..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Bu hafifçe kenara itilecek bir roman deðil. Daha büyük bir þiddetle uzaða fýrlatýlmalýdýr. -Dorothy Parker
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




12 Kasým 2015
Özneli Oluþmanýn Kimi Süreçleri 2  
Bayram Kaya
Özne içte zorunlu, kendisi olan bir inþa olmakla; dýþtan da kendisinden ve bilincinden baðýmsýz olmasýyla; tarihsel, zorunlu bir manadý inþaydý


:ABDA:
Sosyal totem alan “bene-bencilliðe” göreydi”. Totemi sosyal inþa salt kiþisi bene göre olmayýp; o alan içindeki benlerin ortak kesiþim alanlý tutumlatmalarýna göre olmayý içermekle, artýk: sosyal bencillikti. Totemi sosyal inþanýn üzerine insan olmanýn yeni ve bambaþka bir inþa türü de modüle olacaktý.

Ýnsanlýk ve insaniliðimiz sosyal bencilliðin üzerinedir. Kýsacasý kiþi eylemleri, bencillik eylemidir. Ýnsan ilahi dönemli sosyal benci ya da insan ilahi dönemli sosyal özneli oluþmaydý. Ýnsanilikte insanýn soyut benci öznel anlamasýydý. Totemi alanýn biçimlediði sosyal varlýk, karþý totemi sosyal varlýkla temas ettikten sonra; “ilahi dönemli sosyal alan eðimi içinde hem insan olmuþ hem de insani olmuþtur”.

Totemi sosyal alan kesimliliði içinde insaný ve insani olaný çýkarmanýz olanaksýzdýr. Ýnsan ve insanilik totemi sosyal alanýn kör noktalarýdýrlar. Ancak tarih sel süreklilikle oluþan ilahi dönemin kesikli parça süreçler oluþu içindeki, karþýt gruplar karþýlaþmalý temasýyla insan olma ve insani olma yansýmalarý olasýydý.

Týpký özel mülkçü, köleci yansýma da ilahi dönem içinde organik baðýntý oluþuyla yoktu. Mülkçü-köleci iliþkiler ilahi dönemin karanlýk olan olumsal kör nokta yansýmalarýydýlar. Köleci dönemdeki foya oluþ mülkiyetçiliðin ve köleliðin yansýtýlmasý olacaktý. Böylece totemi “özne” (kendisini bilen ben ve eylemli ben); ilahi dönemli özne ve köleci dönemli özne vs. tarihsel oluþla basamak basamak oluþacaktý.

Bencilliðimiz kendi dýþýmýzda kiþi-kiþi baðýntýsýyla sosyal iliþkiyi oluþmaktadýr. Sosyal iliþki de, kiþiler dýþýndaki doðal basýnçlý parça alanla, yine özel baðýntý edilmiþ parçalý totemi sosyal alan basýncýnýn kesikli süreçler entegresi olmanýn taþýyýcý salýnýmlarý üzerine inþa edilirler.

Kiþisi eylem, totemi sosyal alan üzerine bindirilen inþacý akýþkan eyleme uymakla; ya da kiþisi eylem totemi sosyal alan eylemiyle senkronlanmakla; kiþi sel eylemlerimiz artýk “sosyal eylemdirler”. Sosyal eylemle davranan, sosyal özne oluþtur. Sosyal özne olmayý düþüncede yansýtan sosyal bilinç te, budur.

Temel yansýmasý bene göre modüle olan totemi sosyal inþa; benci istemlerin taþýyýcý inþasý olmakla beraber kiþisi egoyu kýsmen aþan bir inþaydý. Sosyal benci özne de kiþisi benci özneyi kýsmen aþmakla çýðlayan, kocaman bir yansýma olabiliyordu. Bu yansýmalar kesiþimi ilerde insaný oluþacaktý. Artýk totemi sosyal alanlar kesiþim bilinci, ilerdeki süreç içinde insan olmaktý.

Sosyal bencilliðin kiþiyi aþan kýsmý bu sosyal baðýntýyla ileride, insani olan; modüle inþayý da ortaya koymakla beraber sosyal bencillik insani olan inþayý da imleyiþle kontrol edip; insani olanýn geri beslendirmesini totemi sosyal alan bilinci üzerindeki oluþmalardan deðinimlerini yaptýracaktý.

Benci isteðe göre parçalý hale getirilen sosyal alanýn, benci istemle baðýntýlanamayan kýsmý, görünmez tesir olmuþtur. Bu görünmezlik yine bir baþka durumla bir baþka þekilde söz gelimi toplum oluþuyla da yansýtýlýr olacaktýr. Sosyal alanýn parçalý kýlýnmakla ilk durumu olan, totem; bu parça durumlarý her gün yeniden ve yeniden saðlatýþ edecekti. Saðlayýþlar da grup içinde kesikli sürekli yapýlmýþtýr.

Kiþinin dýþýnda akýþ yapan, doðal alan ve sosyal alan olan, alan etkisi; hem kesikli sürekli edilendi. Hem de taþýyýcý dalgaydýlar. Yani alan, sürecin kendi üzerine kendi etkisiydi. Alan etkisi; bir sürecin kesikli sürekli olmasýnýn birbirine olan giriþme, yansýma, yansýtma baðýntýsýydý. Hem kendisi o etkiyle yansýr duyulur hale gelirdi. Hem de giriþtiði süredurumu yansýtýrdý.

