..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Olgular görmezden gelindikleri için var olmaya son vermiyorlar. -Huxley
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Popüler Kültür > Hakan Yozcu




10 Mart 2015
azerbaycan Milli Tiyatro Günü  
Hakan Yozcu
Kýbrýs Türk Devlet Tiyatrolarý Müdürlüðü yaptýðým yýllarda Azerbaycan’a iki defa gitmiþtim. Birçok Tiyatroyu gezmiþ ve oynanan oyunlardan birkaçýný izlemiþtim. Azerbaycanlýlar, sanata karþý büyük bir sevgi besliyorlar. Sanatçýlarýný asla unutmuyorlar. Birçok caddeye ya heykellerini dikiyorlar veya onlarýn adlarýný veriyorlar. Hatta sanatçýlar için bir de orman yapmýþlar. Ölen sanatçýlarýný da sanatçýlar için yapýlan kabre defnediyorlar. Bu süre içinde Azerbaycan Devlet Akademik Millî Dram Tiyatrosu Müdürü Sayýn Prof dr Ýsrafil Ýsrafilov Bey ile çok yakýn dost olmuþtum. Bakü’de Azerbaycan ve KKTC arasýnda tiyatro alanýnda ilk defa Bir “Ýþbirliði Protokolu” imzalamýþtýk.


:AFGD:

