..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Mutlu insanlar tatlý þeylerden söz ederler. -Goethe
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Ýnceleme > Tarihe Yön Verenler > sefa tülek




2 Nisan 2015
Veli Sultan Abdülhamit Han  
sefa tülek
Osmanlýnýn 34. Padiþahýydý Sultan Abdulhamid Han. 33 yýl bu devleti mudafaa etti, kimseye bir karýþ toprak vermedi. Osmanlýnýn düþmanlarý o gitmeyince bu devlettten bir karýþ toprak alamayýz dediler. Devleti aliyye-i Osmaniye ismi 600 yýl boyunca yaþadý. Ýnsaný yaþat ki devlet yaþasýn diyenler kurdu Osmanlýyý..


:AFJG:
Osmanlýnýn 34. Padiþahýydý Sultan Abdulhamid Han. 33 yýl bu devleti mudafaa etti, kimseye bir karýþ toprak vermedi. Osmanlýnýn düþmanlarý o gitmeyince bu devlettten bir karýþ toprak alamayýz dediler. Devleti aliyye-i Osmaniye ismi 600 yýl boyunca yaþadý. Ýnsaný yaþat ki devlet yaþasýn diyenler kurdu Osmanlýyý..

1299 da Söðütte temelleri atýldý Osmanlýnýn, 1391 de Konya, Üsküp, Ýstanbul, Edirneye ulaþtý sýnýrlarýmýz. 1518 de Mýsýr 1529 da Cezayir alýndý. 1571 de geniþledi topraklarýmýz. Kanuni zamanýnda en geniþ sýnýrlara ulaþtý.

S. Abdulhamid annesini 11 yaþýnda yitirdi. Daha delikanlý olmadan babasýný da kaybetti. Onun gençliðinde tahtta Sultan Abdulaziz vardý. Sultan Abdulaziz reform ve yenilik yanlýsýydý. Ýlk defa Avrupya seyahat eden bu padiþah günlerce Avrupa basýnýnda konuþulmuþ, yazýlmýþtý. Sultan Abdulazizde bir darbe ile tahtýndan indirildi. Cihan Ýmparatoru bilekleri kesilerek intihar süsü verilerek katledildi.

Arka planýnda bu cinayetin dýþ güçler vardýr. Sultan Abdulaziz dýþ güçlerce ilerde yapacaðý devrimleri engellemek için tahtýndan indirilmiþtir. Ýçerdekiler maþa olarak kullanýldý asýl iþi yürütenler dýþ güçlerdi. Sultan Abdulazizin yapacaðý hizmetleri yeðeni Sultan Abdulhamid tamamladý.

Yerine Sultan Beþinci Murat geçti, 93 gün sonra aklýný yitirdiði öne sürülerek tahtan indirildi. Sultan Beþinci Murad sanatçýydý, bir hastalýðý olduðu malumdu ama. Bu darbeyi yapanlar onu istediði gibi kullanacaklarýný düþündüler.

***

Sultan Abdulhamid Han en zor zamanda oturmuþtu tahta. Beþinci Murat, Abdulhamid Han'ýn aðabeyidir. Osmanlý aydýnlarý Meþrutiyetin gelmesini istemiþlerdir. Saray içinde her þehzade taht adayýdýr. S. Abdulhamid gelir gelmez hemen bir Osmanlý-Rus harbi içinde bulmuþtur kendisini. 12 milyon km. idi o zamanki sýnýrlarýmýz. Osmanlý Hakimiyetindeki milletler baðýmsýzlýk istiyorlar bunu dýþardan altý batýlý devlet destekliyordu.

Genç Padiþah bir yandan da içerdeki Jön Türklerle mücadele ediyordu. Meþrutiyet o günkü toplumda bir kurtuluþ olarak görülüyordu. 1876 da Kanuni Esasi ilk anayasa ilan edildi. Meclis kurulur kurulmaz Avrupanýn güdümüne girdi. Ayaklanan devletlere destek verildi. Abdulhamid bekle gör politikasý izledi.

93 harbi çýktý. Osmanlý bir anda yalnýzlaþtý. Ulu Hakan Abdulhamid meclisi kapattý yoksa 600 yýllýk Devlet-i Aliye elden gidecekti.. Padiþahsýz yönetime engel oldu Abdulhamid, dýþ güçlerin ülkeyi adým adým çöküþe götüreceðini sezmiþti.

