..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Yaþamým boyunca, ondan birþey öðrenemeyeceðim kadar cahil bir adamla karþýlaþmadým. -Galilei
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Toplum ve Birey > Emine Piþiren




3 Kasým 2015
Utandým Ýnsan Oluþumdan  
Emine Piþiren
Gerçi tavuk yemeyi de hormonlu oluþundan dolayý – Çin hükümetinin tavuk satan, yedirenler için aldýðý idam kararý sonucunda- býraktým ya… Neyse ne caným, en iyisi ben asýl konumuza döneyim:


:ADBE:


Kübalý devrimci Lider Che’nin “Kaybettiðin tek savaþ, uðrunda savaþmaktan vazgeçtiðindir.” Der. Onun bu söylemini yýllardýr küpe yapmýþtým kulaklarýma. Ama artýk eski küpeleri takmamaya karar verdim. Neden mi?
Öyle ya sürekli deðiþen, daðýlan, paranormal mutasyona uðramýþ, “hayvanlarý bile þaþýrtan, hatta insanlaþtýran” insanlýðýn can çekiþtiði bir dünyada yaþadýðýmdan mýdýr nedir, þu sýralar hiçbir amaç uðruna savaþamayacaðýmý anladým artýk. Hele o insanlýðýn öldüðünü gösteren –göbeði kesilmemiþ yeni doðmuþ bir bebeði çöpten alýp insanlarýn bulunduðu alana kadar taþýyan köpeðin- görselini gördüðümde var ya nasýl dondum bir bilseniz?
Açýkçasý insanlýðýmdan utandým ya, utandým mm vallahi!
Açýkçasý kýrgýným!
Kime? Kimlere?
Baþta, seni beni ayrýþtýranlara, -binlerce masum canlarýn ölümüne seyirci olan- kötü siyasetleriyle canýmýzdan bezdiren yurdumuzu yönetenlere kýrgýným.
Sonra, “Can dostum benim” diyerek seni, beni basamak yapan, yarý yolda býrakan gönül çelenlere kýrgýným…
Ve barýþý, insanlýðý özleten, sevgiyi öfkeye dönüþtüren tüm dünyaya kýrgýným!
Açýkçasý þu son aylarda farklý ruh renklerine boyandý ruhum.
Hani çakýr sarhoþ olursunuz ya, masadan þöyle bir kalkar da baþýnýzýn üzerinde onlarca kuþlar fýr fýr döner ya, iþte bende aynen öyleyim. Ne dýþarý çýkasým geliyor, ne de bir þeyler yazasým geliyor. Bungun bungun evin içinde avareyim anlayacaðýnýz. Ýþtahým yok, keyfim kaçýk, aynalar dýþýnda herkese, tüm dünyaya dargýným sanki.
Aynalarý neden konu dýþý býraktýðýmý yazýmýn sonunda açýklayacaðým. Che’nin söylemi ne güzel de enerji veriyordu bana. Ya þimdi neden böyleyim?
Mutsuzlaþtým, dedim geçenlerde bir dostuma telefonda. O da demez mi, “al benden de o kadar,” diye. Biraz dertleþtik, söyleþtik, harmanladýk yaþamý. Bir saat sonra ortak belgitledik sosyo-psikolojik imajlarýmýzý. Demek ki yalnýz ben deðilmiþim savaþ baltalarýný yakan…
Sözün özü þu; son 2 yýlda duygu fanusu oluþturmuþtum ve fanusun içinde tinimi nadasa vermiþtim sanki. Ara ara girdiðim edebiyat portalýndan da eskisi gibi keyif almýyordum.
Bugün yine ayný bungun bir ruh haleti ile bilgisayarýmý açtým. Sayfalar arasýnda gezinmeye baþladým. Öylesine beþ dakika oyalanýp çýkmayý düþündüðüm bir anda yazar dostum F. Ç. Kabadayý’nýn yorumlarýna deðdi gözlerim. Yorumunu okur okumaz yüzüm ýsýndý. Genelde hatalý, eksik olduðum anlarýmda ýsýnýrdý yüzüm. Kalem dostum haklýydý. Yarým kalmýþ bir eserimi arþivden cýmbýzla çekmiþ, okumuþtu. Yazma iþtahým olmasa bile “dost için çið tavuk yenir” denir ya… Gerçi tavuk yemeyi de hormonlu oluþundan dolayý – Çin hükümetinin tavuk satan, yedirenler için aldýðý idam kararý sonucunda- býraktým ya… Neyse ne caným, en iyisi ben asýl konumuza döneyim:
Efendim, bundan tam 2 yýl öncesinde “Bu yazýya devam edeyim mi?” baþlýklý aný yazýmda bir -yarým kalmýþlýkla- okurlarýmý ihmal etmiþ olduðumu farkettim. Bunun tek nedeni eskisi gibi þevk, heyecanýmýn olmadýðýndandýr. Demek ki enerjimin tükendiði bir sýrada kaleme almýþ, unutmuþtum devamýný getirmeyi. Buradan o arkadaþýma anýmsattýðý için teþekkür ederim. Haklý merakýný gidereyim bende,
“Evet, kuaför saçlarýmý çok kýsa kesmiþti.”
Bir parmak, yanlýþ anlaþýlmýþtý. Eve geldiðimde eþim çoktan gelmiþti. Saçlarýmý görür görmez “Ne bu hal?” diyerek, yüzü Edremit Adliyesinin duvarlarýna dönüþüvermez mi?
Kabahat, samur kürk olsa kimse üstlenmez ya, iþte bende kuaförün beni yanlýþ anladýðýný, "üzülme ya, kökü nasýlsa bende" dediðim halde eþime bir türlü anlatamadým. Hata kabul etmedi; “Aynaya da mý bakmadýn be kadýn?” diyerek beni bir güzel suskuya iteledi. Böylece 34. Evlilik yýl-dönümümüz sýkýntýlý geçirmiþtik.
Hani, yazýmýn baþýnda “aynalarý” kapsam-dýþý býrakmýþtým ya, nedenini açýklayayým: Ben son aylarda aynalara hiç bakmýyorum. Neden, diye soracaksýnýz þimdi?
Týpký iki yýl öncesinde kuaförde “þekerleme,” yaptýðým gibi kendimi saldým gitti.
Eðer onlara bakarsam kendime de kýrýlýrým, diye…
Kendimden vazgeçerim, diye…

