..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Bilim þaþkýnlýkla baþlar. -Aristoteles
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Din > Mehtap Gözükan




29 Mart 2015
Siz Kuran'ý Araplardan Daha mý Ýyi Bileceksiniz?  
Mehtap Gözükan
Ýslam dinine mensup olmayan kiþiler için Müslüman kelimesinin karþýlýðý çoðunlukla Araplardýr. Arap ülkelerindeki uygulamalar ve Arap halkýnýn yaþam tarzý Ýslam'la baðdaþtýrýlýr. Kuran dili Arapça olduðu için Kitabý en doðru anlayan ve uygulayanlarýn Araplar olduðu zannedilir. Bakalým gerçekten öyle mi?


:AJCJ:
Ýslam dinine mensup olmayan kiþiler için Müslüman kelimesinin karþýlýðý çoðunlukla Araplardýr. Arap ülkelerindeki uygulamalar ve Arap halkýnýn yaþam tarzý Ýslam'la baðdaþtýrýlýr. Kuran dili Arapça olduðu için Kitabý en doðru anlayan ve uygulayanlarýn Araplar olduðu zannedilir. Bakalým gerçekten öyle mi?

"Biz, her peygamberi, onlara açýk-seçik anlatsýnlar diye kendi milletinin diliyle gönderdik. " (Ýbrahim Suresi, 4) ayetinden de anlaþýlacaðý üzere, Kitabýn açýk seçik anlatýlmasý ve anlaþýlmasý için kavmin dilinde inmiþ olmasý önemli ve gereklidir. "Eðer biz onu, yabancý dilden bir Kur'an kýlsaydýk, diyeceklerdi ki: Ayetleri tafsilatlý þekilde açýklanmalý deðil miydi? Arab'a yabancý dilden (kitap) olur mu? ...." (Fussilet Suresi, 44) Elbette olmaz.

Allah peygamberlere "...ülke ve medeniyetlerin anasýný ve çevresindekileri uyarsýn... " (Þura Suresi, 7) diye kitap indirmiþtir. Bir ayette peygamberin, "Bu Kur’an bana vahyolundu ki, onunla sizi ve ulaþtýðý herkesi uyarayým." (Enam Suresi, 19) dediði bildirilir. Kuran sadece Araplarýn sorumlu olduðu bir Kitap deðildir. Ayetlerden de anlaþýldýðý üzere Kuran, ulaþtýðý herkesi uyarmak için inmiþ evrensel bir Kitaptýr. Allah insanlarý yaratýrken, ona dil üretme kabiliyetini de vermiþtir. "O'nun delillerinden biri de, gökleri ve yeri yaratmasý, lisanlarýnýzýn ve renklerinizin deðiþik olmasýdýr." (Rum Suresi, 22) Her kavim Arapça inen Kuran'ý kendi diline çevirip okumak ve üzerinde düþünmekle mükelleftir. Gelelim Araplarýn kendi dilinde okuduklarý Kuran'ý anlayýp anlamadýklarýna.

1- Suudi Arabistan’da yapýlan yeni bir kanun deðiþikliðiyle ateistler artýk terörist kabul edilecek ve 20 yýla kadar hapisle cezalandýrýlacak.

Allah ayette "Dinde zorlama (ve baský) yoktur. " (Bakara Suresi, 256) der. Bir baþka ayette "Sizin dininiz size, benim dinim bana." (Kafirun Suresi, 6) der. Baþka bir ayette ise "Allah, sizinle din konusunda savaþmayan, sizi yurtlarýnýzdan sürüp-çýkarmayanlara iyilik yapmanýzdan ve onlara adaletli davranmanýzdan sizi sakýndýrmaz." (Mümtehine Suresi, 8) der. Bu ayetler kiþilere inanç özgürlüðü saðlar. Dini konuda mücadele etmeyen ve Müslümaný yurdundan sürüp çýkarmayana ister ateist, ister budist olsun iyilik yap ve adaletli davran denir.

"Ayetlerimiz konusunda 'alaylý tartýþmalara dalanlar:' -onlar bir baþka söze geçinceye kadar- onlardan yüz çevir... artýk zulmeden toplulukla beraber oturma." (En'am Suresi, 68) Dini oyun ve eðlence konusu edinen varsa da en fazla, onlar baþka söze geçinceye kadar ortamý terk et denir. Onlarý hapset, 20 yýla mahküm et demez. Demek ki Araplar Kuran'ý kendi dillerinde okuyor, ama anlamýyorlarmýþ.