Yine alan içinin parçalý kýlýnan anlam iliþkileri; taþýyýcý alanýn sürekli olur etkisi üzerine, bindirilirler. Böylece alanýn sürekli olan yaný, taþýyýcý dalga gibi de yansýr ve taþýyýcý dalga gibi yansýtýlýr. Parçalý durumlarýn akýþý, süreklilik gösteren davranýþ tekilliði üzerinde yaptýrýlýr.

Kesikli sürekli olan parçalý anlam iliþkileri, asýl olan alan etkisinin bu taþýyýcý dalgalarý üzerine kodlama edilirler. Doðal alanlý ve sosyal alanlý süreklilik olan taþýyýcý dalgalar üzerine bindirilmekle kodlanmýþ anlam iliþkileri böylece taþýyýcý dalga üzerine modüle edilmiþ olurlar. Artýk alan akýþý, kiþi benci olmakla parçalý akýþ yapmasýný isteðe göre baðdaþýr olmuþtur.

Bunu nerden biliyorduk? Kuþkusuz ki inþanýn temeli olan bencilikten ötürü biliyorduk. Ýnþa oluþmalarý týraþlandýkça, altýnda hep bencillik ve bene göre oluþlarýn zaman zemin kýrýlmalý yansýmalarý çýkýyordu.

Ama kiþi bunu mana iliþkisinden ötürü, totemden izafeyle biliyordu. Totem sizi bilen, size göre olaný bilen olmakla bencilliðin yerine geçen saðlatmaydý. Bu dönem, bilgi olana; aracý olan mana iliþkileriyle (totemle) bilgiye bakmanýn dönemiydi. Bilgiye henüz araþtýrma deney gibi aracýlarla bakamýyordunuz. Açlýðýnýzla, elma arasýndaki manadýr iliþkili düþünceyle sürece bakýyordunuz. Açlýðýnýzla elma arasýndaki manadýr (bencil) düþünme TOTEMDÝ. Gözlemler, nedensellik yerine, manadýr algýlarýný üretiyordu.

Ýþte grup ve totemi özne mana anlamalarý, dýþýmýzdaki doðal alanlý ve sanal somut sosyal alanlý taþýyýcý dalgalar üzerine modüle edildiler. Taþýyýcý olan ve sürekli olan dalgalar üzerine modüle edilen bu kabil bilgiler; o alan içinde kodlarýnýn çözülüp anlaþýlmasý da o grup aittiler etnik bilince dönüþmektedirler.

Bir grup aitliði bilinci içindeki kiþinin ve kiþinin dýþýndaki diðer kiþilerin en temel anlama düzlemi; grup aitliði olan özne bilinci totemde toplama ve totemde baðdaþtýrma edildi. Totemin sürekli akan bir dýþ alan etkili ve yine grup merkezli çeken bir aðýrlýk (düðüm) noktasý olan telkin olduðu unutulmamalýdýr.

Böylece dýþtan alan etkili telkin, totem grubun içinde ve kiþilerde mana anlamasýna dönüþmektedirler. Telkin, grup içi sosyal anlamla (öðrenmeli) mana etkiydi. Kiþi; düzlemi sosyal öðrenmeli mana etkisiyle kiþinin kendi kendisine düþünmesi olan iç telkinle bir özne mana iliþkisiydi. Totemi özneli ve totemi mana inançlý anlama düzey ve düzlemleri, böylesi manadýr anlama oluþuyla mukabil oluþuyordular.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn felsefe kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
El Bel Baal 2
Tarihsel 2
Ýrade 1
Tarihsel 1
Anlamak Gerek 71
Kurtuluþun Felsefesi (Açký 2)
Sosyal Ýliþki Toplumu Hedeflemez 2
Anlamak Gerek 43
Anlamak Gerek 70
Anlamak Gerek 55

Yazarýn bilimsel ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Müruru Zaman 14
Sahiplik Ýmaný 1
Hatýrlama 1
Mal mý, Ýnsan mý?
Mamon'du Belirme 1
Müruru Zaman 7
Denge ve Dengesizlik Süreçleri 24
Anlamak Gerek 26
Bað Enerjisi 1
Sistem 15

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Aslýna Yüz [Þiir]
Vah ki Vah [Þiir]
Ýsis Dersem Çýk Ereþkigal Dersem... [Þiir]
Görmez Þey [Þiir]
Tekil Tikel Tükel [Þiir]
ve Leddâllîn, Amin [Þiir]
Mavi Yare [Þiir]
Mevsimsel [Þiir]
Yýkýlýþa Direniþ Direniþe Yýkýlýþ [Þiir]
Meþrep 3 [Þiir]


Bayram Kaya kimdir?

Dünyayý yaþantýlaþan çabalar içinde duygunun önemi hiç yitmezse de, payý giderek azalmaktadýr. Sosyo toplum bazlý, genel bir açýlýmla baþlayan çalýþmalarým da; bilim felsefesi içinde olunma gayreti güdüldü. Bu nedenle yazýlarýn tarisel, sosyo toplumsal evrimli ve türlü doða bilim verileri güdülü çalýþma olmasýna gayret edildi. Genel felsefem içinde bir bilgi; ne kadar çok baðýntýsýyla söylüyorsanýz, o bilgi o kadar bilinir bilgidir.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.