düzlem baðýntýsýna göre eksikli ve tamamlanýr hale geliyordu. Modüler ýsýya, ýþýða ve bir kýsmý da tel çevresinde alan etkili elektro motor kuvveti (emk’ya ) dönüþerek, eksikli olan yapý; geri emk etkisiyle baþka bir baðýntý ve olay oluþla tamamlanan sürece dönüþüyorsa da; kodlanýþla bambaþka akla hayale gelmez süreçleri inþa ediyordular.

Böylece çeþitlilik ve yeniden yeniden organize ile daðýlan birleþen; ayrýlan çekilen, itilen süreçler giriþmeli olaylar; korkunç boyutlarda geliþme gösterir oluyordu. Zaman akýyordu. Özdek, bir olayda çektiði þeyleri, diðer bir eksikli baðýntýlar durumda iter oluyordu.

Kýsacasý tel ve elektrik bir ve ayný þeydir. Böyle oluþun farklý zaman zemin boyutlu giriþme baðýntýlý olan ikilinin; zaman zemin iliþkisi içinde olmalarýyla da ikililer akýþ yapmaktadýrlar. Yüksek hýzla akýþ yapan enerjinin hýzý týkaçlanýrsa, bir kýsým ayný enerji düþük hýzlý enerji giriþmesine dönüþüþle baþka özellikli baðýntý yasalarýna tabi olmaktadýrlar. Týpký sýcaklýk ve ýsý farký gibi.
Isýl nicelikleri (ölçümleri) ayrý olan þeylerin, sýcaklýklarý farklýydý. Isý; o þey içindeki bir molekülün sahip olduðu devinimle, baþka þeye aktardýðý devinme enerjisidir. Isý potansiyel ve kinetik enerji belirimlidir.

Isý ise, þey içindeki toplam elektron veya foton hareketinin tanýmýydý. Bu nedenle ýsý sýcaklýk deðildi. Sýcaklýk ýsýyý davrandýran devam ettiren ortalama toplam salýðýn süreklilikti dalga görünümüydü. Yalýn dilin günlük kullanýmýyla analiz yapamazsýnýz. Sýcaklýk, moleküllerin bir tekindeki ortalama kinetik enerji oranýdýr. Eþitleyici mantýklýlýktý. Bu nedenle sýcaklýðý termometre ile ölçerken, ýsýyý kalori metre ile ölçmekteyiz.

Isýysa; ölçümü yapýlan þeydeki tüm elektron ya da foton hýzlarýnýn sahip olduðu kinetikti hareket enerjilerinin toplamýdýrlar. Bu nedenle ýsýlarý ayný olan bir varil suyla; bir fincan suyun sýcaklýklarý, verecekleri devam ettirecekleri kinetik enerji miktarlarý farklýdýr.

Isý ve sýcaklýk görece (baðýntýlý) giriþtirici durumlar yaratýrlar. Dýþta sýcaklýklarý farklý iki þey arasýnda ýsý enerjisi akýþý olur. Bu ýsý akýþý iki þeyin sýcaklýk toplamý ayný olana dek sürer. Ýki þeyin sýcaklýklarý ayný olunca sistem enerji (ýsý) akýþý, otomatik olarak durur. Kendilik bir otomatik kontrol böyle çalýþýr.

Isýnýn da farklý davranýþlý bir enerji ve enerji akýþ biçimi oluþla manyetik zarflý bir elektrik veya elektron devinmesi olduðu unutulmamalý. Þeylerin içindeki sýcaklýklarý farklý iki elektron arasýnda da, ayný kinetik enerji deðiþimi ve kinetik enerji akýþý olur. Böylece þeylerin sýcaklýk oraný yaklaþýk bir ortalama deðer olur. Ortalama deðerlerin istisnalarý (ýsýl nicel farklýlýklarý) içerdiði unutulmamalýdýr.

Burada dönüþen, deðiþen enerji; kendi üzerine, çevre etkileri oluþla; örneðin sýcaklýk soðukluk gibi firen etkisi oluþla çevreye dek çevre etkili belirmeler olup, o þeye göre çevrenin o þey üzerine efekt etkilerine dönmektedirler. Sýcaklýklarý ayný olan bir okyanus su ile okyanusta alýnan bir fincan suyun ýsý miktarlarý ayný deðildir. Okyanus içinde bir fincan su niceliðine dönüþen fren etkili süreçlerin akýþý ve istisnasý gerisin geri hem kendi üzerine hem çevresi üzerine (okyanusa) bir etki ve giriþme olmaktadýr.

Siz bunu karýncanýn okyanusa iþemesiyle, okyanusu taþýramayacaðý biçimine hükmedebilirsiniz. Ama uzun vadede okyanus taþar. Siz bir fincan, hacim zamanlý devinmenin okyanusta eksiltme ve deðiþme baðýntýsý yapmayacaðýný deðerlendirebilirsiniz. Ama bir fincan su ile okyanusun suyu azalmýþtýr. Enerji (ýsý) deðiþme, dönüþmesinin olaylaþma sürecidir bu süreç.

Bu deðerlendirilemezmiþtir durumlar, parçacýk altý iliþki durumlu boyut süreçleri olmakla, bunlarý henüz mantýki kýlmamamýzdan kaynaklanan bir deðerlendirilmezliktirler. Oysa süreç bu durumlarla iþlerleþir.

