..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Öyle yaþamalýsýn ki ölünce mezarcý bile üzülsün. -Mark Twain
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Öykü > Çocuk > Serdar Yýldýrým




14 Haziran 2015
Keloðlan Don Kiþot'a Karþý  
Serdar Yýldýrým
Bir varmýþ, iki varmýþ, üç varmýþ, beþ varmýþ. Bir Keloðlan varmýþ. Caný çalýþmak istemezmiþ, bütün gün evde yan gelip yatarmýþ. Bir de Don Kiþot varmýþ. Yel deðirmenlerine savaþ açmýþ. Nerede bir yel deðirmeni görse hücum deyip saldýrýrmýþ. Don Kiþot'un yolu bir gün Anadolu'ya düþmüþ. Anadolu'da çok aramýþ ama yel deðirmeni bulamamýþ. Köylülerle, kasabalýlarla konuþmuþ, hayallerini anlatmýþ. Herkes, ey Don Kiþot, senin ilacýn Keloðlan'dýr. Keloðlan'ý bul, onunla konuþ, bize anlattýklarýný ona da anlat, sana yol gösterir, demiþler.


:AIGG:
Bir varmýþ, iki varmýþ, üç varmýþ, beþ varmýþ. Bir Keloðlan varmýþ. Caný çalýþmak istemezmiþ, bütün gün evde yan gelip yatarmýþ.

Bir de Don Kiþot varmýþ. Yel deðirmenlerine savaþ açmýþ. Nerede bir yel deðirmeni görse hücum deyip saldýrýrmýþ. Don Kiþot'un yolu bir gün Anadolu'ya düþmüþ. Anadolu'da çok aramýþ ama yel deðirmeni bulamamýþ. Köylülerle, kasabalýlarla konuþmuþ, hayallerini anlatmýþ. Herkes, ey Don Kiþot, senin ilacýn Keloðlan'dýr. Keloðlan'ý bul, onunla konuþ, bize anlattýklarýný ona da anlat, sana yol gösterir, demiþler.

Don Kiþot, kim bu Keloðlan, diye sormuþ ama her kafadan bir ses çýkmýþ. Anlatmýþlar da anlatmýþlar, Keloðlan'ýn tanýmýný yapmýþlar. Bir zamanlar padiþahýn kýzýyla evlenmiþ, gün gelmiþ, padiþah olmuþ. Kaf Daðý'nýn ardýndan altýn kýlýcý bulup getirmiþ. Cengiz Han'ýn hazinesini bulmuþ ve daha neler neler... Keloðlan'ýn anasý evde un eler. Un bitince oðlunu deðirmene yollar.

Bunun üzerine Keloðlan evde kalan yarým torba buðdayý almýþ ve deðirmenin yolunu tutmuþ. Deðirmenin önünde köylüler, yanlarýnda buðday dolusu çuvallar, sýraya girmiþler. Üç, dört çuvalla gelenler bile varmýþ. Keloðlan elindekini koltuðunun altýna kýstýrýp usulca sokulmuþ ve en arkada durmuþ. Sonrada torbasýný sýraya sokmuþ.

Keloðlan'ýn torbasýný görenler sormuþ: " Keloðlan o torbadaki buðday için, deðirmen taþýný döndürdüðüne deðer mi? Dörtte birini deðirmenci alýr, sana bir avuç buðday kalýr. Sen iyisi mi torbadaki buðdayý kuþlara at, selam ver bize git evde sýrtüstü yat. "

Keloðlan bu, laf altýnda kalýr mý? Ne zeytinyaðýdýr o, karþýsýnda þah olsa, padiþah olsa üste çýkar: " Yok caným aðalar, bu torba akýncýdýr, ordu arkadan gelir. Yirmi arabada iki yüz çuval buðday. Gelen buðdaylar buradakilerden on misli fazla. Siz çuvalýnýza sahip çýkýn gerisi kolay. " deyince köylüler yutkunup önlerine dönmüþler.

