..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Bir dost nedir? Öteki ben. -Zenon
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Ýnceleme > Kültür Çatýþmalarý > kemal düz




24 Kasým 2015
Ellezli Dersi Cýngýrt Kayasý Deniz Tepesi ve Hýdýrellez  
aybastý

kemal düz


karamanlý aybastý’nýn ilk yerleþim yerlerinden de biridir. karamanlý’da bugün bile kullanýlmakta olan taþ merdivenli yol, kaya mezarlarý bunun önemli göstergesidir.


:BJCI:
ELLEZLÝ DERESÝ CINGIRT KAYASI DENÝZ TEPESÝ VE HIDIRELLEZ



Aybastý’nýn daðý taþý, deresi tepesi ve yerleþim yerlerinin adlarýnýn tarihi ve kültürel bir geçmiþi vardýr. Ben yer isimlerinin deðiþtirilmesine karþýyým. Bir yerin ismini deðiþtirmek o yerin tarihi ile baðýný koparýr. Yer isimlerinin tarihleri o yörede yaþayan insanlarýn da tarihidir. Dileriz ki, ismi deðiþtirilen tüm yerleþim yerlerinin eski isimlerine kavuþmasýdýr. Aybastý pek çok yerin ismi zam an zaman deðiþtirilmiþ, geçmiþiyle baðý koparýlmaya çalýþýlmýþtýr.

Aybastý’dan Karamanlý’ya yürümek bana tarifsiz bir sevinç verir. Sanki tarihi bir yolculuða çýkar gibi heyecanlanýrým. Bir kere, Karamanlý adý benim için pek çok anlam ifade eder. Her þeyden önce Anayurdumdur. Doðduðum, ilk defa suyunu içtiðim, topraðýna bastýðým yerdir. Oysa ilk yedi yaþýma kadar yaþadýðým yerdir burasý. Karamanlý Aybastý’nýn ilk yerleþim yerlerinden de biridir. Karamanlý’da bugün bile kullanýlmakta olan taþ merdivenli yol, kaya mezarlarý bunun önemli göstergesidir. Karamanlý’ya giderken Ellezli Deresi’ne gelince üzüntü duyarým. Bunun nedeni derenin bakýmsýz ve korunmazsýz halidir. Derenin içinde bulunduðu vadimsi alanda her türlü atýk madde mevcuttur. “Ellezli” kelimesinin kökenine bir göz atacak olursak, ilginç bilgilerle karþýlaþýrýz. Hýdýrellez, bütün dinlerin inançlarýn kabul ettiði, ortak tek bayramdýr. Hýdýr Ellez Efsanesinde çok az da farklýlýklarý olsa da bütün dinlerde bilinir ve kabul edilir. Ellezli [Ýlyaslý] adýný buradan alýr. Hýdýrellez günü çok önemlidir. O gün, evimize Hýzýr’ýn gelme ihtimali vardýr. Bitki yapraklarýndan toplanan çiselerle yoðurt mayalanýr. Dilekler tutulur. dualar edilir. Özellikle evi olmayanlar, evlenmek isteyen gençlerin dileklerinin kabul edileceðine inanýlýr.

Cýngýrt Kayalarý, adýyla anýlan kayalar; Fatsa, Aybastý ve Reþadiye’de var. Biz burada Aybastý’da bulunan Cýngýrt Kayasý’ndan söz etmek istiyoruz. Söz konusu kaya, Aybastý’nýn önemli Söylenceye göre, çok çok eski zamanlarda gemiler Cýngýrt Kayasý’na baðlanýrmýþ. Bu demektir ki, Aybastý bir deniz ülkesiymiþ. Gemilerin güzergahýnda bulunan bir liman olduðu anlaþýlan Cýngýrt Kayasý’na çekilirmiþ. Günlük dilde, “Güneþ Cýngýrt Kayasý’na çýktý.” deyiþi, vaktin, günün bir belirli bir saatte olduðunu ifade eder.

Yaras Obasý, bulunduðu coðrafi konum itibariyle, iklim ve bitki örtüsünün deðiþiklik gösterdiði bir yer üzerinde yer alýr. Yaras Obasý hep ilgimi çekmiþtir. Orada tarihi ve kültürel varlýklarý araþtýrýrken, Ballý Derviþ Evliyasý, Çermik kalýntýlarý, eski bir kilise kalýntýsýnýn olduðunu öðrendim. Obaya gittikten sonra, Deniz Tepesi adýyla yüksek rakýmlý bir tepe olduðunu öðrendim. Tepeden, iklim ve hava durumu uygun olduðunda, Denizin[Karadeniz] göründüðünü söylediler. Ancak biz gittiðimizde çok dikkatli baktýðýmýzda halde denizi göremedik.

Vatan, sadece bir ülkenin insanlarýn yaþadýðý toprak parçasý deðildir. Yaþanýlan ülkenin deresi tepesi, taþý topraðý, suyu havasý, kurdu kuzusu gibi tarihi ve kültürel tüm maddi ve manevi varlýklarý da kapsar. Yemek içmek, düðün dernek, komþuluk iliþkileri dahil halk kültürünün tüm unsurlarýný bu listeye de eklemek gerekir. Bir düþünür, “üçbin yýllýk tarihini bilmeyen bir kimse, günübirlik yaþar” demiþtir. Anlatýlan tarih dünün tarihi deðil, yarýnýn tarihine ortam hazýrlamaktýr. Çünkü, geçmiþ kýsa, gelecek uzun sürer.