2- Arap Þeyhleri Ýngiltere, Ýspanya gibi pek çok Avrupa ülkesinde futbol takýmlarý satýn alýyorlar. Amerikalý ünlü þarkýcýlarýn kendilerine özel tek bir þarký söylemesi için milyon dolarlar veriyorlar. Üstelik hiç bir Kurani delili olmadýðý halde "müziði haram" ilan edip, kendi uydurduklarý bu harama yine kendileri uymuyorlar.

Allah ayette "Akrabaya hakkýný ver, yoksula ve yolda kalmýþa da. Ýsraf ederek saçýp-savurma. Çünkü saçýp-savuranlar, þeytanýn kardeþleri olmuþlardýr..." (Ýsra Suresi, 26-27) der. Bir baþka ayette, "Boþ ve yararsýz olan sözü' iþittikleri zaman ondan yüz çevirirler..." (Kasas Suresi, 55)buyurur. Araplar bu iki ayeti kendi dillerinde okurlar ama Afrika'da o kadar aç, yoksul insan varken, tek þarký için rahatlýkla 2 milyon dolar verebilirler. Çünkü "Onlar gösteriþ yapmaktadýrlar" (Ma'un Suresi, 6) Oysa "Allah, büyüklük taslayýp böbürleneni sevmez. " (Hadid Suresi, 23)

3- Suudi Arabistanlý Ýmam Mohammed Sale al Munajjid "Ýslam kardan adam yapmayý yasaklamýþtýr, onunla oynamak bile günahtýr" diye fetva verdi.

Allah ayette "Dillerinizin yalan yere nitelendirmesi dolayýsýyla þuna helal, buna haram demeyin. Çünkü Allah'a karþý yalan uydurmuþ olursunuz. Þüphesiz Allah'a karþý yalan uyduranlar kurtuluþa ermezler." (Nahl Suresi, 116)der. Allah "...Kendi hükmünde hiç kimseyi ortak kýlmaz." (Kehf suresi 26) ve ''Hüküm, yalnýzca Allah'ýndýr..." (Yusuf Suresi, 40) Allah adýna ne peygamberin, ne de bir baþka din adamýnýn haram uydurma ve fetva verme yetkisi yoktur. Peygamberden dahi fetva istediklerinde Allah "Onlar hakkýnda fetvayý size Allah veriyor." (Nisa Suresi, 127) diye bildirir. Fetva makamý Allah'týr. Allah adýna kimse Kuran dýþý hükümler ilan edemez. Araplar bu ayetleri kendi dillerinde okur, ama her ne hikmetse uygulamazlar.

4- Pek çok Arap ülkesinde recm uygulamasý yasaldýr. Allah Kuran'da zinanýn cezasýný 100 celde olarak bildirmiþtir. Araplar bu hükmü okumuþ, haþa beðenmemiþ, atalarýndan gelen ve geleneksel olarak uygulanan recmi, Ýslam'ýn gereði gibi göstermiþlerdir. Sanki kadýn zinayý tek baþýna yapýyormuþ gibi, bu cezayý da sadece kadýna uygulamýþlardýr.

Onlardan öyleleri vardýr ki, dillerini kitaba doðru eðip bükerler, siz onu (bu okur göründüklerini) kitaptan sanasýnýz diye. Oysa o kitaptan deðildir. "Bu Allah Katýndandýr" derler. Oysa o, Allah Katýndan deðildir. Kendileri de bildikleri halde Allah'a karþý (böyle) yalan söylerler. (Ali Ýmran Suresi, 78)