93 Harbinde Rus her taraftan Doðudan ve Batýdan saldýrdý. Ruslar Plevneyi beþ ay topla dövdü ama aþamadý. Sonunda Rumen ve Bulgardan yardým alan Ruslar Osman Paþayý yaraladý. Paþa öldü þayiasý çýktý. 40 bin askerden sadece bir kaçý sað dönebildi.

***

Ruslarýn önünde engel yoktu. Bir kaç gün sonra Yeþilköye kadar geldiler. Ayestefenos Anlaþmasý imzalandý. Ardýndan Almanya da Berlin Konferansý toplandi. O günkü anlaþmanýn sonunda Balkanlarda Türkler sürgün edildi, katledildi. 3. 5 milyon Türk Ýstanbula geldi. Ýttihat ve Terakki bu yenilgi üzerine bir umut oldu subaylar arasýnda..

Berlin Konferansýnda hasta adam Osmanlý masaya yatýrýlmýþtýr. Ruslar Ayestefonos da ki kazandýklarý menfaatlerini istediler. Balkanlar Anadolunun kapýsýydý, kaybedilmesi çok acý olmuþtur. Camilerde namaz kýlacak yer kalmýyordu Ýstanbul’da Balkan muhacirlerinden..

S. Abdulhamid yeni bir devlet modeli kuracaktý ve Yýldýzda kalacaktý. Cuma namazý ve özel günler dýþýnda dýþarý çýkmýyor çok kitap okuyordu. Kitaplarý birisi okuyor o dinliyordu bazen de.. Farsçayý, Fransýzca, Arapça yý biliyor, çok iyi okuyordu. Ýngilterenin planlarýný çok iyi biliyordu.

1878 yer Çýraðan Sarayý Abdulhamidi sevmeyen Ýngilizler 5. Muradý yeniden tahta geçirmek istediler. Ali Suavi 100 adamýyla Çýraðandan kaçýrmak için kayýkla saraya yaklaþtý. Lonraya gçötürüp tahta geçirecekler dýþarda hükümet kuracaklardý. Padiþahýn fedaisi Yedi Sekiz Hasan Paþa kargaþada gözüne kestirdiði Ali Suaviyi odunla baþýna vurarak öldürdü bir darbe önlenmiþ oldu.

***

S. Abdulhamid biliyordu hep bir darbeye maruz kalacaðýný. Bu yüzden borç almýyor, borç ödüyordu. Üç daire oluþturuldu. Mali-Askeri-Ýç ve dýþ meseleleride Derviþ Beye býraktý. Bir nevi Baþkanlýk modeli yaptý..

Güvenebileceði insan çok azdý onlarla iyi bir ekip kurdu. Yeni bir devlet modeli inþaa etti. Daha önce padiþahlar sadece kendisine gelen bilgilerle bilgilenirlerdi. Hafiye Teþkilatýný kurduðu için onu sevmeyenler vehimli Sultan demiþlerdir. Dizginleri býraksa ihanete uðrayacaktý bunun farkýndaydý..

Sultan devletlerden kime yakýn politika izleyecekse onu Sadrazam olarak tayin ederdi. Sait Paþayý, Kamil Paþayý bu þekilde göreve getirmiþti.

Hafiyelerini gönderdi ücretlerini kendi cebinden verdi, devlete karþý gelenleri adý gibi öðrendi. Abdulhamid Ýngiltere, Japonya, Çini, Hindistaný takip ediyor oralarda operasyonlar yaptýrýyordu.

Jurnaller aslýnda gelen raporlardýr, darbe yapýldýðýnda bu belgeler Ýstanbul Ünüversitesinin bahçesinde Ý. Terakkicilerce yakýlmýþtýr. Ýhanetleri ortaya çýkmasýn diye. Muhalefet tutarsýzdý. Abdulhamidin tedbirli davranmasý onun vehimli sultan yakýþtýrmasýna muhatap kýlmýþtýr.

Basýna sansür, gazeteleri yasakladý diye eleþtirildi Sultan günümüzdeki gibi.. Onu gözden düþürecek karalamalar yapýldý. Batý basýný finansý saðlýyordu. Padiþah devletin bekasýna yönelik yayýnlara sansür getirmiþti. Bu özgürlük deðildi..

