..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Ýnsandaki gerçek güzelliði ancak yaþlandýkça görebilirsiniz. -Anouk Aimee
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Ýnceleme > Türkiye > Hakan Yozcu




4 Mart 2015
Tarihimizin Mirasý Þehir  
Hakan Yozcu
Þehre girince bir Türk þehri olduðu hemen göze çarpýyor. Tarih her taraftan fýþkýrýyor Bursa'da. Hanlar, hamamlar, konaklar hep tarihin yadigarlarý olarak göze çarpýyor. Burada Osmanlý Türkü mimarisinin en güzel örneklerini görüyorsunuz.


:IFH:

Yalova'dan çýktýktan sonra, yaklaþýk 45 dakika sonra Bursa'ya ulaþýyorsunuz.
Bursa tarihimizde çok önemli bir yere sahip þehrimiz. Bizlere Osmanlý yadigarý. Geçmiþte olduðu gibi günümüzde de önemli bir þehir. Biliyorsunuz tarihi Ýpek Yolu Bursa'dan da geçmekteydi.
Bursa'nýn ilk giriþinde geniþ alanlara kurulmuþ fabrikalarý görünce kendinizi Avrupa'nýn büyük kentlerinden birinde sanýyorsunuz. Modern ve büyük bir þehir. Nüfusu daha þimdiden bir buçuk milyonun üzerinde.
Uzaktan þehir, daðlara doðru týrmanýyor. Þehrin topraklarýnýn yüzde otuz beþi daðlarla kaplý. Her taraf yemyeþil. Þehri adeta aðaçlar istila etmiþ.
Daha þehre varmadan sizi Ýznik gölü karþýlýyor. Size yol gösteriyor. Su, þehre hayat veriyor.
Þehre girince bir Türk þehri olduðu hemen göze çarpýyor. Tarih her taraftan fýþkýrýyor Bursa'da. Hanlar, hamamlar, konaklar hep tarihin yadigarlarý olarak göze çarpýyor. Burada Osmanlý Türkü mimarisinin en güzel örneklerini görüyorsunuz.
Ulu Camii bunlarýn en meþhuru. Görkemli baþ yapýtlardan biri.
Bursa'ya girerseniz her tarafýn çarþý olduðunu görürsünüz. Saðlý sollu çarþýlar. Kapalý çarþýlar. Hepsi de tarihten miras kalmýþ. Kalabalýk baþýnýzý döndürür.
Metrodan çýkýyoruz. Þehreküstü son durak. Bursa'nýn merkezlerinden sayýlýyor. Bir kaç adým yürüyecek olursanýz çarþýlara ulaþýrsýnýz. Fevzi Çakmak Caddesinden yukarýya gidin, Bursa Ulu Camii karþýnýza çýkar. Kalabalýðýn içinden yüzercesine buraya gelirsiniz.
Camii, 1399 yýlýnda Yýldýrým Bayezit tarafýndan yaptýrýlmýþ.Dört duvarla dikdörtgen biçiminde yapýlmýþ.
Ýçine girdiðinizde sizi havuz biçiminde onaltý köþeli bir þadýrvan karþýlar. Kare biçiminde yan yana ikiþerli sekiz sütun bulunuyor. Camiinin en tepesinde dev bir kubbe. Buradan içeriye ýþýk giriyor. Ýçerisi çeþitli kýsýmlara ayrýlmýþ. Her kesimden insan ibadet ediyor burada. Adeta insanlar arasýnda ayrým yapýlmadýðýnýn en güzel örneði sunuluyor. Kimsenin kimseye üstünlüðü yok. Duvarlar çeþitli süslerle kaplý. Büyük arapça yazýlarla doldurulmuþ.
Camiiden çýkýyoruz. Çarþýlardan geçerek Kozahan'a ulaþýyoruz. Burasý Ulucami ile Orhangazi camii arasýnda kalýyor. 1491 yýlýnda Sultan Bayazýt tarafýndan, Ýstanbul'daki camii ve medreselere gelir getirmek amacýyla yaptýrýlmýþ.
Ýki katlý. Üst kat 50, alt kat 45 odalý. Ortada mescit var. Sekiz cepheli köþelerde ve ortak bir ayak üzerine kurulmuþ. Alt tarafý havuz biçiminde bir þadýrvan.
Kozahan'da sükunet, huzur ve tarih var. Avlusu aðaçlar içinde. Þu anda kafeteryalar ve alýþ veriþ merkezleri ile dolu. Ýnsanlar, burada dinlenme ve serinleme fýrsatý buluyor.
Çayýmýzý içip, simitimizi yedikten sonra kalkýyoruz. Heykel'e doðru yürümeye baþlýyoruz. Burasý Bursa'nýn tam merkezi. Buraya Heykel denmesinin sebebi Atatürk'ün bir at üzerinde heykelinin bulunmasý.
Tam karþýda, tarihi Bursa Ahmet Vefik Paþa tiyatrosu bulunuyor.
Biliyorsunuz, Ahmet Vefik Paþa Tanzimat Döneminin ünlü yazarlarýndan biri. O da Bursalý. Yazdýðý tiyatro eserleri ve tercümeleriyle Türk edebiyatýna büyük hizmetler vermiþ bir sanatçý. Onun adý burada böyle yaþatýlýyor.
Yürüyerek, Yeþil Türbe'ye doðru gidiyoruz.
Burasý da 1414-1421 yýlýnda Çelebi Sultan Mehmet tarafýndan Mimar Hacý Ývaz Paþa'ya yaptýrýlmýþ.
Sekiz planlý türbenin üzerinde sivri bir kubbesi var. Türbenin içi dýþý çinilerle kaplý.
Türbe restorasyon nedeniyle ziyarete geçici olarak kapatýlmýþ. Bahçesi selvi aðaçlarý ve çýnar aðaçlarý ile dolu.
Bursa'da dikkatimizi çeken en büyük özelliklerden biri de çýnar aðaçlarýnýn çokluðu olmasýydý. Gerçekten büyük ve güzel bir þehir Bursa.
Bakýmlý, temiz, yeþil bir þehir. Tabiri caiz ise tam bir Avrupalý. Tarih ile medeniyet iç içe.
Görmenizi mutlaka isterim. Anlatmaya devam edeceðim...



