..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Öylesine ciddiye alacaksýn ki yaþamayý, yetmiþinde bile mesela zeytin dikeceksin. -Nâzým Hikmet
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




15 Mayýs 2015
Meþruiyetlik 1  
Bayram Kaya
Meþruiyetliðin öznel oluþtan önceki süreçlinliðini ele almanýn gayreti olan bir çalýþma düþündüm. bu çalýþma bu tür bir çalýþmadýr.


:ABAH:
Geri baðlaným yasalarýnýn sosyo toplumsa dildeki karþýlýðý meþruiyetliktir. Köle olma duygu ve bilinciniz de, özgür olma duygu ve bilinciniz de bu sosyo toplumsa geri baðlaným yasalarýndan kaynaklanýr. Meþruiyet ligin kaynaðý geri baðlaným yasalarýdýr.

Geri iletiþim ya da geri beslenim yasalarý dediðimiz geri baðlaným yasalarý evrende bulunduðu yerde her yöne doðrudur. Özel baðýntý içinde olgu, olay ve durumun ya da sosyo toplumun aðýrlýk çekim merkezi olan, içe doðrudur. Merkez tam orta nokta olmak zorunda deðildir. Bu nedenle geri baðlaným yasalarý aðýrlýk merkezine doðrudur.

Meþruiyet ligi sosyo toplum sal olmuþça; öznel anlayýþlar içinde kavramadan önce, izini baþlangýç koþullarý içinde arayalým. Kullanýlan kavramlar iletiþmenin belleðidirler.

Bu baðlamda meþruiyet ligin geri bildiriþim baðýntýlý kodlamalarý, insan sosyo toplumsa öznelliði içinde; kendisini denetleyen, kontrol yasalarýnýn; vurguca belirim þeklidirler.

Kavram oluþla bir yansýma sözünü söylediðinizde yansýma; genel özdeki (özdek sel) belirimle birden, ayný anda multi baðýntý olurlarý, göz önü etmeliyiz. Annenizin baþka baðýntýlarla bir kýz kardeþ, bir teyze, bir hala, bir doktor, bir cinsel partner, bir kýsa boy, bir uzun boy, bir cazibe odaðý, bir itilim odaðý, bir sevgi ve nefreti oluþuyla vs. hep birden hepsi bir arada birbirinden çok farklý deðiþik çoklu (multi) baðýntýlar kurmaða hazýr oluþ, olduðu; unutulmamalýdýr.

Anneniz öðretmense, artýk öðrencisine cinsel partner oluþa kapalýdýr. Bu özellik görülmez fark edilmez. Ayýklanarak dýþta býrakýlmýþtýr. Ha keza annenizin öðretmen olmasý doktor oluþuna da kapalý olmasý durumu; bir fren iliþkisi olmanýn kesikli, sýnýrlý, sürekli oluþuyla devreye girer.

Annenizin sizin yanýnýzda olan zamaný, duygusu, öznelliði, ruhsallýðý sizinle olmakla farklý akar. Yine babanýza eþ, sevgili olan annenizin zaman öznelliði, babanýzla bambaþka akar.

Annenizin yanýnda, sizin yeriniz baþkadýr. Babanýzýn yeri baþkadýr. Halanýzýn yeri baþkadýr. Dayýnýzýn yeri baþkadýr. Annenizin seçme ayýklamasý içinde; size farklý özel baðýntýlý çekme itme kriterleri uygulanmasý vardýr.

Bu örnek kullaným diðer bir iki yazýlarýmda da belirttiðim gibi yansýma kuramý ile birlikte ilk kez tarafýmýn düþünce kullanýmý içine soktuðu bir fark etmedir. Buradaki ortaya konan fikirler ilk kez tarafýmýn ortaya koyduðu fikirlerdir. Bir insan öðrenmesi baþladýktan sonra ilk olan þeyler giderek sýradanlaþýr. Söz gelimi; göz önünde olduðu halde, suyun kaldýrma kuvveti baðýntýlarýyla kavranamamýþ konu bile edilmemiþtir.

Biraz daha ileri gidip söylersek suyun kaldýrma kuvveti geri baðlaným yasalarýyla açýk açýk ilk kez göz önüne serilip anlamlý belirtildikten sonra sanki bu öðrenmeler gayet olaðan ve sýradan; herkesin bildiði gördüðü apaçýk durumlar gibi kavranýr olmuþlardýr!

Anneniz size sarýlýrken kendi annesinin bu tür tutumlarýný göz önüne getirmesi ya da “benim annem bana sarýlýrken þunu der, þunu yapardý” gibi anmalarla benzeþen tutumlarýný ortaya koymasý geri baðlaným izlekliði oluþun dile getirilmesidir. Bakýnýz “totem yasa” adreslemesi ya da geri bildiriþimi içerendi yazý dizilerim. Yasanýn tekrarý, bir geri bildiriþim; bir geri etkileþimdi. Biyo sosyal geri bildirimli baþlangýç imleçleri (bencillik ve bencillik nedenli saðlaþan kiþi-kiþi [sosyal] baðýntýlaþmasý); totem alanýn içinde referansýn (geri bildiriþimin) vurgularý olmakla; süreci çekip çevrimliyordu.

