..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Benim yaradýlýþýmda fevkalade olan birþey varsa, Türk olarak dünyaya gelmemdir. - Atatürk
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Günlük Olaylar > Hakan Yozcu




1 Mart 2015
Yaþar Kemal’in Ardýndan  
Bizim Kör Kemal

Hakan Yozcu


Annem anlatýyor: “Yaþar Kemal küçüklüðünde bir kaza geçirmiþ.Yanýlmýyorsam Kurban Bayramý sýrasýnda koyun kesilirken o da izliyormuþ. Koyunu kesen kiþi, býçaðý elinden kaydýrmýþ. Býçak da onun gözüne denk gelmiþ. Baðýrmýþ Kemal, kanlar içinde kalmýþ. O günden sonra sað gözü kör olmuþ. Bu nedenle biz ona hep Kör Kemal derdik. O gençti. Benden büyüktü. Bir gün duyduk ki Yaþar Kemal, kominist kitaplarýyla yakalanmýþ. Sonra onu kominist diye Kadirli’den kovdular. O da Ýstanbul’a gitti.


:AJBI:
     
               

     Cumartesi akþam köye, annemin yanýna gittim. Ýçeri girdiðimde onu aðlarken buldum. Üzgündü. “Ne oldu?” diye sordum. “Bizim, Kör Kemal ölmüþ” dedi. Ben de “Allah rahmet etsin” diyebildim.
     Annemin “Bizim Kör Kemal” dediði, Türk Edebiyatýnýn usta kalemi ve Dünyaca ünlü Yazarýmýz Yaþar Kemal’den baþkasý deðildi.
     Yaþar Kemal, uzaktan da olsa biraz akraba düþüyordu bize. Annem, babam onu çok iyi tanýrlardý. Annemin ablasýnýn kýzý (Teyzemin kýzý), Yaþar Kemal’in kardeþi ile evliydi. O nedenle Yaþar Kemal, annem ve babam tarafýndan çok iyi biliniyordu.
     Annem anlatýyor: “Yaþar Kemal küçüklüðünde bir kaza geçirmiþ.Yanýlmýyorsam Kurban Bayramý sýrasýnda koyun kesilirken o da izliyormuþ. Koyunu kesen kiþi, býçaðý elinden kaydýrmýþ. Býçak da onun gözüne denk gelmiþ. Baðýrmýþ Kemal, kanlar içinde kalmýþ. O günden sonra sað gözü kör olmuþ. Bu nedenle biz ona hep Kör Kemal derdik.
     O gençti. Benden büyüktü. Bir gün duyduk ki Yaþar Kemal, kominist kitaplarýyla yakalanmýþ. Sonra onu kominist diye Kadirli’den kovdular. O da Ýstanbul’a gitti. Yerleþti. Sonra kardeþi Recep, ablamýn kýzýyla evlendi. Ona da Kürt Recep derdik. O da ayrý bir hikâye aslýnda. Evlendiler. Birkaç kez Yaþar Kemal geldi Kadirli’ye. Görüþtük. Yaþar Kemal’in çocuðu olmadý. Bu nedenle kardeþi Recep’in çocuklarýný çok severdi.”
     “Onlar, aslýnda Van’dan gelmiþler. Yýllar önce Van’da Rus Harbi çýkmýþ. Oradan kaçýp Kadirli’ye gelmiþler. Hemite Köyü’ne yerleþmiþler. Kör Kemal de burada dünyaya gelmiþ. Babasýný camide vurdular. Yetim kaldý. Annesi sonradan evlendi. Bir kardeþi oldu. Ama hiç üvey kardeþ gibi olmadýlar. Kör Kemal, Recep’i hep öz kardeþi gibi gördü. Çok iyi anlaþýrlardý.
     Çok kitap okurmuþ. Þiirler yazarmýþ. Ortaokula giderdi. Bir ara Kadirli Mahkemelerinin önünde arzuhalcilik yapardý. Daktilo ile mahkemeye gidenlerin dilekçelerini yazardý. O zamanlar, okuma yazma olmadýðýndan arzuhalcilik iyi bir meslekti.
     Bir gün evini polis basmýþ Kör Kemal’in. Hapse attýlar. Kominist diye, halk hapishaneyi bastý. Meðer o gece komutan odasýný deðiþtirmiþ. Komutan da gelenlere Osmaniye hapishanesine gönderdik demiþ. Halk daðýlmýþ.
     O dönemler, eþkýyalar vardý. Çoktu. En meþhuru “Safiye Mehmet” idi. Kör Kemal, bunun hayatýný yazdý. Adýný deðiþtirip “Ýnce Memed” dedi. Çok ünlü biri oldu. Nur içinde yatsýn. Çok iyi bir insandý” dedi.