***

Sultan 76 yýllýk ömrünü bu devlete hizmetle geçirdi. Hergün sabah namazýyla baþlardý güne yatsý ile istirahate geçerdi. Ýyi bir marangozdu. Sarayda bir çok mobilyayý bizzat kendi eliyle yapmýþlardý. Yýldýzda Tiyatro yaptýrdý. Dünyanýn en güçlü diplomatlarýndandý. Mýsýrý Ýngilizden yýllarca o dehasýyla korudu. 2. Wilhem adýna köþk yaptýrdý. Hiç bir büyük güce güvenmeyin özellikle Ýngiltereye derdi. En büyük düþmanýmýz Ýngilteredir derdi.

Ýngiltereye ben istediðimle anlaþma yaparým mesajý vermiþtir Almanlara Hicaz Demiryolu projesini vererek.

Ýngilterenin sahip olduðu topraklarýn %80 i müslümandý o zamanda. Ýranlýlarýn Kuraný deðiþtirmesine engel olmuþ, eksik nushalarý yaktýrmýþtýr. Bu nedenle muhalifler onu eleþtirmiþlerdir.

Osmanlýya baðlý Arap Liderlerinin çocuklarýný Ýstanbul Kabataþtaki okulda okutarak bunu önledi. Ruslar Balkanlarý ayaklandýrýyordu. Sultan askeri ve mesleki liseler açtý bu oyunu bozmak için ama kaderin cilvesi bu okullardan okuyanlarca ilerlemenin önünde engel görülerek tahtan indirilmesinde baþ rolü oynadý bu çocuklar Avrupada tahsil görerek hem de devlet imkaný kullanarak..

***

33 yýl süren sürede Osmanlýnýn borç yükünü azaltmak için uðraþtý Sultan. Osmanlý ekonomik olarak iflas ettikten bir yýl sonra tahta geldi ve borçlarý ödemek için çalýþtý çabaladý..

125 milyon liraya geriletti borçlarý, yarýyarýya azalttý. Duyunu Umumiye teþkilatýný kurarak borçlarýmýzý kontrol altýna aldýrdý.

Sultanýn keskin zekasý devreye girdi. Kendi mal varlýðýný gelirini onun dýþýnda tuttu. Kendi kazancýyla yatýrm yapýyordu. Þiþli Etfal, Gar binalarý, Hicaz Demiryolu, okullar o para ile yapýldý... Ulaþýmda Osmanlý ciddi atýlýmlar yaptý..

***

Yýl 1905 ülkede huzur var, fabrikalar çalýþýyor barajlar yapýlýyor. Abdulhamid Hanýn Boðaz Köprüsü projesi, Tüp Geçit Projesi. Huzur bombalanmalýydý.. Tahttan indirilmese birkaç ay sonra ilk Boðaz Köprüsünün temeli atýlacaktý.

Osmanlýya en büyük ihaneti aydýnlarýmýz yapmýþlardýr.

Bir cuma günüydü Sultan Yýldýzdaki Hamidiye camisine gitti. Bir Ermeni teröristle 120 kiloluk saatli bombayý bombayý patlatacaklardý. Hedef Sultandý öldürülecekti. O görünür görünmez saatli bomba çalýþtýrýldý.

Sultan þans eseri Þeyhulislamýn ona bir soru soracaðý tutmuþtu bir kaç saniye ile Sultan ölümden döndü. 26 kiþi can verdi. Sultan bizzat kendi kullanarak arabayla saraya döndü. Þair müsveddesi Tevfik Fikret o Ermeniye þanlý avcý dedi, Sultanýmýza neden ölmedin dedi alçakca. Bir lahza-i taahhür þiirinde. Sultan Ermeni teröristi affetti, cebine para koyarak Avrupa’ya gönderdi. Onu kullanarak Ermenilerin gizli oyunlarýndan haberdar oluyordu.

Bir grup terörist Osmanlý Bankasýný bastý, yüzlerce Ermeni can verdi. Batýda Sultana Kýzýl Sultan lakabý o sýrada takýldý.

***

Teodor Herzl, in tek isteði vardý. Kudusü almak Ýsraili kurmak. Sýk sýk Ýstanbula gelirdi. Cüretini aþarak Sultandan toprak istedi vermedi. Bir karýþ topraðý vermem o Türk milletinindir dedi. Yahudiler parasýný saklasýnlar ben ölünce ancak alabilirler dedi.