Totemi sosyal yapýlar bunu (farkýnda olmadýklarý ama bunun güdülümüyle içini doldurduklarý) totem yasasý oluþa söyleye biliyorlardý. Bu nedenle insan geri baðlaným yasalarýný imgeye dönüþtürmekle (kurallý soyutlama yapabilmeye baþlamakla) sürü yaþamdan kopabilmiþti.

Yazýlarýmdaki totem yasalarýnýn bir geri bildiriþim yasalarý ve sosyal düzlemde meþruiyetlik bilinç olma vurgularýyla söylenmesi; totem yasalarýn tarih selliði; bunun ortaya konuþlarýna dek totem kavramýný ilk kez bu denli ve bu tür bilimsel temelle; özel baðýntý kurallý seçme ayýklama olma; sýnýrlý kesikli sürekli olma; alan; potansiyel gibi baðlamlarýyla”meþruiyetliði”; geri baðlaným oluþla ele almakla söyleyiþler, benim ortaya serdiðim baðlamlýklardýr.

Þimdiki anne geri baðlanmalý sosyal duygu ve sosyal bilinç kriterleri anneyi davrandýrýr. Anne iletiþmesi belli bir tarihsel düzlemli oluþun sosyal bilincidir. Anne iletiþimli sosyal geri bildirim referansýndan önce totem yasa olan geri baðlaným yasalarý vardý.

Totem yasadan öncede güdüleri olan biyo organik bencilliðin geri baðlaným yasalarý vardý. Bu yasa genel baðýntý oluþla sýnýrlý sayýda çevre baðýntýlarýydý. Özel baðýntý olmakla türün çekilimi ve türün devamýndan yana seçilimdi.

Sentez olgularý özdek sel yansýmalar izlekliði üzerine modüle oluþla, duygu ve bilinç olmanýn belli vurgularýyla geri baðlaným yasalarý gibi çalýþtý. Anne zamaný ve anne devinmesi içindeki ‘evladý olma’ biyo sosyal ve biyo öznel geri baðlaným referansýyla anneniz sizi kucaðýna, çeker.

Siz de, en sonunda evlat olma geri baðlaným referansýyla, sosyal ve öznellik düzlemli karmaþýk baðlaným yasalarýyla; anneye doðru çekilirsiniz. Evladý olmanýn verdiði duygu ve bilinçle olan anne; iþ cinsel partnerliðe geldi mi sizi iter. Anne olma yansýmasý annenin farklý özellikleriyle kendi üzerine kendi yansýmasý da olmakla çekme itmeye (seçilime) boyun eðmektedir.

Evladý olma sosyal bilinci de, evlatlar baðlamýnda; çekilim için de, itme için de özellik oluþlarla evladýn kendi üzerine kendi yansýmasýdýr. Annenizin babanýza karþý yaklaþýmýnda farklý seçme ayýklama olan çekme itme kriterleri vardýr. Annedeki koruma tutumu baba ve evlada ortak kesiþenli benzer yönelim olurken, cinsel partnerlik yansýmasý ortak kesiþme yaptýrmaz. Dýþlar.

Kýsaca annenizin yansýmasý birçoktur. Annenizin yansýma özellikleri hep birdendir. Annenizin yansýmalarý farklýdýr. Anneniz sadece anne deðildir. Bir kaplana yiyecektir. Yani kaplana da yiyecek oluþuyla yansýr. Bir satýcýya müþteri olurla yansýr. Bir kapkaççýya, kap kaçlýk oluþla yansýr. Bir iþverene zenginlik kaynaðý (sömürü) oluþla da yansýr.


Sürecek



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn felsefe kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
El Bel Baal 2
Tarihsel 2
Ýrade 1
Tarihsel 1
Anlamak Gerek 71
Kurtuluþun Felsefesi (Açký 2)
Sosyal Ýliþki Toplumu Hedeflemez 2
Anlamak Gerek 43
Anlamak Gerek 70
Anlamak Gerek 55

Yazarýn bilimsel ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Müruru Zaman 14
Sahiplik Ýmaný 1
Hatýrlama 1
Mal mý, Ýnsan mý?
Mamon'du Belirme 1
Müruru Zaman 7
Anlamak Gerek 26
Denge ve Dengesizlik Süreçleri 24
Bað Enerjisi 1
Sistem 15

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Aslýna Yüz [Þiir]
Vah ki Vah [Þiir]
Ýsis Dersem Çýk Ereþkigal Dersem... [Þiir]
Görmez Þey [Þiir]
Tekil Tikel Tükel [Þiir]
ve Leddâllîn, Amin [Þiir]
Mavi Yare [Þiir]
Mevsimsel [Þiir]
Yýkýlýþa Direniþ Direniþe Yýkýlýþ [Þiir]
Meþrep 3 [Þiir]


Bayram Kaya kimdir?

Dünyayý yaþantýlaþan çabalar içinde duygunun önemi hiç yitmezse de, payý giderek azalmaktadýr. Sosyo toplum bazlý, genel bir açýlýmla baþlayan çalýþmalarým da; bilim felsefesi içinde olunma gayreti güdüldü. Bu nedenle yazýlarýn tarisel, sosyo toplumsal evrimli ve türlü doða bilim verileri güdülü çalýþma olmasýna gayret edildi. Genel felsefem içinde bir bilgi; ne kadar çok baðýntýsýyla söylüyorsanýz, o bilgi o kadar bilinir bilgidir.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.