Azerbaycan, Batý Asya ile Doðu Avrupa'nýn kesiþim noktasý olan Kafkasya'da yer alan ülkedir. Azerbaycan, zengin kültürel mirasa sahiptir. Müslümanlarýn çoðunlukta olduðu ülkeler arasýnda opera, tiyatro gibi sahne sanatlarýný barýndýran ilk ülke olma özelliðini taþýr. Tiyatro ve opera sanatý bu ülkede çok geliþmiþtir ve herkes bu sanatlara önem vermektedir.
Azerbaycan Demokratik Cumhuriyeti 1918 yýlýnda kurulmuþ ancak 2 yýl sonra 1920 yýlýnda Kýzýl Ordu sýnýrý geçerek Azerbaycan’a girmiþtir. Artýk Azerbaycan Sovyetler Birliði topraklarýna katýlmýþtýr. Ancak 1991 yýlýnda Sovyetler Birliði’nin daðýlmasýndan sonra Azerbaycan tekrar baðýmsýzlýðýna kavuþmuþtur.
Azerbaycan Tiyatrosu’nun tarihi çok eskidir. Azerbaycan Tiyatrosu’nun üç bin yýlý aþkýn bir geçmiþi vardýr. Azerbaycan Halkýnýn uyanmasýnda, milletin kendi yaþamýný yansýtmasýnda tiyatronun büyük önemi olmuþtur.
1921 yýlýnda Bakü’de “Tenkit ve Teblið Tiyatrosu” kuruldu. Bu olay, kentin kültürel yaþamýnda önemli bir dönüm noktasý oldu. 1923 yýlýnda Bakü Tiyatro Okulu’nun açýlmasý ve birçok mezunlar vermesi milli tiyatro sanatýnýn geliþmesinde önemli oldu. 1929’da Çocuk Tiyatrosu kuruldu.
1960’lý yýllarda Azerbaycan Tiyatrosu daha da geliþti ve büyüdü. Bu yýllarda tiyatroya genç dramaturglar geldi. Birçok eserler yazýldý.
1990 yýlýndan sonra da Yuð, Miniatur, Pandomim, Belediye, Kamera, Gençler Tiyatrolarýnýn kurulmasý bir rahatlýk yarattý. Bunlar sanatýn alan, forma çeþitliliði ve üslup zenginliði bakýmýndan kesin þekilde ayrýldýlar.
1990 yýlýndan sonra da Azerbaycan Tiyatrosu’nda klasik ve modern Azerbaycan yazarlarýnýn eserleri, Rus ve Dünya dramaturglarýnýn seçkin eserleri ile sahneye konuldu.
Azerbaycan Profesyonel Tiyatrosu’nun kurulduðu dönemden bu yana ülkede birçok tiyatro gruplarý oluþtu. Bakü’de Azerbaycan Devlet Akademik Opera ve Bale Tiyatrosu, Azerbaycan Devlet Rus Dram Tiyatrosu, Azerbaycan Devlet Müzikal Komedi Tiyatrosu, Azerbaycan Devlet Genç Seyirciler Tiyatrosu, Azerbaycan Devlet Kukla Tiyatrosu, Belediye Tiyatrosu, Gençlik Tiyatrosu, Eðitim Tiyatrosu, Yuð Tiyatrosu, Kamera Tiyatrosu, Pontomim Tiyatrosu bulunuyor. Nahçývan, Gence, Lenkeran, Sumgayýt, Aðdam, Mingeçevir þehirlerinde de Devlet Tiyatrolarý kurulmuþtur… Bunlarýn dýþýnda birçok tiyatro da faaliyetlerini sürdürüyor.
Bunlardan biri de Azerbaycan Devlet Akademik Millî Dram Tiyatrosudur., Azerbaycan Cumhuriyeti’nin ulusal dram tiyatrosudur. Bu tiyatro baþkent Bakü'de bulunmaktadýr.
1919 yýlýnda Azerbaycan Demokratik Cumhuriyeti döneminde Bakü'de kurulan Azerbaycan Devlet Kukla Tiyatrosu, Azerbaycan tiyatrosunu ilk defa ulusal ve devlet bünyesinde toplamýþtýr ve ülkenin önde gelen tiyatro oyuncularýnýn, yazarlarýnýn ve yönetmenlerinin yetiþmesinde ön ayak olmuþtur.
Kýbrýs Türk Devlet Tiyatrolarý Müdürlüðü yaptýðým yýllarda Azerbaycan’a iki defa gitmiþtim. Birçok Tiyatroyu gezmiþ ve oynanan oyunlardan birkaçýný izlemiþtim. Azerbaycanlýlar, sanata karþý büyük bir sevgi besliyorlar. Sanatçýlarýný asla unutmuyorlar. Birçok caddeye ya heykellerini dikiyorlar veya onlarýn adlarýný veriyorlar. Hatta sanatçýlar için bir de orman yapmýþlar. Ölen sanatçýlarýný da sanatçýlar için yapýlan kabre defnediyorlar.
Bu süre içinde Azerbaycan Devlet Akademik Millî Dram Tiyatrosu Müdürü Sayýn Prof dr Ýsrafil Ýsrafilov Bey ile çok yakýn dost olmuþtum. Bakü’de Azerbaycan ve KKTC arasýnda tiyatro alanýnda ilk defa Bir “Ýþbirliði Protokolu” imzalamýþtýk.
     Ýkinci yýlda ise Sayýn Ýsravilov’u KKTC’ye davet etmiþ ve kendilerini Lefkoþa’da aðýrlamýþtýk. Burada da protokolun devam etmesi için anlaþmaya varmýþtýk. Bu protokol hala yürürlüktedir…
Ýki ülke arasýnda imzalanan protokol gereði, Azerbaycan’dan bir yönetmen gelmiþ ve Azerbaycan’ýn ünlü yazarlarýndan Elcin’in “ KATÝL” adlý oyunu Kýbrýs Türk Devlet Tiyatrolarý adýna yönetmiþti.
Burada þuna dikkat çekmek istiyorum. Azerbaycan, Dünya tarafýndan tanýnan bir devlet. Oysa KKTC, Türkiye’den baþka herhangi bir ülke tarafýndan tanýnmýyor. Azerbaycan da KKTC’yi tanýmamasýna raðmen Sayýn Ýsrafil Ýsrafilov “Ýki kardeþ ülkenin iþbirliði yapmasý çok doðal bir olaydýr. Biz de Kýbrýs Türkü ile kardeþiz. Bu nedenle ben, bu protokolu imzalýyorum” diyerek imza atmýþtý. Bu da bizim için büyük bir olay idi. Belki de yapýlan bir ilkti. Resmi olarak tanýmayan bir ülke sizinle iþbirliði protokolu imzalýyordu. Bu nedenle bana göre çok anlamlýydý.
Dün, Azerbaycan’ýn Milli Tiyatro Günü’ydü. Azerbaycanlý kardeþlerimiz, tiyatroya o kadar çok önem veriyorlar ki, senede bir günü milli bayram olarak kutluyorlar. Dünyanýn birçok ülkesinden tanýnmýþ tiyatro adamlarýný, çeþitli tiyatro oyunlarýný davet ediyorlar. Ve bütün Bakü Halký bu özel güne büyük ilgi gösteriyor.
Bu nedenle ben de bu günkü yazýmda Azerbaycanlý kardeþimizin bu özel günlerini kutlamak ve bunlarý sizinle paylaþmak için Azerbaycan Tiyatrosu’na ayýrdým.
Dost ve Kardeþ Ülke Azerbaycan’ýn “Milli Tiyatro Günü” kutlu olsun. KKTC’den oradaki kardeþlerimize sevgi ve selamlarýmýzý gönderiyoruz…
Azerbaycan’ý seviyoruz…