Ýdeolojilerin bittiðini iddia eden görüþler var; evet, dünyada ideolojiler tam bitmese bile çok zayýfladý. Yerini büyük ölçüde çevrecilik aldý. Çevre bilinci ve doðal yaþamý koruma bütün dünyada olduðu gibi ülkemizde önem kazanmaya baþladý. Çevrenin rant aracý olmasýna karþý olan görüþler, ilgi görmeye baþlamýþtýr. Çevre insanýn nefes almasýný saðlayan ortamýn kendisidir. Çevreye sahip çýkmak insana tüm canlýlara geçmiþe geleceðe sahip çýkmaktýr. Çevreyi korumak vataný sevmektir.

HIDIRELLEZ Hýzýr Aleyhüsselam, Ýlyas Aleyhüsselam ve Ýskender-i Zülkarneyn, birlikte (Ab-u Hayat) aramaya çýkmýþlar. Ve bir müddet sonra “Karanlýklar ülkesine dalmýþlar”. Hýzýr ve Ýlyas Ab-u hayat suyunun kaynaðýný bulup içmiþler. Fakat Ýskender’e söylememiþler. ( Hýzýr’ýn suyu benem / Ab-ý Hayat Bendedir / Kevserden Ýçen gelsin./ Kadru berat bendedir). Hýzýr ve Ýlyas’ýn sað olduðuna ve yaþadýðýna inanýlmaktadýr. Hýzýr karada, Ýlyas da denizde, yardýma muhtaç olanlara, car diyenlerin (imdat isteyenlerin) carýna yetiþirler.


Nuh peygamberin gemisinin fýrtýnaya tutulduðu, yeryüzünü sularýn kapladýðý, tufanda, gemide ki insanlarýn feryad edip “ya Hýzýr bizi kurtar” diye dua ettikleri söylenir. Güvercin, (Aslýnda karga ) aðzýnda zeytin dalý ile gemiye döndüðünde karanýn yaklaþtýðý, sularýn da çekilmesiyle insanlarýn karaya çýktýklarýna inanýlýr.
Bu anýn anýsýna her yýl 3 gün Hýzýr Orucu tutulur. Yine rivayete göre Hýzýr ile Ýlyas yýlda bir defa (6 Mayýs gününün gecesi), bir gül aðacýnýn dibinde buluþurlar. O nedenle de her yýl 6 Mayýs Hýdýr Ellez (Hýzýr-Ýlyas) günü olarak kutlanýr


Bu Ýnanç Musevilik ile Ýslam geleneklerinin ortak yönlerinden birisidir.
Anadolu da da halk geleneklerinde yaþamýþ olan Hýdýr Ellez ‘in
Ýnsanlarýn arasýna karýþarak mucizevi yardýmlarda bulunduðuna her zaman inanýlýr. “ Kul sýkýþmayýnca Hýzýr yetiþmez” veya “Hýzýr gibi yetiþti” gibi söylemler hala kullanýlmaktadýr.
Kur-an-ý Kerimin “Keyf Süresi’nin” 65-82. ayetlerinde de Musa Peygamber ile birlikte yolculuk eden ; ve onun þuurlu bir insanýn nasýl sýradan insanlar gibi yaþamadýðýný gösteren bilge de Hýzýr’dýr.

kaynak,http://hidrellez.org




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn kültür çatýþmalarý kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Harflerin Ýzinde Bir Yazar: Fatin Hazinedar
Ýskenderun Caddeleri
Gurbette Aybastýlý Olmak
Yunus Sütunundan Ýssos Harabelerine Büyük Ýskender'le Seyahat
Bekbele Yayla Þenlikleri
Kore Þehitleri Anýtý
Encümen-i Daniþ
Hacýahmetli Köyü: Körfezde Bir Güzel
Þükrü Kanadlý Kýþlasý
Yitik Kent Myriandos

Yazarýn Ýnceleme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Cem Erman Kemal Sunal'ý Anlatýyor
Bir Baþka Dünya: Hatay
Sarýkamýþ'tan Esarete
Sarýkamýþ'tan Esarete
Paris Strasbourg Gezisi
Yarýkkaya Efsanesi
Titus Timsahý
Mutlu Güney
Büyük Antakya Kasesi
Hatay'ýn Kurtuluþ Mücadelesinde Türk Ordusu

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Nevruz Uður [Þiir]
Aybastýlý Þair Ýzzet Haznedar [Þiir]
Münzevi Bir Osmanlý [Þiir]
Çukurova'nýn Ýki Yiðit Sesi: [Þiir]
[Þiir]
Þiirin Hatayý [Þiir]
Düþüyorum Tut Elimden - Selma Sayar [Öykü]
Bir Öykücümüzden Bir Öykümüz Var [Öykü]
Aybastýlý Bir Feylesof: Refik Güley [Roman]
Anýlarda Ýskenderun: Cem Erman ve Hikayet-i Zeki Müren [Deneme]


kemal düz kimdir?

edebiyat sanat, tarih, kültür ve folklora karþý ilgim var. yerel bir gazetede kültür sanat yazýlarý yazýyorum.

Etkilendiði Yazarlar:
engin geçtan, edip cansever, tevfik fikret v.b.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © kemal düz, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.