Ýþte bu yüzden özdek, bu firendi zayilerden ötürü özdek; her bir özdeki durum boyutu içinde, nesne durum iken; kendi çevresinde sýcaklýk, soðukluk, elektrik, yükü, manyetik alan, çekim gücü, itiliþ, frenleniþ, buhar oluþ, yaðmur gibi süredurumlu boyutlarýn, gerisin geri kendi üzerine yapýlan baský ve basýnç gibi bin bir tür niceleniþlerin etkisini, kendi üzerlerinde hep hazýr bulurlar. Bunlar birbirine indirgenemezler.

Ýndirgenirlerse, enerjinin akýþ þekli özelliði yiter. Erkenin olaylaþmasý, sürekli olma baðýntýsý ve erkenin giriþmelerle çeþitlenmesi ortadan kalkar. Yani zaman durur.

Yaðmur durumlu enerji þekli, ýsý ve elektron, elektrik enerji þekliyle bir ve ayný þeyken; bunlarýn her biri bir düzlem boyutlu baðýntýlarsanlý enerji olmakla; her biri diðerinden ayrýlýr. Özel durum baðýntýlý kesikli sürekli ve farklý giriþmeler yaptýrýcý paket efekti olurlar.

Ananýzýn kuzeninize teyze olmasý Ali’ye doktor olmasý gibi bir ve ayný þeyin farklý efektli davranýþ ve davrandýrýþlar kesikli sürekliði içine girmesi gibi bu efektlerdi olaylaþma farklýlýk özelliðini ortaya koyar olmalarýyla bu da çok þey demektir. Kesikliliðin firen etkili, otomatik baþlama bitme durumu olduðu da takipçi okurun biliþti düzeyi olduðu gerçeði bir kez daha bir çaðrýþým olmalýdýr.

Bir yüksek hýzlý devinim

Frenli akan enerji katý gibi durumlarda gelip geçici bir boyut durum oluþla; bir önceki haline göre kayýp enerji (okyanusta alýnan bir fincan su) katýlarda molekül baðlarýnýn arasýna sýklaþan ve onlarýn birbirini tutan kuvvet baðlarýna dönüþmekle; tele dönüþtüðü gibi bu türden özellik bambaþka bað ve baðýntýlardandý özelliklerin giriþmesi de olurlar.

Yine ayný özdeki süreç, firen iliþkili deðiþip dönüþen (güya kaybolan) süredurumlarla görünmez ruhlar efekti oluþla; özdek üzerine bir baðýntý ve ruh yansýmadýrlar. Dikkat edin ruh efekti de, özdeki bir durum ve özdek üzerine, özdeðin etkisidir. Sizin mantýðýnýza göre ruhlaþan þey, özdeðe göre bir önceki durum baðýntýlarsan lýðýna indirgenemez olan özdeki bir etkileþim düzey ve düzlem iliþkisidirler.

Nasýl ittifaký iliþki bir önceki totem alanlý sosyal enerji düzlemli efektten sýçrayýp dönüþerek, ittifaký sosyo toplumsa enerji düzlemine dönüþmesiyle elde edildiyse; iþte ittifaký sosyo toplumsa enerji düzlemli alan da artýk totemi sosyal enerji düzlemli alan deðildir.

Bir niceleniþte moleküller arasý bað, hiç olmamakla, kopmakla; moleküller birbirinden alabildiðine uzaklaþýr. Kuantik sentezli baþka yasalara baðlý durumlar oluþuyla, görünmezleþirler. Ýttifaký düzlemli giriþmenin totem alanlý baðla olan baðýný; totem meslekli giriþtiricilerle ve gruplar arasý iliþkilersen bað yapýcý durumlarýyla olan baðý veya bað yapmasý, gözden kaçýrýldýðý zaman; ittifaký alan görünmezleþir.

Sürecek



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn felsefe kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
El Bel Baal 2
Tarihsel 2
Ýrade 1
Tarihsel 1
Anlamak Gerek 71
Kurtuluþun Felsefesi (Açký 2)
Sosyal Ýliþki Toplumu Hedeflemez 2
Anlamak Gerek 43
Anlamak Gerek 70
Anlamak Gerek 55

Yazarýn bilimsel ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Müruru Zaman 14
Sahiplik Ýmaný 1
Hatýrlama 1
Mal mý, Ýnsan mý?
Mamon'du Belirme 1
Müruru Zaman 7
Denge ve Dengesizlik Süreçleri 24
Anlamak Gerek 26
Bað Enerjisi 1
Sistem 15

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Aslýna Yüz [Þiir]
Vah ki Vah [Þiir]
Ýsis Dersem Çýk Ereþkigal Dersem... [Þiir]
Görmez Þey [Þiir]
Tekil Tikel Tükel [Þiir]
ve Leddâllîn, Amin [Þiir]
Mavi Yare [Þiir]
Mevsimsel [Þiir]
Yýkýlýþa Direniþ Direniþe Yýkýlýþ [Þiir]
Meþrep 3 [Þiir]


Bayram Kaya kimdir?

Dünyayý yaþantýlaþan çabalar içinde duygunun önemi hiç yitmezse de, payý giderek azalmaktadýr. Sosyo toplum bazlý, genel bir açýlýmla baþlayan çalýþmalarým da; bilim felsefesi içinde olunma gayreti güdüldü. Bu nedenle yazýlarýn tarisel, sosyo toplumsal evrimli ve türlü doða bilim verileri güdülü çalýþma olmasýna gayret edildi. Genel felsefem içinde bir bilgi; ne kadar çok baðýntýsýyla söylüyorsanýz, o bilgi o kadar bilinir bilgidir.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.