..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Bildiðim tek þey, ben bir Marksist deðilim. -Karl Marx
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




12 Kasým 2015
Özneli Oluþmanýn Kimi Süreçleri 1  
Bayram Kaya
Özne içte zorunlu, kendisi olan bir inþa olmakla; dýþtan da kendisinden ve bilincinden baðýmsýz olmasýyla; tarihsel, zorunlu bir manadý inþaydý.


:HGD:
Büyü, temelde kiþinin kendi kendine akýlca ve düþünce oluþla iç söylemli mana tekrarlarýdýr. Bu tür tekrarlar "kiþinin kendi özne bilincine hitap ediyorsa" etkilidir. Kiþi bu ikna ile kendi telkininin dýþýna çýkmaz. Kiþinin kendisine olan telkiniyle, kiþinin kendi telkini dýþýna çýkmaz oluþunun arasýna kiþi gerek kendi anlam iliþkisini, gerekse sosyal olucu ve diðer alam iliþkilerini kurar.

Kiþinin kendi özne bilincine hitap eder olan mana telkinleri, kiþinin kendi kendisine söylemi düþüncesi olmanýn etkisidirler. Kiþideki bu tür iç mana düþüncesi, kiþinin kendi kendisine telkinidir (büyüsüdür).

Kiþinin böylesi bir anlam iliþkisini kurmasýnýn içinde, anlam iliþkisinin özne bilincine hitap eder olmasý nedeniyle kiþiler; o þeyi böylesi bir telkin tesirle kabul ederler. Ki bu tutumu kiþiyi, kendi büyüsü içinde tutar. Bu tutum kiþiyi belli bir program altýnda tutar.

Kiþinin öznel oluþuna hitaplý bulunan anlam iliþkisi, kiþinin içinde kiþinin kendi kendisine telkini odluðu gibi kiþinin dýþýnda, kiþinin özne bilincine tesirle dýþ bir mana iliþkisi de olabilir.

Kiþinin kendi dýþýnda kiþinin kendine tekrarlarýný yapan bakýþlý telkinlerin de, sözlerin de, görseli vs. olan etkilerin kiþideki özne bilincine hitap eden bir kendi anlam etkilerini de oluþmaktadýrlar. Öznel oluþun çok geliþmiþ þekli olan korteksin telkinle devre dýþý býrakýlmasý olan büyülenme nasýldýr? Bunu henüz konu bile etmiyorum.

Kiþinin dýþýnda özne bilincine hitap eden bir manzara etkisi olabileceði gibi etki sel olan bunlar özne bilincini o an devre dýþý býrakan mana anlamalarýný oluþur. Bu etkileyiciler bir an için kendisini, saðlansa olan özne bilincinin yerine koyarlar. Böylece özne hitabý gibi seslenen dýþtaki etkileyicilerin; kiþi çýkarý gibi oluþan iç düþünce telkinleri, kiþiyi bir an kendisinden geçirten davrandýrmalarýn tutumu olurlar.

Kiþi, kendi özne bilinci yerine konumlanan bu tutum etkiden kolay kolay dönemez. Kiþiler özne bilinci yerine geçen bu etkiyle, bir mana dirençleþmesini gösterirler. Ki bu dirençle kiþi bir anlýk bu dönülmez gibi gelen etkilenmelerin kiþi üzerindeki tesiri, büyüdür. Burada yerine geçilen kiþi özne bilinci, bir an kýsa devre olur.

Kiþi özne bilincinin “neden seli oluþuyla”; “kiþinin dýþtan nedenli oluþu arasýna”, “özne bilinci yerine”, “gölge bir neden seli yalancý durum egemen olur”. Kiþinin bencil nedenli oluþuyla, dýþtan nedenli oluþu arasýndaki boþluk devinmesi içinde kiþiler kendi öz bilincinin isteklerini karþýlar olmaða hazýr bir tutum içinde bulunmakla davranýrlar. Bu hazýr olucu neden; gölge uyaran tarafýndan ele geçmiþtir. Asýl olan, taklit olan ile yer deðiþmiþtir. Bundandýr ki asýl olan, gölge nedenle bir süre kýsa devre davranýþlý olur.

Geçmiþe geri beslenmeli oluþuyla; günceli olan süreç içinde sentezi deneyimli oluþuyla; kolektifi olan ya da ortak akýl olan; kiþi ve kiþiler arasý etkileþmeli tutumlar, sosyal bilinçtir. Sosyal akýl, totemi grup üzerine bir (büyü) tesirdir. Çünkü sosyal bilinç, kiþi öznesi yerine konmuþtur. Sosyal bilinç, kiþilere bir telkin ve bir güç etkisidir. Yani totem etkisidir. Totem geçmiþe baðýntýlý ata düþüncesi sembolizmiydi.

