..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Benim yaradýlýþýmda fevkalade olan birþey varsa, Türk olarak dünyaya gelmemdir. - Atatürk
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Öykü > Aný > ömer akþahan




8 Ocak 2003
Bir Bayram Günü  
ömer akþahan
Karesin Daðý kararýp durmaz. / (Ödemiþ Hamamköy yöresine ait bir halk deyimi)


:BGCD:
Ömer AKÞAHAN

Onu ilk gördüðümde, uzun zamandýr izini kaybettiðim bir dostu görmenin sevincini duydum. Bir lokantanýn önünde oturmuþ, gelip geçenleri izliyordu. Onun önünden geçerken, içimden bir ses, ‘beni mutlaka tanýr, selam verir’, diyordu. Ancak umduðum olmadý. Ben de ona selam vermeden geçip gittim.
Ýlk karþýlaþmanýn ardýndan onu birkaç kez daha ayný lokanta önünde gördüm. Duygularýmý bir türlü yenememiþtim. En son gördüðümde ise hava kararmýþtý. Þirkete geri dönmem gerekiyordu. Ancak bu kez, içimdeki sese kulak verip, ona merhaba demeliydim. Masada müþterilerle konuþuyordu. Araya girdim. “Cavit abi, beni tanýdýn mý? Ben, Ömer Hoca, Ödemiþ’ten.” Ayaða kalktý. Tanýmýþtý. Sarýldýk. Masaya buyur etti. Ýþimin olduðunu, kendisini en kýsa zamanda arayacaðýmý, söyledim. Sýcak karþýlama, onun hakkýnda ne kadar yanlýþ düþündüðümü bana göstermiþti. Bir an kendimden utandým.
O gün, iþ arkadaþýmla Alsancak bölgesindeki okullarý tarama yapýyorduk. Öðle yemeði zamaný geldiðinde, uzun zamandýr görmediðim Cavit abinin lokantasýna gitmeyi önerdim. Onun önerdiði yere daha sonra gideriz, deyip, ikna ettim.
Lokantaya giriþte, kasada kýzýný gördüm, selam verip, babasýný sormamla arkamda bitmesi bir oldu. Hemen masaya buyur etti. Yemek türünü de onun önerdiðinden seçtik. Onun da anladýðým kadarýyla tanýdýðý biriyle konuþmaya gereksinimi vardý. Hemen söze girdi. Onun, Ödemiþ’ten Ýzmir’e geliþ öyküsü, bir çok iþadamýnýn baþýna gelebilecek türden bir öyküydü. Esnaf dayanýþmasý gereði kefil olduðu bir yakýn arkadaþýnýn iflasý sonucu, bankalara olan tüm borçlar onun üzerine kalmýþ ve o da bunu bir ar namus meselesi sayýp, tüm mal varlýðýný satarak arkadaþýnýn borçlarýný ödemiþti. Böylece bir anda tüm varlýðý sýfýrlanmýþ; doðup büyüdüðü ve acý tatlý anýlarýyla sevdiði kenti terk etmek zorunda kalmýþtý.
Karþýyaka’da ucuz salaþ bir dairede oturuyorlardý. Tüm aile büyük bir yalnýzlýk içine gömülmüþ, yiyecek ekmeðe muhtaç duruma düþmüþlerdi. Zaman acýmasýzdý. Kurban bayramý gelip çatmýþtý. O güne dek her yýl iki kurban kesen Cavit’in cebinde yýllar önce Ödemiþ’i terk edip Ýzmir’e yerleþen Saim beyin zorla verdiði yirmi milyondan baþka hiç para yoktu. Ne çocuklarýna, ne de torunlarýna bir bayram harçlýðý veremeyecekti. Her bayram sabahý yaptýðý gibi duþa girip abdest alýyordu ki, içindeki þeytan:” Tanrý seni sevseydi, bu durumlara düþmezdin, senin namaza gitmen gerekmez.”dedi. O da bu sese kanarak, camiye gitmek istemediðini söyleyince, bunalýmdan henüz çýkmaya çalýþan dindar karýsýyla kavgaya tutuþtular. Onunla baþ edemeyeceðini anlayýnca da, peki, deyip, kendini sokaða zor attý. Cami yerine vapur iskelesine gitti. Kafasý karmakarýþýktý. Ýçindeki isyan giderek büyüyordu. Konak meydanýna geldiðinde bayram namazýndan çýkan askerleri görünce, askerlik günleri gözünde canlandý. Gözleri buðulandý.