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn popüler kültür kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Kültür ve Sanatýmýza Önem Vereceðiz
Talip Akarsu Ýle Kktc ve Amerika Üzerine
Bayram Huzur Ýçinde Geçti
Köklerimize Sahip Çýkmak

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Cevahir Caþgir’den "100süz Þiirlerim"
Orhan Pamk'un "Kar" Romaný
ve Ýlk Bölüm Yayýnlandý
ve Ýlk Bölüm Yayýnlandý
Boyacý’ya Büyük Ýlgi
"Bitemeyen Proje" Üzerine
Beþik Gibi Sallandýk
Nkl Sanat Gecesi Büyük Ýlgi Gördü
Ýlk Yerli Operamýz: Arap Ali Destaný
"Kýrmýzý Pazartesi" Romanýnýn Düþündürdükleri

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Yüreðimde Ýhtilal Var [Þiir]
Hayat Seni Çözemedim [Þiir]
Helallik Ýstiyorum [Þiir]
Yörük Kýzý [Þiir]
Nasihat 2 [Þiir]
Seninle Olayým [Þiir]
Geliyoruz [Þiir]
Nasihat [Þiir]
Aþk Var mý? [Þiir]
Minik Bir Þaire Rastladým [Þiir]


Hakan Yozcu kimdir?

1964 doðumluyum. Kuzey Kýbrýs'ta yaþýyorum. 1988 Erzurum Atatürk Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatý Bölümünden mezun oldum. 20 yýl çeþitli okullarda edebiyat öðretmenliði yaptým. Uzun yýllar Yenivolkan ve Güneþ Gazetelerinde köþe yazarlýðý yaptým. Þu an Habearkýbrýslý ve Güncelmersin Gazetelerinde yazýyorum. Birçok internet gazete ve sitelerinde yazýlarým yayýnlanýyor. Þiir, öykü ve tiyatro oyunlarý yazýyorum. Bu alanlarda çeþitli ödüllerim var. Kendime ait basýlmýþ "Güzel Bir Dünya" ve "Mesela Baþka" isimli iki adet öykü kitabým var. 7 tane tiyatro oyunum var. 6 yýl Kýbrýs Türk Devlet Tiyatrolarý Genel Müdürlüðü görevinde bulundum. Halen Baþbakan Yardýmcýlýðý Ekonomi, Turizm, Kültür Ve Spor Bakanlýðý'na baðlý Müþavirim.

Etkilendiði Yazarlar:
...


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Hakan Yozcu, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.