23 temmuz 1908 günü gelip çattýðýnda Osmalýdaki yabancý okullarý mezun vermeye baþlamýþtý. Bu gençler Fransýzcada genç-Jön demek-meþrutiyeti yeniden istediler. Sultana kýzý -Baba niçin kabul ettin dediðinde-Kýzým millet bugün cahil deðildir. Açýlan okullardan bir çok genç okumuþtur. Ýnþallah meþrutiyet idaresini yürütmek kararýndayým dedi.

Batý gazeteleri hasta adam ölüm döþeðinde diye karikatürler yapýyordu.

Abdulhamide sen meþrutiyeti ilan edeceksin dediler. Herkes bir devletin

adamýydý. Abdulhamid kendi meclisinin ihanetine uðrayacaktý. Abdlhamid tahtta bulunduðu müddetce Osmanlý ayakta kalýr diyordu Ýngilizler...

Sultan Abdulhamidi yýkalým ondan sonra bakarýz dedi bu gençler Jön Türkler...

31 Mart Darbesinin fitili Kýbrýslý Derviþ Vahdeti tarafýndan ateþlendi. Þehzadelerden biri de orada yazý yazýyordu. Yazýlarýyla halký sokaða dökmeyi baþardýlar. Onu Ýngilizlerin desteklediði bugün ortaya çýkmýþtýr. Mason localarý-Namýk Kemal-Mehmet Akif-Saidi Nursi o günlerin etkili isimleriydi. Abdulhamidi þiddetle eleþtiriyorlardý.

Fatih Camiin duvarlarýnda 31 martta atýlan kurþunlarýn izleri hala durmaktadýr. El altýndan Ýngilizler kýþkýrtarak Selanikten Hareket Ordusuna Enver Paþa komuta ediyordu. Biz Turan yapmak istedik viran olduk, Sultaný anlayamadýk bu çok acýdýr dedi anýlarýnda.

Hareket Ordusu Ýstanbulda ilk önce Taksimde Gezi Parkýna konuþlandý bu çapulcular saða sola daðýlýp gördükleri sarýklý hocalarý katletmeye ve yaðmaya baþladýlar. Mahmut Þevket Paþa komutandý orada askerlere bir konuþma yaptý orada. Bugün o konuþma kayýtlardadýr. Kulaklarýmla bende dinledim o konuþmayý. (Hidayet Doðan). Teybe almýþlar ilk defa dinledim sesi gür çýkan bir paþamýz.. Kalabalýk bir kaç saat sonra sarayýn kapýsýna dayandý.

Onlar beni istiyorlar diyerek askerlerin karþý koyma fikrine karþý çýktý. Gerilimli günler baþladý, saray çalýþanlarý kaçtýlar. Padiþah ve ailesi sarayda kaldýlar sadece, aç býrakýldýlar. Bir hafta bir þey yiyemediler. Saray muhafýzý Cevat Bey ne bulurlarsa yesinler kimse yok ekmek getireyim suya bandýrýp yesinler dedi.

Üçü gayri müslüm dört kiþi saraya gelip hal kaðýdýný yüzüne okudular. Ermeni, yahudi ve Arnavuttan oluþan bir heyet, yahudi Emanuel Karosso kaðýdý okuyunca Sultan -Sana mý kaldý bunu bana teblið etmek dedi.

Abdulhamidin tahttan indirilmesini bütün Batýlý devletler istiyorlardý. Ondan sonra bizi yok yere Cihan Harbine soktular.. Bugün yazýlan tarih gerçek deðildir. Hedefsiz insan hiç bir gayesine muvaffak olamaz.

***

Sultan Selaniðe bir trene bindirilerek gönderilir Alatini Köþkünde daimi sürgüne..
Onun yerine Sultan Reþat Efendi getirilir. Hürriyetin ilk padiþahýnýn zamanýnda beþ devlet bizim hakimiyetimizden çýkmýþtýr. Tahttan indirilmeseydi Talat Paþa, Cemal Paþa, Enver Paþa olmazdý. Talat PaþaPosta Müdürü bile olamazdý. Birinci Dünya savaþý çýkmýþ bu paþalar benim haberim yok diyorlardý. Osmanlý Harbe girmeseydi on yýl sonra süper güç olurdu.