Ýçinden bir ses bu kez, Bornova’ya git, demiþti. Hiç düþünmeden Bornova otobüsüne binmiþ, kendini Ege Üniversitesi Hastanesinin acil servisi önünde bulmuþtu. Gördüðü ilk manzara çok acý vericiydi; trafik kazasý sonucu yaralýlar sedyede, çevresinde yakýnlarý, baðýrýþ çaðýrýþlar, öte yanda vefat eden bir baþkasýna aðýt yakanlar...
Bu þok edici manzaralar karþýsýnda, o ana dek kendisini Tanrýyý inkara kadar götüren isyanýnýn ne denli yanlýþ olduðunu anlamýþ, kýsa bir iç hesaplaþma sonucu,”Ne yapýyorsun Cavit? Saðlýklýsýn, çoluk çocuðun yanýnda, hâlâ çok þeyi baþarabilecek güçtesin.”diyen sese kulak verdi. Böylece, eþinin tedavisini gerçekleþtiren doktoru ve hastalarý ziyaret edip, onlarla bayramlaþmaya karar verdi. Tanrýya;”Yarabbim, sana isyanýmdan ötürü beni affet, bana iþ bulmamda yardým et!”diyerek dua etti.
Doktorun ardýndan bir zaman eþinin de tedavi gördüðü hasta koðuþundaki hastalarla bayramlaþtý. Ýzmir’de hatýrý sayýlýr bir ailenin büyüðü saygýn bir haným da o sýrada o koðuþta tedavi görüyordu. Bayramda hastanede yatan hastalar için iki kurban kestirmiþti. Hanýmefendi onunla ilgilenmiþ, içindeki fýrtýnanýn dinmesine yardýmda bulunmuþtu. Ayrýlacaðý sýrada kurban yemeði gelmiþ, onu da yemeðe zorla alýkoymuþlardý. Ýçi tarifsiz bir mutlulukla dolmuþtu. Yüreðini karartan kara bulutlar daðýlmýþ, böyle anlamlý bir günde hastalarla bir arada olmak ona büyük bir rahatlama ve gönül zenginliði kazandýrmýþtý.
Ziyaretin ardýndan, hastaneden huzur içinde ayrýlmýþtý. Eve geldiðinde tüm ev halkýnýn panik içinde olduðunu görünce, yaþadýklarýný bir bir anlatmak zorunda kalmýþtý.
Bayramýn ikinci günü, bugün iþletmeciliðini yaptýðý lokantanýn bulunduðu Kýbrýs Þehitleri caddesinde bir kuruyemiþ maðazasýnda eleman aranýyor tabelasý görmüþ, hevesle içeri dalýp, çalýþýp çalýþamayacaðýný sormuþtu. Kendisine tereddütle bakan yöneticiye:” Yaþý 60, saçlarý kýrlaþmýþ bu kiþiye bir þans verirseniz hemen iþe baþlayabilirim.”demiþ ve iþe kabul edilmiþti. Bu onun için bir mucizeydi. Tanrý, sesini duymuþ, dileðini yerine getirmiþti. Bir süre sonra o maðazanýn vazgeçilmez elemaný olup çýkmýþtý.
Aradan geçen zaman içinde þimdiki ortaðýnýn yaptýðý iþ teklifini kabul etmiþ ve çevrenin saygýn bir iþ adamý kimliðini yeniden kazanmýþtý. Dünün ‘Þekerci Cavit’i, þimdi her gün Alsancak’ta yüzlerce konuðunu aðýrlamaya devam ediyor. Kim bilir, belki bir gün sizin de yolunuz oraya düþebilir.
Benden söylemesi, külbastý yemeðini mutlaka deneyin, beðeneceksiniz!