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn türkiye kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
6. Türkoloji Buluþmasý
bir Güneþin Yeniden Doðduðu Yer: Samsun
Ara Çayhaneler
Ýki VIzdan, Bir Bizden
Bir Uzungöl Hatýrasý
Çay ve Þenlikler Diyarý Rize
dýþarýda Deli Dalgalar: Sinop
Maçka Yollarý Artýk Taþlý Deðil
Trabzon’da Bir Gün
Cennet ve Cehennem

Yazarýn Ýnceleme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
"Gün Olur Asra Bedel" Üzerine Bir Ýnceleme
Yozcularýn Kökeni ve Çangaza Köyü
Bir Þiir Emekçisi: Ýhsan Tevfik Kýrca
yaþar Kemal’in Ölüm Yýldönümü Münasebetiyle
Çeþitli Yönleriyle Prof. Dr. Erhan Arýklý
Öykü Tiyatro ve Sanat Üzerine
"48 Saat" Üzerine
Çakýrcalý Efe Üzerine
Benim Gözümden "Tutunamayanlar"
Âþýk Osman Akçay Ýle Tanýþtýk

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Yüreðimde Ýhtilal Var [Þiir]
Hayat Seni Çözemedim [Þiir]
Helallik Ýstiyorum [Þiir]
Yörük Kýzý [Þiir]
Nasihat 2 [Þiir]
Seninle Olayým [Þiir]
Geliyoruz [Þiir]
Nasihat [Þiir]
Aþk Var mý? [Þiir]
Minik Bir Þaire Rastladým [Þiir]


Hakan Yozcu kimdir?

1964 doðumluyum. Kuzey Kýbrýs'ta yaþýyorum. 1988 Erzurum Atatürk Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatý Bölümünden mezun oldum. 20 yýl çeþitli okullarda edebiyat öðretmenliði yaptým. Uzun yýllar Yenivolkan ve Güneþ Gazetelerinde köþe yazarlýðý yaptým. Þu an Habearkýbrýslý ve Güncelmersin Gazetelerinde yazýyorum. Birçok internet gazete ve sitelerinde yazýlarým yayýnlanýyor. Þiir, öykü ve tiyatro oyunlarý yazýyorum. Bu alanlarda çeþitli ödüllerim var. Kendime ait basýlmýþ "Güzel Bir Dünya" ve "Mesela Baþka" isimli iki adet öykü kitabým var. 7 tane tiyatro oyunum var. 6 yýl Kýbrýs Türk Devlet Tiyatrolarý Genel Müdürlüðü görevinde bulundum. Halen Baþbakan Yardýmcýlýðý Ekonomi, Turizm, Kültür Ve Spor Bakanlýðý'na baðlý Müþavirim.

Etkilendiði Yazarlar:
...


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Hakan Yozcu, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.