5- Araplar, ayette peygamberin zengin olduðu bildirilmesine raðmen, ''peygamber fakirdi'' edebiyatý yapar, ama kendileri ultra zengin bir hayat yaþarlar. Kuran'da Hz. Süleyman kýssasýndan anladýðýmýz üzere zengin olmak yanlýþ deðildir. Ancak para, Allah'ýn tarif ettiði gibi; yetime, yoksula, yolda kalmýþa, yakýn ve uzak komþuya, akrabaya yardým amacýyla harcanmalýdýr. "Ve onlarýn mallarýnda belirli bir hak vardýr: Yoksul ve yoksun olan(lar) için." (Mearic Suresi, 24-25)denir. Bir baþka ayette mal yýðýp biriktirenler kýnanýr. "...Onlarýn alýnlarý, böðürleri ve sýrtlarý bunlarla daðlanacak (ve:) "Ýþte bu, kendiniz için yýðýp-sakladýklarýnýzdýr; yýðýp-sakladýklarýnýzý tadýn" (denilecek)." (Tevbe Suresi, 35) ayetinden anlaþýldýðý üzere, yoksul, yetim, zor durumda o kadar insan varken mal yýðýp biriktirenlerin, biriktirdikleri ile daðlanacaklarý haber verilir. Araplar bu ayetleri kendi dillerinde okur ama okuduklarý bir kulaklarýndan girip diðerinden çýkar.

6- Allah Kuran'da "Allah'ýn ipine hepiniz sýmsýký sarýlýn, daðýlýp ayrýlmayýn..." (Ali Ýmran Suresi, 103) der. Bir baþka ayette "... Çekiþip birbirinize düþmeyin, çözülüp yýlgýnlaþýrsýnýz, gücünüz gider..." (Enfal Suresi, 46) der. Araplar bu ayetleri kendi dillerinde okur ama birbirleri ile sürekli çekiþip, ayrý düþerler. Allah küfre karþý birlik olmayý ve müslümanlarýn birbirine yardým etmesini emreder. " Eðer siz bunu yapmazsanýz (birbirinize yardým etmez ve dost olmazsanýz) yeryüzünde bir fitne ve büyük bir bozgunculuk (fesat) olur. " (Enfal Suresi, 73) diye uyarýr. Ama Araplar küfürle birlik olup diðer Müslümanlara karþý mücadele ederler.

7- Allah ayette "Elbiseni temizle. Pislikten kaçýnýp-uzaklaþ." (Müddesir Suresi, 4,5) der. Bir baþka ayette "Tavaf edenler, kýyam edenler, rükua ve sücuda varanlar için Evimi tertemiz tut." (Hac Suresi, 26) der. Araplar bu ayetleri de kendi dillerinde okur ve uygulamazlar.

Araplarýn Kuran dýþý uygulamalarýnýn sebebi bir takým hurafe ve hikayeyi din olarak benimsemeleridir. Allah dini fýrkalara/mezheplere ayýrmayýn der. Dinini mezheplere ayýranlarýn müþrik olduðunu bildirir. "(O müþrikler ki,) Kendi dinlerini fýrkalara ayýrmýþ ve kendileri de parça parça olmuþlardýr; ki her grup kendi elindekiyle övünüp sevinç duymaktadýr." (Rum Suresi, 32) (Kuran'a uygun yaþayan Araplarý, yukarýdaki söylemlerden tenzih ederim)

Sonuç: Allah Kuran'ý en iyi anlayanýn Araplar ya da Arapça bilenler olduðunu bildirmez. Kuran'ý anlamak için öncelikle temiz bir akla sahip olmak ve samimiyet gerekir. Allah "Ýçten (Allah'a) yönelenden baþkasý öðüt alýp-düþünmez." (Mü'min Suresi, 13) der. Ýçten yönelmek, Kuran'ý anlamak için kilittir.

Shakespeare'in Hamlet'ini belki Ýngiltere'nin köyünde yaþayan ve sanat, edebiyat, tiyatro ile alakasý olmayan bir Ýngiliz kendi dilinde okuduðunda belki hiç bir þey anlamayacaktýr. Ama bu konuda yetkin bir Türk okuduðunda, Ýngiliz köylünün anlamadýðý pek çok detayý farkedebilecektir...

"Ne zaman onlara: "Allah'ýn indirdiklerine (Kuran'a) uyun" denilse, onlar: "Hayýr, biz, atalarýmýzý üzerinde bulduðumuz þeye (geleneðe) uyarýz" derler. (Peki) Ya atalarýnýn aklý bir þeye ermez ve doðru yolu da bulamamýþ idiyseler?" (Bakara Suresi, 170)


Mehtap Gözükan

https://www.facebook.com/MehtapGozukan

https://twitter.com/MehtapGozukan






Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.



Mehtap Gözükan kimdir?

1971 doðumluyum. Heykeltraþým. Yaklaþýk 10 yýldýr dini konularda makale yazýyorum.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Mehtap Gözükan, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.