     Yaþar Kemal’i araþtýrdým internette. Annemin anlattýklarýyla birebir olmasa da birçok noktalar kesiþiyordu. Her þey hemen hemen aynýydý…
     Gerçekten Yaþar Kemal’ in ailesi Van’dan gelmiþti. Van Erciþ Yolu üzerinde Muradiye Ýlçesine baðlý Ernis Köyü’nden (Bu gün Ünseli Köyü) olan bir ailenin çocuðu olarak Hemite’de dünyaya gelmiþti...
Birinci Dünya Savaþý’ndan dolayý Adana'nýn Osmaniye ilçesine baðlý Hemite (bugün Gökçedam) köyüne yerleþmiþti. Beþ yaþýndayken, babasýnýn camide öldürülüþüne tanýk olmuþtu. Ortaokul döneminde çeþitli iþlerde çalýþmýþ. Annemin dediði gibi arzuhalcilik yapmýþ.
Ortaokuldan ayrýldýktan sonra folklor derlemelerine baþlamýþ ve 1940-1941 yýllarý arasýnda Çukurova’dan, Toroslar’dan derlediði aðýtlarý içeren ilk kitabý olan “Aðýtlar”, Adana Halkevi tarafýndan 1943 yýlýnda yayýnlanmýþ.1944 yýlýnda ilk hikâyesi “Pis Hikâye”yi yayýnlamýþ.
“Kemal Sadýk Göðceli” adý ile çeþitli gazetelerde yazarken Yaþar Kemal adýný Cumhuriyet Gazetesi’ne girince kullanmaya baþlamýþ.
1947'de Ýnce Memed’ i yazmýþ fakat yarým býrakmýþ ve 1953-54’te bitirmiþ. Romaný yazma nedeni eþkýya olan ve daðda vurulan amcasýnýn oðlunun vurulmasý olduðunu 1987 yýlýndaki bir söyleþisinde belirtiyor. Ayrýca ayný söyleþide, çocukluðunun eþkiyalýðýn içinde geçtiðini, dayýsýnýn "en büyük" eþkýyalardan biri olduðunu, o çevrede 1936'lara kadar beþ yüze yakýn eþkýya bulunduðunu ve bunlardan birinin de Kurtuluþ Savaþý'nda Kadirli'yi ilk örgütleyenlerden olan Karamüftüoðlu ailesinden ünlü Remzi Bey olduðunu söylüyor.
Yaþar Kemal, Kadirli’de arzuhalcilik yaparken, “Kominizm Propogandasý suçlamasýyla” tutuklandý.
Bir yazýsýnda bir öyküsünü okuyan ve hayran kalan mahkeme baþkanýnýn “Buralarda durmayýn. Sizi öldürürler, yazýk olur.” sözünü dinleyerek Ankara’ya sonra da Ýstanbul’a gittiðini belirtir.
Cumhuriyet Gazetesi’nde muhabirliðe baþlar. Röportajlarý yayýnlanýr. Van’a giderek oradan röportajlar gönderir. Bu arada Van Gölü’ndeki Akdamar Adasý’nda bulunun kilisenin yýkýlmasýna engel olur.
Roman ve öykülerinde genelde Çukurova insanýný anlattý. Onlarýn sýkýntýlarýný mükemmel bir dil ve üslupla kaleme aldý. Eserleri birçok dile çevrildi. Birkaç kez Nobel Ödülü’ne aday gösterildiyse de bazý nedenlerden dolayý bu ödülü alamadý. Ama bunun dýþýnda sayýsýz ödüllere sahip.
Yaþar Kemal’in ölümü Kadirli’deki akrabalarýný yasa boðdu. Osmaniye’nin Kadirli ilçesinde yaþayan kardeþinin eþi Fatma Songül, (Bizim Fatma Ablamýz) yerel bir gazete haberine göre Yaþar Kemal’in Ýnce Memed romanýný nasýl yazdýðýný gözü yaþlar içinde anlattý. Yaþar kemal’in kardeþi Recep Songül’ün eþi Fatma Songül, halen Yaþar Kemal’in gençlik yýllarýnda oturduðu evde yaþýyor.
Fatma Songül, Yaþar Kemal’in halen evin bahçesinde bulunan zeytin aðacýnýn dibinde oturarak eserlerini yazdýðýný söylüyor.
Yaþar kemal’in ölümünden duyduðu üzüntüyü dile getiren Fatma Abla, “ Kayýnýmdý. Ben, o zamanlar yeni gelin olmuþtum. Oraya masa koyardým. Kitaplarýný burada yazardý. Ýnce Memedi, Teneke’yi de de burada yazdý. Sonra Ýstanbul’a gitti. Bizi hiç unutmadý.” dedi.
Yaþar Kemal’a Allah’tan rahmet diliyoruz. Dünya usta bir kalemini kaybetti.
     