Emine PÝÞÝREN-Edremit
31.10.2015




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn toplum ve birey kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Deðerli Yazým Dostumuz Sayýn...
Hadi Yýkayalým Ruhumuzu!..
Yoksa Öldüm de Cehennem de mi Yaþýyorum Ben Anne?
Sinerji... (- I - )
Ben Yaþarken Ölmüþüm de Haberim Yokmuþ!..
Anasýný Öpen Kadý Olursa...
Acýdan da Zevk Alýrýz
Kadýnýn Özü O Yasak Kelime
Yüzlerce Hayattan Biri...
Hiçbir Þey Göründüðü Gibi Deðildir

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Yarým Somun Yemek Ýçin Orospuluk
Entellektüel Kadýnlar Nasýl Bir Erkek Arar?
Yoksa Canýnýz Hoþaf mý Çekti?
Allah'ýn Laneti Üzerlerine Olsun!..
Her Ýkisi de Bir Þairin Asil Yüreðine Sahiptiler
Eh, Burasý Türkiye
Atatürk'e Duyulan Bu Öfke, Bu Nefret Nedendir?
Havada Bok Kokusu Var Baba
Siz Böyle Yanmýyor Musunuz? - 2 -
Kýsa Kes Aydýn Havasý Olsun!..

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Adamdan Saymýþýz [Þiir]
Ah Ulan Istanbul! [Þiir]
Çekinme Söyle [Þiir]
7. Didim Þiir ve Þairler Buluþmasý [Þiir]
Yaðmur Kuþu Suskunluðu [Þiir]
Hangi Dua Ýle Sana Gelelim? [Þiir]
Ýsterdim [Þiir]
Davetsiz Konuk - 1 - [Þiir]
Madem ki... [Þiir]
Git Demene Gerek Yok [Þiir]


Emine Piþiren kimdir?

Yazmayý, okumayý ve birikimlerimi paylaþmayý seven biriyim. Edremit'in yerel bir gazetesinin köþe yazarýyým. Bazý web sayfalarýnda da edebiyat adýna paylaþýmlarým yayýnlanmaktadýr. Sevgi ve ýþýk sizle olsun.

Etkilendiði Yazarlar:
Mehmet Emin Yurdakul, Nazým Hikmet, Aziz Nesin, Victor Hugo, Balzac, Leo Buscaglia, Eric Frrom, Irvýn Yalom, Dale Carneige, Doðan Cüceloðlu, Haluk Yavuzer...


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Emine Piþiren, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.