.Eleþtiriler & Yorumlar

:: Tebrikler
Gönderen: Dilara Elagözlü / Ýstanbul,Türkiye
21 Ocak 2003
Çok hoþ bir yazý.Hayatýn ta kendisi..




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn aný kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Bir Kalkýnma Öyküsü
Bir Baðýþýn Öyküsü
Ödemiþ Hamamköy Atatürk Çocuklarý Kütüphanesi
Bir Yudum Su

Yazarýn öykü ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Sözünü Tutmayan Öðretmen
Sýpa
Benimle Evlenir misin?
Arkadaþsýz Kemal
Emanetçi Dede
Noel Aðacý
Tokat ve Cüzdan
Salvador Þimdi Nerede?

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Hiçliðe Övgü [Þiir]
Kayýtdýþý Þiir [Þiir]
Gece Dokunuþlarý [Þiir]
kalem [Þiir]
Meðer [Þiir]
Güz Yaðmurlarý [Þiir]
Küçük Mariya Ýçin Kar Senfonisi [Þiir]
Giderken Düþürdünüz 'Ben'i Çantanýzdan [Þiir]
Issýz Sokak [Þiir]
ayrılıklar [Þiir]


ömer akþahan kimdir?

Kendini nasýl anlatýr ki insan… Oturup yazýlmaya kalkýlsa, her edebiyat iþçisinin yaþamý kalýn bir roman olur. Ben bunu zaman zaman yazdýðým denemelerde ve þiirlerimde yansýtmaya çalýþýyorum. Yapýtlarýmý izleyenlere küçük birer ipucudur; söylenen her bir sözcüðümüz, tümcemiz. . Kendimi þiirde ilk keþfediþim beni ayný zamanda büyük bir hayal kýrýklýðý yaþattý ve düzene yenik düþtüm. Yol göstericim de yoktu yanýmda; düzene isyan edeceðime, þiire küsüp öyküye yöneldim. Bütün bu yaþananlar ortaokul dönemime rastlar. Yine bir gün düzen beni aldý, bir sonbahar yapraðý gibi Aydýn Daðlarýnýn zirvesine fýrlattý. Yýl 1981. Ve beni yeniden hayata baðlayan sihirli gücün þiir olduðunu orada anladým. O gün bugündür, can yoldaþým, arkadaþým, sýrdaþým ve en büyük sýðýnaðýmdýr ÞÝÝR! Ýnanýyor ve haykýrýyorum; þiir mabedinde yanmayan hiç kimse, ben buyum, ben þuyum diyemez. Tek inancým, ömrüm oldukça yazmaya, gerekirse yazdýrarak da olsa þiire ihanet etmeyeceðim. Aydýn’ýn Ýncirliova ilçesinde, ‘53 yýlýnýn Ocak ayýnda, bir Kova erkeði ve sevgili annemin tek eþinden 14. yavrusu olarak dünyaya gelmiþim. Babam ve annem ümmiydi. Okul yüzü görmemiþ bir ailenin ilk üniversite mezunu olarak kutsal öðretmenlik uðraþýmý resmi düzeyde ‘99 yýlýna dek sürdürdüm. Halen özel sektörde iþimden arta kalan zamanlarda, öðrencilere Türkiye’nin hemen her noktasýnda þiir dersleri veriyorum, gönüllü. Yeni Türk þiirini mevcut Türkçe ve Edebiyat kitaplarýndan öðrenemeyen gençlere yeni Türk þiirinin kapýsýný aralamaya çalýþýyorum. Ýnanýn bu çalýþmalarda þiir adýna öyle ilginç olaylara tanýk oluyorum ki, gözyaþlarýnýzý inanýn tutamazsýnýz. Tüm uðraþlarýmdan edindiðim çok önemli bir gerçeðin altýný kalýnca çizmek istiyorum: ÞÝÝR ÖYLESÝNE SÝHÝRLÝ BÝR ANAHTAR KÝ, AÇMADIÐI BÝR KAPIYI GÖSTEREN HENÜZ ÇIKMAMIÞTIR! Bugüne dek, bir çok edebiyat dergilerinde þiir, deneme, öykü, inceleme, gezi , aný yazýlarýmla yer aldým. ‘90’da Ödemiþ EFE dergisi yöneticiliði, Almanya’da Almanca yayýmlanan GEMEÝNSAM adlý yayýnýn sorumluluðunu yaptým. Almanca þiir, öykü denemelerinin yaný sýra yurda döndükten sonra da Almancadan Türkçeye þiir kazandýrma çalýþmalarýmý yayýmladým. ‘90’da “Nasýl Çalýþalým? Nasýl baþaralým?” adlý çalýþmam M. E. B. ca tavsiye edildi. Egebank tarafýndan 3000 adet basýldý. ‘98’de ilk þiir kitabýmý Sivas’ta yakýlan 37 güzel insana adadýðým için yalnýzca 37 þiir içermektedir. Evliyim. Eþim de emekli sýnýf öðretmeni olup, bir oðlum ve bir kýzýmla beraber yaþamýmýzý renklendirmeye çalýþmaktayýz.

Etkilendiði Yazarlar:
Mayakovski, Cemal Süreya, Sabahattin Ali, Cahit Tanyol


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © ömer akþahan, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.