..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Seviyorum, öyleyse varým. -Unamuno
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Yazarlar ve Þairler > Þevket Baþýbüyük




28 Nisan 2015
Saadet Þehri Malatya  
Þevket Baþýbüyük
Þehirlerin de insanlar gibi bir ruhu vardýr, üstelik þehirlerin ruhu insanlarýn ruhundan daha saf, daha temiz, daha narin ve daha derindir. Ahmet Hamdi Tanpýnar, unutamadýðý ve unutulmasýný istemediði þehirler için “Beþ Þehir” i yazarak edebiyatýmýza þehir kitaplarýnýn önemli örneklerinden birini kazandýrdý. Ahmet Hamdi Tanpýnar; “Yaþanmýþ hayat ne unutuluyor ne de büsbütün kayboluyor, ne yapýp yapýp bugünün veyahut dünün terkibine giriyor.” derken ne kadar da doðru söylemiþ… Ýçinde yaþadýðý insanlardan güç alan þehirler ölmüyor, lakin insanlarýn unutmamalarý, þehirleri öldürüyor maalesef.


:ABAD:
SAADET ÞEHRÝ
MALATYA


Þehirlerin de insanlar gibi bir ruhu vardýr, üstelik þehirlerin ruhu insanlarýn ruhundan daha saf, daha temiz, daha narin ve daha derindir.
Ahmet Hamdi Tanpýnar, unutamadýðý ve unutulmasýný istemediði þehirler için “Beþ Þehir” i yazarak edebiyatýmýza þehir kitaplarýnýn önemli örneklerinden birini kazandýrdý. Ahmet Hamdi Tanpýnar; “Yaþanmýþ hayat ne unutuluyor ne de büsbütün kayboluyor, ne yapýp yapýp bugünün veyahut dünün terkibine giriyor.” derken ne kadar da doðru söylemiþ…
Ýçinde yaþadýðý insanlardan güç alan þehirler ölmüyor, lakin insanlarýn unutmamalarý, þehirleri öldürüyor maalesef.
Her þehrin kendine özgü hikâyesi vardýr. Önemli olan, bu hikâyelerin hakkýný vererek yazýya aktarabilmek…
Bazý yazarlar ve þairler; kimi þehirlerin hikâyelerini öylesine güzel anlatmýþlar ki o þehrin insaný o hikâyeleri okuduðunda; ‘daha önce bu güzellikleri nasýl fark edemedim’ diyerek hayýflanýr durur.,
Her þehrin kendince bir güzelliði ve efsunlu hali vardýr, bilirsiniz. Her þehrin bir geçmiþi, yaþanmýþlýðý, hafýzasý, tarihi ve folklorik yapýsý vardýr, amenna. Öyle ise her þehir yazýlmayý dünden hak etmiþtir.
Yüce kitabýmýz Kur’an-ý Kerim, Mekke’den bahsederken, “Ümmü’l- Kurâ /Þehirlerin Anasý” der: “Böylece biz sana Arapça bir Kur’ân indirdik ki, þehirlerin anasý/Ümmü’l Kurâ’yý (Mekke) halkýný ve et- rafýndakileri uyarasýn ve hakkýnda hiç þüphe olmayan kýyamet gü- nünün dehþetinden onlarý korkutasýn. Bir grup cennettedir, bir grup da cehennemdedir. (Þura:7)
Elbette ki Mekke özeldir. Allah söylediði için özeldir.
Lakin baþka özel þehirler de vardýr. Bu þehirler, insanlýk tarihinin birikimidir, birisi olmasa insanlýk tarihinin bir kýsmý eksik kalýr. Medine, Kudüs, Ýstanbul, Þam, Kum, Baðdat, Kahire, Semerkant, Halep, Konya, Diyarbakýr, Urfa…. gibi…
Çünkü bu þehirler, tarihe tanýklýk etmiþler, içindekileriyle pek çok sevinci birlikte yaþamýþ, pek çok acýyý birlikte tatmýþlardýr, her birinin ayrý bir yeri vardýr.
Malatya da en az yukarýda isimlerini andýðým þehirler kadar efsunlu ve özeldir.
Aslýnda bu þehri/Malatya’yý efsunlu kýlan burada yaþayan insanlardýr…
Eskiler buna; “Þerefü’l-mekân, bil mekin” derlerdi. Yani, bir yerin þerefi, orada yaþayanlarla kaimdir.
Aslýnda þehir kültürü geleneði Ahmet Hamdi Tanpýnar’ýn “Beþ Þehir” kitabý ile baþlamýþtýr. Aradan uzun yýllar sonra Ahmet Turan Alkan, buna Sivas’ý anlatan “Altýncý Þehir” kitabý ile katkýda bulunmuþ, daha sonra Özkan Yalçýn “Yedinci Þehir” olarak Amasya’yý anlatan kitabý ile bu seriyi devam ettirmiþtir.
Ben de, “Sekizinci Þehir” olarak Malatya’yý yazmak istedim. Lakin sonradan öðrendim ki “Sekizinci Þehir” de yazýlmýþ. Kendi kendime; “Olabilir” dedim, “Geç kalmýþ olabilirim, lakin ‘Dokuzuncu Þehir olarak Malatya’yý yazmalýyým’ dedim ve araþtýrýnca, “Dokuzuncu Þehir” in de yazýldýðý, en azýndan bu isimle bir þeylerin yazýldýðýný öðrendim.
Olsun, yazanlar iyi etmiþ, kalemlerine saðlýk...
Sözün özü; inþallah bana “Onuncu Þehir/Malatya’yý yazmak nasip olur” dedim ve kollarý sývadým. Sonra, “Onuncu Þehir”in de bir baþkasý tarafýndan baþka bir þehirle ilgili yazýlmýþ olabilme ihtimalini düþündüm ve Malatya üzerine yaptýðým bu çalýþmaya þehir edebiyatýnýn devamý niteliði taþýyan numaralý bir isim vermekten vazgeçtim.
Selçuklular döneminde “Vilayet-i Malatya” olarak anýlan bu þehir, bir üstünlük ve asalet ifadesi olan “Daru’r-Rifa” olarak tanýmlanmýþtýr.
Kaynaklar bu þehir için; “saadet, mutluluk yeri/mutluluk ve huzur þehri” diyorsa, ayný zamanda bu taným ‘seçkin insanlarýn yaþadýklarý þehir’ anlamlarýna geliyorsa, her yönüyle kaleme aldýðým bu eserin ismi neden “Daru’r-Rifa” olmasýn?, dedim.
Sonra bu ismin yeni kuþaklarca daha kolay anlaþýlabilecek karþýlýðýný aradým. Bir dönem Malatya için uygun görülen Daru’r-Rifa’nýn günümüz Türkçesindeki en uygun karþýlýðý olarak “Saadet Þehri” tanýmýnýn uygun olacaðý kanaatine vardým. Sonuçta, deðerli insanlarýn mutluluk ve saadet içinde yaþadýklarý yer anlamýn- daki “Daru’r Rifa”yý yani “Saadet Þehri” ismini, bana sahip olduðum deðerlerin en önemlilerini veren Malatya’ya bir þükran niþanesi olarak yazdýðým bu esere vermeyi uygun gördüm.
Kýsaca ben bu eserde; þehrin tarihini, kültürünü, meþhur kayýsýsýný, kayýsýdan daha meþhur hak bildiðini söylemekten çekinmeyen insanlarýný, folklorunu, dil ve lehçesini, örf ve âdetlerini, gelenek ve göreneklerini, þehre anlam katan insanlarýnýn hayat hikâyelerini, efsanelerini, türkülerini, sanatçýlarýný, hanlarýný, hamamlarýný, camilerini, kiliselerini, sularýný, pýnarlarýný, heykellerini, hatta bu þehirle bütünleþmiþ delilerini bile yazmaya çalýþtým…
Yýllardýr üzerinden çalýþtýðým ve nihayet yayýnlamasý nasip olan bu eserimi merak eden tüm okurlarýmý, sevgili dost ve arkadaþlarýmý, Malatya sevdalýlarýný, röntgenini çektiðim bu þehrin kitabýný almak üzere (05-10 Mayýs 2015 tarihlerinde) Malatya 4. Anadolu Kitap Fuarý’nda Beyan Yayýnlarý standýnda bekliyorum…