Aradan zaman geçmiþ. Ön sýralardan Keloðlan'a bakýp konuþanlar, senin ordu neden gelmedi, diyenler çoðalmýþ. Ordu gelmemiþ ama zýrhlar giymiþ at üstünde, mýzrak el üstünde Don Kiþot çýkagelmiþ: " Ben Don Kiþot. Bir Keloðlan varmýþ. Bir zamanlar padiþahmýþ. Onu ararým. "

Tanýyanlar Keloðlan'a bakmýþlar, ona bir bakýþ fýrlatmýþlar. Bakýþlarýn bir gence yöneldiðini gören Don Kiþot anýnda durumu kavramýþ. Günlerdir aradýðý, taradýðý ama asla saçlarýný tarayamayacaðý bir kel karþýsýndaymýþ. Ayrýca bu kel karþýsýnda eðilip bükülmüyor, dimdik duruyor ve baþýndaki takkesini çýkarýp selam veriyormuþ. Don Kiþot olayý beyninin kývrýmlarýnda deðerlendirmiþ.

" Bir zamanlar padiþahmýþ, altýn kýlýcý varmýþ. Cengiz Haný'ýn hazinesini bulmuþ. Benden korkacak deðil ya. Selam vermesi onun þanýndandýr, selamýna karþýlýk vermek benim asaletimdendir. Atýmýzdan inelim ve Keloðlan'ýn kervanýna binelim. Bakalým bu kervan beni ve Sanço'yu nereye götürecek? "

Don Kiþot at üstünde, yardýmcýsý Sanço Panza eþek üstünde yolculuk yaparlarmýþ. Sanço Panza aþýrý gittiði zamanlarda efendisi Don Kiþot'un beynine frekans ayarý yaparmýþ ama yaptýðý ayar hiç bir zaman tutmazmýþ:
" Efendim, bu Keloðlan dedikleri cin fikirli biri. Onun rüzgarýna kapýlmayýn, Anadolu'da yolunuzu þaþýrmayýn. Keloðlan sizi suya götürür, su içirmeden geri getirir. "

Bunun üzerine Don Kiþot þöyle demiþ: " Keloðlan'ýn cin fikirli olmasý iyidir. Onun rüzgarýna kapýlayým da Anadolu'da yel deðirmeni bulayým. Yel deðirmenlerleriyle þavaþayým, onlarý yeneyim. "

" Aman efendim, yel deðirmenlerine karþý savaþtýnýz ama yenilen hep siz oldunuz. Ýnsanlar sizi dövdüler. Dayak yemekten býkmadýnýz mý? "

" Kes Sanço, palavrayý kes. Ben hiç yenilmedim, galip gelen taraf ben oldum. Kim beni dövmüþ? Ýnsanlarýn beni dövmesi mümkün deðil. Benim savaþým yel deðirmenlerine karþý ve bir gün onlara boyun eðdireceðim."

Keloðlan, Don Kiþot ile Sanço'nun arasýna yumuþak iniþ yapmýþ:
" Beyzadem ve asilzadem Don Kiþot.
Anadolu'da yel deðirmeni çoktur.
Onlar size savaþ açmýþlardýr.
Burada bir an durmanýz akla zarardýr. "

Keloðlan böyle söyleyince Don Kiþot atýný mahmuzlamýþ. Mýzraðýný ileri doðru uzatmýþ, hücum diye baðýrmýþ ve ileri atýlmýþ. Artýk Don Kiþot'u durdurmak kimsenin harcý deðilmiþ. Peþinden Sanço Panza: " Efendim, durun, isterseniz bana vurun ama Keloðlan'a inanmayýn " diye baðýrmýþ ama nafile. Don Kiþot gitti, gider. Deðirmene saldýran Don Kiþot yere yuvarlanmýþ. Ne oluyor, diyerek dýþarý çýkan deðirmenciden dayak yemiþ.
Keloðlan ve Sanço Panza, Don Kiþot'un yardýmýna koþmuþlar. Ona su içirmiþler, biraz kendine getirmiþler.