Sultana gazete bile vermezler aylar günler sonra geliþmelerden haberdar olur üzülür. Sýkýntýlý günler geçirirler. Balkan Savaþlarýný kaybetiðimiz söylenince ne yapmýþ bunlar der, Yýllarca Sultan iki kiliseyi birbiriyle kavga eder halde tutmuþ, Ýttihat Terakkinin beceriksiz yönetiminde bu kiliseler bir araya gelip güçlerini birleþtirmiþlerdir..

Birgün Ýstanbuldan bir grup Selaniðe geldi Sultana-Acilen gitmemiz lazým Selanik düþmek üzere dediklerinde-Bunu nasýl becerebildiler diyerek gözlerinden birkaç damla gözyaþý döktü.

Kýrk sene sonra Ýsrail Devleti kuruldu. Demek ki projede buda vardý. Senelerce Kýzýl Sultan olarak lanse edildi. Ýkinci Abdulhamid son imparatordur.

Osmanlý bir tesbihe benzer Sultan, halife sýfatýyla imamedir. Taneleri Osmanlý ülkeleridir. Ýmame gitsin daðýlsýn, böl parçala yok et politikasý ile Osmanlý yýkýldý.

S. Abdulhamid Beylerbeyi Sarayýnda yaþadý 1918 e kadar.

Son günlerinde þöyle dua ediyordu:

Hakkýmý helal etmiyorum bu millete bunu reva görenlere. Milletimi ateþe atanlara hakkýmý helal etmem, bana kýzýl sultan adýný takan Ermenileri beni devirenlere parçalatýyorsun. Bunlarý da görelim kime parçalatacaksýn. Bu millete acý, merhamet et, bu milleti kurtar Allahým. Ömrümde tek vakit farz namazý geçirmedim ama kabul olmuþ tek bir namazým da yok biliyorum.

Duamý bir kere hürmetine kabul et. Milletim milletim diyen bu acizin duasýný kabul et. Bu millete gerçek kurtarýcýlar nasip eyle. Vadem ne gün dolacak Allahým diye dua ettiler Sultaným son günlerinde...

Ýstabulda kalabalýk bir topluluk tarafýndan Fatih Camiinde namazý kýlýnarak gözyaþlarý içinde Çaðaloðludaki 2. Mahmud Türbesine defnedildi Sultanýmýz.. Her Ýstanbul ziyaretimde varýp dualar okurum Sultanýmýza..

Saatlece kalýrým gelp gidenlere nazar ederim, gelip ziyaret eden hiç eksik olmaz.

Ýlerde Türk evladý Sultan Abdulhamid'i de Sultan Vahidettin'i de daha çok seveceklerdir. Sultan Abdulhamidin ve S. Vahidettinin adý her yere verilecektir. Ayasofya açýlacak içerisi müminlerle dolacaktýr. Ýnþallah o günleri ben de göreyim diye hergün Rabbime iltica ediyorum. Sultan Vahidettin Hanýn mezarý Ýstanbula getirilip dedelerinin yanýnda anýt mezara defnedilecektir. O günleri sanki görüyor gibiyim. Bundan sonra ne olursa müslümanlarýn lehine olacaktýr. Ýslami hizmetler bunun dört beþ katý her geçen gün artarak devam edecektir. Bu vatan bölünmeyecek aksine her tarafta müslümanlar güçlenecektir.

Allahým Sultanlarýmýza rahmet eylesin, mekanlarý cennet olsun..



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn Ýnceleme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Tülek Destaaný
Tülek Destaaný

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Türkleriz Biz - 1 [Þiir]
Üþüme [Þiir]
Hasretin [Þiir]
Kesilen Aþk [Þiir]
Sen Beni Hiç Sevmedin mi Ya Rab [Þiir]
Þahit Ol Ya Rab [Þiir]
Aþk Doyumsuzluðu [Þiir]
Hayalevi [Þiir]
Keskin Yollar [Þiir]
Neden Geç Geldin? [Þiir]


sefa tülek kimdir?

Sadece yazýyorum yazmak demek aþkým demek inat demek güneþin ateþiyle yanýp okyanusun suyuyla dönmek demek çok seçkin bir deðilim aþk tutuyor bütün malým Zamanla kavga eden inatçý bir varlýðým

Etkilendiði Yazarlar:
Necip Fazýl Kýsakürek,Cahit zarifoðlu,Erdem bayazýt,Fuzuli,nuh keniþ


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © sefa tülek, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.