Bu etkinin ortaya çýkmasýný baðdaþtýran bir kaynak vardýr. Grup içi davranýþlarýnýz kiþi öznesini baðsan etkiyle giriþtiren deneysel somutluklardýr. Yani grup içi baðdaþtýrýcýlar kiþi özneli bir karþýlanmaya denk düþen þeyler olmak zorundadýr. Bu zorunluluk üzerine sesleniþle inþa olan sosyal somutluklarýn, kiþiye anlatýlma süreci vardýr.

Sosyal olan tutumlarý kiþiye anlatma süreci içinde gruptan kiþiye yapýlan aktarýmlarýn anlaþýlmasý, özne bilinci olan benci zorunluluða göre anlaþýlýr. Kiþiye göre, benci zorunluluða göre anlaþýlan þeyle; dýþtaki grubun benci zorunluluða eþlettiði yönelimli tutum; totemi mana iliþkisiyle baðdaþýr. Böylece sosyal olanla, benci zorunluluk olan arasýnda, sanal bir mana etkileri var edilirler.

Ýnþa böyle oluþur. Ama inþanýn kiþi üzerine olan yansýma etkisi, sosyal bilinç olmaktan çok inþadaki yansýmalar kiþi benci zorunluluða denk düþmekle kiþide izlenimler uyandýrýr.

Kiþide uyandýrýlan bu türden izlenim sel iliþkisi “minneti mana iliþkili etkidir”. Kiþiler bu türden mana etkisi olan minneti, büyütürler. Kýsaca kiþinin anlamasý bu “özne isteðine denk düþen örtüþmeleriyle” oluþan kiþi düþünmesi, “minneti inanmalý mana anlamasýdýrlar”.

Bu tür manadýr anlayýþlarýn baþlanýþ zýplatmasýný ve geri dönüt yaptýrmasýný totemi anlama oluþla grup içindeki aðýrlýk noktasý olan yerde mana anlamasýna alanlanma kazandýrýlýp, mana anlamasýna alan etkisi verilir.

Kiþiler varlýðýnýn dýþýnda ve kiþiler bilincinin dýþýnda olmakla kiþiden ve kiþi bilincinden baðýmsýz oluþu ile bir doðal alan, akýþý vardýr. Ve bir de sanal somut sosyal alanýn akýþ yapan, akýþ yaptýran alan etkisi vardý. Sosyal alanýn akýþý; sosyal alan içinde “özne benci isteðe göre” parçalý olan durumlar yapýlmýþtýr.

Benci bilinç doðal alan içinde, doðal alana göre minimal düzlem oluþuyla seçilip yalýtýlmýþ olan özel baðýntýlý durumdu. Yani doðal alan bize göre, “bene” göre deðildi. Bizler doðal alanda olup bitene göreydik. Sosyal alan doðal olana baðýntýlý olmak kaydýyla tümden bize “bene” göre olan ana inþaydý.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn felsefe kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
El Bel Baal 2
Tarihsel 2
Ýrade 1
Tarihsel 1
Anlamak Gerek 71
Kurtuluþun Felsefesi (Açký 2)
Sosyal Ýliþki Toplumu Hedeflemez 2
Anlamak Gerek 43
Anlamak Gerek 70
Anlamak Gerek 55

Yazarýn bilimsel ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Müruru Zaman 14
Sahiplik Ýmaný 1
Hatýrlama 1
Mal mý, Ýnsan mý?
Mamon'du Belirme 1
Müruru Zaman 7
Denge ve Dengesizlik Süreçleri 24
Anlamak Gerek 26
Bað Enerjisi 1
Sistem 15

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Aslýna Yüz [Þiir]
Vah ki Vah [Þiir]
Ýsis Dersem Çýk Ereþkigal Dersem... [Þiir]
Görmez Þey [Þiir]
Tekil Tikel Tükel [Þiir]
ve Leddâllîn, Amin [Þiir]
Mavi Yare [Þiir]
Mevsimsel [Þiir]
Yýkýlýþa Direniþ Direniþe Yýkýlýþ [Þiir]
Meþrep 3 [Þiir]


Bayram Kaya kimdir?

Dünyayý yaþantýlaþan çabalar içinde duygunun önemi hiç yitmezse de, payý giderek azalmaktadýr. Sosyo toplum bazlý, genel bir açýlýmla baþlayan çalýþmalarým da; bilim felsefesi içinde olunma gayreti güdüldü. Bu nedenle yazýlarýn tarisel, sosyo toplumsal evrimli ve türlü doða bilim verileri güdülü çalýþma olmasýna gayret edildi. Genel felsefem içinde bir bilgi; ne kadar çok baðýntýsýyla söylüyorsanýz, o bilgi o kadar bilinir bilgidir.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.