..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Herkesin derdi baþka. -Orhan Veli
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Günlük Olaylar > Hakan Yozcu




25 Þubat 2015
Her Akþam Kitap Okuma Saati Yapýn  
Hakan Yozcu
Çocuklar, önce "üff!" "püff!" dediler. Ama bir kaç gün sonra ýsrarlý ve kararlý olduðumuzu görünce pes ettiler ve iþin tadýný almaya baþladýlar. Birinci ayýn sonunda baktýk ki çocuklar kendi harçlýklarýndan kitap almaya baþladýlar. Oðlum, Dan Brown'un "Cehennem" adlý kitabýný, kýzým da Stephenie Meyer'in "Alacakaranlýk"adlý kitabýný aldý. Anne ve babalarý olarak biz, bu duruma çok sevindik.


:AJJB:

Bir kaç ay önce ailecek bir karar almýþtýk. Bu kararýmýzý da aynen uygulamaya baþladýk. "Aile Kitap Okuma Saati" yapýyoruz. Her gün akþam yemeðini yedikten sonra televizyonu kapatýyoruz. Telefonlarý kapatýyoruz. Bilgisayarlarý kapatýyoruz. Yani kýsaca bizi, 2 saat rahatsýz edecek teknoloji araçlarýndan ne varsa onu kapatýyoruz.
Çocuklar önce ödevlerini yapýyorlar. Takýldýklarý yerlerde bazen bize de soruyorlar. Biz de elimizden geldiði kadar yardým etmeye çalýþýyoruz. Sonra yaklaþýk 1 veya 1,5 saat kitap okuma faslý baþlýyor. Ailedeki tüm fertler, eline bir kitap alýyor. Tabii genelde roman türü oluyor bu kitaplar. Ben, daha çok siyasi kitaplar sevdiðimden onlarý okuyorum. Ama güzel bir roman olursa da hiç yok demiyorum.
Çocuklar, önce "üff!" "püff!" dediler. Ama bir kaç gün sonra ýsrarlý ve kararlý olduðumuzu görünce pes ettiler ve iþin tadýný almaya baþladýlar. Birinci ayýn sonunda baktýk ki çocuklar kendi harçlýklarýndan kitap almaya baþladýlar. Oðlum, Dan Brown'un "Cehennem" adlý kitabýný, kýzým da Stephenie Meyer'in "Alacakaranlýk"adlý kitabýný aldý. Anne ve babalarý olarak biz, bu duruma çok sevindik.
Tabii alýnan kitaplarý kendi aramýzda deðiþerek hepsini okuyorduk. Çocuklarýn bir þanslý yönü de benim çok geniþ bir kütüphaneye sahip olmamdý. Yukarýdaki odamda 2000 taneden fazla kitap vardý. Ve çocuklar bu kitaplara artýk dokunuyor ve onlarý alýp okuyorlardý.
Okumakla da kalmýyorduk. Kitap okuma süremiz bitince okuduðumuz bölümler hakkýnda yorum yapýyorduk. Özellikle çocuklardan kendi düþüncelerini istiyordum. Onlar da düþüncelerini aktarýyorlardý. "Þurasý bana göre böyle olmalýydý", "Burada roman kahramaný en doðrusunu yaptý", "Bu bölümde þu mesaj veriliyor"...
Ýkinci üçüncü ay sonunda çocuklarda gözle görülür bir farklýlýk, deðiþiklik olmaya baþladý. Konuþmalarý deðiþti. Sözlerin arasýnda "Baba, bak þu kitaptaki gibi böyle olsaydý daha iyi olurdu.", "Ya anne, sen de þu romandaki anne gibi yapýyorsun", "Son okuduðum kitapta yazar çok güzel bir cümle kurmuþ. Bize hayatý öðretiyor..." diyorlardý...
Farklýlýk okul ders notlarýna da yansýdý. Ýlk sýnavlardaki notlar kendiliðinden yükseliverdi. Özellikle oðlan, ilk sýnavlarda 5 zayýf getirmiþti. Hem de çok düþük notlar almýþtý. Ama bu uygulamayý baþlattýktan sonra notlarý yüzde yüz arttý. Ýkinci sýnav notlarý hep yüksek oldu. Bu durum da çocuklarýn kendine olan güvenlerini artýrdý. Demek ki isteyince oluyormuþ. Demek ki gerçekten çalýþýlýrsa insan baþarýyormuþ.
Çocuklar buradan þu dersi çýkardý. Günümüzde teknolojik aletleri gerektiðinde ve ihtiyacý doðrultusunda kullanmak gerek. Ýnsan, bu teknolojik ürünlerin esiri olmamalý. Onlarý elbette ki kullanmalý... Bir telefonu, bir bilgisayarý mutlaka kullanmalý... Ama kölesi olmamalý... Bilinçli, sýnýrlý ve gereðinden fazla olmamak þartýyla kullanmalý...
Buradan hareket ederek þu sonuca varabiliriz. Her aile iþin bilincine varýrsa, teknolojik ürünleri çocuklarýna sýnýrlý olarak ve sadece ihtiyaçlarý gereðinde kullandýrýrlarsa doðru ve güzel olur. Hayat, o zaman çileye dönmez. Aile fertleri arasýnda iletiþim kopmaz. Sevgi baðlarý daha da artar.
Ne olursa olsun aile olarak kendinize bir kitap okuma saati ayýrýn. Býkmadan, usanmadan bu formülü uygulayýn...
Hiç piþman olmazsýnýz...
Çok þeyin deðiþtiðini günler, aylar sonra göreceksiniz.
Yeter ki sabýrla devam etmesini bilin... Ve aldýðýnýz karardan asla vazgeçmeyin...
Kitap dünyasýný evinizde oluþturun...
Unutmayýnýz ki hayatta insanýn en yakýn dostlarý kitaplardýr...
Kitapsýz kalmayýnýz...