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn yazarlar ve þairler kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Kafka Neden Hamamböceði Oldu
Bir Portre/mustafa Düzleme
Malatya'da Kültür Denilince...
Dipsiz Umman
Uht"ul Mukaveme"ya Tanýk Mektuplar
Damla Kuyusu
"Esrarlý Ada"
Kýrmýzý Karanlýk
"Kitap Cafer"
"Yazmaya Dair"

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Bir "Þiþirme Duasý" Hikâyesi
Kýnýfýr Bed Renk Olursa…
"Þiþirme Duasý"
Kitap Okumak Eðlenceli Bir Eylem…
Tarihe Yoculuk
Saðýr Kaplumbaða
Dicle Kýyýsýnda Bir Maðara Kent
Tasalanma Ey Reis!..
Piyerloti
Akabe

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Cennet Gülleri [Þiir]
Tüm Türkiye Üþüdü Koca Reis [Þiir]
Tüm Türkiye Üþüdü Koca Reis [Þiir]
Çocukluðum [Þiir]
Duvardaki Saat [Þiir]
Olma Geveze [Þiir]
Özgürlük [Þiir]
[Þiir]
Bizim Kadir de Ehliyeli Olunca… [Öykü]
Vay Sözüm Vay… [Öykü]


Þevket Baþýbüyük kimdir?

Edebiyatýn karýn doyurmadýðýný bile bile aç kalma pahasýna yazmaktan imtina etmeyen, hayal gücünden çok izlenim ve gözlemlerini yazmaktan büyük keyif alan, yazarken adeta orgazým olan sýradýþý bir yazar

Etkilendiði Yazarlar:
Roman, Hikaye, Þiir, Biyografi, Gezi


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Þevket Baþýbüyük, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.