Keloðlan: "Beyzadem, ben size þaka yapmýþtým.
Sözlerime önem vermeyin diye göz kýrpmýþtým.
Önünüze çýkan ilk deðirmene saldýrdýnýz.
Bunlar yel deðirmeni deðil su deðirmeni.
Yel deðirmeni bulmak isterseniz
Denizin karþý kýyýsýndaki Tekirdað'a gitmelisiniz. "

Keloðlan'ýn dediklerini duyan Don Kiþot atýna atlamýþ. Mudanya'dan girmiþ, Tekirdað'dan çýkmýþ. Peþinden giden Sanço Panza, efendim, lütfen beni bekleyin, diye baðýrarak bata çýka Tekirdað'a ulaþmýþ. Tekirdað'da ve pek çok þehirde, kasabada yel deðirmeni arayan Don Kiþot sonunda ülkesi Ýspanya'ya ulaþmýþ. Sanço Panza ile birlikte yel deðirmenlerine karþý savaþýný sürdürmüþ.

Keloðlan sonraki günlerde çevresindekilere: " Arkadaþlar, ben hayatýmda Don Kiþot kadar dolduruþa gelen birine rastlamadým. Adama, yürü, dedim, Marmara Denizi'ni at üstünde geçti. Aðzým açýk arkasýndan bakakaldým. Atla desem uçurumdan atlardý, günahý onun boynuna. Bu adamdan ne köy olur, ne kasaba, aklý baþýndan aþmýþ, gelmez artýk hesaba.

Boþuna deðil, dünya çapýnda meþhur olmuþ.
En ücra köþelerde nam salmýþ.
Þimdi bile adýný bilmeyen yokmuþ.
Bin yýl sonra adý saygýyla anýlýrmýþ.

Ey siz okurlarým bana ne dersiniz?
Don Kiþot dedin durdun, boþver þimdi Don Kiþot'u.
Sen kendinden haber ver, bin yýl sonra nerdesin?
Don Kiþot'tan önde misin, yoksa geride misin?

Ben hep Don Kiþot'tan önde hep ilerdeyim.
Adým Keloðlan, ne Ahmet ne Feride'yim.
Masal kahramanlarýnýn bulunduðu bir büyük serideyim.
Adým önde yazýlýr, on bin yýl sonra bile birinciyim. "

SON

Yazan: Serdar Yýldýrým



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn çocuk kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Atatürk'ün Çocukluk Anýlarý: Büyük Kurtarýcý
Kardeþ Ali - Ýyilik Timsali
Atatürk'ün Ýlkokul Anýlarý
Konuþan Leylek
Atatürk'ün Ýlkokul Anýlarý: Kaplan
Lepistes - Beta ve Gromi'ye Karþý
Keloðlan Mücevher Aðacý
Yakýþýklý Geyik
Ahtapot
Korkak Tavþan

Yazarýn öykü ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Karagöz Ýle Hacivat: Ýki Elin Nesi Var
Karagöz Ýle Hacivat: Harami
800 ve 1500 Metre Türkiye Þampiyonuydu
Karagöz Ýle Hacivat: Karagöz Bilmece Soruyor
Hikaye Yazarý Ömer Seyfettin Ýle Serdar Yýldýrým
Erdemli Olmak
Simitçi Çocuk - Serdar Yýldýrým
Solar Gezegeni - Serdar Yýldýrým
Sepetçi Ýle Zengin Adam
Ressam Van Gogh Ýle Serdar Yýldýrým

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
23 Nisan ve Cumhuriyet Þiirleri [Þiir]
Milli Boksör Mustafa Genç Ýle Ýlgili Bir Hikaye [Þiir]
Devrimci Olmak Ýstiyorum - Serdar Yýldýrým [Þiir]
Atatürk Ýlkeleri - Serdar Yýldýrým [Þiir]
Kardeþlik Hikayeleri [Þiir]
Taarruz Kemal - Serdar Yýldýrým [Þiir]
Kahraman Mustafa Kemal - Serdar Yýldýrým [Þiir]
Savaþ Kahramaný Atatürk - Serdar Yýldýrým [Þiir]
Ben Mustafa Kemal Olsaydým - Serdar Yýldýrým [Þiir]
O Cesur Yürekte Yüzlerce Aslan Yatar - Serdar Yýldýrým [Þiir]


Serdar Yýldýrým kimdir?

Hikaye ve masallarýmý 7'den 77'ye herkesin okuyup keyif alabileceði bir biçimde ve maceralý olarak yazmaya çalýþtým.

Etkilendiði Yazarlar:
Kerim Korcan, Ömer Seyfettin, Hasan Kýyafet


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Serdar Yýldýrým, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.