..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Hata! Klavye baðlý deðil. Devam etmek için F11'e basýn...
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Öykü > Aþk ve Romantizm > Serdar Yýldýrým




3 Aðustos 2015
Babayiðit Ýle Ayparçasý  
Serdar Yýldýrým
Bir babayiðit ki, ama ne babayiðit: Bir sekseni geçen boyu, oldukça kaslý vücudu, güçlü kollarý, anadan sürmeli gözleri.. tam bir Anadolu delikanlýsý. Köylü çocuðuydu ama kendi köyünde pek eðlenmez, gezerdi. Bazen yürüyerek giderdi, bazen atla giderdi. Baþka köylere giderdi, kasabalara giderdi, þehirlere giderdi. Gittiði yerlerde, yolun orta yerinden, sol eli cebinde, biçimlice yürürdü: Baþý dik, alný açýk, göðüs ilerde.


:ABIJ:


Bir babayiðit ki, ama ne babayiðit: Bir sekseni geçen boyu, oldukça kaslý vücudu, güçlü kollarý, anadan sürmeli gözleri.. tam bir Anadolu delikanlýsý.

Köylü çocuðuydu ama kendi köyünde pek eðlenmez, gezerdi. Bazen yürüyerek giderdi, bazen atla giderdi. Baþka köylere giderdi, kasabalara giderdi, þehirlere giderdi. Gittiði yerlerde, yolun orta yerinden, sol eli cebinde, biçimlice yürürdü: Baþý dik, alný açýk, göðüs ilerde.

Okuma-yazma bilirdi. Köyünde okul yoktu ama gittiði kasaba ve þehirlerde orada bir harf burada iki harf derken, epey bir ilerleme saðlamýþ, önce yazmayý sonra okumayý öðrenmiþti. Yazma öðrenmeden okuma öðrenilemezdi. Yazýsý pek güzeldi. Harfleri birbiri peþisýra inci gibi dizer, sanki sanýrsýn yürüyüþe çýkmýþ asker bunlar.

Savaþý sevmezdi. Tam bir barýþ taraftarýydý. Ne zaman elinde davul bir tellal görse ( Padiþahýn fermanýdýr. Urumeliye sefere çýkýlacak, asker toplansýn. ) dendiðini duysa, ortadan kaybolurdu. Dað-taþ gezerdi. Her ne için olursa olsun, insanlarýn birbirine düþman edilip, savaþtýrýlmalarýna karþýydý. Dini, dili, milliyeti ayrý diye neden insanlar birbirini öldürürdü, aklý almazdý.

Ýnsanlara yardým ederdi. Bilmem ne köyünün, bilmem ne adýndaki aðasý, köylüyü mü eziyordu, haksýzlýk mý yapýyordu. O köylü güvercinin kanadýyla bir haber uçursa, hemen ertesi gün, aðanýn konaðýndaydý. Tatlý diliyle, güler yüzüyle aðayý ikna eder, söz alýrdý. Artýk o aða, Babayiðit'in, dünya-ahiret kardeþiydi. Onuruna konakta eðlenceler tertiplenir, ziyafetler verilirdi. Sonraki zamanlarda da Babayiðit arada bir aðanýn konaðýna uðrar, sohbet ederlerdi.

Ay parçasý. Ayýn ondördü gibi güzel. O kýz ki, güzel doðmuþ, büyüdükçe daha da güzelleþmiþ. Kendinden emin konuþmasý, kaçamak bakýþlarýyla dünya güzeli.

Babayiðit'in yolu Ay parçasý'nýn köyüne düþmüþtü. Ýkisi, köy meydanýnda karþýlaþýnca olan oldu: Babayiðitin göðsünün sol tarafýnda bir volkan patlamýþtý. Alevli lavlar damarlarýndan vücuduna yayýldýkça, Babayiðit'e ani bir titreme gelmiþti. Ay parçasý da Babayiðit'ten farklý bir durumda deðildi. Ýlk görüþte aþk buydu iþte. Birbirlerine sevdalanmýþlardý.

Günler günleri kovaladý. Babayiðit ile Ay parçasý, daðda, bayýrda sýk sýk buluþuyor, konuþup, koklaþýyorlardý. Birbirlerinden ayrýlmayacaklarýný söyleyip, evlenmek istiyorlardý. Ailelerine durumu açtýklarýnda, Ay parçasý'nýn babasý, zengindi ama iyi niyetliydi. Olur, demiþti. Babayiðit'in babasý ise, fakirdi ama kötü niyetliydi. Olmaz, demiþti. Ben zengin kýzýný gelin istemem. Biz fakiriz, fakir oðlana fakir kýz yakýþýr. Davul dengi dengine, oðlumu vermem zengine. Zenginin parasý çoktur, sevdasý yoktur.

Babayiðit yalvardý, aðladý ama babasýný sözünden döndürmesi ne mümkün. Bu duruma sinirlenen zalim baba, evin samanlýðýna oðlunu zincirle baðladý. Hemen oracýkta oðlunun göðsünü kýzgýn demirle daðladý. Babayiðit'in feryatlarýna yer-gök aðladý.

Duyanlar, duymayanlara söyledi.
Ay parçasý o anda köydeydi.
Geceyarýsý atýna atladý.
Gidip Babayiðit'i kurtardý.
Köyüne geri dönmedi.
Atýný daðlara vurdu.

Zalim baba tek baþýna.
Takmýþ dört serseri peþine.
Gidip Ay parçasý'nýn köyüne.
Kurþun sýkmýþ onun soyuna.

Ay parçasý öksüz kaldý.
Babayiðit'le uzaklara kaçtý.
Evlendi baþýna taç taktý.
On çocukla neþe saçtý.

SON


Serdar Yýldýrým



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn aþk ve romantizm kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Hurdacýnýn Aþký

Yazarýn öykü ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Atatürk'ün Ýlkokul Anýlarý: Kaplan
Simitçi Çocuk - Serdar Yýldýrým
Atatürk'ün Çocukluk Anýlarý: Büyük Kurtarýcý
Korkak Tavþan
Solar Gezegeni - Serdar Yýldýrým
Karagöz Ýle Hacivat: Karagöz Bilmece Soruyor
Karagöz Ýle Hacivat: Ýki Elin Nesi Var
Kardeþ Ali - Ýyilik Timsali
Atatürk'ün Ýlkokul Anýlarý
Hikaye Yazarý Ömer Seyfettin Ýle Serdar Yýldýrým

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
23 Nisan ve Cumhuriyet Þiirleri [Þiir]
Kardeþlik Hikayeleri [Þiir]
Ben Mustafa Kemal Olsaydým - Serdar Yýldýrým [Þiir]
Devrimci Olmak Ýstiyorum - Serdar Yýldýrým [Þiir]
Atatürk Ýlkeleri - Serdar Yýldýrým [Þiir]
Milli Boksör Mustafa Genç Ýle Ýlgili Bir Hikaye [Þiir]
Taarruz Kemal - Serdar Yýldýrým [Þiir]
Kahraman Mustafa Kemal - Serdar Yýldýrým [Þiir]
Atatürk ve Dünya Tarihi - Serdar Yýldýrým [Þiir]
Atatürk Gibi Olmak - Serdar Yýldýrým [Þiir]


Serdar Yýldýrým kimdir?

Hikaye ve masallarýmý 7'den 77'ye herkesin okuyup keyif alabileceði bir biçimde ve maceralý olarak yazmaya çalýþtým.

Etkilendiði Yazarlar:
Kerim Korcan, Ömer Seyfettin, Hasan Kýyafet


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Serdar Yýldýrým, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.