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn günlük olaylar kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Girne’de Kahve Ýçimi
Ben Olsam
Meyhi Keyf
Muhtarlarýmýzýn Ýstekleri
önce Saðlýk
Nkl Sanat Gecesi
Mehmet Ersöz’ün Ardýndan
Lefke"de Kahve Sohbeti
Ýnsan Azim Ederse
Müjgan ve Naile Haným’larý Aðýrladýk

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Bir "Mavi Köþk" Yazýsý
Kýbrýs'ýn Ýlk Yerli Komedi Filmi
Kadýn Olmak Zordur
Öyle Bir Dünyada Yaþýyoruz Ki!
Ýstanbul Notlarý
Nerede O Eski Ramazanlar?
güvercinlik’te Hafta Sonu
Farklý Bir Yönetici,
"Kod Adý Venüs" Getto Çadýrlarý
ipek Amber Ýle Gurur Duyduk

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Yüreðimde Ýhtilal Var [Þiir]
Hayat Seni Çözemedim [Þiir]
Helallik Ýstiyorum [Þiir]
Yörük Kýzý [Þiir]
Nasihat 2 [Þiir]
Seninle Olayým [Þiir]
Geliyoruz [Þiir]
Nasihat [Þiir]
Aþk Var mý? [Þiir]
Minik Bir Þaire Rastladým [Þiir]


Hakan Yozcu kimdir?

1964 doðumluyum. Kuzey Kýbrýs'ta yaþýyorum. 1988 Erzurum Atatürk Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatý Bölümünden mezun oldum. 20 yýl çeþitli okullarda edebiyat öðretmenliði yaptým. Uzun yýllar Yenivolkan ve Güneþ Gazetelerinde köþe yazarlýðý yaptým. Þu an Habearkýbrýslý ve Güncelmersin Gazetelerinde yazýyorum. Birçok internet gazete ve sitelerinde yazýlarým yayýnlanýyor. Þiir, öykü ve tiyatro oyunlarý yazýyorum. Bu alanlarda çeþitli ödüllerim var. Kendime ait basýlmýþ "Güzel Bir Dünya" ve "Mesela Baþka" isimli iki adet öykü kitabým var. 7 tane tiyatro oyunum var. 6 yýl Kýbrýs Türk Devlet Tiyatrolarý Genel Müdürlüðü görevinde bulundum. Halen Baþbakan Yardýmcýlýðý Ekonomi, Turizm, Kültür Ve Spor Bakanlýðý'na baðlý Müþavirim.

Etkilendiði Yazarlar:
...


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Hakan Yozcu, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.