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn günlük olaylar kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
ve Ýlk Bölüm Yayýnlandý
ve Ýlk Bölüm Yayýnlandý
Beþik Gibi Sallandýk
Olcay Kýraç Ýle Kýbrýs Sorunu
Adanalýyýk Allah’ýn Adamýyýk
Ayhan Menteþ Hoca’mýzýn Ardýndan
öðretmene Verilen Deðer Her Þeye Deðer
Hatay Gezisi
3. Dünya Savaþý mý?
Kktc Çukurovalýlar Derneðini Ziyaret Ettim

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Cevahir Caþgir’den "100süz Þiirlerim"
Orhan Pamk'un "Kar" Romaný
Boyacý’ya Büyük Ýlgi
"Bitemeyen Proje" Üzerine
Nkl Sanat Gecesi Büyük Ýlgi Gördü
Ýlk Yerli Operamýz: Arap Ali Destaný
"Kýrmýzý Pazartesi" Romanýnýn Düþündürdükleri
"Beyaz Gemi" Aytmatov
Erdinç Akgür Ýle Devlet Tiyatrolarý’ný Konuþtuk
Nkl’de Edebiyat Sokaðý

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Yüreðimde Ýhtilal Var [Þiir]
Hayat Seni Çözemedim [Þiir]
Helallik Ýstiyorum [Þiir]
Yörük Kýzý [Þiir]
Nasihat 2 [Þiir]
Seninle Olayým [Þiir]
Geliyoruz [Þiir]
Nasihat [Þiir]
Aþk Var mý? [Þiir]
Minik Bir Þaire Rastladým [Þiir]


Hakan Yozcu kimdir?

1964 doðumluyum. Kuzey Kýbrýs'ta yaþýyorum. 1988 Erzurum Atatürk Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatý Bölümünden mezun oldum. 20 yýl çeþitli okullarda edebiyat öðretmenliði yaptým. Uzun yýllar Yenivolkan ve Güneþ Gazetelerinde köþe yazarlýðý yaptým. Þu an Habearkýbrýslý ve Güncelmersin Gazetelerinde yazýyorum. Birçok internet gazete ve sitelerinde yazýlarým yayýnlanýyor. Þiir, öykü ve tiyatro oyunlarý yazýyorum. Bu alanlarda çeþitli ödüllerim var. Kendime ait basýlmýþ "Güzel Bir Dünya" ve "Mesela Baþka" isimli iki adet öykü kitabým var. 7 tane tiyatro oyunum var. 6 yýl Kýbrýs Türk Devlet Tiyatrolarý Genel Müdürlüðü görevinde bulundum. Halen Baþbakan Yardýmcýlýðý Ekonomi, Turizm, Kültür Ve Spor Bakanlýðý'na baðlý Müþavirim.

Etkilendiði Yazarlar:
...


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Hakan Yozcu, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.