..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Ýnsandaki gerçek güzelliði ancak yaþlandýkça görebilirsiniz. -Anouk Aimee
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Günlük Olaylar > kemal düz




24 Kasým 2015
Bayýr Bucak Türkleri  
kemal düz
doðulular batýya hep batýya göç ederlerken, batýlýlar doðu’ya hep doðuya yönelmiþlerdir. buna örnek verecek olursak, türklerin batýya göç etmeleri, batýlýlarýn da Haçlý seferleridir. bunun dýþýnda diðer göç yollarý, kuzey güney hattýnda olmuþtur. türkler ortaasya’dan göç etmelerinin nedeni; sadece kýtlýk deðil, savaþlar ve karýþýklýklardýr.


:AHIC:
BAYIR BUCAK TÜRKLERÝ
Suriye’ye defalarca gittim, gezdim gördüm. Lübnan’a/Beyrut’a da gittim. Amacým oralarý araþtýrmak, öðrenmekti. Bir grup aydýn yazarlarla 2012 öncesinde defalarca Suriye’ye gittik. Ýki ülke arasýnda birliðin beraberliðin yeniden saðlanmasý çalýþmalar yaptýk. Tarih dünden bugüne ve yarýna ýþýk tutar. Göçler tarihi incelenecek olursa, göçler doðulular için farklý, batýlýlar için farklý seyir izlemiþtir. Doðulular batýya hep batýya göç ederlerken, batýlýlar doðu’ya hep doðuya yönelmiþlerdir. Buna örnek verecek olursak, Türklerin Batýya göç etmeleri, batýlýlarýn da Haçlý seferleridir. Bunun dýþýnda diðer göç yollarý, kuzey güney hattýnda olmuþtur. Türkler Ortaasya’dan göç etmelerinin nedeni; sadece kýtlýk deðil, savaþlar ve karýþýklýklardýr.
Anadolu’ya göç eden Türkler, önce Horasan’a (yüzyýldan fazla kalmýþlardýr) oradan, Irak ve Suriye’ye göç etmiþlerdir. Suriye, güneþ ülkesidir. Türkler konar göçer bir toplumdur. Önlerinde bulunan hayvanlarýna yaylalar, otlaklar bulmak zorundadýr. Suriye, Halep topraklarý yazýn çölleþir. Hayvanlarý barýndýrmak otlatmak için kuzeye Anadolu’ya, Karadeniz’e yönelirler. Daha sonralarý yazlarý kuzeye, kýþlarý da güneye göç ederler. O tarihlerde bu yöreler Osmanlý Ýmparatorluðu’na baðlýdýr. Suriye’ de göç etmekte zorunda kalanlar ile akrabalýk baðlarýmýz vardýr. Bir kýsmý asimile olmuþlardýr.
Bayýr Bucak Türkleriyle görüþtüm. Arkadaþlýklarým oldu. Gelenekleri göreneklerini dillerini korumuþlardýr. Köylerde yaþayanlar tarým ve hayvancýlýkla, kentlerde yaþayanlar esnaflýk, dericilik, ayakkabý imalatýyla uðraþýyorlar. Hatay’dan geçip Yayladað Hudut Kapý’sýndan yaklaþýk 40 dakika ormanlýk alandan gidilince dað ve ovalýk bölgeye “Bayýr Bucak” denir, burada yaþayan Türklere; “Bayýr Bucak Türkleri” denir. Bölgede bulunan 11 köy’de çoðunlukla Türkler yaþar. Araplar Türklere “Türkmen” derler. Türkmen kelimesi de buradan gelir. Burada yaþayalar, Yavuz Sultan Selim, Mýsýr seferine giderken Serhat boylarýna Anadolu’dan götürmüþ ve yerleþtirmiþ olduðu Türklerdir.






Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn günlük olaylar kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Perþembe Yaylasý'nda Günlük Yaþam ve Oba Kültürü
Vatan Kemal ve Nalýn

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ýskenderun'da Kitapçý Olmak
Yunus Peygamber Sütunu
Bir Yeþilçam Emekçisi: Cem Erman
Þeyh Sait Ýsyaný: Ýrticai ve Bölücü Bir Ayaklanma
Diriller Yoksa Driller mi?
Ýskenderun'da Sosyal Aktiviteler
Cem Erman Ayhan Iþýk'ý Anlatýyor
Küçük Prens Aramýzda
ve Keþif Sona Erdi...
Hayat Dediðin

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Nevruz Uður [Þiir]
Aybastýlý Þair Ýzzet Haznedar [Þiir]
Münzevi Bir Osmanlý [Þiir]
Çukurova'nýn Ýki Yiðit Sesi: [Þiir]
[Þiir]
Þiirin Hatayý [Þiir]
Düþüyorum Tut Elimden - Selma Sayar [Öykü]
Bir Öykücümüzden Bir Öykümüz Var [Öykü]
Aybastýlý Bir Feylesof: Refik Güley [Roman]
Anýlarda Ýskenderun: Cem Erman ve Hikayet-i Zeki Müren [Deneme]


kemal düz kimdir?

edebiyat sanat, tarih, kültür ve folklora karþý ilgim var. yerel bir gazetede kültür sanat yazýlarý yazýyorum.

Etkilendiði Yazarlar:
engin geçtan, edip cansever, tevfik fikret v.b.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © kemal düz, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.